Sziasztok!
Én azt hiszem, minden gyereknek létezik egy elméleti fejlõdési görbéje. Egy olyan, hogy optimális esetben (hogy úgy mondjam ráhagyva a táplálkozását, a neki tényleg ideális mennyiségû és minõségû ételt fogyasztva) miként fejlõdne. És ez nem szükséges, hogy megegyezzen a valódi gyerekek (nem elméleti gyerekek) mérésébõl kialakított átlag görbével.
Természetesen a cikis pont az az, hogy honnan tudja az ember, hogy az adott gyereknek mi lenne ez az optimális görbéje. Mert utána tudná, hogy most ducibb, soványabb, kisebb stb-e mint ami lehetne, ha minden körülmény oké lenne.
Például a kis súllyal születés is nagyon viszonylagos dolog. Lehet, hogy az a kis súly nem is kicsi, azaz a baba ilyesmi lenne akkor is, ha optimális körülmények között fejlõdhetett volna. De lehet, hogy a méhen belüli rossz ellátás az oka a kis súlyának. Itt vannak erre példaként az ikreim. Ilcsi volt a soványabb születésekor, 2,25-el. Ránéztél a gyerekre, és egyértelmûen soványnak látszott, vékony volt a karja stb. Érdekes módon a pocakja ekkoriban is kis hordócska volt, és ezt õrizte is végig kisbaba korában. Meggyõzõdésem, hogy õ saját optimális súlya alatt volt (ami ikreknél nagyon gyakori), ha egyedül lett volna odabent, és persze 39-40 hétre születik (37. -et betöltve született), akkor kb 3,5 kg-os baba lett volna. (a vele beindult szülésem -burokrepedéssel- is jelzi, hogy neki nem volt már jó odabent, õ akart kettõjük közül inkább már megszületni) Így igaziból az õ súlyánál nem is reális, hogy a 2,25 duplázását, háromszorozását stb. nézzük, és mai súlya is egy normálisabb súllyal született gyermek adataihoz hasonlít.
Ugyanakkor Gergõ 2,60-al született, elsõ ránézésre nem is tûnt soványnak. Az õ hasa viszont sose (totál tele bendõvel sem) volt hordó típusú (ezeket legjobban a hanyatt fekvõs képeken láttam), ma se az. Nála kemény volt még a burok, ha õ egyedül van, még maradt volna, nem érezte rosszul magát odabent. Így nála inkább csak a minusz két hét miatti súlyhiány a reális, azaz idõre is inkább csak 2,8-3 között lett volna.
Na, most már én is belekavarodtam, mit is akartam ezzel mondani.
Leginkább azt, hogy a kezdeti "kis" súly jelentheti azt, hogy a baba egyszerûen ilyen méretû, és jelentheti azt is, hogy õ bizony nagyobb lenne, ha minden oké lenne, és aztán ha kinti létében ez be is következik, akkor jó eséllyel ledolgozza a hátrányt. Vagy ugyanígy, a minusz hetek miatti arányosan kisebb súly.
Na jó, belátom, ebbõl se jön ki semmi.
Ildi