Lányok!
Köszi a tippeket!
A hiszti kb. 15 perc után abbamaradt. Én közben a másik szobában voltam, és pont ide írtam. Ez jó volt, mert kisebb volt a kísértés, hogy bemenjek hozzá, míg ordít.
Úgy jöttem ki tőle, hogy nem látott rajtam indulatot: tehát talán érdemesnek találta, hogy újra lásson, ezért hagyta abba.
Szóval nálunk Snoopy módszere volt a nyerő.
Hideg zuhanyt már próbáltam, de csak tovább dühítette, így végképp elhagytam ezt a módszert.
Sofka! Oké, oké, személyiségfejlődés, de az én lányom nem 4, hanem 2,5 éves! Már ekkor ennyire jelentkezhet ez?
Solya! Az én lányom is hamar kezdte az "ededül"-t, 1,5 évesen. Azért nem súlyosbodott a helyzet sokat.
Sok mindent megengedek neki, hadd próbálja, ha nem árt vele senkinek.
Neki a számítógéphez is szabad nyúlnia. Már régóta. Pár hónaposan kapott egy billentyűzetet, azt nyúzta.
Még nem volt 2 éves, mikor nem lehetett a gépről leszedni, állandóan "írni" akart. Erre én, "jól van kislányom, ha ezt szeretnéd, akkor tanulj meg néhány dolgot!" kijelentéssel beidomítottam, hogy melyik gombokat nem szabad megnyomni, és ha véletlenül legördül egy menü, vagy megjelenik egy ablak, azonnal szóljon nekem. Nem hiszitek el, milyen hamar megtanulta (kb. 2 perc)! Érdeke volt! Nem sokkal utána megtanulta azt is, hogyan kell leállítani a gépet billentyűparancsokkal (a programból még én lépek ki), és az egeret is elég jól irányítja már.
A Paint-ben tegnap egyedül színezett ki lufikat, még a színeket is maga váltotta, miután megmutattam, hogyan kell.
Így jó, mert nem kell féltenem a gépet, különben is az ő játszós szobájában jutott csak neki hely.
Mi bántott tegnap, Solya? Melyik topikban?
A lefekvéssel kapcs. nem biztos, hogy tudok jó tanácsot adni, mert nekem csak 1 van, és kettővel elbírkózni este, nem ugyanaz, mert egymást is gerjesztik.
Apa nem volt otthon? Én lehet, hogy nem hagytam volna rájuk, hogy "ti játsszatok, én megyek aludni". A gyerekek valószínűleg nem játszani, hanem téged akartak. Egyiket apára hagyni, a másikkal meg te boldogulsz. Lehet, hogy fárasztó félóra lesz, de nyugodtan alhatsz utána. Én hasonló helyzetben azt szoktam mondani a lányomnak: Anya nagyon fáradt, de addig nem tudok elaludni, míg te nem szundikálsz. Be szokott jönni.
És mostanában, hogy a délutáni alvás ellen tiltakozni szokott, sose hozom szóba, nem jelentem ki, hogy most már pedig aludni megyünk, hanem csak egyszerűen elkezdem csinálni az alváshoz készülődés rituáléját (bili, vetkőzés, stb). Észre sem veszi és már ágyban van, és a mesét hallja. Ha közben mégis eszébe jut tiltakozni, előveszem a fentebb említett "anya fáradt..." kezdetű mondatot.
Márti