Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Lányomnak, aki most múlt 3 éves októberben volt kruppos rohama. Akkor meg is jártuk a Lász ...

Lányomnak, aki most múlt 3 éves októberben volt kruppos rohama. Akkor meg is jártuk a László kórházat. Azóta ilyen nem volt, de bármi probléma adódik, komoly pánikba kerülök. Senki nem tud semmi konkrétumot mondani erről a betegségről, hogy mikor nagyobb a veszélyeztetettség (pl.: nátha, influenza, mandulagyulladás), és hogy meg lehet-e előzni biztonsággal a betegséget. Mehetünk-e nyaralni valahova a tengerpartra? Hány éves korban leginkább veszélyes? (a válaszok 5-14 éves korra teszik a betegség megszűnését!) Most épen mandulagyulladása van, konkrét kérdésem, hogy ebből milyen esélye van a krupp kialakulásának???

Válasz

A croup-betegség 2/3-áért a vírusok felelősek. Ezek leggyakrabban az un parainfluenza-vírusok, de esetenként adeno ill. influenza valamint un. RS vírusok fertőzése mutatható ki ezeknél a gyermekeknél. A megbetegedés 3 hónapos és 5 éves kor között a leggyakoribb. A 3-7 éves kor között jelentkező croup hátterében bizonyos bakteriális fertőzések is húzódhatnak. A betegség ősztől tavaszig halmozottan fordul elő. A betegség fiúkban gyakoribb, és gyakran családi halmozódás figyelhető meg ( testvérek, rokonok), tehát a kórokozók mellet alkati adottság is szükséges a kialakulásához. A betegséget biztonsággal megelőzni tehát nem lehet, de ha a szülő azt idejében felismeri és otthon a megfelelő gyógyszerek: duzzanatcsökkentő-légúttágító-nyugtató kúp, erős gyulladáscsökkentő kúp, és persze a hűvös, párás levegő rendelkezésére állnak, meg tudja előzni a betegség gyors romlását, akár a kórházi kezelést. Többek között az idejében fel nem ismerés-kezelés miatt, rendszerint az első croupos rohamnál kerül leggyakrabban kórházba a kisgyermek. A mandula-gyulladáshoz akkor társulhat croup, ha azt az említett kórokozók okozzák, ez azonban ritka. Leggyakrabban un streptococcus nevű baktérium okoz mandulagyulladást kisgyermekkorban, ebben a vírusok másodlagos szerepet játszanak. Nyaralni bárhová mehet a család, a megfelelő gyógyszereket azonban vigyék magukkal, mert a betegség ritkán ugyan, de bármikor, bárhol kialakulhat fertőzés esetén. A gyógyszerek vénykötelesek és a pontos adagolásuk nagyon fontos. Ezt beszéljék meg kezelőorvosukkal.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdéseim a Gilbert-kórral kapcsolatosak:
-páromat Gilbert-kórral diagnosztizálták, m ...

Kérdéseim a Gilbert-kórral kapcsolatosak:
-páromat Gilbert-kórral diagnosztizálták, mennyi a valószínűsége, hogy a születendő gyermek ezt örökölve születik meg? 
-mennyire veszélyes ez a születendő gyermek számára, ugyanis egy könyvben azt olvastam, hogy születés után a csecsemő, amennyiben szervezetében túlzottan felhalmozódik a bilirubin, akár agykárododás is kialakulhat, ez valóban igaz?
-kifejlődhet ebből a kórból a későbbiekben valamilyen a máj ill. más szervek károsodásával kapcsolatos betegség?

Válasz

A Gilbert kór családi halmozódást mutató, ártalmatlan, egy bizonyos epefesték-frakciónak a vérben történő felszaporodásával, ennek következtében pedig sárgasággal járó betegség/állapot.
Általában fiatal felnőttkorban kerül felismerésre, sokszor véletlen, egyéb okból készült laboratóriumi vizsgálat deríti fel, illetve ekkor észlelhető az általa okozott sárgaság.
Lényege az epefestéknek a szervezetben történő átalakításával kapcsolatos enzimatikus zavar. Az indirekt bilirubin frakció felszaporodásával jár, a máj egyéb működése azonban megtartott, májfunkciós zavar nem észlelhető.
Az esetek egy részében bizonytalan hasi fájdalom, kellemetlen érzés társulhat hozzá.
Az újszülöttkori sárgaságban ez nem szokott szerepet játszani. Akkor is az indirekt bilirubin frakció szaporodik fel, de az más mechanizmusok talaján. Valóban, ha ezt nem kezelik, okozhat károsodást, de hangsúlyozom, a Gilbert ebben a kórban nem tekinthető kóroki tényezőnek.
Dr. Péter György

Ha a férjem nagymamája cukorbeteg volt akkor mennyire lehetséges az, hogy a betegség a gyermek ...

Ha a férjem nagymamája cukorbeteg volt akkor mennyire lehetséges az, hogy a betegség a gyermekünknél is jelentkezik?

Válasz

Kisgyermeknél 2 éves kor után gyermek-endokrinológiai - diabetológiai- szakrendelés keretén belül elvégezhetőek ma már Magyarországon is olyan speciális laboratóriumi vizsgálatok, amellyel meg lehet erősíteni ill. ki lehet zárni a cukorbetegségre való hajlamot. Az ún. juvenilis - fiatalkori - cukorbetegséget valóban inkább az apák örökítik át. Az apa nagymamája azonban - leveléből ez nem derül ki - lehetséges, hogy időskori cukorbeteg volt. Ez gyermekkorban még nem jelentkezhet, és idős korban is diétával, szájon át szedhető gyógyszerrel sokáig kézben tartható. Inzulin adást csak végső stádiumban igényel. Kérdésére a fentiek figyelembevételével, és ha szükséges (juvenilis típus esetén) a megfelelő laboratóriumi vizsgálati eredmények után az endokrinológus tud válaszolni.
Dr. Gömöri Ágnes



Ha az apa cukorbeteg (1-es típus), azt a baba örökölheti? Az 1-es típusú cukorbetegség cs ...

Ha az apa cukorbeteg (1-es típus), azt a baba örökölheti? Az 1-es típusú cukorbetegség csak inzulinnal kezelhető, vagy diétával is megfelelő szinten tartható a vércukorszint? Esetlegesen az inzulinadagolás csak átmenetileg szüneteltethető?

Válasz

Az I típusú-fiatalkorban kezdődő cukorbetegségre jellemző az inzulin- beviteltől való függőség. Előfordulhat a betegség indulása körüli olyan időszak, amikor inzulin igénye kicsi, vagy alig van a betegnek, ez azonban sajnos csak átmeneti állapot. Más néven tehát az I típusú cukorbetegséget inzulin függő cukorbetegségnek nevezik. A betegség lényege - a tudomány mai állása szerint-, hogy a szervezet immunrendszerének sejtjei elpusztítják a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeit. A folyamat sajnos biztosan halad előre és ma ezt megakadályozni nem lehet.  Végeredmény ezeknek a sejteknek a teljes pusztulása, az inzulintermelés megszűnése. Természetesen az inzulin megfelelő adagolása mellett diétára szükség van, amelyet a diabetológus szakorvos a vércukor vizsgálatok, a beállított inzulinmennyiség és beteg életkora alapján határoz meg. A szoros és rendszeres kontroll elengedhetetlenül fontos e betegek gondozása során. Az I-es típusú diabétesz elsősorban apai ágon öröklődik. Ma már megfelelően felszerelt centrumokban, ahol gyermek cukorbeteg ellátás működik, a kisgyermek két éves kora után laboratóriumi vizsgálattal megállapítható, hogy hajlamos-e cukorbetegségre.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 4 és fél hónapos. Szinte néhány hetes korától gyakran tüsszög. Az első hónapb ...

Kisfiam 4 és fél hónapos. Szinte néhány hetes korától gyakran tüsszög. Az első hónapban még nem aggódtam emiatt különösebben: a sokszor emlegetett "tisztulási folyamat" részének tudtam be. Azóta némileg csökkent a tüsszögések gyakorisága, de ahhoz nem eléggé, hogy ne nyugtalanítson. 
Az orrjáratait tisztának látom, tehát elvileg nem csiklandozza semmi. Nem hiszem, hogy fázna: átlagosan 23 fok van a szobában, ráadásul hosszú ujjú kombidresszben és rugdalózóban van a kicsi. A gyerekorvos nem tartja rendellenesnek a dolgot, de nem ad magyarázatot. 
Nekem szénanáthám van, az allergiára való hajlam örökölhető, attól tartok, ez a picinél allergiás megnyilvánulás.   

Válasz

A csecsemők főleg az első fél évben sokat tüsszögnek és csuklanak. Az előbbi valóban ebben a korban az orrjáratok tisztántartásának az eszköze, de mindkettő reflexes úton is létrejöhet, kicsi babánál gyakrabban, az idegrendszer éretlensége miatt. Persze a tüsszögést fokozhatja a poros vagy túl száraz levegő is. Ezeket érdemes kiküszöbölni. A 23 C° teljesen megfelelő a babának. 
Tény az, hogy az utóbbi években tapasztaljuk a szénanáthának, mint allergiás tüneteknek fiatalabb életkorra tolódását (régebben általában 8-9 éves kor körül észleltük az allergiás megbetegedésnek ezt a formáját), ma már néhány éves korban is előfordul. Fél-1 éves kor alatt én ezekkel még nemigen találkoztam, de a szakirodalomban sem olvastam ilyen fiatal, valóban szénanáthás betegről. Ilyen esetekben a tüsszögés mellett bizony jelentős mértékű orrdugulás, vízszerű orrfolyás, szemviszketés is kísérik  a tüsszögést. Tehát mint gyermekorvosuk, én sem tartom ezt az állapotot rendellenesnek, és szénanáthára sem gondolok. Az Önök allergiás hajlamát kisgyermekük valóban örökölheti. Az ő esetében még fontosabb tehát a lehetőleg 1 éves korig tartó szoptatás.
Dr. Gömöri Ágnes



Kisfiam novemberben lesz három éves. 1 éves koráig nem látszott a bőrén sehol sem anyajegy ...

Kisfiam novemberben lesz három éves. 1 éves koráig nem látszott a bőrén sehol sem anyajegy, sem egyéb bőrelváltozás/-szineződés. Két éves kora előtt jelent meg a jobb alkarján egy picurka halvány barna pötty, ami azóta besötétedett és minimálisan nagyobb is lett (szerintem arányosan nőtt a gyermekkel). Az elmúlt néhány hónapban két újabb picuri halvány pöttyöt fedeztem fel a kisfiún, az egyiket a lábszárán, a másikat a bal kézfején.
Nem szereti az erős fényt, így tűző napsütésben szinte soha nincs, mindig árnyékba vonul játszani. Ennek ellenére újszülött kora óta erős fényvédő krémmel (21-40) kenem, de nem minden típust bír a bőre, tavaly egész nyáron bőrgyógyászhoz jártunk kezelésre krémallergia miatt. Húgom kislányán is hasonló a jelenség.
Nekem mára már meglehetősen sok "barna pöttyöm" van, viszont a húgom bőrén talán 1-2 db, a fiam apjának bőrén szintén nincsenek festékfoltok. Azt szeretném megkérdezni, lehet-e az effajta bőrjelenségnek örökletes oka? Hogyan lehet megkülönböztetni az anyajegyet a nap okozta pigmentfoltoktól, lehet-e tenni valamit annak érdekében, hogy ne legyen tele a bőre sötét foltokkal, és kell-e aggódnunk maradandó bőrkárosodás miatt?

Válasz

Az említett anyajegyek - mint arra a megnevezésük is utal - örökletes hajlam alapján alakulnak ki. Általában ártalmatlanok, csak kozmetikai jelentőségük van. Gyermekkorban nem kell számolni azok esetleges elfajulásával. Ugyanakkor vannak olyan helyek, ahol állandó irritációnak vannak kitéve, és akkor esetleg el kell távolítani azokat.
A Nap általában nem okoz pigment foltokat, hacsaknem a szeplő-szerű bőrjelenségre nem gondol. Ezek a bőr szintjéből nem emelkednek ki, míg az anyajegyek igen. Az anyajegyek száma a kor előrehaladtával emelkedhet.  Általában ez utóbbiak színe mélyebb tónusú, mint az egyéb pigment foltoknak.
A napfény-védő krémekről: nem akarom senki hitét sem anyagi érdekeit rombolni, de a csúcs-szuper, x2 faktorszámú csodaszerekben nem hiszek, de ez vélhetően az én konzervatívságomból ered. Mindenesetre, sokkal fontosabbnak vélem a fokozatos, megfelelő időben történő, megfontolt napozást.
Eddigi tudásom szerint nem sokat tud tenni a pigment foltok jelentkezése ellen. Önmagában ez nem okoz maradandó károsodást.
Dr. Péter György



Mikor jelennek meg az anyajegyek a kisbabán?
...

Mikor jelennek meg az anyajegyek a kisbabán?

Válasz

Változó, de inkább késő csecsemő kor illetve kisded kor táján.
Bizonyos esetekben a kor előrehaladtával számban és esetleg méretben növekedhetnek. Van benne családi halmozódás.
De különbséget kell tenni az egyes festékanyagot tartalmazó bőrelváltozásokban, részben azok alakja, formája, száma stb. alapján.
Dr. Péter György

7 éves unokahúgomnál a fokozott szőrnövekedés az alkarján jelentkezik- szerintem egy ...

7 éves unokahúgomnál a fokozott szőrnövekedés az alkarján jelentkezik- szerintem egyértelmű hormonzavar az oka- édesanyja hormonkezelések sora után esett vele teherbe. Mivel később született egy másik gyermeke is akinél ilyen probléma nem merült fel- és ez már egy spontán teherbeesés volt- ebből gondolom hogy nem öröklött tényezőről van szó. A kislány egyébként sötétebb bőrű- akiknél a szőrzet is erősebb, de neki kifejezetten az alkarja szőrös, kb. 6-7 cm-es szőrszálak vannak rajta, elég sűrűn. Nagyon zavarja- többször kérdezte már az édesanyjától hogy neki miért olyan szőrös- és szégyenli is magát miatta. Mit tehetnek? Hova forduljanak segítségért?

Válasz

A fokozott szőrnövekedésnek számos oka lehet, többek közt a mellékvese, a nemi mirigyek betegségei,  de előfordulhat a központi idegrendszer megbetegedéseiben is. Lehet az oka a családban eddig fel nem ismert kromoszóma rendellenesség (ilyen is többféle létezik). Jelentkezhet bizonyos gyógyszerek szedése közben, után és létezik un. idiopathiás formája, amikor az okot nem sikerül kideríteni. Tekintettel a szőrösödés fokára, a sok lehetséges okra, mindenképen gyermekendokrinológiai kivizsgálást javasolnék.
Dr. Gömöri Ágnes

 



Van egy hat hetes kisfiunk, a fülén már születésénél fogva van szőr, és ahogy nő azt ve ...

Van egy hat hetes kisfiunk, a fülén már születésénél fogva van szőr, és ahogy nő azt veszem észre, hogy a kis arcán is növekszik meg a homlokán is. Azt hozzá kell, hogy tegyem nálam is fennáll ez a probléma. Az én arcom is eléggé szőrös. Nagyon aggódom. Mit csináljak?

Válasz

Az újszülöttek, fiatal újszülöttek arcát, fülét borító finom szőrzet még nem jelent maradandó elváltozást. Többször lehet ilyet észlelni, amely azonban később eltűnik. Tehát ebből a későbbiekre nem lehet következtetni.
Az azonban valós, hogy erősebb, sötétebb szőrzetű, hajú családokban ez kifejezettebb lehet. De még egyszer mondom, ez átmeneti.
Azonban a pontos vélemény kialakításához - mint rend szerint - ekkor is hozzátartozik a gyermek vizsgálata. Tehát kérjen tanácsot a gyermek orvosától.
Dr. Péter György

Férjem nővére  psoriasisban szenved kamasz kora óta. Egész testére kiterjedten jelentkezne ...

Férjem nővére  psoriasisban szenved kamasz kora óta. Egész testére kiterjedten jelentkeznek a psoriasis tünetei, amiket elmulasztani, illetve csökkenteni 30 év után sem sikerült. Úgy tudom csecsemő és kisgyermek korban fokozottan érzékenyek a gyerekek erre a betegségre is, ezért kerülendő lenne találkozniuk. Különösen ha örökölte a betegséget. Azt szeretném megtudni, hogy meddig tanácsos a gyereket "távol tartani" nagynénjétől?

Válasz

A psoriasis nem fertőz, tehát a nagynénitől így nem lehet elkapni. 
Több tényezős öröklésmenettel jellemezhető, genetikailag meghatározott betegség, tehát örökletes elemek is szerepet játszanak. Jellegzetes klinikai tünetekkel, változatos lefolyással, spontán javulással, és romló klinikai tünetekkel járó, krónikus bőrbetegség. Időnként egyéb szervi érintettséggel is jár.
Bármely életkorban - tehát csecsemőkorban is - megjelenhet, azonban nem gondolom, hogy a fiatal gyermekek bármi szempontból fogékonyabbak lennének a betegséggel szemben.
Tehát az a véleményem, hogy emiatt nem kell a nagynénitől eltiltani a gyermeket.
Dr. Péter György




A fiam jelenleg picit szopik, s mivel allergiás vagyok Beba HA-t kap pótlásként. 
S ...

A fiam jelenleg picit szopik, s mivel allergiás vagyok Beba HA-t kap pótlásként. 
Sebesek voltak az öklöcskéi, sárga bőrlemezek, és nagyon kiszáradt bőr borította. 1 hetes korában a Heim Pál bőrgyógyászati ambulanciáján "ichtyosis?" azaz pergamenbőr volt a diagnózis. Kapott krémeket, fürdetőt. A most 5 hónapos babával harmadszor is ott jártam, mert rendszeresen megszakad a bőre, hiába ápolom naponta többször is. Azt az információt kaptam egy fél mondatban: "tudja, hogy ez soha nem fog meggyógyulni?". Ez utóbbi erősen megrémített.
Amit eddig halottam, tapasztaltam erről a betegségről: genetikai öröklés (tőlem kapta, de én 2 hónapos koromra teljesen rendbejöttem), közvetlen nap nem érheti, nehezen viseli a meleget (víz maximum 37 fok, de inkább hűvösebb), levegő maximum 26-28 fok. A krémektől gyakran betüzesedik, bevörösödik a bőre. A fürdővizét forraljuk, bő, puha ruhákat kap, hogy ne dörzsölje.

Válasz

Az ichthyosis diagnózisa nagyon tág fogalom, mivel számos, száraz, hámló bőrrel járó örökletes kórkép tartozik ebbe a betegségcsoportba. Különböző formái az öröklődés típusa, a betegség klinikai képe (és az esetleg hozzá társuló egyéb rendellenességek), illetve a szövettani kép alapján különítik el. Az egyes formák prognózisa igen eltérő lehet.
Az Ön által közölt információk alapján kisfia betegsége feltehetőleg a veleszületett, de az élet folyamán spontán javulást mutató formák egyike lehet. A várható javulás mértéke azonban még a pontos diagnózis ismeretében sem jósolható meg!
A tanácsok ezért csak a jelenlegi állapotra vonatkoznak. A legfontosabb valóban a kíméletes, az évszaknak megfelelő bőrápolás, a bőr állapotától függő életmód. Gyulladásos tünetek fennállása esetén a gyulladáscsökkentő krémek alkalmazása is szükséges. Ha ezektől "vörösödik be" a bőr, akkor a kezelőorvosnak más szerrel kell próbálkoznia. Az orvosi fürdőolajok használata is csökkenti a kiszáradást, berepedést és a gyulladást.
Sajnos a beteg és a pontos diagnózis ismerete nélkül ennél többet egyelőre nem írhatok.
Dr. Körmendi Mikós

Kisfiam 8 hónapos. Újszülött kora óta érzékeny bőrű, és most is egy bőrprobléma miatt ...

Kisfiam 8 hónapos. Újszülött kora óta érzékeny bőrű, és most is egy bőrprobléma miatt írok. Kb. egy - két hónapja a hátán, néha a lábain is és a pelenka takarta részeken foltokban kiütéses. Nem viszket neki, azt gondolom észlelném, a felömlések színe sárgás - pirosas, szárazak, de nem nedvedzenek. A hajlatokban és az arcán sosem jelentkeznek. Ezek néha megjelennek, majd maguktól eltűnnek. A doktornénink mosópor-allergiára gyanakodott, de kezdettől fogva ugyanazt a márkát használom. Fürdetni csak tiszta vízbe szoktuk. 

Válasz

A leírt tünetek megfelelhetnek a csecsemőkori ekcéma enyhe formájának. Az okokat illetően annyi mondható, hogy az ekcémás hajlam öröklött tulajdonság, amelyet számos allergiás és nem allergiás tényező provokálhat. Ezek között csecsemőkorban gyakori az élelmiszerallergia, később ennek a jelentősége csökken. A mosóporok szerepe nem valószínű. A fürdetéshez a gyógyszertárakban kapható, sajnos meglehetősen drága fürdőolajok valamelyikét ajánlom, illetve a receptre felírható mosdókrémek használhatók.
Dr. Körmendy Miklós

Kisfiam 1 éves korában kapott először lázgörcsöt. Éppen édesanyámnál voltunk, amiko ...

Kisfiam 1 éves korában kapott először lázgörcsöt. Éppen édesanyámnál voltunk, amikor a délutáni ébredése után az ölembe ültettem és éreztem, hogy magas a láza. A popsiban  levonva 38,2 fokot mértünk. Amíg anyukám hozta a lázcsillapító kúpot az ölembe vettem őt. De még mielőtt beadhattuk volna a kúpot az ölemben hirtelen el kezdett rángatózni, tekintete fennakadt. Ekkor gyorsan anyuák kezébe adtam mindkettőjüket a fürdőbe tereltem és rájuk nyitottam a hidegzuhanyt. ( Ezelőtt még csak olvastam erről a lázgörcsről, tudtam mi a teendő, de annyira megijedtem, hogy nem is voltam tudatában, hogy mit kell tennem.)
Amikor már jól átáztattam midkettőjüket, törölközőt csavartam a gyerekre és (mivel nem tudtam, hogy a mentő mikorra érne ki) beültünk a kocsiba és elmentünk a germekorvosi rendelőbe, ami csak 3 percre van tőlünk. Ott végre szakszerűen elkezdték hűteni. A lemerevedéstől addig amíg a gyerek teljesen magához tért és tisztán újra felismert eltelt kb 12-15 perc. Az orvos hívta a mentőt és bevitték Őt az Intenzív osztályra. Ott rákötötték a szükséges infúziókat. Majd kis idő múlva jött az orvos és elmondta, hogy agyvizet kell tőle venni, mert agyhártyagyulladásra gyanakonak. A minta alapján kiderült, hogy nem, hanem valamilyen vírus okozta a görcsöt a gyereknél. Az orvosi vélemények és az EEG alapján elláttak diazepam desitin-nel és 7 nap múlva hazaengedtek. Reméltük nem lesz rá szükségünk, de nem így történt. 1,5 hete vasárnap ismét lázasnak éreztem a kisfiamat mire hoztam a lázmérőt addigra ismét lázgörcsöt kapott. A férjem hívta a mentőket akik 10 perc alatt kiértek. Addig hidegvizes borogatással próbáltuk a görcsöt oldani. A mentőorvos megmérte alázát (37,8) beadta neki a diazepam kúpot és adott a compjába is egy görcsoldót. (azért a combjába, mert nem talált rajta vénát). Bevittek minket az ügyeletes kórházba. Másnapra elmúlt a láza. A főorvos a vizit után azt mondta, hogy a gyerek kruppos. Bár a nővérek szerint a gyerek a reggeli üvöltéstől rekedt be (mivel nem lehettem bent nála) mégis kapott rá légzéskönnyítőt (ez mondjuk nem árt). Keddre a vizit után azt mondták, hogy asztmás és szerdán hazaengedtek receptként gondos lázcsillapítást írtak fel. Itthon a háziorvostól kaptunk antibiotikumot és fluimucilt. A kisfiam szerdán este 10-től reggel 6 ig slejmet hányt, majd másnap mindent amit megevett, vagy megivott (valószínűleg, hogy annak a slejmnek a hatására amit szegény folyamatosan próbált lenyelni és a gyomra nem bírta). Pénteken úgy tűnt, hogy jobban van, de délutánra belázasodott. A hűtőfördő és a kúp felváltva követte egymást. Szombaton hasmenése is lett neki, úgyhogy a kúp helyett szirupot kapott. Az elmúlt vasárnap reggel megmértem a lázát (37,5). Gondoltam csinálok neki teát és utána visszamérem. Kimentem a konyhába, szegénykém totyogott utánam, és ott összesett. Végtagjai lemerevedtek szeme fennakadt és elkezdett rángatózni. Amíg a férjem hívta a mentőket, elkezdtem hűteni - bár láza nem volt - és beadtuk a diazepam kúpot. 15 percen belül megérkezett a mentő addigra a gyerek magához tért és üvöltött, mert a vizes borogatás eléggé rosszul érintette. Ismét bevittek minket a fent említett ügyeletes kórházba, ahonnan árirányítottak minket - a hasmenése miatt - egy másikba. Itt 4 napot töltöttünk és megtudtuk, hogy előző héten a másik kórházban összesedtünk egy komoly vírust (rota). Csak úgy engedtek el ha megígérjük, hogy _ bár az orvos most szabadságon van, de - mindenféleképpen felkeressük a neurológust. Tegnap érkeztünk haza. Most a gyerek nagyon jól eszik, iszik van széklete.
Ami engem foglalkoztat, hogy ezek a görcsök nem okozhatnak e nála epilepsziát illetve, hogy az első két görcse után az alacson 37,5-ös láz esetében már nem epilepsziáról van e szó hiszen csak az első lázgörcs után készült EEG. Illetve mit tudok tenni, mielőbb tisztázni tudjam a gyerek állapotát.
Az én kis nagyon kedves és mindig mosolygó fiacskám néha annyira el tud bambulni, hogy már attól félek már megint görcse van. Sokszor nagyon nehezen tér magához ezekből a bambulásokból. Ezt csak mellékesen jegyeztem meg, mert lehet, hogy nem fontos, de ilyenkor vele kapcsolatban minden pici dolog óriásinak tűnik számomra.
A családunkban Édesapám és a Nővérem volt lázgyörcsös. Férjem nagymamája pedig gyógyszeresen kezelt cukros.

Válasz

A lázgörcs a gyermekkori görcsös állapotok között a leggyakoribb. Leginkább 1-1.5 éves kor körül fordul elő, a gyermekek kb. 3-4%-át érinti. 9 hónapos kor előtt és 5 éves kor után ez ritkán tapasztalható. A rohamok néhány másodperctől akár 10 percig is tarthatnak, rendszerint magas, gyorsan felszökő láznál jelentkeznek, de arra hajlamos gyerekeknél már akár 37.5 °C körül is felléphet. Jelentkezésekor, főleg ha az 15 percnél is tovább tart, komoly, leginkább idegrendszeri eredetű megbetegedés merülhet fel, tehát ilyenkor szükséges lehet az agyvíz vizsgálata is. Vagy már a lázgörcs jelentkezésekor, vagy azután 1-2 napon belül észlelhetőek, vagy kialakulnak olyan egyéb tünetek, amelyek jellemzőek a lázat okozó vírusos vagy bakteriális fertőzésre. A lázgörcs a kisgyermekek 50%-ánál megismétlődik. A lázgörcsös gyermekek családjában gyakran találunk lázgörcsös testvéreket, rokonokat. A lázgörcsök ritkán alakulnak át epilepsziává, de ez előfordulhat (1 akár 9%-ban). Egyáltalán nem mellékes megfigyelése kisfiának karakterváltozása, elbambulásai. Feltétlenül és mihamarabb egy alapos és részletes neurológiai vizsgálatra (EEG ismétlés is, éber esetleg alvó állapotban) van szüksége a kisgyermeknek. Addig is legyen Önöknél készenlétben lázcsillapító, és az említett, végbélen keresztül beadható görcsoldó folyadék, amelyet időben alkalmazzanak. Minden görcsös állapot agyi oxigén ellátási zavart okoz, tehát a görcs idejét a lehető legrövidebbre kell csökkenteni. Persze a fizikai hűtés - borogatás - is bevetendő.

Dr. Gömöri Ágnes



Két gyermekem van. A nagyobb penicillin érzékeny / ez egy magánrendelésen derült ki, aho ...

Két gyermekem van. A nagyobb penicillin érzékeny / ez egy magánrendelésen derült ki, ahol az orvos a gyerek karjába injekciózott valamit, majd annak helyén, rövid időn belül pirosodás jelent meg./ A gyermekeim édesapja szintén penicillin érzékeny. Hogyan bizonyosodhatok meg arról, hogy a kisebbik gyermekem allergiás-e a penicillinre? Ő most legutóbb Sumetrolim szirupot kapott, és nem sokra rá az arca ill. a felső teste apró piros kiütésekkel lett tele. Lehetséges erre a gyógyszerre való érzékenység is? A szirupot természetesen orvos tanácsára elhagytuk, a "pöttyök" húzódnak vissza.

Válasz

A gyógyszerek többféle immunmechanizmuson keresztül okoznak tüneteket. A legtöbb gyógyszer általában kis molekulasúlyú egyszerű kémiai vegyület, és ezek úgy válnak immunogénné, hogy a szervezet szöveti fehérjéihez kötődve elindítsanak különböző típusú allergiás reakciókat. 1-1 vegyület-, ill. gyógyszercsoportra jellemző az allergiás reakció típusa, de vannak olyan gyógyszerek, amelyek többféle típusú reakciót is kiválthatnak. Függ a reakció milyensége a kapó beteg szervezetétől, a gyógyszer mennyiségétől, a beadás módjától (szájon át vagy vénába), ill. attól, hogy hányadszor találkozik vele a szervezet. Létezik olyan is, hogy egy gyógyszercsoportra allergiás egyén keresztallergiát mutat, korábban nem szedett gyógyszerrel szemben. Ezért nem szabad gyógyszerallergiás betegnek magát öngyógyszereznie. Ha a családban gyógyszerallergia előfordul, az utódoknál ennek valószínűsége gyakoribb, mint az átlag lakosságban várható. A gyógyszerallergiák közül valóban a penicillin allergia a legismertebb, de viszonylag gyakran észleljük a szulfonamid (Sumetrolim) allergiát is, ugyanígy a szalicilátokkal szembeni allergiát is. Ma már súlyos, életet veszélyeztető esetben mód van pontos gyógyszerallergia vizsgálatra (a fővárosban egy intézményben végzik ezt), de csak a fenti esetekben, gyógyintézetek kérésére, borzasztóan magas ára miatt. Ha gyermekénél feltétlenül fontos lenne a penicillin adása, mint ahogy orvosuk testvérénél ezt elvégezte, bőrpróbát lehet végezni az érzékenység tisztázására. Szerencsére ma már sokféle, széles spektrumú, jó minőségű antibiotikum áll rendelkezésünkre még az alapellátásban is, így annak adása gyermekénél elkerülhető.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?