2004.10.31 13:07
Szerző: bkriszti
Szia Rozi!
Mi Nyíregyházán voltunk,az ottani korai fejlesztő központban...
Lilike nem beszél németül,a papája is magyar.Csak magyarul beszélünk vele itthon,ha elmegyünk valahová,akkor is.Csak a tévéből hall németet,meg ha kimozdulunk itthonról:orvos,barátok,ovi,áruház.Állítólag ennyi bőven elég a kisgyermeknek,hogy megzavarja,és nem mernek megszólalni...
Nem,nem költözünk Magyarországra jövőre sem,meg azt hiszem,azután sem.Bocsi,ha félreérthető voltam.Lilien itt fog kint oviba és iskolába járni.A pszichológus azért javasolta,hogy ne vigyük még óvodába,mert nem beszéli a saját anyanyelvét sem.Jobban megzavarja a gyermek beszédfejlődését,ha most betesszük a csak német környezetbe.Ha majd beszél már magyarul,akkor jöhetne a német ovi.
Igen,meg tudjuk oldani,hogy ne vigyem még oviba,mert egyébként is itthon vagyok.
Én a héten nem is vittem a Manót az oviba,sokat meséltünk,játszottunk egymással.De fejlődést nem igazán veszek észre rajta.Kedden beszélek egy logopédussal,hogy neki mi a véleménye,aztán lassan döntenünk kell az ovi felől,menjen-e vagy mégsem.
Nektek ki javasolta a neurológust?Kérlek írd majd le,milyen volt a vizsgálat,mit néznek,mit kell csinálnia a gyereknek!Ahogy olvasom amit írsz,azt veszem észre,hogy nálunk is nagyon hasonló a helyzet.Lilikéből is úgy kell kihúzni a szavakat,és még akkor sem akarja mondani.Ha meg mond egy új szót,amiben-sz,s,f,v hangok vannak-,nem lehet megérteni.Ha mesélek,és valamit közbeszól,akkor is inkább mutogat,mintsem kimondjon egy újabb szót.
Szerintem ez a fejlesztő központ nagyon jó.Meg kell próbálnotok.De változatlanul az a véleményem,hogy ti még bőven ráértek.Amiben biztos vagyok,az annyi,hogy erőltetni nem szabad a gyereket,hanem csak játék közben lehet megkérni rá,hogy mondja utánad az adott szót.Ha erőlteted,inkább ellenkezni fog.Nálatok hány hónapos most a pici?És ti hány szónál jártok már?mi még stagnálunk a 160-nál.Mondataink közül a leghosszabbak:Lili belepisi tó.Lili nem ad puszi.Kék autó oda...Nálatok?
Írj,hogy hol tartotok,van-e valami változás?
Szia.
Kriszti.