Otthonszülés Amerikában

A bábaság (avagy otthon-szülészség) Kalifornia államban engedélyhez kötött tevékenység. Gyakorlat, szigorú követelmények, ismeretek, és vizsgák letétele után szerezhető meg.

Csak abban az esetben lehet otthonszülést levezetni, hogyha a várandósság a nem veszélyeztetett kategóriában van. A kezdő vizsgálatok, illetve az útközbeni folyamatos vizsgálatok adják meg ezt a választ, és adhatnak zöld utat a bábáknak. A mama egyidejűleg látogathatja szülész-orvosát és bábáját, és általában a 36. héttől veszi bábája gondoskodó szárnya alá, és mond búcsút orvosának.

A mai világ bábái fel vannak készülve enyhébb komplikációkra - ha pl. oxigénre vagy fájdalom csillapításra van szükség -, és minden esetben van egy backup kórház, sürgősségi esetekre, ami általában a szülő nő otthonához közel található. Ez igen megnyugtató tény!

Érdekes, '97-es statisztikai információt találtam: szülésznőm, Louana - aki immár 16 éve praktizál - paciensei 7%-ának szülése végződött kórházban. Ebben a hét százalékban benne vannak azok a hölgyek is, akik még a szülés előtt döntöttek a kórház mellett.

Egy másik érdekesség: a születést követő egy éven belül a szülők kötelessége a csemetét bejelenteni, így kapja meg az új földlakó születési anyakönyvi kivonatát és TB számát. Ugyancsak '97-es adat, hogy a lakosságnak csupán egy százaléka dönt otthonszülés mellett. Ennek főleg információ hiány és önbizalom hiány - az anya önerejének alulértékelése - az oka.

Átmenetet a bábák és kórházi szülész orvosok között az ún. nővér-bábák jelentenek, akik bába szemlélettel, de kórházban bonyolítják le a szülést. Filozófiájuk, hogy a legtöbb nőnek a várandósság egy normális, egészséges állapot. Én is egy ilyen kedves csapattal kerültem elsőként kapcsolatba - ahol először hallhattuk csemeténk szívhangját -, majd a 36. héttől kezdtem el látogatni Louanat, mert otthonszülést terveztünk kedvesemmel.

Bizonyos előzetes labor vizsgálatokat, mint pl. a vércukorszint mérés a kórház végez el - az én esetemben ez egy épületben volt a nővér-bábák rendelőjével -, illetve születés után a PKU, és egyéb szűrést is a laboránsok végzik. Ezek a szűrések, illetve a védőoltások tudtommal nem kötelezők.

A közvetlen születés utáni vizsgálatokat a bábák végzik el, és ugyanazt az "űrlapot" használják, amit a kórházi orvosok, tehát ők adják a baba Apgar pontszámát is - szívritmus, légzés, izomtónus, reflex, testszín -, és ha a mama igényli, akkor szemcseppet és K vitamint adnak a babának.

Általában egy asszisztenssel dolgozik a bábaasszony. Szülés után is gondoskodik a bába a mamáról és babáról, 2 napos vizsgálatra kijön házhoz, megvizsgálja a picit, a köldökzsinórját, és a mama méhét is, hogy milyen hatékony az izomösszehúzódás. A következő vizsgálat kéthetesen történik, párhuzamosan az első gyermekorvosi látogatással.

Ezt követi a kéthónapos - amikor a mama méhszáját nézi meg, a mama, illetve baba súlyát, hogyan megy a szoptatás, stb. -, és sok segítséget, tanácsot ad. Ezek után marad a gyermekorvosi látogatás, minden második hónapban, és a mama választása, hogy bábájához járjon-e vissza az éves citológiai vizsgálatra, szűrésre, amit az engedéllyel rendelkező bába-szülésznő ugyancsak elvégezhet.

Bakos Szilvi
(Kassidy anyukája)

2003.11.28

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?