2014.03.13 23:15
2014.05.02 17:13
2014.05.04 18:53
2014.05.04 19:30
2014.05.04 22:19
Anita, épp a minap mesélte Gasztonyi, hogy egy anyuka most nyolcadszorra szült vele és hét lány után most lett először fiút A cél megvan, lehet dolgozni rajta Neked mit mondott, mennyit biztonságos kihagyni két gyerek közt? (nálunk 13 és 10 hónaposak voltak a lányok, amikor a következő fogant).
Viszont te vagy az első, akitől azt hallom, hogy megcsászározta, szóval tuti veszettül volt rá oka, hogy ne várjon még (engem simán hagyott 20 meg 12 órán át vajúdni, utólag nem bánom, de azért ott rinyáltam, hogy vágja már ki őket )
2014.05.05 07:07
2014.05.05 11:31
Anita, nem semmi, mit szenvedtél a legényért! . Nálunk a nagyok lombiklányok, ott mi is azért vártuk ki az 1 évet. Emili meg csak úgy lett, amúgy vele még várni akartunk, mert a 22 hónapon belül 2 szülés totál leamortizált, gondoltuk, a harmadik jöjjön 1 évvel később Hát erre 19 hónap lesz köztük... de jobban meg is kínlódom, hiányoznak a tartalékok a szervezetemből :S tényleg kell, az az 1 év Hajrá inszem az ősszel!
Szaffinál én ez elején, az első 16 órában nem tágultam szinte semmit (5 perces tök erős fájásokkal 7 órán át, nézték a ctg-t, hogy ez már jó lesz, ez már tágítani fog ... ), de ott a következő 4 órában már megindult a dolog, azért hagyott békén. A végén meg mindkét lányom olyan volt, hogy magától első tolásra kinyomták magukat, nem is én nyomtam . Nem mintha lett volna hozzá még erőm . Nekem is a műtét (Mesó lepénye) után mondta, hogy mindenképpen kellett, mert nem vált le a lepény, azért nem tudta kipiszkálni belőlem
2014.05.16 13:13
2014.05.27 13:16
2014.05.27 13:19
2014.06.24 17:18
2014.06.27 12:28
Czidli Gratula a pocaklakóhoz! Anikónál még ugyan nem szültem, de sokszor találkoztam vele szülőszobán (a 3 szülésen kívül még 2x1 napot töltöttem ott mikor Mesónál utsó hónapban epegörcseim voltak, amiket szülésnek hittem). Tényleg csak jókat tudok mondani róla, ő volt az, aki az epegörcsöknél „elhitte, hogy nem szimulálok” (ctg-n nem voltak fájások) és kezdve az „egészségügyi” megoldásoktól a lelki oldalig, próbálta körbejárni, mitől lehet (ok, közben sugárban hánytam az epét és folyton elájultam, tehát látszott, hogy vmi nem stimmel). Most a szobatársam szült nála, és tényleg gátvédelemmel, repedés-vágás-varrás nélkül ment minden, de itt is bizti vannak befolyásoló tényezők a szülésznőn kívül is, mert nekem ez volt a 3. szülésem, és most működött először a gátvédelem, pedig gyorsan jött a gyerek és ugyanakkora fejjel, mint az előző kettő.
Az, hogy a baba rádrakása-orrszívása stb. mennyire teljesül persze baba és szülés-függő is. Most gyorsan szültem, Emili nem volt megviselt, így tényleg törlés nélkül került rám lucskosan, még az első felsírás előtt. Mesó és Szaffi lassabban jött ki, náluk volt orrleszívás is, és egy kicsit megpaskolta a szülésznő, hogy sírjon fel, vegyen több levegőt, csak utána tette rám. Mind3 esetben még zsinórostul kerültek rám, a zsinórt kb. 5 perc után vágták le, nagyjából akkor, mikor az 5 perces Apgart nézte a szülésznő (apa nálunk sose vállalja be az átvágást). Zsinórvágáskor is úgy rémlik, hogy rajtam volt közben a lány. Lemosás nem nagyon van, áttörlés szokott lenni. Mondjuk Emilire ráfért volna egy hajmosás, mert irtó büdi magzatmáz szaga volt a fejének egész nap és beleszáradt a véres cucc, cseppet horror volt, de aztán a csecsemősnővér elvitte fél naposan hajat mosni a lánykát, hogy szalonképes legyen . A bőrére viszont tényleg rászáradhatott.
Kórház csecsemős-osztály szerintem még mindig szuper! Hihetetlen emberiek, sugárzik róluk, hogy imádják, amit csinálnak. Most kicsit több „felszerelés” volt, mint 1,5 éve, volt napi 4-5 pelus a babának és fürdetéshez se kellett vinni popsitörlőt. Vagy csak még nincs annyira év vége és van az éves keretből . De azért bíztató volt, hogy ezen a téren jobban állnak, mert szomorúnak találtam 1,5 éve, hogy egy kórháznak ilyen gondjai vannak.
2014.08.20 07:36
2014.08.20 12:51
2014.08.23 19:14
2014.08.23 20:46
Moncsi, sajnálom a kellemetlen élményt, emlékeim szerint az első terhességemnél minden kis szurkálást-kellemetlenséget hatalmas tragédiának éltem meg. A terhes-aranyér pedig überpocsék detralex tabletta napi 3x1 nekem sokat segített, mikor Emili ráfeküdt belülről és folyamatosan nyomta a feje 10 héten át . Magánintézetben persze, hogy többet foglalkoznak veled és részletesebben, érthetőbben elmondják, miért fájt/szúrt, legközelebb mit tegyél stb.
Amit láttál, az az István nőgyógyászati osztálya nem a szülészeti! Gyermekágyas osztályon (egy emelettel feljebb) 3-4 ágyas szobák vannak saját fürdő-wcvel, felújítottak, sőt, valamikor az elmúlt két évben cuki flamingós függönyöket kaptak, tiszta lovely . Ott rettentő segítőkészek a nővérek, osztályos orvosok is. Engem nem császároztak, de feküdtem császáros szobában (második szülésem után volt műtét, ezért műtétes szobába kerültem). Császárosokra extrán figyeltek, 2-3 óránként (vagy igény szerint gyakrabban) hozták nekik a babákat (első 24 órában még kímélték őket e téren, utána ők is megkapták 0-24ben). 8 óra után volt felállítás, zuhanyzás, pisilés, ebben folyamatosan segített a nővér. Kérhettek és kaptak utólagos fájdalomcsillapítást, kaptak extra nővéri segítséget a szoptatás beindításához, osztályos nődoki be-bejött hozzájuk.
István ambuláns osztálya baromira túlterhelt, ezt én is tapasztaltam. A „kávézgató” orvos pedig nem nézhet meg, mert barom bonyolult az adminisztráció. Persze, ha épp ott haldokolsz, akkor megnéz, de ami az én szememben haldoklás, azon egy orvos látja, kell-e sürgősségi beavatkozás, ahogy az utcán is odamenne egy rászorulóhoz, vagy sem. Egyszer a szokásos 39. heti ctg után bő órát vártam, hogy valaki aláírja a papíromat, mert egy orvos se volt az ambuláns osztályon (akinek rendelési ideje volt, azt felhívták sürgősséggel a műtőbe). Ezzel jár, ha túlterheltek az orvosok és ha minden kismama elvárja, hogy a saját dokijánál szülhessen (én is ).
Szülj ott, ahol TE a leginkább biztos kezekben érzed magad! Állítólag akkor van a legkevesebb komplikáció, ha az anya bízik a helyben/orvosban/ellátó személyzetben. Ha ez neked az Uzsoki, akkor ott a helyed .
2014.08.25 13:58
2014.09.07 09:31
2014.09.16 05:58
2014.09.22 14:35
2014.09.23 09:39
2014.09.26 12:50
2014.09.26 14:58
Szia Kinga!
3-ból 2x szültem Böszörményi Beánál, és nekem bejött. Nem fogadott volt, csak épp ő volt ügyeletes mind2x. Ha gátvédelmet akarsz, akkor viszont szólj neki, mert nekem nem csinált automatikusan (aki a 3.nál volt, az igen, de nem emlékszem a nevére, azt Apa szokta megjegyezni ). Bea nincs ott melletted folyamatosan, nekem nem is volt rá igényem. Nyugodt, gyors, egy csomó mindent úgy csinál, hogy ne vedd észre, ne legyél zavarba és ez jó. Remekül szúr vénát (pocsék vénám van a jobb kezemen, de mind2x elsőre megtalálta). Mivel nem volt fogadott, mi nem adtunk neki. Dokim fogadott volt, ő idén 120e-t kapott. Azt szokták mondani, hogy egy-egy terhesgondozási díj 10x-ese a szülési díj, ha a dokid emiatt jön csak be (én mondjuk ha az ügyeleti idejébe szülnék, tuti nem adnék ennyit, de ez magánvélemény). Apa ott lesz a szülésnél? Nekem nem volt igényem dúlára. Bea mellett biztonságban éreztem magam, a nyügeimet-nyavalyáimat Apa meghallgatta. Viszont ha lett volna bent dúla, akkor a férjem totál feleslegesnek érezte volna magát. Nekünk, a kapcsolatunknak jót tett, hogy azokban az órákban kettesben voltunk, hogy rá támaszkodtam, hogy az ő kezét szorongattam, hogy kicsit bezáródtunk kettesben egy más világba. Így neki is rendesen megugrott az adrenalinszintej, mire jött a kitolás - meg a gyerek.
Az említett dokit nem ismerem.
Ha nincs Mo-i tb-d, akkor fogalmam sincs, hogy megy az ellátás (gondolom, a szlovák tb eu-snak számít, a szülést pedig mindenhol fizeti)
2014.09.27 01:40
Kedves Rekuja,
Köszönöm a választ és segítséget!
Nálam kicsit érdekes a helyzet, mivel magyar cégnél dolgozom, így van TB-m is hivatalosan MO-on van, de eddig még sosem voltam itt orvosnál. Minden dokim szlovák (beleértve 2 rokonomat is), hozzájuk járok, sérvre is pozsonyban műtöttek tavaly februárban. A két oszág eddig még mindig elintézte valahogy a fizetési dolgokat egymás között. Mivel SR-ben van a női orvosom (akinél én is születtem), az egész családnak természetes volt, hogy én is ott fogok szülni. Elkezdtem utánnanézni milyen lehetőségek vannak nálunk és rájöttem, hogy szinte semmi. Úgy néztem 2 kórházban van kád, de a dokik nem szeretik használni. Az összes többiben háton, tartóba a láb, gyorsító injekció, gátmetszés, sietés (mintha elemenne a vonatja) és 0 törődés a kismamával. Itt nem létezik gátvédelem, az 1. babánal (szinte) mindenkit vágnak és nem várják meg amíg a maga ütemében történnek a dolgok. Nah, ennél a résznél akadtam ki és kezdtem gondolkodni a váltáson. A szlovák orvosok nem tudnak az elternatív lehetőségekről és esetleges jobb megoldásokról. Picit alacsony volt a progeszteron szintem és a dokim sosem hallott még a progeszteron krémről. A fejlett országokban 10-20 éve használják, ő meg azt sem tudta miről beszélek. Masszázsolaj és alternatív rásegítés a tágulásra - azt hiszik ufó vagy, mert olyat mondasz, amiről nem is hallottak. Ha valami bajod van, edd az antibiotikumot és ennyi.
Elvileg férjem lesz velem a szülés közben, csak előbb le kell küzdenem a beteges félelmemet. Sajnos nagyon sok rossz történetet olvastam és borzasztóan félek. Már azon is elkezdtem gondolkodni, hogy nem jobb-e a programozott császár…
2014.09.27 14:17
Kinga, megértem, h félsz Ez a legtermészetesebb reakció, hiszen a szülés elsőre ismeretlen is, meg hát tudjuk, hogy fájdalmas is. Túl sokat veszthetünk és túl sok rémtörténetet hallottunk a témában. De hidd el, szerencsére a szervezeted pontosan tudja, mit kell tennie. Szerencsére, nem az eszünkkel szülünk. Szerencsére, vannak hormonreakciók, amiket a babánk befolyásol. Az lenne az abnormális, ha nem félnél Nekem 3 normál lefolyású szülésem volt, de feküdtem császárosokkal egy szobában. Látva az ő és az én regenerálódási időmet, én úgy vélem, a császár a nehezebb módja a gyerek világrahozatalának. Hüvelyi szülésnél ha kint a baba, lényegében képes vagy 0-24 ellátni. Oké, lesz még 4-6 hét, ami tényleg gyermekágyas, ne tervezz be biciklitúrát Csak a félelem miatt ne akarj császárt, ott is lenne min parázni bőven. Ne olvass annyi szüléstörténetet A jókat ritkán írják le, és valahogy "divat" felnagyítani, komplikácóként beállítani vele járó dolgokat (pl. gátrepedés). JA, a gátrepedést alig érezni (másodiknál nem vettem észre). Ha viszont nincs varrás, marha gyorsan regenerálódsz
(ez most mind nagyon lazának tűnt, de én is totál paráztam még a harmadiknál is. Az, hogy tudom, h fájni fog és tudom, hogy meg tudjuk csinálni a babával, nem nyomja el teljesen a félelmet. De zseniális módon, akkor is működik és akkor is csodás élmény minden alkalommal, mikor végre rád kerül a kis lila szuszogó csomag)
2014.09.28 06:25
2014.10.03 02:13
2014.10.03 02:24
2014.12.09 22:14
2015.01.12 17:23
Kedves Anyukák!
Első gyermekemmel vagyok 35 hetes terhes, akivel az Istvánban fogunk megküzdeni azért,hogy végre egymás karjaiban lehessünk így érdeklődni szeretnék - főképp, a nemrégen ott szülő édesanyáktól -, hogy mik azok a dolgok, amiket adnak majd a babámnak a megszületését követően (gondolok itt pl.: popsikrém, hintőpor, pelenka, stb. )? Mivel ezt kórháza válogatja, így óriási segítség lenne egy kis infó ezzel kapcsolatban. Előre is köszönöm szépen a válaszokat.
2015.01.12 19:20
2015.01.13 12:34
2015.01.13 15:12
2015.01.13 17:19
akkor sorban
zokni – gyerekfüggő. Elsőszülöttem hal-lány, sose fázik, nem volt zokni. Másodikkal meg rohantam a csecsemősökhöz, hogy lila a lába, rossz a keringése… nem kicsit röhögtek, miközben arról győzködtek, hogy ilyen, ha fázik egy gyerek A harmadik meg kánikulában is body-rugiban volt, mert annyira fázós befér egy bébizokni a bőröndbe
apa – szülőszobába utcai szerkóba megy. Ha sáros az idő, van kint cipővédő zsák. Műtőbe apa nem mehet be. Nekem a dokim is utcai ruhában volt a szüléseken – mondjuk a második kettőt majdnem lekéste, azért is . Ha műtőbe jutsz, arra azért átöltözi (másodiknál nem vált le a lepény, úgyhogy szülés után a műtőt is megismerhettem).
szülésfelkészítő tanfolyam – tényleg van egy ilyen idétlen nevű 6 részes szerdánként, elvben valahol a nőgyógyászat épületében ki is van írva. Aszem helyileg a Szent László területén van, mert ott van terem vagy mi (?). Ha betelefonálsz, tudni szokták. Én az első gyerek előtt voltam két-hármon, érdekes volt. A szülés lefolyását egy szülésznő irtó korrektür végigmondta, az sztem jó volt, mert nem személyes élmény sok-sok érzelemmel, hanem külső szemlélő tényekkel. Nekem ettől olyan érzésem lett, hogy a szülés egy irtó gyakori, mindenkinek fáj, mindenki túléli folyamat, ami nekem segített. Szülőszoba látogatás… hááát én is pont ezért mentem először, mint amit írsz. A férjem tök megnyugodott tőle, mert azt kapta, amiket írtál. Én meg napokig totál kivoltam, hogy bakker, már mindjárt szülök, atyám, nem fogom kibírni . Szóval nem egyértelmű, hogy jót tettem-e magammal Szüléskor meg totál nem számított, hogy már láttam belülről azt a folyosót is . Ja, ha túlhordod és hétvégenként is menni kell ctg-re, az úgyis a szülészeten van fönt, akkor meg lehet nézni .
Ki a dokid? Oda jársz rendelésre, vagy magánba? Lassan kezdődik a ctg-s korszak (36-37. héttől), ha arra az Istvánba jársz, sztem ott megérdeklődheted, hogy lehet bemenni egy szülőszoba-látogatásra valahogy. Nyáron voltak gyakornokok a ctg-nél, ők irtó lelkesek voltak.
Szívesen segítek, ilyenkor jó végiggondolni, milyen is volt ez az életszakasz Főleg az első babánál, akkor nagyobb csodának éltük meg, a harmadik már rutinból ment (nem is sok empátia volt a férjemben mondván, úgyis amint kint van, már nem fog fájni Hiába igaz, azért na, bakker, közben fáj!!!).
2015.01.16 13:45
2015.01.16 14:06
2015.01.16 15:05
Wendy, gratula a kicsi manócskához! Jó baba-szagolgatást <3 Mennyi pelust adnak irtó gyakran változik ezek szerint középső gyerekemnél még a fürdéshez is vinni kellett saját pelust, saját popsitörlőt, mert annyira nem volt készletük Lenti szoba tényleg nem a legkényelmesebb De ez legyen a legnagyobb baj a babásodással
Kinga, megkönnyeztem a szülőszoba-leírásodat, ilyenkor megint szülni szeretnék (csak a férjemnek meg ne mondjátok, mert kirohanna a világból egy 4. baba gondolatára ). Én Micit az alternatív szobában szültem, ágyon fekve Bizti velem van a baj, de a "mozdulni se bírok úgy fáj" állapotban a kád látványa nekem ok a gyilkolásra Egyébkén ott is van ágy, egy nagy franciaágy. Elsőre nem tetszett, de aztán tök jó volt, mert nem volt rajta „mindjárt leesek, olyan keskeny” érzésem kitoláskor. Doki meg simán mellém feküdt, hogy hozzám férjen Én kaptam infúziót és az állványt simán odatolták az ágy mellé (aztán a férjem végig kerülgette persze, de így járt ). Edát nem kértem egyiknél sem (mire a „csináljanak bármit a fájdalom ellen” szakaszba értem, már nem lehetett úgyse adni, én meg fóbiásan félek a gerincbeszúrástól).
Lemosáson annyit pontosítanék, hogy a haját se nagyon mossák le… legkisebbem irtóra hajas baba volt – most is az – és baromi büdös magzatmáz szaga volt egy napig. Meg keményre merevedett a haja, ahogy megszáradt a cucc benne, marha mókásan festett
2015.01.16 22:10
2015.01.16 23:09
2015.01.17 14:36
@hbkinga:
Az én tapasztalataim:
2015.01.17 15:00
2015.01.18 14:45
alternatív szobában tényleg kemény az ágy, de szerintem ez szüléskor jól jön Amúgy a szülőágy is kemény, ami a többi szobában van, tehát mindegy. Az furább volt, hogy alacsony, és én aggódtam, hogy szegény szülésznőnek meg dokinak ott kell guggolnia-térdelnie az ágy mellett majd… hát őket nem zavarta, szülésznő mellém ült, doki odafeküdt-térdelt, elég rutinosak voltak mintha nem ez lett volna az első babájuk ezen az ágyon
hbkinga, melyik fürdetésre gondolsz? Az első, szülőszobait, azt a szülésznő csinálja, ez kb. 5-10 percel születés után van, mikor elvágják a zsinórt. Akkor te még nem fogsz felállni ám Nekem a többit a csecsemősök csinálták, mert elég zsúfoltság volt, és én nem ragaszkodtam hozzá, hogy kipróbáljam – főleg többedik gyereknél. Fürdethetem még eleget (Mici már nem „fürdik” hanem vidraként lebeg a kiskádban, de ehhez is kellett a rutin, hogy elsőre el merjük engedni).
Szülőszoba elhagyás a zsúfoltságtól is függ. Van egy minimál-idő, amit maradni kell megfigyelés végett, de utána, ha senki sincs és mondjuk éjjel van, akár órákig maradhattok – első gyerekkel aszem 3-4 óra után vitték el a babát, engem meg csak 7 órával később). De a gyerekkel kórházban töltött idő is sokban függ a leterheltségtől, második gyerekemnél „úgy rúgtak ki” mikor meghallották, hogy már mennék (kicsit kozmetikázták a lapot, mert még necces volt a dolog, elvben 72 órát kell bent lenni és délután 4kor váltanak a napok. Mesó hétfő 16:43kor született, tehát csütörtök este telt le a 72 óra, péntek délelőtt mehetett volna el. De ha 16:00kor születik, akkor már csütörtök délelőtt is elengedték volna – ez volt a pici csalás, hogy mégis mehettünk. Mici hétfő 15:15kor született, őt simán engedték csütörtök délelőtt. Szaffi éjjeli baba, vele gond is volt, így vele meg 5 napig voltunk bent, szombat 0:23kor született és szintén csütörtökön jöhettünk haza, de ez már 4 éve volt, lehet, h nem emlékszem jól)
wendy, nálunk is apa öltöztette a harmadikat, a másik kettőnél viszont már felöltöztetve hozták vissza a fürdetésről, lehet, szólni kellett volna . Mondjuk a harmadikra már apa is rutinban volt
Sárgarózsa, én is magánba jártam. De ha nem akarsz saját dokit fogadni, akkor bárhol csináltathatod a vizsgálatokat, akár lakhelyhez közelebbi rendelőben is, szülni meg mész az Istvánba a szülésznődhöz. Csak időben beszélj a szülésznővel a dologról
2015.01.18 19:44
2015.01.19 15:48
2015.01.21 20:34
2015.01.21 21:09