Találatok az „az-anyatej-tarolasa-es-kezelese” kifejezésre:
Kérdés:
Sajna nem tudok válaszolni a kérdésre, mert nem tudom, hogy mennyi idős a babád, kap-e mást is az anyatejen kívül. Ha pl. 3 hónapos, akkor nagyon jó lenne csak anyatejet adni neki minden egyes etetésre, hiszen 6 hónapos korig kizárólag ez javasolt. De ha már pl. 1 éves, akkor nyugodtan porciózhatod reggeli és esti etetésre. Az anyatej összetétele egyébként állandóan változik, még napszakos ingadozása is van. Én arra gondolok, hogy ha öt liter tejed van lefagyasztva, akkor valószínű már nem túl pici babáról van szó, de minden esetre jó szívvel csak azt tanácsolhatom, hogy hat hónapos korig törekedj a kizárólagos anyatejes táplálásra!
Makai Kinga
2004.04.21
2003.03.28
Kérdés:
Ne dobd ki. Ha steril zacskóban tetted el, még biztosan jó, ha nem, akkor ki kell engedni a legrégebbit és pasztörizálás után megnézni. Ha összeugrik, rázás hatására sem lesz homogén (darabkák lebegnek benne), vagy savanyú, akkor megromlott. Ha nem, akkor semmi probléma. LLL szerint is max. 12 hónapig áll el az anyatej. Ha neki nem kell, fordulj hozzám (tel: 30/343 6460), vagy add oda valakinek.
Szini Emese
Kérdés:
Akkor már nem. Nem tekinthető csíramentesnek. Jobb lenne, ha vízfürdőben fölmelegítés után még aznap fölhasználnád.
Sződy Judit
Kérdés:
Mikrosütőben azért nem jó az anyatejet melegíteni, mert elpusztulnak a betegség elleni védelmet nyújtó fehérjék. Én a vízfürdőben való felengedést, melegítést javaslom, de azt is kíméletesen. 60C felett már jelentősen veszít "gyógyító" értékéből az anyatej. (A tápértéke ugyanaz marad.)
Sződy Judit
Kérdés:
Teljesen steril körülmények között tárolt anyatej ( tiszta kézzel fejve, tiszta edényben) szobahőmérsékleten egy napig, hűtőben két napig, nem nyitogatott fagyasztószekrényben fél évig felhasználható marad. A tárolt tej nem valami bizalomgerjesztően néz ki, erre készülj fel: elválnak az összetevői, felül a zsír, alul az egyéb, kicsit szürkés és néha enyhén szappan szagú. A felengedésnél a legjobb, ha a tárolóedényt meleg vízfürdőbe állítod, és időnként összerázogatod, hogy az edény falára tapadt fehérje és zsírcseppek is belekerüljenek a tejbe. A fölengedett tejet forralni nem kell, sőt, nem is javasolt, mert így tönkremennek benne az értékes fehérjék.
Sződy Judit








