Minden, amit a fogzásról tudni érdemes – 2. rész

A tejfogak kifejlődése körülbelül hat hónapos kortól három éves korig tart. Ezen időszak alatt gyakorlatilag állandóan történik valami csemeténk szájában, amire olykor a szervezete is védekezőn – hőemelkedés, bőrirritáció, hasmenés formájában – reagál. Anyaként persze megpróbáljuk minél inkább enyhíteni a tüneteket: íme, néhány tipp, ami Nektek is segíthet.

Rágóka, baba fogkefe

A minőségi alapanyagokból (például bevizsgált, károsanyagmentes szilikon gyöngyökből) készült színes rágókák már nagyon sok helyen kaphatóak (drogériákban, bababoltokban vagy akár az interneten is). A fogzási időszakban különösen ajánlott egy pár darab beszerzése – az én időmben nedves textildarabot adtak a kezembe-, hiszen rágcsálásával enyhül a kibújni vágyó fogacskák által az ínyre gyakorolt nyomás. Létezik ma már babafogkefe is külön erre a célra, ami nem csak az íny masszírozása használható, hanem az első kibújó fogacskák korai tisztítására is. Ennek változata az ujjra húzható fogdörzsölő, amivel Te is hozzáférsz az érintett területekhez (már ha a kicsi hgyja).

Gyulladáscsökkentés

A piros, érzékeny íny fájdalmának csökkentésére többféle alternatívát is találhatunk. A meggymagot például már a középkorban is használták gyulladáscsökkentésre, felmelegítve megtartja a hőt és akár Te is elkészítheted. A különböző érzéstelenítő gélek is jó megoldást nyújthatnak, de alkalmazásuk előtt mindenképp olvasd el az összetevőket és a használati utasítást – van, amelyiket az arcbőrre kell kenni, nem közvetlenül az ínyre!

Nyálkendő, kiütések elleni védelem

Ahogy cikkünk első részében említettük, a fogzás folyamata erőteljes nyáltermeléssel is jár. Ha nem akarod, hogy a gyerkőc egész nap tocsogjon a nedvességben, vagy óránként cseréled a ruháját, vagy non-stop törölgeted a száját-nyakát, vagy előkét, esetleg nyálkendőt használsz. Mi az utóbbi mellett döntöttünk. A puha, vízhatlan pamutból készülő alkalmatosságot patenttal vagy megkötővel rögzítheted a bébihez, vagy a ruhához.

Előfordul, hogy a nyálszívó kendő ellenére is jelentkeznek a bőrirritáció tünetei. Ezen segíthet egy kis kókuszolaj vagy sheavaj, esetleg természetes hatóanyagokat tartalmazó szájkörnyék ápolók is, amik közvetlen a nyálban található amiláz enzimet semlegesítik.

Hasmenés esetén

Ha a fogzás egy kis hasmenéssel is járna, a legjobb, amit tehetsz, hogy gyakrabban cseréled a pelust, egy nagyon jó popsikrémet választasz, és egy rövid időre felfüggeszted a kicsi táplálásában az újabb ételek bevezetését, tesztelését. Az új tápanyagok megismerése egyébként is okozhat néha poci-problémákat – kíméljük most ettől a babát.

Étvágytalanságra

Ha a drága nem akar enni, nem szabad erőltetni. Hallottunk már olyan esetről is, amikor majdnem két hétig napi pár falattal elvolt a gyerkőc (drasztikusabb súlyvesztés nélkül) – a türelem a legjobb stratégia. Mi ebben az időszakban engedékenyebbek voltunk a kritikus ételeket illetően: ha kekszet vagy édességet kívánt, adtunk Neki, örültünk, hogy végre eszik valamit, és még élvezi is azt.

Álmot hozó technikák

A babahordozás rengeteg jótékony hatása mellett, a fogzással küszködő bébiknek is nagyon jót tesz; még az álmatlanságot is elűzi. Akadnak olyan kézzel készült figurák is, amik belseje gyógynövényes párnát rejt – ami szintén segíti az elalvást.

Akármennyire is könnyű esetnek tűnik a gyerkőcöd, tudnod kell, hogy ilyenkor teljesen normális, ha kissé levert, anyásabb, bújósabb. Gondolj csak bele, Te is milyen elárvultnak tudod érezni magad, ha ágynak dönt egy vírus vagy a nátha (gyulladástól szenved a szerezeted)… Légy hát türelmes, megértő és megengedő Vele!

 

Plézer Panna , 2017. május 15.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?