Tegnap volt a bölcsinkben a szülői értekezlet!
Minden egyes bölcsődébe olyan gondozónőket kívánok, amilyenek a mi csoportunkban vannak!!!!
Ez külön szervezett öncélú, nem az intézményi közös szülő volt.
Ez csak nekünk a 12 gyerek szüleinek.
(24 gyerek van a csoportban, de két szobára és 4 gondozónőre, így megoszlik 12-12=2-2)
A csoportszobában volt, a kis asztalokon papírpohár, ásványvíz, ropi. A gondozónők a saját pénzükből állták.
Szó esett a bölcsődéről és köszönetet mondtak két szülőpárosnak akik a nyári szünet ideje alatt rendbe tették a csoprotszobát!!! A gondozónők vették a falfestéket és az apukák festették ki a csoportszobát, sőt tettek még jóval többet
(a bölcsi épületében működik egy fogászat. Régen nem tudom mi volt, de a fogászati rendelő és ami csopi szobánk között ablak volt. A fogászat felől le volt fedve hungarocel+gipszkarton, de a csopiszoba felől csak függöny választotta el... nos saját pénzből lett megoldva!)
A bölcsőde elvileg működtet alapítványt, de azért az elvileg, mert a bölcsi nevét viseli, de a mi csopink gondozónői hozták létre évekkel ezelőtt és viselik gondját és csinálják azóta is!
Szembesítettek a szörnyű helyzettel, hogy az önkormányzat nem törődik semmit ezzel a bölcsivel, a legtöbb csoportszoba
(miénket kivéve! a gondozónőknek köszönhetően) sivár és dísztelen.
nincsenek játékok, nincsenek könyvek
(könyveket jelen pillanatban el kellett dugniuk, legalábbis az épeket, mert szeptemberben jön egy ellenőrzés és minden gyereknek kell legalább 1 könyvet kirakni!!! az ellenőrzésig meg meg szeretnék épségben őrizni)
Ezenkívül mivel ovodába menős csoport, az idén a legtöbb gyerek betölti a 3. évét szeretnék a gondozónők, ha már a korosztályuknak megfelelően játszhatnának. De nincs gyurma, ragasztó, olló
(gyerekeknek való!), még papír is alig.
A 3 gondozónő
(a 4. egy 24 éves fiatal csaj, most fog kezdeni) saját bevallása szerint és én hiszek nekik! nemrég beszabadult az Ikeába és saját pénzükön vettek dekor anyagokat a bölcsibe. Egyszerű, de ötletes dolgokkal díszitettek évszaknak megfelelően. Pl vékony kötélhálót felraktak a palfonra, hogy alá lógjon és kisméretű homokozószerekkel díszítették. Gereblye, lapát, locsolókanna, kagyló... a tengerpartot juttatta eszembe, pedig tényleg egyszerű volt. Filc anyagokat, amikből fali képet raktak ki, és tépázáras anyagal le lehet venni. Ilyenpl a gyümölcsös kép, a gyümiket le lehet venni. Autós, madaras, zöldséges... Ezeket a dolgokat csak azért mondták el, hogy a szülők el tudják dönteni, hogy a csoportpénz mennyi legyen, vagy beleegyezünk-e az emelésbe!
(egyinek a férje se tudja, hogy mire költik a fizujuk egy részét...)A legfelhábórítóbb a böcsi igazgatójának a hozzáállása.
Tudni érdemes:
A gondozónők
(itt kérdeztetm rá a szellőztetésre) a gyerekeket sáros időben is ki fogják vinni levegőzni, ha megfelelő ruhákat beviszünk nekik természetesen, ezalatt szellőztetnek.
Abban az esetben nem viszik ki a gyerekeket, ha esik, nagyon fúj a szél, vagy valami más időjárási viszontagság miatt úgy ítélik meg. Ha nem tudnak kimenni, akkor a tornaszobát használják, ami sajnos az igazgatói irodákkal szemben van. Az igazgatónő rájuk szólt, hogy NE hozzák oda a gyerekeket, mert hangoskodnak és szaladgálnak!
(Itt egy apuka felháborodott megjegyzése volt hallható, miszerint ez egy BÖLCSÖDE...igaz.)
Nagyon felháborodtam, de a gondozónők vállalták, hogy az átadójukban és a kimenőben majd berendeznek minden ilyen alkalommal egy kis játszóteret. Van műanyag csúzda (alapítvány szerezte) és majd még egy két játékot, vagy max körbe körbe fognak futkosni, de biztosítják majd nekik a szaladgálást...
Gondozónőkkel összeírtuk a programokat, farsang, karácsony, télapó és egyeztettük, hogy megyik gyereknek mikor lesz a szülinapja. Így a karácsonyi bulit eltolták, mert az én fiam a tervezett időben lesz pont 3 éves... Apró figyelmesség nagyon jól esett.
(Eszembe jutott, hogy etetik meg a spenótot a gyerekekkel!!! Ildikó néni a nyuszi mama és a többiek a nyuszi gyerekek és a nyuszik szeretik a zöldet... mindenki megeszi a spenótot!)
Az alapítványi tagok egy színjátszó csoportot is fent tartanak, amivel fellépnek a helyi Művelődési központban. A belépődíjból befolyó összeg az alapítványi számlára megy. Nagyon sajnálom, hogy tavaly nem voltam egy ilyen előadáson sem. Idén mindent megteszek, hogy elmehessünk.
Az egész beszélgetés olyan bensőséges hangulatban zajlott, nevettünk, beszélgettünk a gyerekekről, rengeteg aranyköpés elhangzott és elmondták, hogy van amikor a gyerekek nagyon hajmeresztő dolgokat tesznek, vagy mondanak... de ezek "műhelytitkok" nem minden tartozik a szülőre
Ha mégis, akkor a szülő már a vágott kímélőbb verziót hallja. Elvégre a gyereknek is vannak jogaik.. és ők úgy tekintenek rájuk, mint a sajátjukra. Elvégre a napjuk legnagyobb részét, mind ők, mind a gyerekek ott töltik. Amíg ott vannak, addig az ő gyerekeik
(itt szabadkozva a pofátlanságért nevettünk egy jót, de ők így érzik, szeretik őket és ezalatt nem kell semmilyen botrányos viselkedést érteni!)Rengeteget nevettünk és csak akkor néztem rá az órára, amikor már fájt a fenekem az üléstől. Meglepődtem, hogy már 2!!! órája ott vagyok! Fel sem tűnt! Szó esett még sokmindenről, de mind-mind oldott hangulatban, vidáman történt. Most olyan részükről ismertem meg a gondozónőket amiről az egész elmúlt évben nem tudtam. Csak éreztem, hogy a gyerekem jó helyen van, merthogy szeretett ott lenni és már most nagyon-nagyon várja!
Ez úgy hívják:
ELHIVATOTTSÁG!
Ezek a mi gondozónőink. Felnézek rájuk és nagyon tisztelem őket. Minden bölcsődeébe, bölcsödei csoportba hasonló gondolkodású gondozónők kellenének!
Ja most nyáron pl egy szál bugyiban voltak a gyerekek, nem kínozták őket semmiféle ruhadarabbal...
mennem kell... remélem nem kutyultam nagoyn össze semmit, de most nagoyn fel vagyok dobva, hogy ŐK a gondozónőink.!