2001.08.16 23:01
Szerző: Anonymous
Kedves Lányok!
Valóban külföldön voltam, és néhány órával ezelött értem haza. Most néztem meg a leveleiteket. A korábbiakat még nem vettem elö, most az aug. 2-töl írottakra válaszolok.
Kedves Lella!
Megnéztem a diagrammokat , nagyon örülök neki, hogy a sikeres lázgörbét le tudtad rajzolni a többieknek, így ezt nem kell nekem elküldenem faxon. Ti bizonyára azt is tudjátok, hogyan kell megnagyítani, hogy jól látható legyen. Én nem tudom, de ez nem is lényeg az én számomra. (Még a sikeres eredményt: a babát is le kéne rajzolni).
Annak is örülök, hogy sok információt megosztassz a többiekkel, akik úgy látszik, nem olvassák végig az egész topic-ot, és így gyakran ugyanazok a kérdések jönnek elő. Remek segítötárs vagy és én is szívesen segítek Neked, amiben tudok. (Persze, másnak is.)
És köszönöm, amilyen szépen írtál rólam, ismeretlenül.
Jó lenne, ha meg tudnád nézetni a progeszteron szintedet a Clostylbegyt szedése után, amikor fenn van a höd, és a vérvétel után kezdenéd szedni a Duphastont. Biztos, hogy a Duphastonnal nem teszel semmi rosszat magadnak! Ha Clostylbegyt kellett ahhoz, hogy jó legyen a hormonszint, mindenképpen célszerü a terhesség támogatása is Duphastonnal, hogy lehetöleg zavartalan legyen. Lásd a sikeres lázgörbét!
Ha privát kérdésed van: írd meg e-mail-ben.
Kedves Liz!
Valóban nagy szerencséd volt a terhességeddel, illetve azzal, hogy ilyen rendszertelenség mellett is normális volt a lefolyása. Mint írtam: minden alól van kivétel a természetben, ez nem olyan, mint a 2x2. Csak statisztikai adatokra tudunk hivatkozni, amilyen a nagy többség… Csak javasolni tudom, hogy ami problémát meg tud elözni, vagy ki tud zárni az ember, azt tegye meg. Mert egy sikertelen terhesség annak, aki nagyon szeretne gyereket, nagyon nagy lelki megrázkódtatás.
Kedves Másikildikó!
A TriRegol az egyik legjobb (szerintem „A” legjobb) fogamzásgátló tabletta, de ennek is lehet tartós mellékhatása. Legjobb lenne, ha csinálnál legalább 1 alaphö görbét az általam ajánlott módon (Lella leközölte a mintát, a kivitelezését korábban leírtam), és legalább egy progeszteron és egy prolactin hormonszint mérést csináltatnál akkor, amikor a hömérséklet már fent van 37 fok fölött (vagy körül), abból meg lehet tudni, hogy okozott-e problémát a fogamzásgátló. Ha nemcsak 1 hónapig csinálod a hömérözést, akkor pontosan meg lehet határozni az u.n. "„irányított coitus” idöpontjait is (ha elküldöd nekem faxon vagy e-mailban, értékelem Neked).
Kedves Kukac!
Császármetszés után nem is javasolt a spirál, erröl is írtam már. A Depo-Provera olyan, mintha terhes lennél, és emiatt nem tudsz újabb terhességet produkálni a terhesség alatt. (Erre is van kivétel, a "szuperfekundáció”). Amíg a Depo-Proverát kapod, általában nem jelentkezik vérzés (mint terhesség alatt). A terhesség biztonságos kizárása érdekében a ciklus 1-5 napján kell adni az első inj-t, és 3 havonta ismételni. Vagy a szülés után 6 héttel ha szoptat az anya (erröl már lekéstél). Elég biztonságos, és késöbb valószínűleg nem befolyásolja a terhességet, ha helyreáll a ciklus. Mivel steroid, folyadék visszatartást (ödéma) okozhat, vagy mellfeszülést, esetleg viszérgyulladást. Egyébként személyes tapasztalatom nincsen róla. Azért jobb lenne a tabletta, ha nem felejtenéd el! Mondjuk minden este lefekvés elött bevenni.
Kedves Khjutka!
Sajnos, szokták a Clostylbegytet minden vizsgálat nélkül felírni. Lehetni lehet, mindent lehet - de ha nincs rá szükség, akkor felesleges szedni, ha szükséges, akkor kontrollálni kell, hogy elég-e a szedett mennyiség. Vagy nem volt elég, vagy nem erre van szükség, ha 2 évi szedés eredménytelen volt, vagy ezen kívül másra is van szükség. Pl. a gyulladás megszüntetésére.
Krónikus petefészekgyulladás gyógyítására melegen ajánlom a Gynevac-ot, férjeddel együtt. Ettöl a barnás valami is talán megszünik. Az vagy a krónikus gyulladástól van, vagy hormonális elégtelenségtöl. Egyik se természetes.
Kedves Lora!
Én azt hiszem, ez inkább psychés dolog, hogy már a második naptól változást érzel. Azóta talán már többet is tudsz mondani magadról. De állítólag valóban vannak olyan nök, akik megérzik azonnal a terhességet. Tudományosan nem tudom se elvetni, se alátámasztani.
Kevés helyen van olyan UH, ami a várható menses elött kimutatja a terhességet. De nézesd meg a progeszteron szintedet, ebben (és még sok mindenben) nagyon igaza van Lellának.
Egyébként örülök, hogy elözö írásaimban megtaláljátok és elmondjátok egymásnak a vonatkozó tanácsaimat (l. Teddy). A progeszteron szint nagyon fontos.
Neked is tanácsolom, hogy ne nyelv alatt mérd a hömérsékletet, hanem popsiban, ahogy azt leírtam. Ha ugy se éri el a 37 fokot, vagy csak 1-2 napig: biztos a hormon elégtelenség.
Kedves Koalamaci!
A leírtak alapján 6-án még nem volt ovulációd, 36,-36,3 még nyelv alatt is az ovulációt kizárja. Hömérözésröl javaslom, olvasd el az általam leírtakat, ha pontosat akarsz tudni. Nyelv alatt pontatlan. Eredményes ciklusról Lella leközölte Nektek a mintát (/public.fotki.com/lella/diagramok/). Nem tudom, hogy kell kinagyítani, ö biztos meg tudja mondani Neked. Abból a ciklusból egy klassz baba lett (most hívtak meg az egy éves szülinapjára). Ö is nehezen lett, de amikor az én tanácsaimat megfogadták, 2 hónap mulva összejött.
Az elsö terhesség elvesztése lehetett hormon hiány miatt vagy krónikus gyulladástól. Ez a két leggyakoribb ok, különösen, ha a vérezgetést is figyelembe veszed, és azt, hogy a 18. Napon még nem volt ovulációd. Javaslat: hormonszint mérés akkor, amikor már felemelkedett a hömérséklet (szérum FSH, LH, Progesteron, prolactin), illetve Gynevac vakcináció férjjel együtt a krónikus gyulladás megszüntetésére, illetve megelözésére. Tehát, 1. ha elmégy az orvosodhoz, próbáld meg ezeket elkérni töle. Egyébként nem muszáj azonnal elmenni hozzá. 2. Mint mondtam, még nem volt ovulációd, de ettöl még nyugodtan lehet. Az ovuláció után 2 héttel jön meg a menses, ha nem lettél terhes. 3. Megijedni nem kell, de a fentieket érdemes lenne megfontolni.
Kedves Kriszti!
A ciklus 24. Napján ezek az értékek nem jók. A prolactin jó, azzal nem kell foglalkozni. De eddig még nem volt ovulációd, aminek a 14-15. Napon meg kellett volna lennie. Tehát HORMONÁLIS ELÉGTELENSÉGRÖL van szó, mint sok mindenkinek. Ezt támasztja alá az FSH-LH arány is: normálisan az FSH magasabb egy kicsit, mint az LH, itt ellenkezö irányban 3x-os az arány. Nyilván nincs rendes 28 napos ciklusod. Mit mutat az UH vizsgálat a petefészkekröl? Elsö nekifutásban a Clostylbegyttel kellene próbálkozni. Ha ez nem segít a hormonok rendezésében, akkor nehezebb a helyzet.
No, látod, ugy-e kaptál választ, csak éppen Angliában voltam, amikor kérdezted.
Kedves Teddy!
A hormon eredményeid tökéletesek, nem kell Duphastont szedned. Remélem, nem kezdted el, de ha mégis, akkor csak lassan, fokozatosan szabad elhagyni: 2 napont fél-fél tablettával csökkenteni! (A hormonszint esés bevérzést okoz! – Ezért nem lehet egyetérteni azzal, aki azt javasolja, hogy a 25. napig szedjetek Duphastont, utána hagyjátok abba – mert ez még akkor is vetélést okoz, ha egyébként sikerülne megtapadni szegény bébinek) Írd meg, hogy vagy? Enyhe hasfájás- olyan húzó jellegü – természetes a kora terhességben. Az erös hasfájás, görcsölés viszont lehet gyulladástól is. És lehet un. „abortiv pete” is, amikor a megtermékenyült petesejt nem életképes.
Kedves Márti!
FSH, LH normálisnak tünik, bár jobb, ha az FSH magasabb. Prolactin szint normális. A pajzsmirigy hormonok normál értékével nem szoktam foglalkozni, mert nem igazán befolyásolják a teherbe esés lehetöségét. Majd még utána nézek. Viszont nem nézték meg a progeszteront, ami nagyon fontos. Viszont a menses elött 2 nappal már nem lenne értékelhetö az eredmény. Javaslom a hömérözést, kivitelezése az Erazmusz topic elején (archiválva). Ha az eredményt elküldöd (e-mail-ben), majd kiértékelem.
Kedves „Egy aggodalmaskodó”!
Az MMR oltásnak utána kell néznem. Élő vírus vakcinával nem szabad oltani terhesen, vagy nem szabad terhesnek lenni, mert lehet probléma. Minden vírus fertözésnek lehet fejlödési rendellenesség a következménye, egy egyszerü náthának is. De nem jelent egyértelmüen abortuszt. Én úgy gondolom, hogy nem valószínü a terhesség, ha az óvszer nem szakadt ki, vagy nem maradt benn.
Kedves NK.!
6 hónap várakozási idö szerintem is elég. De a rendszertelenség és az elhalt terhesség miatt a hormonvizsgálatokat fontos lenne elvégeztetni, és ha szükséges: beállítani a hormon szinteket. És megadatni a Gynevac-ot.
Kedves Anonym!
Elmondok egy történetet. Volt egy asszony, aki 8 éve szeretett volna gyereket. A férjénél megállapították, hogy nincs spermája, illetve annyira kevés, hogy majdnem nulla. A nö gyereket akart, és azt mondta a férjének, hogy hozzám jár kezelésre, közben valakivel összejött kizárólag gyerekcsinálás céljából, ami sikerült is. A férje azt mondta, hogy lehet, hogy nem ötöle van a gyerek, de nem bánja, nem is akarja tudni, mert gyereket akar ö is. A gyerekmegszületett és mind a hárman boldogok (a gyerek a harmadik). Én azt javaslom: inkább a kegyes hazugság, mint az abortusz! Minél több az abortusz, annál kisebb az esély, hogy utána zavartalan terhesség, vagy egyáltalán terhesség legyen! Lehet, hogy ez az utolsó esélyed 34 évesen! Biztosat nem lehet mondani, de a statisztikai adatok szerint a lehetöségek egyre rosszabbak lesznek!
Kedves Lányok!
Mindenkit üdvözlök, most megpróbálom elküldeni válaszomat, utána megkeresem régebbi kérdéseiteket, és azokra is válaszolok, ha még aktuális.
Örülök, hogy végre Ancsit is látom: azóta nem láttam az írásodat, amióta megalkottad az Erazmusz topicot.
Üdvözlettel
Erazmusz