Kedves T. és Ági!
Ne haragudjatok, nem megbántani akartalak Benneteket, csak én ilyen okoskodó fajta vagyok
Nekem nyaki redõt még az Istvánban mértek, de kb. a 14. héten, akkor is én kérdeztem rá a régi dokimra, nincs-e ilyesmi vizsgálat, erre elküldött "Ilyenkor jut eszébe?"-kérdéssel. Ott normálisnak mondták a 3 mm-t, a vizsgálat nem volt több 1-2 percnél, egy nyegle orvos végezte. 5 héttel késõbb rossz AFP-vel beküldtek a Schöpf-Méreibe, erre ott letámadtak, hogy valszeg Down-kóros a babám, azonnal befektetnek magzatboholy-vizsgálatra, mert ilyen öregen már nagyobb az esélye a bajnak. (31 éves voltam akkor.) A nõvérke még rá is kérdezett, nem ismétlik-e meg az AFP-t, de nem, õk szúrni akartak, eredmény 1 hónap múlva. Na, ekkor kezdtem eszeveszett keresésbe, milyen vizsgálatok vannak még, így akadtam rá a Kútvölgyiben a Béta HCG-re és Vida doktorra. Átbeszéltük a lehetõségeket és új vérvételt végeztek, melynek eredmény 2 nap múlva a kezemben volt és kimutatta, hogy kb. 4500:1-hez az esélye a genetikai hibának. Persze a döntés az én kezemben volt, hogy mit választok: biopsziát és esetleg elvetélek egy egészséges babát (100:1), vagy hiszek a leletnek és mégis sérült gyereket szülök (4500:1)
T., nem bántásból, de ha úgy veszed észre, hogy nem mér/csinál semmit a doki, miért nem kérdezel tõle, ott, akkor, azonnal????? És miért nem erõsködsz a sajátodnál, hogy csináltassa meg mással a vizsgálatot újra? Tudom, Vida milyen, amikor éppen ébred, mert én reggel 1/27-7-re jártam hozzá rendszeresen, de sose éreztem, hogy nem foglalkozna velem, pedig nem fizetõs beteg voltam. Pont õ mondta azt is, hogy mindenkinek csinálják a nyakiredõ mérést. Tudom, tudom, azért, mert nekem szimpatikus volt, másnak még ellenszenves lehet!
Ági, amikor rákérdeztem, mi a redõ két határértéke, MINDEN orvos és védõnõ mást mondott! Sejtheted, mennyire voltam nyugodt! Azt is egy védõnõ mondta, hogy akkor (tavaly ilyenkor) 8-9 hónapja, hogy egyáltalán ezt mérik és nincs elég tapasztalat! Nem nyugtatott meg...Ezért is írtam, hogy esetleg van olyan eü. intézmény, ahol nincs olyan doki, aki értene hozzá.
Én is jártam olyan doktornõnél, aki Dopplerrel nem találta meg a szívhangot, mondván kövér vagyok. Még szerencse, mert így legalább elmentem uh-ra (görcsöltem), ahol észrevették, hogy a méhlepény harmadáig levált, majdnem elvetéltem a lányom.
Bõ lére eresztettem, bocs, sziasztok:
ildikó