Ilyen arcot vág a magzat, ha kelkáposztát eszik az anya - UH-képen mutatták meg a kutatók
Ahogy a terhességi teszten megjelenik a két csík, az újdonsült kismamák - ha addig nem tették - elkezdenek kiemelt figyelmet fordítani a táplálkozásuknak. Sokan ilyenkor igyekeznek kiiktatni a feldolgozott élelmiszereket, a túlságosan sós vagy cukrozott ételeket, italokat - olvasható a femina.hu oldalán.
Hiszen a tudomány ezekről már bizonyította, hogy egészségtelenek mind a felnőtt, mind a gyermeki szervezet számára. Ám hogy a fejlődő magzat milyen ízeket részesít előnyben, azzal ez idáig még kevés vizsgálat foglalkozott.
Milyen ízeket szeretnek a magzatok?
Az ízlelőbimbók meglepően korán, már a várandósság első trimeszterében, a 8. héten kifejlődnek. A 14. héten pedig működésbe lépnek: ekkorra a magzat már képes megkülönböztetni egymástól különböző ízeket. A 24 hetes magzatok esetében pedig azok a szenzoros neuronok is aktívvá válnak, amelyek a szaglásért felelnek.
Egy, a közelmúltban megjelent kutatásban olyan északkelet-angliai kismamák vettek részt, akik a várandósságuk 32-36. hete között jártak. A várandós nőkkel többféle zöldséget kóstoltattak, miközben ultrahanggal vizsgálták a magzatok ízekre adott reakcióit. A szakemberek azt találták, hogy míg az édes sárgarépa íze mosolyt, a kelkáposzta inkább fintorgást váltott ki a babákból.
A cikk teljes terjedelmében a femina.hu oldalon olvasható.
femina.hu, 2022. október 06.