Sziasztok!
Anna!
Szerintem, ha valaki nem magától jön oda a problémájával, mint Zsuzsa tanítványa pl., akkor elsőre nem tudsz mit kezdeni az értő figyelemmel, ugyanis a partner nem beszél. Itt igenis kell egy kérdés, biztatás, ha már belelendül, jöhet az értő figyelem, egészen addig, míg tanácsot nem kér.
Pl. "Látom, valami nyomja a lelked. Szeretnél beszélni róla?" És erre jön a reakció. Akár az is, hogy nem beszélne inkább róla.
Ha a partner jön a problémájával, akkor jöhet rögtön az értő figyelem. Pl.:
"Nem akarok Petivel játszani!"
-"Úgy látom, haragszol rá."
Így is természetellenesnek találjátok?
Nálam bejön az, ha a kijelentő mondatokat ilyen szöveggel kezdem:
úgy látom, úgy néz ki, úgy tűnik nekem... stb.
A kérdéssel az a baj, hogy igennel vagy nemmel megválaszolhatja a gyerek és ezzel rövidre zárja a beszélgetést, vagy faggatózásra kényszerít téged.
PL.
"Nem akarok Petivel játszani."
- Nem kedveled Petit?
"Nem."
Ennyi.... Ezután megkérdezheted, hogy "Miért?" De az már faggatózás. Vagy arra kényszerülsz, hogy te magad bogozgasd a fonalat. És ez már enm Gordon.
Gondolhatod, hogy a kijelentésre adhat egy "nem"-et, de kisebb a valószínűsége.
Példa alig 3 éves lányomtól:
Nyűglődik az ágyban ébredés után. Nem beszél, csak nyafog.
Én:- Úgy látom, még álmos vagy, aludnál egy kicsit.
Ő: - Anya, rosszul látod! Nem vagyok álmos.
Én: - Elnézést, rosszul láttam, valóban nem lehetsz álmos.
Ő- (nevet) Igen, anya, rosszul láttad, nem is vagyok álmos! Hi-hi.
Megszólalt, nem nyafogva és onnantól kezdve kizökkent a nyügiből.
Máskor ugyanilyen szituban, ha elkezdem faggatni, hogy mi a baja (inni kérsz? alszol még?), minden kérdésre csak egy rángatózás és egy nyiffantás a válasz. És minél tovább faggatózom, annál ingerültebben, vinnyog.
Utál ugyanis kérdésekre válaszolni. Még akkor is, ha csak igent, vagy nemet kellene mondani.
A téves kijelentéseimre, mondataimra viszont rávetődik, azonnal visszajelez.
Lehet, hogy csak az én lányom ilyen, a többi gyereket nem akasztják ki a kérdések, de sajnos, az nem tudom, milyen..
Anna!
A Maslow-piramist Mártira bízom, ő biztosan szakkönyvből tudja, nekünk csak a tréningen említették, nyomtatásban nem láttam. És ugyebár ha már átgondolták egy páran, lehet, hogy nem az egyetlen és üdvözítő változat van a birtokomban.
T-Márti
Most látom a nézetben, milyen hosszú voltam, bocsi!
T-Márti