Tk Tönkölybúzás kenyér
Limara (
http://limarapeksege.blogspot.com/) graham kenyere adta az alapot a tk tökölybúzás, öregtésztás kenyeremnek, amit most már heti rendszereséggel sütök.
Hozzávalók:
2-2,5 dl víz
1 dl tej
2 ek. olaj
2 tk. só
csipet aszkorbinsav
20 dkg öregtészta
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
1 dkg élesztő
Az élesztőt a langyos vízzel elkeverem, hagyon pár percig állni. Utána a hozzávalókat mind beleteszem a kenyérsütőgépbe és elindítom dagasztó funkciót /vagy 20 perc dagasztás, 30 perc pihenés, 10 perc dagasztás, 30 perc pihenés. (Ha szükséges hozzáadok még folyadékot). Szép összeállt tészta lesz a végeredmény, amit egy lisztezett felületre rakok, átgyúrom még párszor, majd formázom. Egy jénai tálba teszem a kenyeret, aminek az aljára előzőleg sütőpapírt raktam. Hagyom pihenni 20-30 percig, amíg kb. 1,5-szeresére kel a kenyér. Akkor csíkokat vágok egy éles kés segítségével, majd megint hagyom 20 percig állni. A jénai tál tetejét bespriccelem vízzel és 225 fokra előmelegített sütőbe teszem. Kb 40 perc múlva leveszem a tetőt, és hagyom, hogy a kenyér kicsit megpiruljon. 5-10 perc után kiveszem, a kenyér tetejét megspriccelem vízzel.
/Persze, a kenyérsütőgépben is kisüthető/
Pár szó az öregtésztáról:
Az öregtészta kihagyható, de nem érdemes, mert nagyon finom lesz tőle a kenyér. Én legtöbbször Limara hagyományos öregtésztáját készítem, tehát fehérlisztből-így ez a kenyér csak 70%-ban teljes kiőrlésű. Természetesen, lehet tk lisztből is, akkor a kenyér nem kell meg annyira és még töményebb lesz.
/bocsi a képért, mobillal készült/
Ch adatok 100 g kenyér - 70 g szénhidrát
/Variációk sora végtelen, szoktan tenni a kenyérbe: magvakat, zabpelyhet, korpát, más liszteket, juhtúrót, saját készítésű májkrémet, fűszereket. Ilyenkor a tészta állagára kell figyelni, a lénye, hogy kicsit visszarúgjon ha benyomjuk, de ne ragadjon az ujjunkra!) Legtöbbször azt csinálom, hogy a kész kenyértésztából lecsippentek egy darabot, azt ízesítem, és megvan a vacsora
. Nagyon finom pizzatésztának is. )
A kész kenyér eláll akár 1 hétig is!