Sziasztok! Örülök, hogy érdekel Benneteket a szülés. Szívesen leírom, csupán azt nem írhatom meg kedves Kata, hogy melyik orvos vezette le a szülést, ugyanis először is nem ért oda, másodszor pedig nem orvos, harmadszor pedig ha levezette volna és orvos volna, akkor főleg nem írhatnám meg, mert eltiltanák a hivatásától. Esetleg e-mailben írhatok bővebbet ha akarod.
Szóval elég gyors volt, mint a fentiekből kiderül. Én is olvastam a Bába válaszolt és lényegében abból készültem fel a szülésre meg a Geréb Ági egyhetes tanfolyamán. Én mindig is otthon akartam szülni, már az elsőt is de bolond fejjel hagytam magam lebeszélni,merthogy nem biztonságos. Na, az első szülésem nem igazán tetszett, vagyishát éreztem hogy ennek nem ilyennek kéne lennie. (inditott,gyorsított, csecsemőosztályon eldepressziósított).
Végül elhatároztam, hogy utánajárok alaposan hogy is megy ez és kiderült, hogy nekem (zavartalan terhesség, semmi extra) biztonságosabb, mint egy kórházi szülés. Úgyhogy a döntés megvolt.
Nov. 5-én este 10-kor 8 percessel kezdtem és citerázott a lábam, egyszóval berezeltem, de rájöttem, hogy ez klassz, ugyanis a tesóm budai lakásában akartam szülni, hogy ha menni kellene kórházba, akkor ne az egomiba kelljen menni. Ugrás be a kocsiba, kesztölci elágtól sürüsödő fájásokkal, a kanyarokban kilengett a pocakom, az tényleg nem volt jó érzés, de a fájásokkal jól bírtam, tudtam, hogy baj nincs, csak a baba jön ezerrel. Buda, végállomás, parkoló sehol. Vészvillogó ki, két fájás közt nyomás fel a másodikra. Na épp felértem, be a fürdőszobába, csapot kinyitottam, engedtem magamnak vizet. Férjem közben parkolt. Éreztem, hogy most kimaradt egy fájás...tuti, akkor le tudok vetkőzni. Anyaszült pucéran ért a felismerés, hogy most egy nagyon durva jön, pattantam a kádba és (na ekkor tényleg berezeltem egy pillanatra
tolófájás!!!!, jesszus x még sehol, nem is szóltam neki, annyira szültem. Férjem cuccolt felfelé.De aztán azt gondoltam, hogy nagyon jó, hát mindjárt vége is, meglátom a gyerekemet. Még egy fájásban vissza tudtam tartani Petikét, de a következőre kinn volt a feje. Férjem ekkor ért fel, jól meglepődött, gondolhatjátok. (uramistenmostmitcsináljak??? - ne csinálj semmit csak tartsd meg a fejét a víz felett!!!) Következőre kinn volt a válla, megérkezett x és kivette a "maradékot", a lábait. Petike a hasamra. locsolgattuk a fejét, lekapcsoltuk a villanyt és gyönyörködtünk. Aztán kezdtünk fázni. Peti Nagypetihez, megszültem a lepényt és x összevarrt. Mert ugye nem ért ide és nem tudott gátat védeni. De nem volt vészes és tényleg könnyebben gyógyul. Nem is vérzett.
és éjfél lett: 120 perc röviden.
Egész éjjel ott szuszogott Petike egy törölközőben mellettem és alig vártam a hajnalt, hogy végre napfényben láthassam a kisfiamat.... gyönyörű éjszaka volt...
És az irataival sem volt semmi gond, mindenki rendes volt és inkább meghatódtak az otthon születéstől, mintsem akadályokat gördítettek volna elénk.
Köszönöm, hogy elolvastátok.
Közérdekű info: TORTARECEPT!!!
sokáig eláll biztos siker elkészítési idő: 2 óra.
18 szelethez:
2 üveg meggybefőtt, kb. 700 ml töltőtömeg összesen), vagy 1 kg friss meggy.
1 dl tejszín, 1 ek. csokoládéforgács, citromfűlevélkék
A tésztához: 100 g étcsokoládé, 200 g finomliszt, 1/2 tasak sütőpor 6 g, 150 g lágy vaj/margarin, 140 g cukor, 1 tasak vaníliás cukor 10 g, 1 csipet só, 3 tojás, 5 ek. tej
Az öntethez: 100 g lágy vaj/margarin, 120 g cukor, 1 tsak vaníliás cukor (10 g), 500 g félzsíros tehéntúró, 2 dl tejföl (20%-os), 3 tojás, 1 cirom reszelt héja, 1 tasak vaníliás pudingpor.
1. A meggybefőttet leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük - ha friss meggyből készítjük azt megmossuk és kimagozzuk. Egy 28 - 30 cm átmérőjű kapcsos toraform alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral.
2. A tésztához a csokoládét apróra felkockázzuk, ne legyen túl törmelékes, mert sülés közben elolvad, és megfesti a tésztát!. Összekeverjük a lisztet a sütőporral. A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Egyenként beledolgozzuk a tujásokat, majd több részletben a tejjel váltakozva a sütőporos lisztet, végül a csokoládét, és a tortaformába simítjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. Az öntethez a vajat/margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A túróhoz adjuk a tejfölt, botmixerrel finom, egynemű péppé turmixoljuk (így a túrót nem kell áttörni). Egyenként belekeverjük a tojásokat, aztán a reszelt citromhéjat. 3-4 kanállal kiveszünk belőle, egyenletesen elkeverjük a pudingporral, majd a krém egészéhez adjuk, amelyet több részletben összedolgozunk a vajjal/margarinnal, végül a csokoládés massza tetejére öntjük-simítjuk.
4. Tetejét sűúrűn megszórjuk a meggyszemekkel, és középső bordamagasságra állított rácson 1 1/4-1 1/2 órán át sütjük (tűpróba) - ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk, de át kell sülnie! Kivesszük a sütőből, és a formában hagyjuk teljesen kihűlni - a magasra sült torta hűlés közben jócskán összeesik, ez a természete!
5. Tálaláskor leemeljük a tortáról a akarikát, lehántjuk róla a sütőpapírt, aztán két tortalapáttal csinos deszkára vagy lapos tálra emeljük-csúsztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjk, sima csőrbetéttel ellátott habzsákba szedjük és halmocskákat nyomunk belőle a torta tetejére-közepére. Megszórjuk csokoládéforgáccsal, és citromfűlevélkével vidámítva kínáljuk.
Rahel!
A zserbótortát is megnéztem, valóban tej és tojásmentes, de tápszerrel írja, hogy készítsük. gondolom az helyett az anyatej vagy víz még jobb. Mi egyébként szójatejport szoktunk használni ilyen esetekben és kakaókészítésre.
Na ezt a receptet majd legközelebb írom le Neked, mert elég hosszú és már zsibbadnak az ujjaim.
Anyatej egyébként még van, de intenzíven keresek vkit akitől frissen hozhatnám naponta!
Az Anya taníts engem nekünk is megvan,kölcsön kaptam de még nem nagyon használtuk. Miért, jó?
Ilduska! Nagyon klassz amit írsz a készülődésről! Már attól, hogy elolvastam narancsillatot érzek...meg fenyőgyanta illatát...
A tápszeres sztorin jót kacagtam, de én nem adnám semmi pénzért az anyósomnak, ugyanis nagyon jól főz és még aranyos is, és még segít is, nagyon szeretem...
Zsuzsi