Szilárd ételek bevezetése
<pre>
Életkor Étel Hatása
6 hónap õszibarack Lazító
alma Szilárdító
meggy
ribizli lé
gluténmentes gabonafélék: rizs és kukoricapehely
7 hónapos körte Lazító
szilva Lazító
szõlõ (mag és héj nélkül)
7,5-8 hónapos burgonya
sárgarépa Szilárdító
sütõtök Lazító
spenót
sóska
saláta
fehérrépa
cékla
passzírozott zöldborsó (héj nélkül)
zöldbab
9 hónap csirke-, pulykamell, marha,-borjúhús
brokkoli
pasztinák
cukkini
karfiol
tök
10 hónap karalábé
görögdinnye
sárgadinnye
túró
sajt
joghurt
1 éves kor után fõtt tojássárgája (heti 1-2x)
hal
uborka nyersen vagy savanyítva (reszelve)
retek
lencse
sárgaborsó, felesborsó
bab, csicseriborsó
szójabab
paradicsom
paprika
gluténtartalmú gabonák
méz
citrusfélék
tojásfehérje
gyógynövényteák (menta, citromfû, csalán)
18 hónap kivi, eper más aprómagvasok
déligyümölcsök (ananász, mangó)
3 éves kor után csonthéjasok, magvak, egyéb</pre>
A gyümölcsök, zöldségek bevezetése történhet egyszerre, illetve lehet fõzelékkel is kezdeni. Egyes vélemények szerint, inkább a zöld növényekkel kezdjük a fõzelékek bevezetését, mert az édesebb, piros növények (pl. sárgarépa, sütõtök) után nehezebben barátkozik meg a gyerkõc az új ízekkel. (nálunk nem volt gond
)
9-10 hónapos kortól adhatóak a tejtermékek. De azokban a családokban, ahol elõfordul allergia {nem csak ételallergia}, ott meg kell várni az egyéves kort!
A husit is lehet korán kezdeni, mivel magas a vastartalma (sõt, jobban felszívódik, mint bármi másból, kivéve az anyatejet). Ezért adható a marhahús is, nem csak szárnyasok.
A görögdinnye és a sárgadinnye problémás lehet, érdemesebb várni velük.
A körtérõl és a szõlõrõl érdemes tudni, hogy arra érzékenyeknél hasfájást okozhat.
Erõsen allergizáló ételek: búza, kukorica, disznóhús, hal, kagyló, paradicsom, hagymafélék, káposzta, aprómagvas gyümülcsök (eper, málna, szeder, stb), csonthéjasok, fûszerek, citrusfélék és ezek leve, csokoládé és persze bármi egyéb, amire az anya allergiás és a tejcsin keresztül a kisbaba is megkaphatja.
A mogyorót, amely nagyon komoly allergiás reakciót (anaphilaxiás sokkot) tud okozni, érdemes akár 3 éves korig is várni vele.
A fulladásveszély lehetõsége miatt 3 éves korig várjunk: csonhéjasok, egész szõlõszem, pattogatott kukorica, nagyobb virslidarabok, illetve bármi, amibõl nagyobb darabok törhetnek le, pl. nyers répa, zellerszár, stb.