Sziasztok!
Tegnap meg ma vendegunk volt, itt volt az egyik baratnom. Egy napon jottunk ki Angliaba 13 eve, a buszon ismerkedtunk meg.
Akkor meg mindig a ketten Londonban laktunk es minden hetvegen talalkoztunk, csak azota mind a ketten kikoltoztunk Londonbol es pont ellentetes iranyba, ugyhogy mar csak ritkan tudunk talalkozni. Ezert amikor meglatogat minket, altalban 2 napra jon, hogy jol kibeszelhessuk magunkat.
Neki is nem regiben volt szulinapja, ugyhogy ujabb tortasutes volt. Lolli nagyon elvezi ezt a sok szulinapot, mindig olyan izgatott a torta miatt. Vicces, mert amugy nagyon picit eszik beloluk, nem nagy tortarajongo, csak nagyon feldobja, hogy meglepetes es titokban kell tartani, meg mindig kivancsi a vegso diszitesre es imadja enekelni a "Happy Birthday to you"-t, valamint szereti az gyertyafujast. Olyan kis ugyes, hogy titokban tudja tartani es nem kotyogja el, hogy sutottem tortat. Vagyis az o szavaival elve: "Anya, nem fogom kiarulni, titok."
Jo, kerdes volt, hogy nekem ki fog sutni, de valoszinuleg en.
Egyebkent eveken keresztul ugy csinaltuk, hogy a szomszed varosban lako baratnomekkel szulinapoztunk es ha az en szulinapom vagy a ferjeme volt, akkor nem mi sutottunk-foztunk, hanem ok hivtak meg minket es ok vettek vagy sutottek a tortat, ha meg az ok szulinapjuk volt, akkor ok jottek hozzank vendegsegbe es en sutottem-foztem. Ez most februarban, a baratnom parja szulinapjan borult fel, mivel elotte 1 hettel szuletett meg az elso babajuk. Szoval, most kimaradt az unneples, na meg nem varom el most toluk, hogy ok sussenek-fozzenek rank egy ujszulottel.
Majd valoszinuleg nyaron, a baratnom szulinapjan visszaterunk a regi rendszerunkhoz es ujra a szokasos modon unnepelunk, ha mar nagyobb lesz a pici lany.
A 4 eves iskolakezdes szerintem nagyon brutalis es foleg az, hogy nem csak delelott vannak ott, hanem meg ebed utan is, alvas nelkul. Ez elvileg meg nem az elso osztaly, hanem ugynevezett "reception class", ami felkeszito lenne, na de nem tudom, milyen felkeszito az, ahol mar irni, olvasni, szamolni tanulnak.
En azt sem egeszen ertem, hogy miert ugy tanulnak irni, hogy rogton a betuket irjak. Otthon tisztara emlekszem ra, hogy az oviban nagyon sok sorozatmintat kellett rajzolnunk (vonalak, haromszogek, negyzetek, korok, stb.) Ok ezt kihagyjak es azonnal fejest ugranak az betuk vilagaba.
Azert en itthon szoktam vele ilyen sorozatmintakat rajzoltatni, mivel szerintem fontos, hogy az iras elott tudjon vonalakat, koroket, stb. rajzolni. Vagy neked errol mi a velemenyed Marina? Ha Edith erre jar es olvas minket, akkor lehet, hogy o is hozza tudna szolni ehhez a temahoz.
Zsuzsi, igen, ok is negyed vagy fel 4-ig lesznek a suliban, de az mar nem egesz napos jatszas, hanem tanulas. Jo, azert egy kicsit lazabb, mint az otthon elso osztaly, mivel nem ulnek padokban, hanem sokszor a foldon torokulesben, na de akkor is nagyobb a fegyelem es egesz napos koncentralas van az ovihoz kepest. En nagyon sajnalom Lollit, mivel neki iszonyu nagy a mozgasigenye es raadasul nem is 45 perces orak vannak es 15 perces szunetek, ahogy regen az en iskolamban volt, hanem azt hiszem 3/4 9-kor kezdenek es egesz delelott egy darab 10 perces szunet van, aztan del korul ebed (fel ora), utana du. ismet csak egyszer 10 perces szunet. Nekem ez nagyon durva. En emlekszem, hogy annak idejen mindig lestem az oram, hogy mikor lesz mar vege a 45 percnek. Ki nem birtam volna 2 orat egyben szunet nelkul. Pedig en nem is voltam olyan mozgekony, mint Lolli, de azert masfel oran at koncentralni, nekem is sok volt.
Na, nem is akarok belegondolni, mert csak sajnalgatom Lollit miatta.
Marina, en meg azt nem vettem eszre, hogy igen helyett, allandoan azt mondom, hogy "ja". Amikor Lolli kezdte igy mondani az igent, akkor jottem ra, hogy ezt csakis tolem tanulhatta, ugyhogy most mar probalok odafigyelni, hogy normalisan mondjam. Nekem fel se tunt, de ahogy tole hallom, a hideg is kiraz, hogy milyen bunkon hangzik.
Szoval, nagyon kell figyelni, hogy miket mondunk, miket csinalunk, mert azonnal leutanoznak.
Tipikus pelda ra, hogy Lolli allandoan foz, gyurmabol pedig tortakat, kekszeket csinal (ezt ugye tolem leste el). A masik kedvenc tevekenysege a fenykepezes (ez meg ugye Apa). Meg jo, hogy mar nem filmes fenykepezok vannak, mert azzal egy kicsit draga hobbi lenne. Igy meg nem gond, ha egy nap akar 100 kepet is csinal.
A masik meg, amit allandoan lat tolem, az a mosas. En nem tudom, hogy mi 3-an, hogyan termelunk ennyi szennyest, de en minden nap mosok. Lolli a teregetes reszet elvezi. Illetve o razza a ruhakat, en meg teszem a szaritora.
A zoknikat szereti a legjobban, azokat eszetlenul porgeti, nem razza.
Meg sepregetni es port torolni szeret nagyon.
Remelem 10 ev mulva is ilyen lelkesen fog segiteni, sot meg hatekonyabban.
Bar van egy olyan erzesem, hogy addigra pont leszokik majd rola.
Meg gyorsan a ketnyelvusegrol, aztan mennem kell.
Igen, en magyarul beszelek hozza, Apa meg angolul. Amikor mind a ketten itthon vagyunk, akkor ha Apa szamara lenyegtelen dolgot akarok mondani Lollinak, akkor azt magyarul mondom, ha meg olyat, amit szeretnem, hogy o is halljon, akkor angolul szolalok meg. Azert sokszor elofordul, hogy a vacsoraasztalnal, Lolli magyarul szol hozzam es szegeny Apa nem tudja, mirol van szo. Volt mar olyan, hogy rakerdezett, hogy mirol beszelunk, erre Lolli azt mondta neki, hogy tanuljon meg magyarul es akkor majd erti.
Azert Apank is erteget mar, ugyhogy ha nem is erti az egesz beszelgetest, sokszor tudja, hogy mirol van szo.
Probalok minel tobbszor magyarul szolni hozza, mivel az oviban es majd az iskolaban csak angolt fog hallani.
Szokott egyebkent magyarul olyan szavakat, kifejezeseket alkotni, amit az angolbol tukorforditassal tesz at a magyarba. Az ilyeneken jokat szoktam mosolyogni, persze aztan kijavitom, hogy jol mondja legkozelebb.
En Editheknel lennek kivancsi, hogyan zajlik a ketnyelvuseg. Gondolom otthon csak magyarul beszelnek, de ha magyar oviba jarnak a lanyok, akkor hogyan tanulnak meg romanul? Vagy az oviban foglalkoznak veluk romanul is? Vagy majd csak az iskolaban tanuljak meg a romant? Ezen mar annyiszor gondolkoztam, de mindig elfelejtettem megkerdezni.
Most mar tenyleg elkoszonok.
Puszi mindenkinek:
Olive es Lolli