2004.03.20 06:13
Szerző: adrienn
Tisztelt doktor úr!
Elnézást, amiért nem szakmai, hanem jogi kérdéssel zavarom. Nem is ragaszkodom konkrét válaszhoz, az is sokat segítene, ha megmondaná, hol érdeklődjek.
Egyszer beszéltünk róla, hogy a szülőotthont, ahol júliusban szülni készülök (második gyerek), előfordulhat, hogy bezárják. A helyi kórháznak viszont egyrészt nagyon rossz híre van, pl. kicsi az esély a baba-mama szobára, stb. Én meg a magam részéről nem igénylem a kórházi "segítséget" szülés után, az első után is már a szülés napján délután boltba mentem, és utána is minden nap, és jól voltam, stb. Szóval ha a szülés egyszemélyes dolog lenne, gond nélkül lelépnék még aznap, saját felelősségre. Csakhogy nem tudom, hogy - mivel a gyermekem az újszülöttosztályon lesz - gyerekestül eljöhetek-e, és mi ennek a módja. És hogy hogyan tudom mindezek ellenére a gyereket mégis biztonságban tudni eü. szempontból. (Később is, ha gyerekkora során még baja lesz.)
Ha a gyereknek véletlen baja lenne, tuti eszembe se jut majd eljönni, de ha nincs, akkor abból az intézményből biztos el akarok jönni. Kérem, ne azt tanácsolja, hogy ne törjem a fejem ilyesmin, mert biztosan tudom, hogy a kórháznak is meg nekünk is jobb, ha ott nem maradok, ha nem muszáj. Például mert az újszülöttosztály emeletekkel feljebb van, mint az anyukák, és szigorúan betartják a napi 6*fél óra láthatást. Ez nekem nem tetszik. Veszekednék. Nekem ez kevés, én ezt nem akarom, ráadásul tudom, milyenek az újszülöttes nővérek. Elvben fel lehet őket menteni, hogy túlterheltek, stb, de ez esetben a saját gyerekemről van szó, úgyhogy nemigen érdekel a nővérek lelki élete, csakis kizárólag a gyerekemre és rám gyakorolt hatásuktól szeretném magunkat megóvni. Szóval a kérdésem az, hogy ha véletlen muszáj lenne ott szülnöm, hogyan tudok úgy lelépni másnap, hogy azzal a gyerekem egészségét ne veszélyeztessem? Újszülött-ápolónőnek ott lesz anyukám nálunk, ápolónőképzőben tanított, eü. főiskolát végzett, fiatalon ápolónő volt. Az orvos meg pénzért akár minden nap is kijön, ha szükséges. Nekünk meg megér annyit, hogy ezért fizessünk egy-két plusz "kiszállást".
Előre is köszönöm, ha válaszol.
Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut