Csoki – enni vagy nem enni? (Micsoda kérdés?! A válasz egyértelműen enni!)

Ha Te is csokiimádó vagy, most minket is imádni fogsz, mert jó hírünk van: friss kutatások szerint igenis egészséges a csokoládéfogyasztás a terhesség alatt (is)!

Nem hiába jelenti a kakaóbab eredeti neve „Theobroma cacao”; az Istenek eledelét magyarul. Persze a mértékletesség megtartása itt is nagyon fontos, de e mellett a minőség is meghatározó! Válassz magas kakaótartalmú csokit, minimum 50, de inkább 70 %-os legyen, mert az ilyen minőségi finomságok tele vannak vassal, foszforral, magnéziummal, rézzel, káliummal, vitaminokkal (A, B, C, E), nyomelemekkel – na és persze a boldogsághormonok (szerotonin) termelődését is serkentik.

Jó-jó, ezeket már eddig is tudtuk, de mitől olyan jó a csoki nekünk, kismamáknak?

  • Vérnyomáscsökkentő hatása mellett, csökkenti a  preeclampsia (vagy más néven toxémia) kialakulásának kockázatát, támogatja a méhlepényt annak funkcióiban. És, mint tudjuk, a méhlepény a magzat éléskamrája – ezért ne sajnáld magadtól (Tőle) azt a napi egy, maximum két kocka csokoládét (kb. 10 gramm a megengedett egészséges mennyiség)!

 

  • Teobromin tartalmának köszönhetően izomnyugtató, izomlazító hatású, enyhíti a visszeres fájdalmakat, a koffeinhez hasonlóan energiával tölt fel, még a terhesség fárasztóbb napjain is.

 

  • Minél magasabb a kakaótartalma egy csokinak, annál több benne a zsír. De itt most nem az olajos fánkban vagy a lángosban található transzzsírokra kell gondolni, hanem az úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavakra, amik valódi táplálékot jelentenek a szervezet számára. A csokoládé majdnem annyi olajsavat tartalmaz, mint az olíva olaj! (Azért salátára ne tedd! J )

 

  •  Flavonoidok és antioxidánsok találhatóak benne, amik hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és támogatják a kardiovaszkuláris rendszer egészségét.

 

  • A keserű csoki fogyasztása csökkenti az édesség iránti sóvárgást, ezért akármilyen furcsán is hangzik, akár még a súlyod kordában tartásában is segíthet. Gondolj csak bele, egy-két kocka csokival csillapíthatod a vágyad, ami csupán 60 kalória… Mondj még egy nasit, aminek ilyen kevés az energiatartalma, és abba is tudod hagyni? J

 

  • Csökkenti a koleszterinszintet, és természetes stresszűző, ami a le-felcikázó hormonok mellett elég hasznos tud lenni.

Kismama és a csoki

A tavasz első ragyogó napsugarai, egy jól megválasztott terhesvitamin plusz napi néhány kocka étcsokoládé… Mi kell még egy kismama (és babája) jókedvéhez és egészségéhez?!

Plézer Panna , 2017. február 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?