Sziasztok!
Bocs a kesedelemert, de mindket gyerkoc beteg.
Velem a kov. tortent, immar reszletesebben:
elso terhessegem alatt nyelesi problemam lett, ereztem, hogy valami nem koser. Igy derult ki a pm tulmukodesem, göbös struma alakult ki, merete miatt mutetre javasoltak. Szoptatas befejezese utan mutottek. Tk. az egyik oldalt kivettek. Mutet utan par honapig normalis ertekeim voltak, majd terhes lettem. A megnovekedett igenyt a "fél" pm mar nem birta kovetni, alulmukodesem lett a 3-dik honaptol. Napi 50 mg L-Thyroxin az adagom /Kriszta, fontos a reggeli, ehgyomri bevetel, kaja elott 1/2 oraval!/. Havonta egy vervetel volt, ill. vervetel utan az orvos kikerdezett, panaszok, ill. a sulyom utan erdeklodott, mas vizsgalat nem volt. Az adagot nem kellett tovabb novelni, kiiras elott egy hettel egeszseges fiam szuletett /kopp-kopp/
Mehlepeny normalis volt, vizmennyiseg is, UH-ok szerint.
Kriszta: jodpotlas csak akkor er valamit, ha egesz eletedben kovetkezetesen szeded, még pl. 2 ev sem meghatarozo. Foleg ugy, hogy a napi elelmiszereinkben /kenyer, felvagottak, stb./ sem jodozott so van, igy a sajat beviteled elenyeszo mennyiseg, igy nem sokat er. /tudomanyosabb verzio az altalam feltett linken olvashato
/ NEm emlekszem, alul vagy tulmukodesnel meg kimondottan kerulni kell a jodot.
Hizas-fogyas: nalam nem volt fogyas egyiknel sem
Mivel terhes, ill. szoptatos voltam/vagyok, igy a hizas nem megitelheto.
Halacska
igen, L-Thyroxin tovabbra is. Szules utan 3 honappal kellett elso vervetelre mennem /gyogyszert kozben folyamatosan szedtem/, normalis ertek volt, igy lekozelebb ujra csak 3 honapra kellett mennem.
Ugy remlik, alulmukodesnel kezdeti stadiumban sokan tunetmentesek, sot, megoszlik a dokik velemenye is a kezeles szuksegesse felol ebben a stadiumban. Terhessegnel persze egyertelmuen szukseges a kezeles.
Ja es a magzatnak a 12-dik hettol /harmadik honap vegetol?/ a sajat pm-e dolgozik mar.
Kriszta,
aztan majd meselj, mi volt a dokinal!
-Afonya