Reni!
Kürtőskalács: van egy kalács tésztám, amit mindenfélének meg tudok csinálni, isteni: tölthetem dióval, mákkal, túróval, kakaóval, lekvárral, tekerhetem, batyuzhatom, töltés nélkül, mazsolával fonhatom - vagy csinálhatok kürtőskalácsot belőle. Mindennek isteni. (Ugyanilyen a kenyérreceptem, csak sósban. Azt is lehet tölteni, formázni, lángost, vagy kis rudacskákat sütni... Mindennek isteni.
) ) Melegebb időben parázson sül a kürtőskalács a kertben, nagy fán.Ilyenkor gázon, kis fán, olajban. Ehhez most kaptam fákat megy egy kis tálcát Erdélyből. Négyszögletes, kétujjnyi magas tálca. Olajat töltök bele, felrakom a gázra. A kürtőskalácsok picikék lesznek, nagyon aranyosak és az olajban sülnek ki. Ha parázson sül, rákaramellizálom a cukrot, tehát előbb hempergetem cukorba, aztán sütöm. Itt meg sülés után hempergetem, tehát nem lesz ropogós máz a cukor (kevés cukrot rakok rá mindkét esetben).
A kalács recept:
2,5dl víz
0,5 kk. só
4kk. cukor
0,5 élesztő
0,5kg szitált tönkölybúzaliszt (sajnos egész másképp viselkedik ez a liszt, mint a gyári - sokkal jobb a tészta állaga, íze, össze se lehet hasonlítani, de azért van értelme próbálkozni más liszttel is!)
Ezeket összegyúrom.
1,5ek. olaj (kürtőskalácshoz elég 1ek. is)
Ezt még belegyúrom, és kész. Kígyót sodrok, felrakom a fára.
Ha parázson sül, akkor bekenem vizes cukorral, az ráolvad. Persze a cukrot lehet variálni fahéjjal, kókuszreszelékkel, dióval...
A pelyhesítő nagyon megéri, ha használjátok a pelyhet! Anyagilag is, meg sokkal jobb is a friss pehely.
Mi nagyon törjük a fejünket kemencén, már gyűjtjük hozzá az infót, de még csak ennyi.
Egyébként mi is úgy vagyunk, hogy a lányok (Eszter 15 hónapos + én) nem esznek húst, a fiúk (Bence 3éves múlt + férjem) esznek, úgyhogy általában ennek megfelelően főzök.
Sedith!
Nem tudom, más hogy csinálja, én így szeretem, ez vált be. Elég jól szervezem a háztartást, folyamatosan dolgozom, és elég gyorsan jár a kezem.
Például szerintem fontos, hogy NAGYON ritkán vásárolunk, ezzel sok időt nyerünk. És nagyban csinálom a dolgokat, pl. ha müzlit csinálok, 2kg-nak állok neki, az elég egy ideig. De nem tudom megmondani igazán.
Helga is!
Ketchup:
3kg paradicsom megmosom, áttöröm (robotgéppel miszlikbe vágom)
3fej hagyma kockára vágom, a paradicsommal együtt egy fazékba rakom
só
2dl ecet
1ek. mustár
1ek. őrölt fekete bors
1kk. őrölt szegfűbors
1kk. őrölt fahéj
10db őrölt szegfűszeg ezt mind hozzáadom, lekvár sűrűségűre főzöm
cukor a végén belefőzöm, szárazdunsztolom