Kötelező óvoda hároméves kortól?

Vannak a legfrissebb köznevelési törvénynek olyan pontjai, amit olvasván az az érzésünk támadhat, hogy akik ezt írták, gyereket csak angol reality-kben láttak - pl. A világ legszigorúbb szülői, vagy A szuperdada címűekben -, és azt gondolják, a gyerek mind megátalkodott, a szülő pedig mind erőtlen. Lényegében a szülők nem lehetnek kompetensek a saját utóduk nevelésében, ezért jobb, ha mihamarabb intézményesítik őket. Mi több, 2014-től ez egyenesen kötelező lesz.

Szabó Máté jó ombudsman módjára elolvasta az új köznevelési törvényt, gondolom, közben sűrűn vakargatta az üstökét, néha felszisszent, vagy cöcögött, majd idegesen járkált fel-alá dolgozószobájában, de akárhogy is igyekezett, fel nem foghatta, miért jó az a jogalkotónak, ha a gyereket ilyen korán intézménybe kényszeríti. Biztos vagyok benne, hogy kapott levelet, számosat, hiszen mi, szülők sem értjük, hogy miért is lenne muszáj az államnak adnunk a gyerekünket ilyen zsenge korban, hát nem vagyunk az ókori Spártában!

Szóval ombudsmanunk arra jutott, hogy ő bizony elküldi az Alkotmánybíróságnak ezt a kérdést megvizsgálásra, megfontolásra. (Csak érdekességképpen: Szabó Máté 2012. július 20-án indítványozta a nemzeti köznevelésről szóló törvénynek a kötelező óvodai nevelésre és a tankötelezettség megállapítására vonatkozó rendelkezéseinek megsemmisítését, valamint a törvény hatályba lépésének felfüggesztését. Nem vádolhatjuk azzal az alkotmánybírákat, hogy elsiették volna a döntést.) De a bírák szigorúak, elég csak megnézni a róluk készült fényképeket, ők arra a határozatra jutottak, hogy a gyereknek igenis javára válik, ha korán óvodába kerül, kispajtásokat szerez magának, hasznos kis emberpalántaként viselkedik. Ahogy ők indoklásként megfogalmazzák, kell az a napi 4 óra az óvodában ,,a szocializáció, a majdani iskolai követelményekhez való alkalmazkodás, a társadalomba való beilleszkedés megkönnyítéséhez."

Legyünk hálásak, amiért nem vitatják azt, hogy „elsősorban a szülők jogosultak arra, hogy döntsenek a gyermekeik testi és szellemi fejlődésével kapcsolatos kérdésekben”, de ez a szigorú tekintetű bírák szerint a kötelező óvodáztatás mellett is biztosított, hiszen a gyermekek „adottságainak, képességeinek, érdeklődésének megfelelően, saját vallási, világnézeti meggyőződésére, nemzetiségi hovatartozására tekintettel szabadon választhat – többek között – óvodát”. Értitek: óvodát választhat. Azt nem választhatja, hogy a 3 évesének még nem választ óvodát. Nincs tehát valódi választása. Kényszer van, müssen van.

Komolyan nem értem én ezeket az embereket. Tényleg nem emlékeznek arra, amikor nekik voltak gyerekeik? Talán nem, hiszen a legifjabb bíró is 53 éves már, és a jogi pálya sajátossága, hogy teljes - mit teljes, legalább másfél - embert kíván, valószínűleg nem sok idejük juthatott a családjukra akkor, amikor a gyerekeik még 3-6 évesek voltak, különben is, egyetlen kivétellel –nincs valami női kvóta?- mind férfiak, akik még úgy szocializálódtak, hogy a gyereknevelés és a háztartás a nők dolga.

Tehát ilyen emberek döntenek úgy teljes lelki nyugalommal, hogy igen, minden 3 éves gyerek egyforma kocka, mindnek épp olyan jó –ha nem jobb- az óvónő szoknyája mellett, mint a saját anyjáé alatt lenne, nincs ezzel semmi gond. Így legalább több óvónőt foglalkoztathatunk, pörög a gazdaság, csilingelnek az adóforintok, a magasabb jó érdekében be kell látnunk, hogy ha a mi gyerekünk anyámasszony katonája, bőg három évesen az oviban, kihányja az ebédet a sírástól, újra bepisil a rákényszerített helyzet miatt, hát, ez a rend, ilyennek kell elfogadni. Az anyák pedig, még ha lehetőségük is lenne a 3-4 évest otthon dédelgetni naphosszat, és ha a szívük szakad is belé, kénytelen lesznek minden reggel kézen fogni, és besétálni a tökéletes kis gyerekeket nevelő intézménybe, ahol jól megszocializálódhat.

Te mit gondolsz a háromévesek kötelező óvodáztatásáról?

Nágel Zsuzsi , 2013. február 28.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(6 hozzászólás) 

2013 02 28. 15:56
Ezt a törvényt úgy kellett volna meghozni, hogy az óvodák kötelesek felvenni 3 éves kortól a gyerekeket, amennyiben a szülő óvodába szeretné adni. Mert ha a szülők dolgoznak, és nem tehetik meg, hogy tovább otthon maradjon az anyuka a gyerekével, akkor legyen lehetősége óvodába vinni, és ne utasíthassák el.
→ válasz erre
2013 02 28. 15:58
Haaat...Ussetek. Sok anyanak jol fog jonni, hogy kotelezo az ovi 3 eves kortol, mert igy nekik is kotelezo felvenni a gyereket... Azt, hogy hogy lesz annyi hely, nos, ez jo kerdes. Amugy alapvetoen felhaboritonak talalom, hogy a szulo nem donthet a gyermek otthon tartasa mellett. Bar az en szemelyes meggyozodesem szerint a legtobb gyereknek harom eves kor folott valoban igenye jelentkezik a hasonlo koruak tarsasagara.
→ válasz erre
2013 03 03. 17:10
Azért ez gyerekfüggő is szerintem! Van olyan 3 éves, akit biztos nagyon nehéz lenne oviba helyezni és van olyan, aki kifejezetten ki van éhezve a gyerektársaságra. Egyébként a 3-4 éves gyermek szerintem már nem olyan kicsi, hogy kiakadjunk azon, hogy reggel be kell vele sétálni az oviba. Itt inkább azon van a hangsúly, hogy KELL! Amit kötelezővé tesznek, az ellen ágál az ember, ez érthető, de hány gyerek jár oviba, mert a szülőnek muszáj visszamennie dolgozni, vagy épp 2 évesen bölcsibe szintén ez okból kifolyólag. Nem az ovival van a gond, hanem azzal, hogy úgy gondolják, hogy minden 3 éves megérett rá, hogy egész nap ott legyen. Persze attól is függ, hogy kora reggeltől késő du-ig van bent vagy csak ebédig, ez pedig már tényleg attól függ, hogy ki miért rakja oviba, muszájból, mert dolgozni muszáj vagy a törvény miatt, de akkor elhozhatja jóval előbb is. Mindenesetre ez egy folyamatos vita tárgya lesz még.
→ válasz erre
2013 03 06. 12:42
Sziasztok!
Szerintem a tv nem nekünk / gyerekeinkért készült, hanem megszületéséhez nagyban hozzájárult a roma integráció. Muszáj valamit csinálni, úgyhogy próbálkoznak...
→ válasz erre
2013 03 06. 14:24
Sziasztok!
@eraaa: Az integrációval annyi a probléma, hogy sajnos amit az óvodában, alsó tagozaton elérnek a nevelők a hétköznapok alatt, az a 2 napos hétvégén eltűnik. Felső tagozatban meg már senkire sem hallgatnak. Tisztelet a kivételnek.

@nusildi: Igen, szerintem is a probléma a KELL-en van. Én még azt látom problémásnak, hogy azok a szülők is, akik megtehetnék, hogy délelőtt a foglalkozáson legyen az óvodában a gyermek inkább ott altatják, mert így sokkal kényelmesebb, könnyebb a kicsivel bánni. Az én fiam most lesz 3 éves, igényli a közösséget, emlegeti az óvodát, hogy menni akar, de én, ha lehetséges akkor 8-9 között vinném, s már itthon ebédelne a Húgával. Remélem az óvoda is megengedi ezt. Ha nem, akkor még egy évig élvezi az itthonlét örömeit.
→ válasz erre
2013 06 28. 10:20
Az oké, hogy most valaki kitalálta, hogy kell. Nekem sem tetszik, de ha ez van, hát ez van. De óvoda az nincs hozzá elég, se óvónő, mert nem fognak több óvodát nyitni/építeni, több pedagógust fölvenni. Ja, hogy a gyerekem ne járjon a közeli oviba, mert nincs hely, hanem utazzunk 20 kmt a szomszéd városig? Ja, hogy a gyerek a lepukkant oviba járjon, mert támogatásra nincs pénz, ugye...? Egyfelől értem az iskolakötelezettséget, vagyis, ezzel akarják felvételre "kényszeríteni" az óvodákat. Eddig ugye az volt, hogy hiába akartad oviba adni a gyerekedet, sokszor nem vették fel, mert nincs hely, a gyerek meg még úgysem tanköteles, oldd meg máshogy. Ilyenkor kerültek előtérbe a nyugdíjas nagyszülők és egyéb rokonok, akik ráértek vigyázni a csemetére napközben. De most, hogy már a nyugdíj korhatár 100 év, már egyre kevesebb a nyugdíjas nagyszülő. Egyre drágábbak a dolgok, a munkahely egyre kevesebb és fizetések is lefelé tendálnak, így egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy tartósan csak az egyik szülő keressen. Így egyre többen akarják beadni a gyereket az oviba, de ugye nincs hely, nincs felszerelés, nincs pedagógus, vagy ha van, az kritikán aluli, és csak menekülni lehet. Erre a helyzetre megoldás, a bírák szerint, hogy tanköteles a gyerek 3 évtől, így senkit se utasíthatnak el. Milyen "jó" ez nekünk. :P Szerintem is a kell-el van a probléma, viszont, ha nem "kell", akkor az óvoda simán elhajthat, hogy nem "kell" felvennie. Én inkább azt mondanám, hogy olyan rendszer kéne, hogy a rászorulók, akik tényleg rászorulnak az óvodára, vagy megérett a gyerek az intézményre és menne, azok menjenek, akik meg nem, azok nem. De ezt nagyon nehéz szabályozni, az is biztos. :P
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó