Kötelezõ-e szoptatni?  

Kötelezõ-e szoptatni?
2004.04.04

A Magyar Pre-és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT)  egyik korábbi kongresszusán (2001?) az egyik “bababarát kórház”  szülészetének neonatológus orvosa tett egy olyan megjegyzést, hogy: “ne feledjük, az anyának a szoptatás joga, de nem kötelessége”. A megjegyzés azonnal élénk vitát váltott ki.

Egy bárányhimlõ elleni oltással kapcsolatos sajtóbeszélgetésen hangzott el  (azzal összefüggésben, hogy a kötelezõ oltást  megtagadó szülõkkel szemben eljárás indult), hogy "a nem szoptató anyákat sem viszi el bilincsbe verve a rendõr"

Tulassay Tivadar gyermekgyógyász professzor a Mindentudás Egyetemén tartott elõadása után ( Megelõzhetõk-e a civilizációs betegségek?   )  arra  hallgatói kérdésre, hogy mit kell tennie egy anyának, hogy szoptatni tudja gyermekét, így válaszolt: mindent.  

Desmond Morris etológus véleménye:
Fontos, hogy az anya örömmel, felszabadultan táplálja kicsinyét. Érzéseit óhatatlanul továbbadja a gyereknek, akibõl így nevel elégedett, oldott, anyjához jól kötõdõ kisbabát. Ha szíve ellenére szoptat, valószínû, hogy a csecsemõnek félrevezetõ testi jelzéseket kell eltûrnie tõle. Ilyenkor helyesebb a cumisüveget bevezetnie, bárki bármit mond.
(Babafigyelõben, Park Könyvkiadó, 1993, 79 old.)

*           *            *            *            *

Részletek egy levélváltásból:

Az elsõ itthon töltött hétig igény szerint mellre tettem éjjel-nappal, fejtem, és kimerültem az 1 órás alvásokba. Ezután a gyerekorvos javaslatára - aki férfi, és egyébként elégedettek vagyunk vele- a gyereket mindig "feltöltöttük" a lefejt anyatejjel szopás után. Ily módon gyönyörû szabályos idõközönként kezdett beállni a baba szopási igénye; egyre nagyobb mennyiségeket evett, egyre nagyobb idõközökben és így tartunk ott ahol tartunk.
A problémám viszont az, hogy az eleinte lefejt felesleges anyatejet lefagyasztottam, és mivel a pótlásokat már naponta egyszer abból fedezem - csakis szopás után- , kezd elfogyni és mintha a régebbi tejeket nem is szívesen fogadná el.
Szeretném minél tovább anyatejjel táplálni, de  úgy tûnik már a vége felé közeledünk?! Sajnálom a baba ritmusát azzal felborítani - megpróbáltam néhány napig -, hogy nem pótolok, igény szerint mellre teszem és majd kialakul a kereslet-kínálat. Egyébként nagyon kimerít az éjszakázás - tudom, az anyaság áldozatokkal jár - az esti nyûgösködést, "zajos" altatást nehezen viselem, türelmetlen vagyok a gyerekkel.  Azt inkább felvállalnám, hogy én fejek két szopás közt akár éjjel is többször. Ez lehet a megoldás?
Egyébként két mellbõl szoptatok, az elmúlt másfél hónapban többször - 15-20 alkalommal - volt tejcsatorna elzáródásom, helyi keményedések amikkel nagyon szenvedtem. A megoldás úgy tûnik az lett, hogy éjszaka nem használom a szoptatós melltartót csak valami egyéb módon próbálom a betétet rögzíteni és figyelek, nehogy megfázzon a mellem.
Tehát végül a kérdésem: mi módon tudnám még tovább anyatejjel táplálni a babát olymódon, hogy mind a ketten pihentek, nyugodtak és kiegyensúlyozottak legyünk? Mi a fontosabb egy 2,5-3 hónapos gyerek számára: az anyatej kizárólag vagy egy nyugodt kiegyensúlyozott anya?

Hogy mire van szüksége egy babának: egy olyan anyára, aki sokat dajkálja, becézgeti, ringatja. Ha már ezt megteszi, akár meg is szoptathatja.
Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy az anya kiborul, hiszen szoptatás közben is lehet pihenni, meg szoptatás után is, egy ágyban a kisbabával.
Nem tudom, szeretnél-e még gyereket, de, ha több lesz, akkor fogod megtudni, mi az éjszakázás, mi a kimerültség. Persze, nem kell ehhez nagyon sok gyerek. Elég, ha ez az egy eljut a "hiszti  korszakba", vagy majd késõbb, ha kamaszodni kezd. Igen, az anyaság áldozatokkal jár, de örömmel (ha így jobb: nyereséggel) is.
Jó, ha tudod: minél nagyobb a befektetés az elején, annál kevesebb gond lesz a problémás (ld. fent) korszakokban a gyermekkel.
Én ennyit tudtam most összeszedni. Nagyon nehéz dolgom volt, mivel érzem, hogy te igazolást vártál volna tõlem. Én azt nem tudok adni. Inkább írj a pszichológusnak, hátha õ fölment.
Szõdy Judit

*           *            *            *            *

Ebben a dologban nekem az a téma, hogy az, hogy ki mennyit hajlandó küzdeni a szoptatásért egyénileg változhat, és el kellene fogadnunk a variációkat is. Nem azt sugallni, hogy csak az a jó út, ha valaki tûzön-vízen át is szoptat. Valakinek simán megy, valakinek megy de valamennyit küzdenie kell érte, valakinek meg nem megy, akármit csinál, vagy nem megy mert nem tesz meg mindent - tudatosan, vagy mert egyszerûen kisebb a tûrõképessége.

Válogatás a Babanethez érkezett levelekbõl, hozzászólásokból

*           *            *            *            *

A szoptatás mint  kulturális aktus 

Jó néhány anya, aki a szoptatást választja, ebben a nagyobb kompetencia érzését találja meg. Egy anyának, aki elég jó anyának tartja magát, hogy Winnicot kifejezését használjuk, nagyobb esélye van, hogy megfelelõen viselkedjen a babájával szemben. Mindennek, ami körülveszi az anyát, ezt a kompetencia érzést kellene erõsíteni és ápolni. De ugyanez  nyugtalanítóbb eredményre is vezethet : "a jó anyák szoptatnak", tehát ahhoz, hogy jó anya legyek, muszáj, kell, kötelezõ szoptatni.  A jelentésmezõ változása nyilvánvaló.

 
A szoptatás nem természetes. Az a mód, ahogy az újszülöttet táplálják, a kultúra része. A táplálás az embernél kulturális aktus is, még ha elemi szükségleteket elégít is ki. Ugyanez igaz a szoptatásra is. A gyermek táplálása szociális viselkedés, amely bonyolult és sûrû kulturális szövetbe ágyazódik be. Az emberiség történetében a szoptatás csak egy kulturális attitûd a többi között és az, hogy valóban anyai cselekedet és nem bérdajka által valósul meg, nem túl régi. Ha elfedjük ezt a kulturális dimenziót, az egészségügy szereplõi duplán ellentmondásos helyzetbe kerülnek: hogyan lehetséges, hogy ilyen sok energia szükséges egy ilyen természetes, egyszerû dolog elterjesztéséhez?
Laurence Girard :  A szoptatás … Hitek és valóság



 
X
EZT MÁR OLVASTAD?