Sziasztok!
Most, hogy megvoltak az ünnepek, meg Dorinám szülinapja is, tudok ajánlani néhány érdekes tortareceptet (cukor nélkül persze
)
Kölessütemény
Egy kisebb tepsibe egy csésze megmosott kölest beleöntünk, ötszörös mennyiségű vízet öntünk hozzá. Egy csésze mosott mazsolát teszünk hozzá. (ezek úszkálnak a tepsiben). Egy fél csésze darabosra tört diót, két almát felkockázva, 2 evőkanál hidegen sajtolt olajat, fél csésze mézet, csipet tengeri sót is hozzáadunk a tepsibe.
Óvatosan előremelegített sütőbe rakjuk, 30-40 percig közepes hőmérsékleten sütjük. Amikor kész, finom illata van, és összeállt süteménnyé az úszkáló massza.
A köles beszívta a vizet.
Ráterítünk egy konyharuhát, hogy egy kicsit párolódjon még a saját gőzében. Ha kihűlt kockákra vágjuk. Mindegyikre tehetünk egy megtisztított mandulát, szilvalekvárt, almát-körtét, meggyet, stb.
Ennek volt a legnagyobb sikere, még az édesszájúak körében is. vékonyra érdemes csinálni, (kb. másfél centisre) hogy az ízek jól érvényesüljenek.
Kukorica torta
A kukoricadarát ötszörös mennyiségű vízben kell feltenni főzni (nem tejben!). kb fél órán át főzzük, egy kevés tengeri sót teszünk bele, és főzzük egészen addig, míg megáll benne a fakanál. Ez puffog, tehát kevergetni kell, lassú tűzön 45 percig főzni kell. Ezután a kapott forró masszát kiolajozott formába öntjük , pl kuglóf forma. ( A formát hidegen sajtolt olajjal olajozzuk természetesen.)
A formában hagyjuk kihűlni a masszát, amíg egészen hideg nem lesz. Ez pár óra alatt bekövetkezik. Utána egy tányérra kiborítjuk a formából, gyönyörű sárga a süti. Idénygyümölcsökkel, mandulával, dióval, olajos magvakkal, mákkal díszíthetjük.
Cukor nélküli meggylekvárral, sárgabaracklekvárral is fogyaszthatjuk.
Lehet édesíteni mézzel, de kicsilányom ezt is falta, nyári gyümölcsturmixszal borítottam le, meg ebbe is tettem diót a tésztába.
Lehet, hogy hülyének béztek, de ami abszolút siekrt aratott, az a tejbegríztorta volt. Kicsit sűrűbbre, formába, és kész. Egy ideje ez Dorka kedvence, a vendég gyerekeknek is ízlett
Persze, csak tej és búzadara, a nem cukorhoz szokott ízlelőbimbóknak elég a tej édessége is.