Szilvi,
Mivel a sajat erzeseimrol irtam a kommentart, ezert sajnos nem tudok veled egyeterteni azzal kapcs hogy ha nem lenne mas tapasztalatom akkor a magyar terhesgondozast lattam volna tokeletesnek. Nekem altalaban nem kell ahhoz osszehasonlitasi alap, hogy tudjam mi szamomra a jo es mi az amivel nem ertek egyet. 18 eves koromig azt lattam a csaladomban es kornyezetemben hogy a magyar ember ha kell, ha nem az orvoshoz szaladgal. Jelkepesen, de ha osszeutkoztel valakivel az utcan, az elso ami megcsorrent mindenki taskajaban az a gyogyszeresdoboz volt. En ebben eltem le a gyerekkoromat, es UTALTAM! Ebbol kifolyolag megfogadtam hogy az en gyerekem nem ugy fog ram emlekezni, hogy az anyucira mindig vigyazni kell, mert most eppen ez, vagy az, vagy amaz baja van. Az allando orvoshoz rohangalassal termeszetesen egyutt jart a boritekolas, ami ellen aktivan lazadoztam mar otthonelesem alatt is. Tudom, a rendszerbol fakado hibak az okozoi annak hogy ez a kultura kialakult, viszont attol nem tartok semmit etikatlanabbnak, hogy azert penzt kerjen valaki mert a vilagra segit egy kisembert! Kulonosen, hogy valszeg a nok nagy szazalekanal (ha minden rendben zajlik), csak ott ul az orvos, neha radnez, mosolyog es biztat. Ezert meg plane nem vagyok hajlando fizetni! Ne bantodj meg, mert csak a sajat erzeseimrol irok, de szamomra ez lett volna a legtermeszetellenesebb szituacio a szuleshez. Akire viszont nagyon nagy szuksegem volt ahhoz hogy fizikailag es lelkileg is vegig tudjam csinalni, az ott volt velem is.
Az alap UH-s vizsgalatok mennyisegerol, es a tovabbi, ezektol fuggetlen, 3 es 4D-s maganvizsgalatokrol pedig ha lehet, meg erosebb negativ velemenyem van, amit mar egyszer itt a forumon regebben kifejtettem. Szamomra a minel kevesebb a jobb! Ha minden rendben van, akkor ugysincs tobbre szukseg mint egy vagy ketto. En inkabb paraznek azon hogy milyen karos hatasa lesz a babamra a jovoben annak a sok UH-nak, minthogy par havonta a sajat magam megnyugtatasara es/vagy szorakoztatasara elmenjek egy maganklinikara.
A baba nemenek tudata pedig megintcsak egy olyan szempont ami peldaul szamunkra a legkevesbe volt fontos. Nekunk peldaul megvolt ra a lehetoseg hogy megkerdezzuk, es megse tettuk. Izlesek es pofonok.
Annak pedig hogy Angliaban nem mondjak meg egyes helyeken, tudod te is hogy komoly okai vannak, amirol mar volt szo regebben.
Ahogy te is irtad, a varandosag/szules az elet legtermeszetesebb folyamata...szamomra viszont minden amit fentebb leirtal termeszetellenesse teszi
. De ez EN vagyok, igy EN erzek. Meg jo hogy kulonbozoek vagyunk mi emberek, kulonben hejj de milyen unalmas lenne a vilag
!
Szerintem termeszetes hogy vannak fentartasaid a szulessel kapcs. Mar ha csak azt nezzuk hogy egy szamodra idegen orszagban szulsz es nem az anyanyelveden kell majd kommunikalnod a legnagyobb fajdalmak kozepette...Sajnos meglehet, hogy mar csak ebbol kifolyolag is kevesbe lesz pozitiv az elmeny szamodra mintha otthon szulnel
. Azert remelem, hogy kellemes elmeny lesz szamodra ez a szules is!
Ami a szules utani korhazi ellatast illeti (Post Natal Ward), nekem az volt az egyetlen hely amirol semleges emlekeim vannak. Mar csak ebbol kifolyolag is, nekem peldaul bejott hogy itt nem kell napokon at bent fekudni ha siman zajlik a szules. En peldaul mar aznap este hazajohettem volna, de a vegen adtunk meg magunknak egy ejszakat, ugymond biztos ami biztos alapon. Mint utolag kiderult teljesen feleslegesen. Sajnos elegge szemelytelen volt az atmoszfera az osztalyon
. Idokozonkent bejott valaki a szobamba es megmutatta hogy kell pelenkazni, furdetni, szoptatni, meg hasonlok....mind olyan dolgok amikrol mar amugy is tudtam. Neked, masodik gyermekes anyanak pedig meginkabb felesleges lesz mindez. En mondjuk nem igenyeltem olyat hogy majd ott kipihenem a szulest vagy hogy barki is segitsen a babaval (ki nem adtam volna a kezem kozul
). Aludni egy percet se tudtam, az adrenalin szintem olyan magasan ropkodott, pedig maganszobaban voltam, ami allitolag nyugodtabb. Arra viszont emlekszem, hogy masnap reggel 7-tol mar szamoltam a perceket, hogy mikor jon mar ertunk az uram es megyunk vegre haza, ahol megkezdhetjuk a mi kis uj eletunket
.
Bar szerintem engem a szules nem viselt meg annyira mint ahogy azt te leirod, talan ezert sem ereztem igenyet a hosszabb korhazi bentletnek. Nem akarlak elremiszteni, de leirom, mert szerintem ezekre a dolgokra fel kell keszulni, hogy itt nincs olyan szokas hogy bentmaradsz amig a gyereked besargul
.
Ha tenyleg bent akarsz par napot maradni, akkor szerintem fizetned kell maganszobaert (nalunk ez 35 font/ejszaka volt), amit szivesebben biztositanak ha van szabad szoba miutan atkerulsz a Labour Ward-rol, minthogy a kozos szobakban foglalj el napokig egy agyat ami masnak is kellhet. Erre talan erdemes ha rakerdezel mar elore. Azt viszont biztos tudod, hogy a babat nem fogjak elvinni toled akarhol is vagy.
Udv, b