Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A kislányom 3 éves. Nagyon sokszor volt már mandulagyulladása, ezen az éven szinte egész t ...

A kislányom 3 éves. Nagyon sokszor volt már mandulagyulladása, ezen az éven szinte egész télen hurutos is és piros a torka. Legutóbb egy hónapja lázgörcse volt  (nekem és a férjemnek is volt kiskorunkban) és azóta is egyfolytában 38 fok körüli a testhőmérséklete és piros a torka. Elvittem egy fül-orr-gégészhez, aki azt mondta nagyon gócos és a nyirokcsomói is meg vannak duzzadva. Azt javasolta, hogy injekciózással hozzuk rendbe, mert valamit tenni kell, mivelhogy lázas is és azután góctalanítja. A gyermekorvos ennek ellenére nem látta úgy, hogy injekció kellene, de 4 napja azóta is hőemelkedése van. A vérképe jó és a vizeletében sem találtak semmit. Az Ön véleményét kérném, hogy ilyen korban ennyi mandulagyulladás után javasolná e a góctalanítást (orrmandulája sincs).

Válasz

Azt írja az anyuka, hogy a 3 éves kislánynak sokszor volt már mandulagyulladása, ezen a télen pedig szinte állandóan hurutos volt és piros volt a torka. Fontos lenne azt tudnunk, hogy az egész télen észlelt torokgyulladások közül vajon melyik volt mandulagyulladás. A mandulagyulladás - tüszős - pl. önmagában hurutossággal nem is jár együtt, ha náthás, köhögős a gyerek, társuló fertőzést jelent. A nyirokcsomók bizony bármilyen felsőlégúti gyulladástól megduzzadhatnak, ez nem jelent önmagában mandulagyulladást, vagy gócot. Mindettől függetlenül lehet, hogy van egy beteg mandulája a kislánynak, habár lehet, hogy az orrmandulája is visszanőtt. Tudni kell azonban azt, hogy 4 éves kor alatt csak nagyon indokolt esetben szabad torokmandulát kivenni, mert kiderült, hogy az idegrendszer egy bizonyos sejttípusa itt érik. Egyébként is gyakran említjük, hogy korai mandulaműtétek után a kisbetegek sokkal gyakrabban jelentkeznek köhögéssel, alsó-légúti fertőzésekkel. A jó labor-eredmények is az ellen szólnak, hogy itt komolyan felmerül a góc. 
Ma már nagyon ritkán adunk körzetben injekciós kezelést. Kitűnően felszívódó, széles hatásspektrumú antibiotikumok vannak, amelyek alkalmazása egyre egyszerűbb (napi 1x, 2x szedés). Szinte azt mondhatnám, nincsenek ilyen jó készítmények injekcióban gyógyszertári forgalomban, tehát a kolléga ezt, és a babaleletet mérlegelve döntött az injekció ellen, helyesen. Inkább javasolnék a laborvizsgálatok mellé orr- és torokváladék-vizsgálatot, sőt, a gyakori betegeskedés miatt allergológiai-immunológiai szakvizsgálatot, valamint láztalan állapotban, tünetmentesen egy újabb gyermekgégészeti szakvizsgálatot. Csak ezután dönthetnénk felelősséggel a még fontos torokmandula sorsáról.
Dr. Gömöri Ágnes

A lányom l9 éves, és kb. 2 évvel ezelőtt gyakran ismétlődő torok gyulladások után maga ...

A lányom l9 éves, és kb. 2 évvel ezelőtt gyakran ismétlődő torok gyulladások után magas streptoccocus mennyiséget mutattak ki a labor. leletében , a legmagasabb 72o IU/ML mértek (Izraeli lelet, nem tudom otthon ugyanúgy mérik-e) Több alkalommal kapott antibiotikum kezelést, néhány amp. Penicilin inj. is kapott, de átmeneti javulás után, a streptoccocusok száma újra kóros szintre emelkedett.

Válasz

Az az érték, amit leírt, feltehetően a Streptococcus okozta fertőzéseket követően az esetek egy részében megemelkedő, közérthetően leginkább Streptococcus-ellenanyag szintként értelmezhető AST vagy ASO titer.
Ennek szintje azonban nincs közvetlen összefüggésben akut (aktuális) Streptococcus fertőzéssel, inkább arra utal, hogy az illető már találkozott ezzel a kórokozóval, és az vélhetően már betegséget is okozott nála. 
A leányánál talált érték valóban emelkedett, de még egyszer hangsúlyozom, hogy ez nem azt jelenti, hogy most beteg, és pláne nem azt, hogy ennyi - mondjuk kóros mennyiségű - Streptococcus van a szervezetében.
A Streptococcus pyogenes egyébként általában felső légúti fertőzéseket, torok- és mandulagyulladást, tüszős mandulagyulladást okoz. Emellett ő a kórokozója a skarlátnak is.
Ugyancsak felelőssé tehető úgynevezett (Streptococcus) második betegségek kialakulásáért is, úgymint vesegyulladás, esetleges izületi gyulladás, ma már igen ritkán szívizom-gyulladás, vagy ezek szisztémás, több szervet érintő formájának a korábban ugyancsak gyakoribb rheumás láznak. - Bár ezek kialakulásában már egyéb mechanizmusok is szerepet játszanak.
Akut Streptococcus eredetű folyamat igazolására egyrészt a torokváladék bakteriológiai vizsgálata alkalmas, másrészt valóban segítségül lehet hívni - de csak kiegészítésként - klinikai tünetek, betegség esetén a titer szintjét, illetve annak esetleges emelkedését.
Remélem érthető vagyok, tehát azt szeretném mondani, hogy ez a 720 önmagában csak egy laboratóriumi érték, és nem betegséget igazoló bizonyíték.

Dr. Péter György



Lányom 3 éves és 5 hónapos. Szeptembertől jár oviba. Jó ideje  itthon vagyunk, előbb n ...

Lányom 3 éves és 5 hónapos. Szeptembertől jár oviba. Jó ideje  itthon vagyunk, előbb náthával, majd a keneteredmény szerint massziv(+++) streptococcus pneumonea miatt. Előbb eritromicin, most penicilin alapú antibiotikumot (3. csomag!) szed, hozzá én Béres gyerekmultivitamint, C vitamint, Echinacea-cseppeket, Bifidus szirupot adok neki. A második keneteredmény közepesen massziv (++) jelenlétet mutatott. Valóban ilyen nehéz egy streptococcust kiölni?
Nem hiszem el, hogy ma lehetséges két hónapig itthon, illetve kint ugyan, de elzárva tartani egy gyereket, nehogy valakitől valami vírust elkapjon, és tüdőgyulladást kapjon. A szervezetét szerintem az antibiotikumok tönkreteszik, ráadásul a doktor néni szerint nem bírja az ovit, nem kellene járnia. (3 éves koráig kétszer volt náthás, 29 hónapos koráig szoptattam, amióta ovis, szeptember végén először, október végén másodszor, most pedig már másfél hónapja itthon vagyunk.) Én ezt nem hiszem el, és egyébként sem szeretném, eddig egyke a kislányom, a testvér(eke)t csak három év múlva szeretnénk, ott barátai vannak, sokszor haza sem akar velem jönni háromkor, ha érte megyek. Mi legyen, ha megint rossz lesz a kenet?

Válasz

Ha nagyon egyszerűen és kissé cinikusan, felelőtlenül válaszolnék, akkor röviden azt mondanám, ne vegyenek kenetet. De ennél részletesebben kell válaszolnom.
Sokszor valóban nehéz kiirtani a Streptococcust, és arról is megoszlanak a vélemények, hogy az egyébként tünetmentes gyermeket kell-e kezelni. Magáról a módszerről sem tudok biztonsággal nyilatkozni, mert nálunk más a gyakorlat. Vannak ugyan gyorstesztek, de alapvetően a tenyésztéssel nézzük a torokflórát. Tehát ekkor vagy kinő, vagy nem. És sokszor vérmérséklet kérdése, hogy kezeljük-e, bár magam inkább a kezelés mellett vagyok. A szuverén gyógyszer általában a Penicillin, bár néha van, hogy az egyébként érzékeny baktérium nem reagál különböző mikrobiológiai okok folytán, akkor más szert szoktunk választani.
Az, hogy a gyermek közösségbe kerülésekor gyakran lesz beteg, az "természetes" jelenség ebben a periódusban. Igaza van abban is, hogy nem lehet burokban felnevelni egy gyermeket, és az is igaz, hogy a gyermekek java részének hiányzik a gyermektársaság, és barátokra, játszótársakra lel óvodai közösségekben.
Összegezve, látok némi bizonytalanságot a kezelést illetően, de mindezeket a problémákat beszéljék meg a kezelő orvosukkal.
Dr. Péter György
2004.01.25


2002.07.23

A kérdésekből

X
EZT MÁR OLVASTAD?