2011.01.28 15:25
Szerző: korybon
Sütő tisztítása
Az olyan, minden háztartásban megtalálható szerek, mint az ecet, a sütőpor vagy a cukor természetesen segíthetnek tisztává varázsolni a sütőt, miközben nem hagynak karcolásokat a felületen.
A só például önmagában is megkönnyíti a ragacsos, odaégett szennyeződések eltávolítását. A sütő alját enyhén nedvesítsd be, majd szórd be alaposan egyszerű háztartási sóval. Ezután kapcsold be, és addig melegítsd, amíg a só megbarnul. Nedves szivaccsal jól súrold át a koszos felületet, végül mosd ki langyos vízzel. A só erejét ecettel is fokozhatod: úgy keverd össze a kettőt, hogy sűrű masszát kapj, majd a még meleg sütő aljára kend fel a masszát. Hagyd melegen a sütőt, hogy az ecet elpárologjon, végül ecetbe mártott szivaccsal súrold le a koszt. Az ecet és a só zsíroldó, tisztító hatásának köszönhetően ez könnyen megy majd.
Súroláshoz egyébként cukrot is használhatsz, de akkor utolsó lépésként alaposabban mosd át a sütő belsejét enyhe mosogatószeres vízzel, hogy biztosan ne maradjon cukor a felületen, ami újra ráéghet.
Az ezerarcú szódabikarbóna a sütő tisztításában is nélkülözhetetlen segítség. Ha végeztél a sütéssel, először enyhe mosogatószeres vízzel töröld át a még meleg - de nem forró - sütő belsejét, majd szórd be alaposan szódabikarbónával. Néhány perc múlva körkörös mozdulatokkal súrold le a szennyeződést, végül langyos, tiszta vízzel mosd ki a sütőt. A szódabikarbónát masszaként is alkalmazhatod, vízzel elkeverve. A felületre felkent masszát addig hagyd hatni a meleg sütőben, amíg ki nem szárad, ezután dörzsöld csak át vele a sütőt. Ha nincs otthon szódabikarbóna, bátran helyettesítsd sütőporral, hasonlóan hatékony szer a ragacsos, odaégett ételmaradékokkal szemben.
kisebb normál nagyobb
Címoldal / Otthon
Kíméletlen súrolószerek égett, ragacsos sütőhöz
A sütőben kifröccsenő szósz, olaj vagy zsír azonnal le is ég, tisztításához ezért kíméletlen szerek kellenek. Íme!
Szerző: n. a.
Forrás: Femina.hu
2010. november 7.
hirdetés
Kevesen tudják, hogy a bolognai szósz ízesebb és sűrűbb lesz, ha nem a tűzhelyen főzöd teljesen készre, hanem utolsó lépésként még bedobod a sütőbe egy órára. Az ínycsiklandozó fogás árával azonban számolnod kell: a szószból biztosan kifröccsen majd valamennyi, ami sajnos rá is ég a sütő aljára. Az ilyen és ehhez hasonló ragacsos, odaégett szennyeződések eltávolítása nem könnyű, gyakran durva szivaccsal történő erős súrolás sem segít.
Ilyenkor érdemes kipróbálni néhány háziszert is: a következő filléres csodaszerek kiváló fegyverek a zsíros szennyeződések ellen, bátran helyettesítsd velük a súrolószereket.
Takarítás
Használsz házi szereket?
Szinte mindigÁltalábanCsak ritkánSzinte sohaTervezem
Makulátlan sütő sóval, ecettel
Az olyan, minden háztartásban megtalálható szerek, mint az ecet, a sütőpor vagy a cukor természetesen segíthetnek tisztává varázsolni a sütőt, miközben nem hagynak karcolásokat a felületen.
A só például önmagában is megkönnyíti a ragacsos, odaégett szennyeződések eltávolítását. A sütő alját enyhén nedvesítsd be, majd szórd be alaposan egyszerű háztartási sóval. Ezután kapcsold be, és addig melegítsd, amíg a só megbarnul. Nedves szivaccsal jól súrold át a koszos felületet, végül mosd ki langyos vízzel. A só erejét ecettel is fokozhatod: úgy keverd össze a kettőt, hogy sűrű masszát kapj, majd a még meleg sütő aljára kend fel a masszát. Hagyd melegen a sütőt, hogy az ecet elpárologjon, végül ecetbe mártott szivaccsal súrold le a koszt. Az ecet és a só zsíroldó, tisztító hatásának köszönhetően ez könnyen megy majd.
Súroláshoz egyébként cukrot is használhatsz, de akkor utolsó lépésként alaposabban mosd át a sütő belsejét enyhe mosogatószeres vízzel, hogy biztosan ne maradjon cukor a felületen, ami újra ráéghet.
15 hatékony folttisztító
15 hatékony folttisztító
A legjobb megoldások a lefolyók dugulása ellen15 filléres csodaszer15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz15 látványos ötlet a konyhába13 veszélyes és allergiát okozó tárgy a lakásban14 praktikus tároló apró lakásokbaA 14 legötletesebb konyhai eszköz, amit valaha láttunk14 látványos hangulatvarázsló ötlet az erkélyreA 15 legfinomabb lakásillatosító14 káros tárgy a lakásban a feng shui szerint
Kíméletlen zsíroldók
Ha nagyon elhanyagolt a sütőd, és a házi praktikákkal már nem érsz célt, akkor nincs más hátra, mint bevetni a még kíméletlenebb zsíroldó tisztítószereket. Ma már számos olyan hideg zsíroldót találni az üzletekben, amelyek hatékonyan oldják a legmakacsabb szennyeződéseket is. Kattints ide, és ismerj meg néhányat! »
Tisztítás sütőporral, szódabikarbónával, mosószódával
Az ezerarcú szódabikarbóna a sütő tisztításában is nélkülözhetetlen segítség. Ha végeztél a sütéssel, először enyhe mosogatószeres vízzel töröld át a még meleg - de nem forró - sütő belsejét, majd szórd be alaposan szódabikarbónával. Néhány perc múlva körkörös mozdulatokkal súrold le a szennyeződést, végül langyos, tiszta vízzel mosd ki a sütőt. A szódabikarbónát masszaként is alkalmazhatod, vízzel elkeverve. A felületre felkent masszát addig hagyd hatni a meleg sütőben, amíg ki nem szárad, ezután dörzsöld csak át vele a sütőt. Ha nincs otthon szódabikarbóna, bátran helyettesítsd sütőporral, hasonlóan hatékony szer a ragacsos, odaégett ételmaradékokkal szemben.
Ha a szennyeződés nem annyira makacs, a mosószódás átmosás is segít: szivaccsal vidd fel a nedves felületre a mosószódát, hagyd állni néhány percig, végül mosd le. A súroláshoz ez esetben gombóccá gyűrt újságpapírt is használhatsz: hatékony eszköz, mégis kíméletesebb, mint a durva szivacs.
A szóda mellett a kávézacc is kitűnően alkalmazható súrolószerként. Hintsd be vele a nedves és meleg sütőt, hagyd állni 5-10 percet, majd szivaccsal dörzsöld át a felületet. A kávézacc a kellemetlen szagokat is megszünteti.
Az odakozmált zsírt és az ételmaradékot érdemes elsőként felpuhítanod, így kevesebb munkádba kerül az eltávolításuk. Ehhez keverj el egy pohár almaecetet és két evőkanál cukrot, a keveréket vidd fel a felületre akkor, amikor a sütő még meleg, és hagyd rajta körülbelül egy órán át. A legmakacsabb ragacsos szennyeződéseket is egyetlen mozdulattal letörölheted ezután.
A sütőrácsokat a kádban tudod a legjobban letisztítani ammóniával. Fektesd bele a rácsokat, majd töltsd meg a kádat annyi meleg vízzel, hogy ellepje azokat. Ezután önts bele fél pohár ammóniát, legalább 15 percig hagyd ázni, majd egy szivaccsal lazán töröld le róla a szennyeződést. Ezután még egy alapos meleg vizes öblítés, és kész is!
Semmilyen erőfeszítést nem igényel a sütő belsejének tisztítása, ha ammóniával végzed - vigyázat, ez az eljárás kizárólag villanysütő esetében használható! Először kapcsold be a sütőt, melegítsd fel 65°C-ra, majd zárd el.
Helyezz félpohárnyi ammóniát tartalmazó edényt a sütő felső rácsára, egy forrásban lévő vízzel teli lábast pedig az alsóra. Csukd be a sütő ajtaját, és hagyd így egy éjszakára. Másnap reggel vedd ki mindkét tálat, majd jól szellőztesd ki a sütőt. Ezután az ammónia és körülbelül egy liter mosogatószeres meleg víz keverékével mosd tisztára a sütőt. Még a rég rászáradt zsír is azonnal lejön majd
A következő súrolószerrel is gyerekjáték lesz a sütő tisztítása, ráadásul több hónapig is eltartható.
Hozzávalók
* 250 ml víz
* 1 teáskanál kenőszappan
* fél teáskanál glicerin
* 10 teáskanál háztartási ecet
* 6 evőkanál iszapolt kréta vagy súrolóhomok
Forrald fel a vizet, mellette keverd össze a glicerint, az ecetet és a kenőszappant, majd a keveréket add a vízhez. Vegyítsd hozzá a súrolóhomokot vagy az iszapolt krétát, majd az egészet alaposan keverd el.
A szert töltsd üvegbe, és tárold hűvös helyen. A sütő tisztításához csak egy kevéssel kend át a tisztítandó felületet, hagyd hatni pár percig, majd súrold le.