ORIGO:
Halapenz.com címen ismét működik a hálapénz-honlap. Az új oldalt azonban nem a nagy vitát kiváltó hálapénz.hu készítője állította össze, de itt is olvashatóak kismamák véleményei nőgyógyászaikról és adatok arról, melyik orvos kért vagy fogadott el hálapénzt.
Újra elérhető a hálapénz-honlap, halapenz.com címen. Az oldal tulajdonosai felhívják a figyelmet arra, hogy a halapenz.com semmilyen kapcsolatban sincs a halapenz.hu weboldallal. Az oldalról azonban elérhető az eredeti honlap archivált adatbázisa, amely kismamák véleményét tartalmazza szülészekről és nőgyógyászokról, illetve adatokat közöl az elfogadott hálapénzekről, a telefonszámok, nevek megadásával.
Nyírő Balázs, az eredeti honlap létrehozója a
www.halapenz.hu oldalon közzétett nyilatkozatában azt írja: "a
www.halapenz.hu oldal adatbázisát senkinek nem adtam át, én személy szerint nem muködtetem külföldi szerveren, és semmilyen közöm, vagy kapcsolatom nincs a külföldön üzemelo hasonló nevu weboldallal. Nagyon sajnálom, hogy valaki, aki ennek a témának a komolyságát nem érzi, a magyar jogterületen kívül, "bujkálva" készít egy hasonló oldalt. Teljes mértékben elhatárolom magamat tole."
Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint adatvédelmi szempontból mindenképpen kifogásolható az oldal tartalma. Az adatvédelmi ombudsman ezért vizsgálatot indított az ügyben. Az egészségügyi miniszter pedig csütörtökön levélben kért jogi állásfoglalást a legfőbb ügyésztől az orvosok által előre kért pénzösszegek ügyében. A miniszter a Magyar Orvosi Kamara elnökét is felkérte, hogy vizsgálják meg, szükséges-e etikai vizsgálat lefolytatása a megjelent információkkal kapcsolatban. Emellett felhívta az adóhivatal figyelmét a holapon szereplő orvosok adóbevallásának ellenőrzésére is.