Sziasztok!
Mivel nem tudom, hogy melyik topic az olvasottam esztergomi témában írokide is.
Hát, igen, megvolt a szülés. 14 nappal hordtam túl a leányzót, dr. Zámbori segédletével született meg jan. 18-án. Úgy volt, hogy ha nem indul meg keddig a szülés, akkor beindítja. Aznap hajnali fél egykor elfolyt a magzatvíz. Leslattyogtunk a szülőszobára (akkor már egy hete bent feküdtünk). A páromat csak 6 körül riasztottam telefonon, mert a lányok azt mondták, hogy annál hamarabb nem fog "élesedni" a helyzet. Hát, tényleg nem. Zámbori doktor úgy 8 körül nézett meg, azt ígérte, hogy kora délután már babázunk. Dél körül már sejtettem, itt még nem lesz babázás. 4 kor kötöttek be Oxytocinos infúziót. Na, onnantól nem volt könnyű, percenként jöttek a fájások. És este 18:45 kor megszületett a kislányunk.
Épen, egészségesen, hatalmas hanggal.
Vasárnap jöttünk haza, szerencsére nem volt semmi gond, 50 grammal meghaladta a születési súlyát is.
Szerencsére nagyon nyugodt baba, el vagyok tőle teljesen képedve, eszik, alszik, és csak akkor sír, amikor tényleg gond van. 3-4 órát alszik éjszaka is.
Nemsokára mehetünk sétálni is, már alig várom.
Nem lehetne találkoznunk valahol? Szívesen levegőznénk együtt más aprótalpúkkal és szülőkkel.
Aztán:
Ezt az e-mailt kaptam, nem érdekelne valakit rajtam kívül? HA igen, akkor jó lenne tényleg össze szerveződni, még meg keresem majd a La Leche Liga itteni tanácsadóját a Máltai játszótéren, oda úgy tudom szerveződött egy babás-mamás csoport.
--------------------------------------------------------------------------------
"Léghajó Program - a gyermekekért
Ugyan, ki ne ismerné a kínzó félelmet, amikor beteg gyermekünk mellett remegő térdekkel várjuk, hogy időben odaérjen a segítség? Nem számíthatunk mindig másokra. Sajnos vannak helyzetek, amikor igenis úrrá kell lennünk félelmünkön, és cselekednünk kell. Mégpedig azonnal.
De mit tegyünk, amikor gyermekünk félrenyel valamit és fulladni kezd? Hátbaveregetjük, rázogatjuk, de egyre csak vörösödik, lilul a kis arca, alig lélegzik már. Pánikhullámok söpörnek végig rajtunk, miközben vizesre izzadunk az idegességtől. Átszaladjunk a szomszédba? Vigyük gyorsan kórházba? Mentőt tárcsázzunk? Lehetetlenség! Legalább 10-15 perc, amíg kiérnek, vagy amíg mi odaérünk. Addig pedig legszörnyebb rémálmunk is valóra válhat. Mit csináljunk???
A Léghajó programot 2004.januárjában azzal a céllal indították útjára, hogy gyors, sok esetben életmentő segítséget nyújtsanak a szülőknek azokra az esetekre, ha gyermekük betegség vagy háztartási baleset miatt hirtelen (élet)veszélybe kerül.
A Léghajó útra kel
A Program ötlete a László Kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos, dr. Krivácsy Péter és munkatársa, Sedlák Gabriella főnővér sokéves közös munkájára és tapasztalataira épülve született meg. A kórházban, és később gyermekmentősként napról napra szembesültek azzal a szomorú, ám akkor már megváltoztathatatlan ténnyel, hogy vészhelyzetben a szülők milyen sokat tehettek volna gyermekükért, ha tudták volna, mihez nyúljanak azokban a bizonyos életmentőnek számító percekben.
Biztonságosabb otthon
A tanfolyam résztvevőinek 30%-a apuka, 60%-a anyuka, 10%-a pedig nagymamákból és bébiszitterekből áll. Mindebből jól látható, hogy egyre több ember vágyik arra, hogy biztonságos hátteret teremtsen gyermekeinek, amellyel máris drasztikusan csökkenthető a lehetséges balesetek száma. A kurzuson megtanulhatják, hogyan előzzék meg a leggyakoribb baleseteket, illetve hogyan védekezzenek a koraszülötteknél gyakori bölcsőhalál ellen. Ez nem csupán anatómiai ismereteket jelent, hanem a lakás biztonságos berendezését is: a gyógyszerek, vegyszerek zárt, magas szekrényekbe való elzárását, a konnektorok lefedését, éles tárgyak, kötelek eltávolítását. Mindez természetesen csak a megelőzésre szolgál, de ezzel máris megtettük az első lépést ahhoz, hogy nyugodtabban éljünk.
A Léghajó vidékre is elrepül
A kurzus mobilis, igény szerint, előre megbeszélt helyszínen 8-10 szülő részvételével a tréning vezetői házhoz mennek Magyarország területén bárhová.
Ha mégis baj van
Sajnos bármennyire is figyelmes és odaadó egy szülő, bármikor bekövetkezhet olyan baleset, amelyre senki nem számít: például a kicsi félrenyel egy ételdarabot. Ebben az esetben nincs idő arra, hogy a szülő pánikba essen, segítségért rohanjon, vagy telefonáljon. Ilyenkor csak egyet tehet: megfelelő technika alkalmazásával, eltávolítja a kicsi torkából a félrement falatot.
A tanfolyam résztvevői számos más technika mellett többek között megtanulják:
- mi a teendő a bölcsőhalál gyanújának felmerülésének esetén
- hogyan kezeljék a sürgősségi eseteket
- hogyan ismerjék fel az életveszélyes helyzeteket
- hogyan uralkodjanak magukon
- mit kezdjenek a magas lázzal, illetve hányás, kiszáradás, rosszullét esetén
- mi a teendő mérgezés gyanújánál illetve balesetnél
- hogyan kell valakit újraéleszteni
- hogyan cselekedjenek, ha a baba eszméletét veszti vagy fullad
- hogy segítsenek forrázás vagy égés esetén
A Léghajó Program 8-12 fős csoportokban zajlik. A résztvevőknek a kurzus elvégzését követően alkalmuk nyílik arra, hogy kérdéseiket szakemberekkel vitathassák meg, és segítséget kérhessenek egyedi esetekre is. Távozásul mindenki ajándék CD-t kap ajándékba, hogy a tanfolyamon tanultak később se vesszenek homályba. Ezen a CD-n többek között megtalálhatók az egyes - korosztályokra jellemző - betegségek és a hozzájuk tartozó gyógyszerek, melyek sok esetben ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák!
Miért épp Léghajó?
Az elnevezés egyfajta életszemléletet tükröz. Azok a szülők, akik elvégzik ezt a tanfolyamot - azaz szimbolikusan felülnek erre a léghajóra - más szemmel látják majd a világot, hiszen mindent megtesznek azért, hogy gyermekeik a lehető legnagyobb biztonságban éljenek, baj esetén urai tudnak lenni a helyzetnek, és az orvosi segítség megérkezéséig szakszerű (olykor életmentő) ellátást tudjanak nyújtani a kicsikek."
--------------------------------------------------------------------------------
Ha valakit érdekelne itt megtalál valahol:
email:
sbpanka@freemail.hu tel: 06-30-63-66-558
Puszi