Lányok,
nem tudom, honnan veszitek, hogy Európában túlnépesedés van, de akárhonnan is, ez tévedés. Nemhogy túlnépesedne a mi kontinensünk, hanem éppenhogy csökken a lakosságszám. Illetve, ahol nem csökken, ott sem a reprodukció miatt, hanem a bevándorlás okán. Ahogy Anapoc írta, pont elöregedik a társadalom, ami, ha belegondoltok, logikai ellentétben áll a túlnépesedéssel. Ami pedig azt illeti, hogy Európa el tudja-e tartani a mostani lakosságot, hát bőségesen. Egy csomó terményből épphogy túltermelés folyik, egy csomó földet ugaroltatnak, ha bementek egy nyugati, vagy akár egy otthoni áruházba, a polcokon roskadozik az áru, annyira sok van, hogy - ahogy Zsunya nagyon helyesen írta - csak nő a szeméthegy, mert meg kell valahogy szabadulni a régitől, hiszen ott az új. Minden ország az alacsony születésszám miatt aggodalmaskodik, az olyan, korábban hagyományosan többgyereket vállaló országokban, mint Írország, Olaszország, Görögország, Törökország már a kettő is ritkaságszámba megy. Az előrejelzések szerint 10 év múlva Európában munkaerőhiány lesz (tehát nem munkanélküliség!!!), újra emelni kell a nyugdíjkorhatárt, mert nem lesz, aki az elvégzendő feladatokat ellássa, és nem lesz, aki a korosodó réteget eltartsa.
Ha már rólam esett szó, nem azért vállalok sok gyereket, mert ezzel akarom megőrizni a kulturális örökséget, habár van ilyen hozadéka is a dolognak. Azért vállalok sok gyereket, mert ez a természet rendje, és bár örök lázadó vagyok, valahogy ebben a kérdésben fejet hajtok a felsőbb akaratnak. Én nem bánom, ha más fogamzásgátlóval védekezik, de én a magam részéről nem tartom járható útnak. Nagy szerencsémre itt, Európában élek, és ezért nemhogy senki nem korlátozhatja a gyermekeim számát, hanem örvendetes, és az itteni társadalmak számára kifejezetten kívánatos, hogy átlagon felül vállalok.
Ami a kiinduló kérdést illeti, továbbra sem tudom, hogy Márti ismerőséék nyomorognak-e vagy sem, csak azt, hogy kölcsönökből élnek. Erre megint csak azt tudom mondani, hogy a bankkölcsön is kölcsön, és egészen jómódú emberek is bizony jó sok kölcsönt igényelnek hivatalosan. Ha a kölcsönt valaki vissza képes fizetni, akkor azt nem mások tartják el, hanem saját maga tartja el magát, legfeljebb átmeneti financiális nehézségei vannak - elég kevés olyan ember van, akinek ilyenek nincsenek. Az ember, bár a nagy természet része, és biológiai lény, azért mégsem állat, és nem csak azért szaporodik, mert ösztöne diktálja, hanem tudatosan is (habár mostanában inkább a tudatos nemszaporodás dívik). Ezzel viszont nem pusztán kiaknázza a természetet, hanem értéket hoz létre, egy új egyedet, amelyik felnővén dolgozni, alkotni, gondolkodni, szeretni lesz képes, ha minden jól megy, hasznot hajt magával a létezésével a környezetének, és ha igazán szerencsésen játszanak össze a körülmények, lehet, hogy olyat alkot majd, amire más nem képes. Még akkor is van erre esélye, ha abszolút szegénységben nőtt föl, sőt, mondok nektek valamit: nagyobb esélye van rá! Ugyanis sokkal erősebb késztetést kap arra, hogy bizonyítson. A jómódban felnőtt gyerekek sajnos egyáltalán nem fogják föl, hogy milyen szerencséjük van, és nem aknázzák ki a lehetőségeiket.
Egyébként pedig: olyan kevés ember van már manapság, aki megküzd a sok gyerekkel, higgyétek el, ez napi küzdelem, és nem kicsi, hát ne nehezítsétek meg még a dolgukat azzal is, hogy megkérdőjelezitek a felelősségérzetüket is. Szerintem - bár nem modnom, hogy nincs erre ellenpélda, tudom, hogy van olyan is - aki vállalja ezt az életmódot, az nem felelőtlen.
Zsunya,
neked meg azt mondom: a tett halála az okoskodás! Ezt nem én mondtam, csak idéztem.
Te annyi nagyszerű gondolatra jutsz így szövögetés közben, hogy csak, de gondolj arra is, hogy egész más okok miatt is alakulhat úgy, hogy költöznötök kéne. Most talán úgy látszik, hogy innen el se tudnál menni egy utcával arrébb se, de mi van akkor, ha pl. a tanulmányaid után saját műhelyben akarsz dolgozni? Mi van, ha a férjed jobb munkát kap máshol, amiatt kell költözni? Ha kiderül, hogy azbesztos a ház, eü okokból sürgősen változtatni kell? Kovácsműhelyt nyitnak a kapuljban, és nem bírjátok a zajt? Annyi oka lehet! Hát akkor hadd férjen bele akár egy tesó is, nem? Fiatalok vagytok, van még idő gyűjtögetni, tervezgetni. Te egyedüli gyerek vagy? A férjed nem, ha jól emlékszem. Szerintem ezt át kellene nagyon beszélgetnetek, milyen a testvéri érzés, mennyire nélkülözhető, és - ami megütötte a szememet - nem csak rajtad áll a döntés.
Hú, nem te vagy sok, Zsunya, én voltam az már megint!
Kíváncsi