Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Annamari!

Köszönöm a jókívánságokat. A honlapot hamarosan elindítom, ahova bárki írhat cikket stb.
Amit írtál, "enyhébb formában" csak annyit, nagyon vigyázzatok rá. A hypoton gyermekeknél nem csak a külsõ izommozgásban mutatkozik a probléma. Nem szeretnélek megfélemlíteni, csak elõvigyázatosság, és a mi tapasztalatunk az, hogy a belsõ izomzatokon is elõjöhetnek problémák. Gége, szív, gyomor, bél, tüdõ, stb. Erre nagyon, de nagyon figyeljetek oda. Ha bármit észrevesztek, ami szokatlan, azonnal vigyétek orvoshoz. Ne hagyjátok magatokat, legyetek erõszakosak, mert sokszor könnyelmûek az orvosok.

Remélem a lapon többet tudok írni, de most ez jutott hírtelen az eszembe.

Bármi gondolatod, tapasztalatod van kérlek írd meg, hogy közre tudjam adni.

"Ha egy gyermeken tudunk segíteni, az már megérte."

Szeretettel és tisztelettel Kiss Attila és maradék családja.
Névtelen
 


Kedves Attila!

Megint elkerültük egymást. A chaten abban a pillanatban léptél ki, amikor én beléptem.

Az élet furcsa pikantériája, hogy hamarosan a helyi Habilitációs Központban fogok dolgozni, mint konduktor.
Igyekszem sokat tanulni, hogy minél többet tudjak segíteni.

Jelentkezem majd emilcímmel.

Edóka (Edit)
edóka
 
 


Kedves Edit!

Remélem, hamarosan küldöd az e-mail címed.
És jó lenne, ha egyszer személyesen is találkoznánk. Mi is szeretnénk tanulni, mert nagyon de nagyon keveset tudunk. A tapasztalatunk sok, de a tudásunk kevés.

Üdvözlettel
Kiss Attila és maradék családja
Névtelen
 

 
 

Sziasztok kedves szülõk,
én a témában - oxigénhiány - teljesen járatlan vagyok, a tanácsotokat kérem.
A kisfiam születésekor nem sírt fel, elrohantak vele egy másik szobába, ahonnan rövid idön belül meghallottuk a sírását. Azt mondták, nem kellett újraéleszteni vagy ilyesmi, csak megszondázták mégegyszer.
Elmondanátok nekem, mit takar ez a "születéskori oxigénhiány" ? A fiam most 4,5 éves, a panaszunk "csak" hiperaktivitás. Azt olvastam, lehet a kiváltó oka a születéskor fellépö oxigénhiány, de nálunk ezt nem hozta szóba egyetlen orvos sem.
Orvosi könyvek böngészése helyett szívesebben olvasnálak benneteket...
Köszönet!
drbusborbala
Budapest, XX.
 
 


Szia Borbala!

Balazs sem sirt fel a szuloszoban, ilyenkor nem kell megijedni, neki pl a dokik nem engedtek, hogy felsirjon, mert akkor megtobb kakas magzatviz ment volna a tudejebe.
Szuleteskori oxigenhiany sokmindentol fellephet, elhuzodo szulesnel vagy nyakra tekeredett koldokzsinor eseten a leggyakoribb. Ket biztos jele a meconiumos magzatviz es a meglassulo szivhangok. Van olyan baba, aki kovetkezmenyek nelkul atveszeli es vannak nagyon sulyos esetek is. Attol is fugg a dolog, hogy mennyi ideig tart az oxigenhiany. Balazsnal fokozott izomtonust okozott az oxigenhiany, ami mar szerencsere nyom nelkul elmult (most 7,5 honapos), de meg kezelik a Deveny Anna alapitvanynal.

Remelem, tudtam segiteni,
Annamari
muter
 
 


Borbála,
Azt javaslom hogy mindenképpen vizsgáltasd meg a fiadat. Az sosem árt. Mi nem bántuk meg. Ezen az oldalon sok olyan helyet találsz ahová elviheted õt.
Nekünk 8 hónapos a fiúnk így még túl sokat én nem tudok nyilatkozni saját tapasztalatból, de mi rögtön orvoshoz fordultunk. Ha tudsz angolul akkor még javasolnám angol site-ok látogatását is, ebben is sajnos sokkal fejlettebb az óceán túl partja..

Tapsi
tapsi2
 
 


Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni! Elsõsorban azokét, akiknek van valamilyen tapasztalatuk a Katona módszerrel kapcsolatban. A testvérem kislánya 2002. november 29-én született, és valószínûleg oxigénhiány lépett fel nála születésekor. Voltak a Sváb-hegyen kivizsgáláson, ahol megállapították, hogy „csak” a mozgásával vannak gondok. Ferdén tartja a fejét, lépegetésnél egymás elõtt keresztezi a két lábát, és túl feszesek az izmai. Javasoltak is nekik egy fél órás gyakorlatsort, amit naponta ötször kell végigcsinálniuk. A kislánynak nem mindig tetszik a torna, de azért ügyesedik. Nemsokára két hónapos lesz. Én javasoltam neki, hogy vigye el Dévény Annához is, mivel én a kisfiammal hozzájuk jártam, és nekünk nagyon bejött. ( A kisfiam koraszülött volt, laza izomtónussal, nem akart hason feküdni, kúszni, mászni.) De a testvérem hallani sem akar róla, azt mondja, hogy a Katona módszer világhírû, és különben is, több orvos is azt tanácsolta neki, hogy MÉG nem kell a Dévény Alapítványhoz menniük, az még ráér. A Sváb-hegyen pedig azt mondták, hogy a DSGM passzív módszer (?!), mert nem a baba tornázik. Én viszont úgy tudom, ha most, két-három hónapos korban elkezdenék a Dévény féle kezelést, akkor esélye lenne a kislánynak akár a teljes gyógyulásra is. A Katona módszerrõl viszont nem tudok semmit, ezért is kérdezem tõletek, hogy mennyit segíthet ez a módszer az ilyen babáknak? Van-e esély a teljes gyógyulásra? Akinek van tapasztalata, kérem írja meg!
Én még eddig csak egy véleményt hallottam, Edinától, akihez mi jártunk DSGM kezelésre. Õ csak annyit mondott, hogy neki már volt olyan gyereke, aki egy évig csinálta a Katona-féle tornát, és mivel az nem hozott eredményt, csak utána kezdte Õ kezelni.
Szeretnék segíteni a testvéremnek, de igazából én sem tudom, hogy mi lenne a legjobb a babának.
Nagyon várom a válaszotokat!
Ancsa
névtelen
 


Ancsa,
Röviden: nem tudom és szerintem szakmai féltékenység miatt ezzel sajnos igazán senki sem foglalkozott de szerintem a két módszer nem zárja ki egymást. A gyereknek persze biztos fárasztó. Mi is voltunk a Sváb hegyen de nem kellett tornáztatnunk de azért jártunk a Dévény-be és úgy érezzük hogy az hasznos. Szóval röviden én mindkettõt csinálnám és még azt is bevállalnám hogy elárulom mindkét helyen és mondják õk meg hogy szabad-e egyszerre a kettõ. A gyerek mindenek elõtt a többi nem számít.

Szia
Tapsi
Névtelen
 


Úgy tudom, a Dévény az egyetlen a szakmában, aki nem vállalja azt a gyereket, akit máshová is visznek, úgyhogy, ha beválik a módszere, akkor nem érdemes õszintének lenni nála, mert a gyerek issza meg a levét.A Petõben nem kérnek kizárólagosságot.
rjuli
 
 


Tapsi,ezt én is így gondolom! Az én fiamat elõször Dévény Anna vizsgálta meg, de egyátalán nem mondta, hogy máshová nem mehetünk. Csak annyit mondott, hogy az Õ módszerét semmi más nem helyettesítheti, sem úszás, sem torna. Eléggé kétkedve vittem el a babámat az elsõ kezelésekre, de ahogy láttam, hogy hétrõl hétre hogyan fejlõdik, egyre inkább hittem neki. Mi egyébként nem hozzá jártunk kezelésre, mert vidéken lakunk. Egyébként is gondolom, hogy õ személyesen csak a súlyosabb sérülteket kezeli.
Ancsa
névtelen
 


Sziaztok!

A kisfiam most 7 hónapos. Születésekor nála is oxigénhiány lépett fel, bár ezt akkor még senki sem tudta. A tünet az volt, hogy nem tartotta eléggé a fejét (nyaki hipotónia). Kicsit nagyobb volt a fejkörfogata (37 cm), mint a "normális" (32-36 cm), és ezért vízfejûségre gyanakodtak. A transzilluminációs vizsgálat pozitív lett, de azt mondták, az egy primitív módszer, a döntõ a kopony UH eredménye. Az meg mindkét alkalommal negatív volt. Így "lett" hipoxiás a babám, ha nem vízfejû.

Mivel mi pécsiek vagyunk, és itt a fejlõdésneurológián a Katona-féle módszert csinálják, nekünk is ezt kellett. Napi hatszor 15 percet kellett volna, de mi csak 5-ször tudtuk, mert a többi idõben aludt a baba (nagyon pici volt). Gyûlöltem ezt a tornát, mert nagyon nehéz volt a Ábelnek, és végigüvöltötte. (Tényleg nehéz, még nekem is, megpróbáltam). Viszont 3hónapos korára megszûnt a nyaki hipotóniája. Azért még 6hóig kellett csinálni, de vmivel kevesebbett.

A védõnõm a Dévényrõl dicshimnuszokat zengett, egy másik anyuka viszont azt mesélte, hogy az (is) nagyon fájdalmas.

Mi voltunk egy konduktor csajnál is, aki szerint túl durva a Katona, és õ a maga módszerét javasolta. Ez inkább masszázs volt mint torna, és csak napi 2 alkalmat mondott. Lehet, ha rá hallgatunk, nem gyógyul meg Ábel (vagy nem ilyen gyorsan).

Emellett még elvittük talp-reflexzóna masszázsra is. Hát ez átütõ sikert hozott. Mindenki észrevette, és elismerte még az anyukám is, aki nagyon kritikus az ilyen természetgyógyász dolgokkal szemben. (Csak a fejlõdésneurológus doki akadt ki, és azt mondta, ez csakis a torna eredménye Kép )

Szívesen kihagytam volna ezt a kisfiam elsõ hat hónapjából, de mit csináljunk. Ez van, illetve volt. Muszály tornáztatni, akármennyire nehéz neki is, nekünk is.

Puszi
Kisanya
kisanya
 
 


Kedves Kisanya!
Konduktorként szeretnék egy megjegyzést tenni ( nem tagadom: védem a mundért ):
pécsi kolléganõm napi kétszeri masszázsa nem konduktív pedagógia volt, az biztos. Sajnálom, hogy negatív benyomásaid voltak. A Petõ módszerben nem alkalmazunk passzív tornát és nem korlátozódik x idõpontra a gyakorlás. Sõt, nem használjuk sem a torna, sem a masszázs, sem a gyakorlás kifejezéseket. Nem akarom részletezni, csak jelezni szerettem volna, hogy bár konduktorral találkoztatok nem hiszem, hogy a Petõ Intézetben tanultakakat alkalmazta.
Egyébként gratulálok a kitartásodhoz és hozzáállásodhoz, bár mindenki ilyen erõvel küzdene..
Minden jót gyermekednek is!
I.Á.
 


Sziasztok!

Mint utólag kiderült, valószínûleg az én kislányom is oxigénhiányosan született, ugyanis õ is hypotón, gyenge izomtónusos, nem kezdte el a nagymozgásokat, hordtam neurológushoz, de õ mindig azt mondta, nincs semmi baja, még várjunk. Most már tudom, nem kellett volna rá hallgatnom, úgyhogy minden anyukának csak azt tudom ajánlani ha úgy látja, hogy a babájával valami nincs rendben, legjobban teszi ha elviszi vagy a Petõ Intézetbe, vagy a Dévény Anna módszerét alkalmazó intézmények egyikébe, amelyek vidéken is mûködnek. Címeket és egyéb hozzászólásokat találtok ugyanitt a KÉSÕI MOZGÁSFEJLÕDÉS rovat alatt. Mi egyébként Szombathelyre járunk ahol a Dévény-módszert alkalmazzák, tavaly áprilisban kezdtük, másfél éves volt a kislányom s dec. elseje óta megy. A tornát természetesen most sem hagyjuk abba, járunk ameddig kell, érdekes hogy itt Szombathelyen ingyenes, sõt még útiköltséget is térítenek. Én Dévény Annával nem találkoztam, így nem is alkotok róla véleményt, az biztos hogy hálás vagyok Neki ezért a módszerért. Egyébként nekem teljesen problémamentes terhességem volt, szülésindítással szültem, mert túlhordtam, nagyon könnyen megszületett a kislányom és 9/10 volt az APGAR-ja. Mégis valami történt!
Szerencsére már sok minden megváltozot, boldog kiegyensúlyozott baba, szeptemberben múlt két éves. Mindenkinek sok kitartást kívánok, a gyógytornászoknak pedig jó munkát és minél több sikerélményt!
Edina
szunyko
 
 


Ha rossz érzés, hogy szenved, arra kell gondolni, ez átmeneti, a tolószék viszont örök.
Szombathelyen azért ingyenes valószínûleg, mert az önkormányzat fontosnak tartja, vagy valaki felsõbb szinten érintett volt, vagy csak megfelelõ empatikus képességekkel rendelkezett.
Névtelen
 


Kedves Ancsa!
Az én kislányom a 36. héten született. Egy hónapig voltunk kórházban, mert különbözõ problémák adódtak a babával. 2 hétig voltunk itthon, amikor mi is elmentünk a Sváb-hegyre kivizsgálásra, ahol megállapították, - ugyanúgy mint nálatok -, hogy a mozgásával vannak gondok. Ferdén tartja a fejét, lépegetésnél egymás elõtt keresztezi a két lábát, és túl feszesek az izmai. Nekünk is egy félórás gyakorlatsort javasoltak, amit naponta ötször kellett végigcsinálni. Elõször a kislányom sokat sírt, de utána egyre jobban élvezte a tornáztatást. Itt a baba dolgozik és a mama segít. Az elsõ 2-3 hónapban nem sokat javult, de a kitartó munka (baba-mama) meghozta gyümölcsét. Igazat adok a testvérednek, hogy kitart a Katona módszer mellett. Csodát tesz, ha betartják az elõírt gyakorlatokat. Az én kislányom most 2 és fél éves és teljesen egészséges. Már el is felejtette a születése utáni megpróbáltatásokat.
Mira
Mira
 


Kedves Ancsa!

Amit írtam, gyorsan elküldtem és most olvastam vissza.

" Az elsõ 2-3 hónapban nem sokat javult," ezt úgy értettem, hogy látványosan nem sokat javult, de utána az maga volt a csoda.
Mira
Mira
 


Kedves MÁSIK Míra!!

Ez a név már regisztrálva van és használják is, légyszives válassz magadnak másik nevet mert így nagyon könnyen össze lehet benneteket keverni ....


Köszi
R
 


LÁnyok, arról ha oxigénhiány kép fel, azt honnan tudjátok meg? Megmondja a doki? mert Edina azt írja valószínû ez történhetett. honnan lehet akkor ezt tudni?

Momo
Momo
 


A méhen belüli oxigénhiányt például az orvos sem feltétlen veszi észre, szerintem.
Inkább a mozgásfejlõdés zavarából szokták megállapítani a hozzáértõk, akik a babával foglalkoznak.
Persze van, hogy rögtön lehet tudni, sõt elõfordul, hogy az anyuka is tudja, hogy például elakadt a baba kitoláskor, vagy ilyesmi. Vagy jele még az is, ha a magzatvíz nem volt rendben.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Nálunk is a mozgásfejlõdés késésébõl következtetett a Petõ Intézetben az orvos a méhen belüli oxigénhiányra. Ezután elkérte az én kórházi zárójelentésem,ahol meg is találta, hogy "magzati szívfrekvencia anomália" lépett fel a szülés alatt. Nekem semmit nem mondtak errõl, sem a szülés alatt, sem utána, és ugye egy laikusnak ez a megfogalmazás nem sokat mond, még ha el is olvassa a zárójelentést.
Örültünk, hogy egészséges babánk született, aztán derült égbõl villámcsapásként ért, hogy nem mozog rendesen.
Azért legalább figyelmeztethettek volna a kórházban, hogy esetleg problémák adódhatnak, hiszen ha tudom, akkor nem várok kilenc hónapos koráig, hanem rögtön szakemberhez fordulok az elsõ gyanúra. Meg azt sem értem, hogy a házi gyerekorvos, aki szintén elolvasta a zárójelentést, miért nem jegyezte föl magának, hogy késõbb ne várjon annyit a beutalással.

A mi történetünk szerencsére happy enddel végzõdött, de lehetett volna nagyobb baj is.

Anyuci
Anyuci
 


Kedves Momo!
Amint írtam, nekem nagyon könnyû szülésem volt, úgyhogy semmilyen jel nem utalt arra, hogy bármi is történt a szülés alatt. Az igaz, hogy már 3 hónaposan kancsalsági szakrendelésre vittem, s valóban kancsal is, most már egy éve hogy rendszeresen szemüveget hord, s váltva ragasztom a lencsét. A kancsalsági szakrendelésen is azt kérdezték, hogy minden rendben volt-e a szülésnél. Továbbá: igaz, hogy a kislányom 20 hónapos koráig szopott, de 5 hónapos korában a gyerekorvos javaslatára elkezdtem a hozzátáplálást, mert nem volt kielégítõ a súlyfejlõdése. Késõbb is gondok voltak az evéssel, nem akart semmiféle darabosat elfogadni. El kellett vinnem lisztérzékenységi tesztre, az elég sokáig húzódott, két-három vérvétel. Végül most két évesen kiderült, hogy nem lisztérzékeny, ámde tojás- és tejallergiája van, pedig tehéntejet nem adtam neki. Szóval így utólag összeállt a kép, amikor kiderült hogy hypotóniás, okozhatta az a kancsalságot, a szájizmok sem úgy mûködtek ahogy kell, ezért nem fogadja el még most sem a darabos ételt, igaz, hogy már nem teljesen pépesítem. Nála minden új dolgot nagyon lassan és türelmesen kell bevezetni. De a torna mondhatni csodákat tett vele. Szóval én minden szakorvosnál elmondtam ezeket a dolgokat, de vagy nem tudták összerakni, vagy mindegyik úgy gondolta hogy a többi nem az õ dolga. Én egyébként olyan gyerekorvost választottam, igaz a szomszéd községben rendel, aki homeopátiával gyógyít, csak jót tudok errõl a gyógymódról mondani. A magam példáján okulva azt tudom tanácsolni mindenkinek, ha úgy látja hogy a babájánál valami eltér a megszokottól, akkor próbáljon meg egy hozzáértõ embert találni, s meghallgatni a véleményét. No persze ki a hozzáértõ?
Edina
szunyko
 
 


Nálunk a védõnõ hozzáértõnek bizonyult, ránézett a babára, és rögtön mondta, hogy valami nem oké a testtartásával. Szóval az öreg rókáknak lehet hinni. Szakértõként pedig a gyógytornász vált be, aki szintén nagyon profi, habár mindenkinek azt mondja, vigye ortopéd orvoshoz a gyereket, mert csak orvos diagnosztizálhat. Ettõl függetlenül többnyire az õ szeme a jó, és rögvest segít is. Szerintem a Dévény módszer nagyon jó, a többi gyerekemet is megnézetem majd, függetlenül attól, hogy milyen volt a szülés. Mert ártani nem árthat a dolog.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Kedves (MÁSIK) Mira!
Köszönöm, hogy írtál, nagyon biztató, hogy a Te kislányod így meggyógyult. Még azt szeretném megkérdezni tõled, hogy hány hónapig csináltátok a Katona féle tornát? És hogy végig tudtátok-e csinálni az összes feladatot minden nap? Mert az én tesóméknak általában csak naponta 4x sikerül, mert nem lehet felébreszteni a kislányt, a fejtornát meg nem is hajlandó csinálni, csak sír.

Momo!
Figyelni kell a babát, és ha valami furcsaságot találsz a mozgásában (féloldalasság, rossz testtartás stb) vagy ha lemarad a mozgásfejlõdése a vele egykorúakétól (nem emeli a fejét, nem akar hason feküdni, még nem kúszott de már áll stb) vagy ha a figyelmével vannak gondok, akkor mindenképp érdemes megmutatni szakembernek (és itt nem a háziorvosra vagy a védõnõre gondolok), és akkor majd õ megmondja, hogy van-e valami gond. Ha baj van a mozgásával vagy az értelmével akkor azt valószínûleg az oxigénhiány miatt bekövetkezett agykárosodás okozza, kivéve, ha valamilyen genetikai hiba van. Bár ez csak az én magánvéleményem, én nem vagyok szakember.

Ancsa
névtelen
 


Kedves Ancsa!

A 19-én irt kérdésedhez talán adalék lehet a saját esetünk.
Ez tényleg csak egy a sok történet közül, mivel minden eset egyedi, tehát nem nagyon szeretnék semmi ellen vagy mellett agitálni.
A mi kislányunk tavaly februárban született, nyakára tekeredett köldökzsinórral, 5/5-ös Apgar értékekkel. Az elszenvedett oxigénhiánynak kifejezett nyaki, háti és kari hypotónia lett az eredménye.
A kórházban a Katona-féle gyakorlatsort irták elö, amit a 10 napos babával elkezdtünk csinálni, bár nagyon nehezen ment, mert nem is igen tudta csinálni, és nagyon-nagyon kifárasztotta.
Közben a kétségbeesett privát kutakodásunk alapján eljutottunk Dévény Annához, aki azt mondta, hogy az Ö módszere megkivánja azt, hogy a két kezelés közötti idöben a gyerek ne legyen kifacsarva semmi olyan dologgal, amit magától nem csinálna. Egyébként Ö egy cikkben is ezt mondja: "Nem várjuk el a sérült gyerektől, hogy külső segítség nélkül maga győzze le mozgásképtelenségét, hanem képessé tesszük a mozgásra. Ha ez sikerült, magától csinálja, azt amit az életkorából adódóan csinálnia kell, s ezzel önmagát gyógyítja."
A körzeti orvosunk azt mondta, hogy Ö valószinüleg párhuzamosan csinálná a két módszert (Katona + Dévény).
Végül pár nap alatt meglehetösen sok információt begyüjtve az internetröl illetve 1-2 "sorstárstól", mi a Dévény módszert választottuk, és a Katona tréninget 1 hét után teljesen abbahagytuk. (Ebben a döntésben elég sokat segitett egy másik anyuka, aki mail-ben elküldte az Ö esetének történetét, ami szerintem nagyon-nagyon tanulságos, és aki kéri, bárkinek szivesen továbbitom én is mail-ben, nagyon javaslom az elolvasását!)
Tehát a - teljesen egészséges csecsemökhöz képest nagyon hátrányos állapotú - kislányunkkal 3 hetes kora óta járunk egy Dévényes gyógytornászhoz, és mostmár biztosan mondhatom, hogy a legjobb döntést hoztuk 1 évvel ezelött. A babának is (és bár ez mellékes, de magunknak is) megspóroltunk egy csomó kinlódást, hiszen a napi többszöri gyakorlatozás helyett heti 2x 1 óra a kezelés (késöbb heti 1 alkalom lett), a kislányunk mozgásfejlödése idáig szinte átlagot meghaladó ütemü volt (2 héttel ezelött, 11 hónapos korában elkezdett önállóan, kapaszkodás nélkül járni), és az agykárosodás miatt kialakult problémák nyomtalanul eltüntek.
Tehát NÁLUNK a Dévény módszer volt a MEGOLDÁS, és a Katona módszer, ha segitett volna, akkor is biztosan a nehezebb út lett volna. (Az anyagiaktól most eltekintek, mert azt mindenki maga tudja megitélni, hogy neki ez mekkora szempont egy ilyen döntésben.)

Mindenkinek a legjobbakat kivánom

B.Laci (bolgar@enternet.hu)
B.Laci
 


Én indítottam a Születéskori oxigénhiány témát!

Aki gondolja, nézze meg az általam szerkesztett honlapokat.

[url=http://www.hypotonia.org" TARGET="_top]http://www.hypotonia.org[/url]
[url=http://www.hypotonia.org/kozhasznu/index.php" TARGET="_top]http://www.hypotonia.org/kozhasznu/index.php[/url]

Jó egészséget mindenkibek.
Kiss Attila
Attila
 


Kedves Ancsa!

Nem voltam eddig gép közelben és ezért nem tudtam válaszolni neked. Mi 6 hónapos koráig csináltuk a tornát, utána már nem kellett. Ezután már csak rendes hintában hintáztattuk, amikor kedve volt a babának. A másik kérdésedre a válasz, naponta 4-szer mindig tornáztattuk, de az 5-ik alkalom az elején nekünk is elmaradt egy párszor.
Kitartást és mielõbbi teljes gyógyulást kívánok!
Üdvözlettel:
(Másik) Míra
Mira Másik
 


Sziasztok!

BLaci!
Elküldenéd nekem azt a mailt?

Egyébként mi is Dévény Annáékhoz jártunk, 3 napja bocsátottak el minket gyógyultan! KépKépKép
Röviden: Balázs nagyon gyorsan, de oxigénhiányosan született, fekete magzatvízbõl, többször 90 alá, egyszer 60 alá leesett szívhanggal. Születése pillanatában magzatvíz jutott a tüdejébe, amitõl tüdõgyulladást kapott. (Apgar: 8/9) Hát így kezdõdött az Õkis élete. 2,5 hónaposan voltunk az elsõ vizsgálaton a Dévény Anna Alapítványnál, az elsõ kezelés pontosan Balázs 3 hónapos korában történt. A diagnózis fokozott izomtónus volt. A kezelések elõtt már tudott hasról hátra és hátról hasra fordulni. A kezelés hatására 5,5 hónaposan elkezdett "kiskutyázni", 6 hónaposan kúszni, 6,5 hónaposan mászni. 7,5 hónaposan felállt, 9,5 hónaposan felült (elég késõn, de ez a hosszú háta miatt van állítólag), 10 hónaposan elkezdett önállóan, kapaszkodás nélkül járni. Most múlt 1 éves és már szalad, guggol, lehajol, visszaegyenesedik. Ki tudja, kezelések nélkül hol tartanánk!

Annamari
muter
 
 


Sziasztok!
A "KÉSŐI MOZGÁSFEJLŐDÉS" topikra feltettem egy táblázatot, érdemes elolvasni, akinek kételyei vannak a babája fejlődésével kapcsolatban.
Edina
szunyko
 
 


Sziasztok!

Az én három hónapos kisfiamnál fokozott izomtónust állapítottak meg. Tudomásom szerint a Dévény módszer inkább a laza tónusú babáknál segít, szívesen venném, ha fokozott tónusnál is alá tudnátok támasztani sikertörténettel a módszert.
köszi
Andrea
Szűcs Andrea
 


Kedves Andi!
A sikertörténetek sajnos ritkák, a mi történetünk a konduktorunk szerint az, mert a kislányomnak ugyan nem fok. izomtónusa volt, hanem éppen hogy laza izomtónusa, ám mi csak 18 hónaposan kezdtük a gyógytornát, mert a neurológus egészen addig azt mondta nincs semmi baja. De szerencsére a Dévény-módszer segitett, s így 10 hónap múlva önállóan járt. Most három éves lesz szeptemberben, sajnos még nem kezdett el beszélni, úgyhogy szeptembertől logopédushoz is járunk.
Visszatérve a kérdésedre: nem tudom jártok-e már tornára, ha nem mihamarabb kezdjétek el. Pont én ajánlottam be egy ismerősöm 5 hónapos kislányát tornára ahová mi is járunk, és 3 hónap alatt rengeteget javult. Sajnos nem könnyű menet, sem a babádnak sem Neked, de hidd el hogy megéri. Ha kérdésed van szívesen válaszolok!
Edina
szunyko
 
 


Sziasztok!

Andi!
Az én kisfiamnak is fokozott izomtónusa volt és a Dévény Annáékhoz jártunk. 3 hónaposan kezdték a kezelést, 6 hónaposan kúszott, 6,5 hónaposan mászott, 7,5 hónaposan felállt és 10 hónaposan elindult. Mikor mentünk 1 évesen a kontrollra, elzavartak minket, hogy mit keresünk ott KépKép Végülis ami kemény gyógytorna volt, az fél évig tartott kb, de összesen 9 hónapig jártunk oda.

Annamari
muter
 
 


Üdvözlök mindenkit.

Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy mi a véleményetek arról ki lehet az a közéleti személyiség, akit fel lehetne kérni a Fogyatékos Gyermekekért és Szüleikért Egyesület fővédnöki címére. Nem a pénz miatt kellene, hanem azért, hogy a nevével a mindenkori hatalmon lévő illetékesek felé, hatékonyan lehessen az egyesület nevében foglalt embereknek segíteni.

Előre is köszönöm a véleményeket.

Szeretettel:
Kiss Attila
az egyesület elnöke
www.hypotonia.hu
hypotonia
 


Kedves Kiss Attila!

Én is elolvastam a topikot, gratulálok a kezdeményezéshez!
Azért néztem be ide, mert kicsit mi is érintettek lehetünk a témában.

Fővédnöknek először arra a színészre gondoltam, aki vagy 10 éve egy izraeli(?) reptéri robbantás miatt tolókocsiba kényszerült. Él még? Máté Péter a neve, vagy keverem?
Aztán arra gondoltam, hogy olyan kéne, aki szülőként érintett a témában. De ki lehetne az a közéleti személyiség, aki ezt nyíltan felvállalná, amikor az emberekben az él, h ha vmi nincs rendben a gy-kel, akkor abban tuti a szülei a hibásak? (Minimum, hogy részegek voltak, amikor... ne menjünk bele, mi csak családon belül kaptunk ilyet.)

De mintha egy cikkben azt olvastam volna, h Kováts Adél gy-ével vmi probléma volt. Esetleg őt?
(Az ő neve még nincs pártokhoz kötve.)

Egyszóval kicsit kényes a téma, bár én büszke lennék egy ilyen felkérésre.


További jó munkát!
(Milyen munkakörben tudsz most dolgozni?)

Ilon
Kép
Ilon
 


Kedves Ilon!

Köszönöm, hogy reagáltál az írásomra. Utána próbálok nézni, hogy Kováts Adél érintett, vagy nem.
A munkakörömet tekintve, jelenleg munkanélküli vagyok. Minden energiámat az egyesületbe vetem. Persze keresek valamilyen munkát, de nem találtam olyat, ami az egyesületi tevékenység mellett lehetne végezni. Megváltozott az életfelfogásom, az értékítéletem sem a régi már.
Ha Te regisztráltad magad a hypotonia.hu oldalamra, akkor köszönöm neked. Ott is van fórum, s ha gondolod, abba is írhatnál.

Várom további véleményed, ötleted, stb.

Jó egészséget, örömöt az életben neked, és az egész családodnak.

Szeretettel:
Kiss Attila
hypotonia
 


Sziasztok!

Beleolvasgattam a topicba, de igazabol nem talaltam valaszt a kerdesemre. Az is lehet, hogy volt, csak szaknyelven es nem ertettemKép
En kivetelesen tudom, hogy a fiam oxigenhianyosan szuletett, ugyanis a csaszar utan, mikor odahoztak, a szuleszno egy fel mondatot elejtett rola, hogy kapott egy kis oxigent. /Mondjuk nem tartom korrektnek, hogy akkor, amikor alig van maganal az ember, akkor egy mondatban odavetik es ennyi. Valoszinuleg sok anyuka fel sem fogja, meg sem hallja./ Kesobb se a korhazi tartozkodas alatt, se a zaro odaadasakor nem ejtettek szot rola. Amikor rakerdeztem, hogy ez mivel jarhat, mimre kell figyelni, kitero, semmi konkretat nem tartalmazo valaszt kaptam. Nagyjabol annyit, hogy majd kiderul.
A kerdesem: mikor, mennyi idosen erdemes megnezetni es milyen szakemberrel? Mi az, amit esetleg en is eszrevehetek?

-Afonya
afonya
 
 


Szia Áfonya!

Ma túltengekKép Nem bánnám, ha néha valaki jönne és helybenhagyná vagy kijavítaná, amiket így kontroll nélkül írkálok.
Kezdjük a legvégén: ha te bármit is észreveszel egy ilyen picurka babán, akkor már réges-régen rossz, mert iylenkor még laikusnak nem igazán szembeötlőek az eltérések. Úgyhogy lapozzunk, ezzel ne is foglalkozz. Mármint, hogy akkor gáz lenne.
Visszafelé haladva: neurológussal kell megnézetni, ha úgy érzed, hogy addig nem vagy nyugodt, míg valaki nem látta.
Elméletileg a gyerek járóbeteg szakrendeléseken kell, hogy legyen neurológus, de beutalóval időpontra dolgoznak. Kérdezz rá a gyerekorvosnál.
A mennyi idősen kérdésre nem tudok határozott választ adni. Túl korán nem érdemes, mert iylenkor még így is úgy is fokozott a tónusa, ez kb. 4 hónapos kora körül alakul át "normállá", de, ha nagy az eltérés, akkor nyilván korábnan is észrevehető. Nyilván, ha petyhüdt, az azért szemet szúrna, de erről nincs szó, ugye?
Azért sem érdemes ilyenkor megnézni, mert 1-2 hónapos korukban még a sérült csecsemők nagy többsége is prímán produkálja a primitív reflexeket, csak később jön az, hogy nem oltódnak ki, ill. nem alakulnak ki amiknek ki kéne.
Úgyhogy, ha nagyon aggódsz, akkor is várj míg mondjuk 2 hónapos nem lesz Máté, és, ha akkor meg is nézik, és még mindig nem vagy nyugodt, akkor kérj kontroll-időpontot 4-5 hónapos korára. De az is megoldás lehet, hogy első körben megkéred a gyerekorvost, hogy végezzen el rajta egy alap neurológiai vizsgálatot, ezt minden gy.orvos tudja, és, ha mindent rendben talál, akkor csak később kb. 4 hósan mutatod meg először a szakorvosnak.
Nem akarom elbagatellizálni meg ellentmondani sem akarok magamnak, mert máskor mindig arról "papolok", hogy minél hamarabb, meg lássa szakorvos, csak már annyiszor megkaptam, hogy túllihegem a dolgokat, hogy én meg épp az ellenkező irányba lettem óvatos.
Csak hogy én is morgolódjak, emlékszem, hogy annak idején a császáros topikban valaki fő érvként azt hozta a császár mellett, hogy így nincs kockázata az oxigénhiánynak, mint a szülőcsatornában. Hát, ennyit erről.
Beszámolót kérek, hogy mit intéztélKép
rjuli
 
 


Juli,
koszi a valaszt. Lattam tegnapi grafomansagodat, ezert irtamKép

Gyerekorvos elso itthoni napon, ill. mult heti kontrollon alap dolgokat megnezett /legalabbis gondolom/. Pl. hogy tartja a fejet, megerintette a talpat, gondolom, a reflexet nezte, ilyenek...
Petyhudtsegrol szo nincs, pl. oltozeskor nagyon tud fesziteni, valamint pelenkazaskor belerugni a sz*ros csomagbaKép

Egyebkent en is azt vallom, inkabb nezze meg idoben egy szakember, mint elete vegeig kuzdjon vele, engem meg furdaljon a lelkiismeret.
A zarojan vannak ilyen szavak, hogy "hypoxia", meg hogy "cardiopulmonalis adaptatio alatt nehany masodpercig kapott szabadon aramlo oxigent". /Csi, lehet, hogy ez az, amit Te irtal mailben, hogy inkubatorban oxigendus levego?/ Meg ugye leesett a szivhangja /bradycardia/, a vallan volt a koldokzsinor. Az en zaromon meg az van, hogy "fenyegeto iu. asphyxia" miatt lett csaszar.
Ezekbol gondolom, hogy ezt hivjak szuleteskori oxigenhianynak. De csak tipp, laikus kovetkeztetes.

Akkor par honap mulva beszamolokKép

-Afonya

ui:
Csaszar: "Miután elmarad a per vias naturales szülés kedvező hatása, a magzatvíz az újszülött tüdejéből nem préselődik ki elég gyorsan, ezért napokon át oxigént igényelhet az ún. nedves tüdő (wet lung) kialakulása miatt Az újszülött gépi lélegeztetése gyakrabban szükséges, mint per vias naturales születés esetén. Ilyen esetekben természetesen a gépi lélegeztetés szövődményeivel is számolni kell. Antibioticumot gyakrabban kell adni a respirator kezelés során, és a parenteralis táplálás igénye is magasabb. Később kerül mellre az újszülött és később is kerül hazaadásra . "

Teljes cikk:
http://kismama.datanet.hu/euHirek_kesei.php
afonya
 
 


ja, es azt nem is irtam, hogy eszrevettem am, hogy Matet irtal. Fejbol ment vagy puskaztal?Kép

-Afonya
afonya
 
 


Miért, nem Máté?
Olvasok ám.Kép
rjuli
 
 


Juli, van olyan, hogy az oxigénhiány semmilyen bajt nem okoz? Csak mert az én Mátém zárójelentésén az van, hogy mekóniumos volt magzatvíz. Ami állítólag oxigénhiány miatt alakul ki. De a gyógytornász (aki már látta - csak úgy szokásból elvittem) azt mondta, mindössze egy enyhe nyaki hipotónia van nála, ami újszülötteknél nem ritka. Most azt írtad Áfonyának, hogy később, születés után pár hónapal alakulhat ki látható jel. Ezért kérdezem azt, hogy az is lehet, hogy semmi (vagy szinte semm) baj nem származott az oxigénhiányból?

És még valami: nagyon gyakori dolog ez az oxigénhiány? Annyi gyerekről tudok, aki oxigénhiánnyal születik. És normál, minden szabálytalanságtól vagy rendellenességtől mentes szülés esetén is lehet, ugye? Mert Máté fiam teljesen szabályosan született. És mégis. Ezért merül fel bennem, hogy nem olyan ritka az enyhe oxigénhiány.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn,
hogy milyen gyakori az ox.hiány-gőzöm sincs. Az, hogy utána mi marad vissza, függ attól, hogy mennyi ideig volt a baba ox. nélkül. Azt ne kérdezd tőlem, hogy hány mp milyen fokú sérüléshez vezethet, nem tudom, mi már csak a végeredménnyel találkozunk.
Persze, hogy meg lehet úszni minden gond nélkül az ox.hiányt, és persze, lehet sima szülésnél is.
Amit Áfonyának írtam, az inkább a fokozott tónusra jellemző. Tehát egy enyhe fokú spaszticitás (fokozott tónus) a korai időszakban nem mindig szembetűnő az ún. fiziológiás-élettani tónusfokozódás miatt. Akkor lesz gyanús, amikor a 4. hónap után sem oldódik. A súlyos tónusfok. nyilván hamar látszik. A hipotónia is rögtön látható.
És, ha a te Mátédnak volt ox.-hiánya, most pedig nyaki hip.-ja van, akkor azért finoman szólva is felmerül a gyanú, hogy összefügg a két dolog.
Én azt javaslom, hogy, ha úgyis van dévényes ismerősöd, aki Ádámnak bevált, akkor ne kockáztass. Kérdezz rá (vagy vele beszéltél?), és, tűzzetek ki egy időpontot (ne későit), és, ha addig nem múlik el, akkor inkább az elején csípjétek el a dolgot, és foglalkozzon vele.
Tudom, hogy van, akinek megoldást hoz az idő, én nem szeretem ezt a "majd kinövi" című hozzáállást.
Ha probléma van előzménnyel, és létezik rá segítség, akkor sztem nem kérdés, hogy mit kell tenni.
rjuli
 
 


Vele beszéltem Kép . Adott pár feladatot nyárra, és szeptemberben viszem majd vissza (úgyis járunk majd hozzá megint Ádám lábával), akkor megmondja, menjünk-e hozzá Mátéval, vagy ne, de azt mondta, szerinte addigra el is múlik majd az egész, ha csináljuk a gyakorlatokat. És csináljuk. És valóban sokkal jobb már a helyzet, bár a tökéletestől még odébb van. Egyébként az Ádámhoz szokott család (beleértve engem is) elég nehezen szokja a másik végletet, így aztán Mátét kézben tartani számunkra külön kihívás. Mi a férjemmel már kezdjük megszokni, de mások nem merik dajkálni. Kép

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok!

Nálunk az oxi hiány abban nyilvánul meg, hogy Márk egyelőre nem tud nyelni.

Volt esetleg valakinek ilyen?

Vadvirág
Vendég
 


Vadvirág, egyáltalán nem tud, vagy csak nem olyan jól tud? És mennyi idős Márk?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok!
szilvi74
 
 


Bocsánat, hogy az előbb nem irtam semmit csak teszetltem el tudom-e küldeni.
Szóval az én fiam 2003 szeptember 15-én született, egy elbaltázott altatás miatt (császár) borzalmas neházságek árán oxigénhiánnyal. Zórón: agykamrák körül mindkét oldalon kifejezett keringési zavar látható. Annyira frászben voltam, hogy kétségbeesetten kutattam mit jelent ez és mit lehet vele kezdeni. Persze minden orvos és ismerős próbálta elbagatelizálni a dolgot. Még a kórházban is azt mondták, hogy semmi baja a gyereknek. Aztán jött, hogy csak a bal oldalra forditotta a fejét. Aztán már teljesen C alakban feküdt hanyatt. Lebegőülésben teljesen balra dőlt. Most 1 év után teljesen tisztán látom a dolgot: A fiam spasztikus, vagyis feszes és bal oldali izomtónusfokozódása volt. 2 hónapos volt, amikor eljutottam a Dévény Alapitványhoz. Még akkor sem mutatott igazán komoly tüneteket, még Dévény Anna is azt mondta, döntsem el én, hogy akarom-e hordani. Persze akartam, mert borzasztóan féltettem. És, bizony jól tettem, mert 3 hónaposan annyira feszes lett a gyerek, hogy a karjait alig birtam a feje fölé emelni. 9 hónapi kemány otthoni tornáztatás, és kezelésre hordás után a feszesség megszűnt. Sokszor még a Dévényes gyógytornász sem tudta, hogy visszamarad-e valami probléma a kicsinél. Ma már azt mondja, hogy rendben van. Most 1 éves, befejeztük a kezelést, a tornákat. A fiam jár, halandzsázik, kockákkal játszik, akár a vele egykorú gyerekek. Nagyon-nagyon hálás vagyok az alapitványnak
Áfonya, szerettem vona egy mailt küldeni de nem látok cimet sehol. Én azt mondom, mindenképpen hivd fel a Dévény Alapitványt, ha másért nem, csak, hogy nézzék meg a gyereket, az még semmibe sem kerül. És én ajánlom is a kezeléseket, mert biztos nem ártasz vele. És a lehető leghamarabb megkezdett kezelés nyújtja a legjobb eredményt. Ott elmondták, hogy a babák rendelkeznek az agyukban egy tartalékállománnyal, ami csak 5 hónapos korukig aktivizálható. Ezt is célozza meg a Dévény A, és segit, hogy a sérült területet szerepét ez a tartalékállomány vegye át.
Azonkivül van az nlc.hu fórumán egy Hypotonia-Dévény Anna c. topic, ami nagyon aktiv, és egy nagyon kedves társaság segiti egymást. Gyere, nézz be, és regeteg tanácsot fogsz kapni. Ott csupa olyan anyuka jár, akik Dévényeznek vagy már be is fejezték. De mostanában új tagok is vannak, akik most készülnek elvinni a gyermekeiket. Szinte kivétel nélkül fantasztikus sikertörtlneteik vannak. Vagy, ha gondolod irhatsz is a
szilvi74@hotmail.com cimre
ha érdekel valami.
Szerintem az agyi oxigénhiány nem vicc. Érdemes vele foglalkozni, ha maradlktalanul meg akarjuk szüntetni a következményeket.
szilvi74
 
 


szilvi74
 
 


Szia Szilvi!

Milyen gyakorlatokat csináltál a fiaddal? Naponta hányszor tornáztattad? Én nagyon tanácstalan vagyok, mert a lányomat 3 hónapos korától a Katona-módszer szerint tornáztattam, és 6 hét után elkezdte nagyon feszíteni magát, ekkor abbahagytuk, és elkezdtünk Dévényre járni. A feszítés elmúlt, viszont nem nagyon emelgette a fejét, most 3 hete megint tornáztatom, de megint elkezdte feszíteni a hátát. Nem tudom, hogy mivel teszek neki jót. A Dévényt természetesen folytatjuk, és szeretném tornáztatni is, de nem tudom, mely gyakorlatok használnának neki, mert persze mindenki mást javasol. Egyébként nyaki háti hipotónia és végtagfeszesség a diagnózis. Segítségedet előre is köszi!
lilla77
 
 


Szilvi,
irtam.
afonya
 
 


Lilla!
Nekem a másik topikon valahogy nemjött le - vagy csak nem emlékszem? - hogy mi a ti diagnózisotok. Azért írom ezt le, mert nálunk Krisztiánnak ugyanezt mondták az elején. Igaz neki enyhe fokú volt. Nálunk viszont semmilyen hátrafeszítés nem volt. Nem is értem hogy lehet ha nyaki - háti hipotóniája van. Egy hipotón gyerek nem tudja magát feszíteni. Én a Katona módszerről nem sok jót hallottam, viszont nekünk - ezt talán már írtam - bejött a Gézengúz, mióta ezt csináljuk párhuzamosan a Dévénnyel azóta nagyon szépen fejlődnek. Ha valamit már írtam a késői-s topikon akkor bocsi, nem akarom magam ismételgetni. Ha valami kérdésed vanmég írhatsz magánban is.
Kriszta
krisztike01
 
 

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet: