Sziasztok!
Az esti elalvással kapcsolatban szeretnék kérdezni tőletek. Van nekem egy majdnem 3 évesem, aki most egy hete hagyta abba az esti szopit. Eddig úgy volt a menetrend, hogy 7, fél nyolc körül vacsi, utána fürdés, aztán szopi, utána gyerek a kiságyba, ott mese, és aztán alvás. Egyedül aludt el, de kb. 5 percenként bementem hozzá kis simizésre, és így nagyjából 15 perc, fél óra alatt elaludt. Most a menetrend annyiban változott, hogy már nem kéri a szopit, hanem helyette inkább két mesét meséljek. Ezzel nincs is gond, a probléma ott jelentkezett, hogy amikor már benn van a kiságyban, onnantól kezdve úgy viselkedik, mintha legalább három kávét felhajtott volna és képes több, mint egy órán keresztül is pillanatnyi nyugvás nélkül mocorogni, forgolódni, ebből következően pesze nem alszik el, mert ébren tartja őt a saját nyughatatlansága. Rugdalja az ágyat, forog, pakol, felül, lefekszik, beszélget, iszik, megint forgolódik, stb. Ha leülök mellé, és rászólok, hogy tegye le a lábát, karját, fejét, stb, ne nyüzsögjön már, akkor sem bír ki még két másodpercet sem nyugodtan. Próbáltam simogatni, nyugtatgatni, de teljesen eredménytelen.
Az esti mesék sem nyugtalanítóak, mostanában a Micimackó újságból kell mesélnem, a legutóbbiban pl. Malacka gyümölcsturmixot csinál. Hát ennél nyugalmasabb mesét aztán igazán nem tudom mit lehetne mesélni.
Azt gondolom, hogy azért lehet ez a nyugtalanság, mert az anyatejben ugye vannak mindenféle nyugtató hatású anyagok, amiket most nem iszik meg, amióta nincs esti szopi. Ezek a tehéntejben is megvannak, de sajnos tejet nem ihat, mert tejfehérje allergiás, a tápszert meg, amit kaphat, csak kakaóval hajlandó meginni, amiben meg ugye van koffein, úgyhogy azt sem lenne célszerű adnom neki.
A délutáni alvás még mindig szopival megy, de a jelenség ott is megvan, ha néha próbálkoztunk a szopi nélküli elalvással, akkor az minimum egy óra kínszenvedés volt, mire esetleg elaludt. hajnalban dettó. Merthogy hajnalban is szopik még. Ha esetleg megelégelem, hogy hajnalban folyamatosan rajtam lóg, és azt mondom, nics több szopi, akkor jön a forgolódás, ébrenlét. Képes reggel ötkor elkezdeni nyekeregni, hogy "anyu, kapcsold be a tévét, anyu, gyere játszani, anyu reggelizzünk! stb." Amit persze nyilvánvalóan nem jól tolerálok.
(Mindenesetre legalább már nincs órákig tartó zokogás, ami korábban volt. Panaszkodtam is egy másik topicban.)
Szóval a kérdésem lényege az, hogy hogyan lehetne este lenyugtatni, amikor az ágyba kerül.
Ja, még hozzátenném, hogy a délutáni alvást is előbbre hoztuk, és rövidebbre, 3-kor már mindig felébresztem. Ehhez képest este jó ha 10-kor elalszik, pedig látom rajta, hogy fáradt, mert ásítozik rendesen.
Yoan