Új privát üzeneted érkezett!

Gaia
Elolvastam és néhány dolog, mint történés - nem számérték - nagyon érdekes számomra, de remélem nem lesz gond.

Én 22 hónapos Down szindrómás kisfiú édesapja, úgy gondolom nagyon is leszel normális, nyugodt anyukaKép

Zoli
 
 


Kedves Zoli!

Szeretném megosztani Veled egy szép élményemet. Kislányom 7 hónapos, teljesen egészséges (bár az AFP nekünk is alacsony volt, 0,7 MOM kétszer is).
Édesanyám egy vidéki nagy könyvtár vezetője, amit kezdeményezésére kb 10 éve Down szindrómás gyerekek is látogatnak (a közelben tanulnak egy speciális iskolában) és kezdetben az anyukám, most pedig már néhány kollégája is tart nekik egy héten egyszer biblioterápiát. Múlt héten haza látogattam Anyukámékhoz a kislányommal együtt, és ahogy az lenni szokott, rögtön vinni kellett Zsófikámat a kollégáinak megmutatni. A Down gyerekek éppen ott voltak és Anyukám rögtön bemutatta nekik is első unokáját. A gyerekek nagyon aranyosak voltak, dícsérték Zsófit és simogatták. Az egyik fiú, aki már nem is olyan fiatal, 20 éves körül van, könyvet hozott Zsófinak és mutogatta neki benne a képeket és próbálta tanítgatni, hogy melyik képen mit lehet látni. Aztán pedig csak nézte a kislányomat, de úgy, ahogy szerintem egészséges ember nem képes. Láttam rajta, hogy abban a percben nem létezik senki és semmi más a számára, csak a kislányom. Minden idegszálával rá koncentrált és olyan szeretettel mosolygott rá, hogy teljesen meghatódtam.
Nem sok tapasztalatom van Down szindrómás emberekkel kapcsolatban, csak amit Anyukámon keresztül ebben a könyvtárban láttam, de abban biztos vagyok, hogy hatalmas szívű, szeretetteljes emberek.
Ezúton kívánom Kisfiatoknak, hogy boldog ember váljék belőle és megtalálja helyét ebben a világban.

Üdvözlettel:
Zsuzsu
 
 


Sziasztok

Zsuzsu, köszönöm soraidat, kedves voltKép

Off
Mivel önző vagyok arra kérnélek hivd fel édesanyád figelmét a levelezőlistánkra
http://lista.prim.hu/levlista.prm?mit=listaadmin&lista_id=4645
és a weblapunkra
http://www.fw.hu/down-up
hogy a mamád segitségével minnél többen egymásra találhassunk, s gondjainkat, örömeinket megoszthassuk, s legfőképpen ha alaki bajban van segíthessünk.

Zoli
 
 

 
 

Gaia,
nagyon szurkolok nektek, hogy minden rendben legyen veletek, szerintem jól döntöttél, hogy elégy az amniora. Így legalább,- igaz 4hét várakozás után- mindem kiderül, és bebizonyosodik, hogy feleslegesen emésztetted magad! Szorítok neked!!!

Az én kislányom most 4 hónapos, vele és 2,5 éves kisfiammal én is végigjártam mindent, kivéve amnio. Ugyanúgy éreztem, ahogy te most.Kép
Lányommal az eredmények 34 évesen:
12 hetesen: nyaki redő 2,1mm, hiánytalan végtegok.
17 hetesen: AFP 34,8ng-0,9 MOM; bHCG 51000 U/L-2 MOM
Genetikai vizsgálat: non-disjunctiós rizikó 1:232 (Down-kór kockázat); MAGZATI KROMOSZÓMA VIZSGÁLAT NEM JAVASOLT. Ezért úgy döntöttem, hogy nem megyek el, de végig bennem volt a frász.
Ezért megtettem mindent, hogy keressem a bizonyítékot, hogy egészséges a babám, voltam 4D UH, ahol szintén azt erősítették meg hogy minden OKKépKépKép. Hidd el nálad is igy lesz, MUSZÁLY!!!Kép
Én a Schöpf -Mereiben szültem Dr Kósa Zsoltnál, ajánlom neked szívból, ő nagyon profi az UH terén is.
Lujzika, hála az orvosomnak, teljesen egészségesen született meg 2003. októberében.
A kisfiammal is végigcsináltam ezt, nála az eredmégyek: AFP 23,3ng-0,6 MOM; bHCG 34000U/L-1,3 MOM. Ő is makk egészséges.

Ne idegeskedj, a kislányodnak most van rád szüksége, hidd el, megnyugtató választ kapsz. Mindig a lányodra gondolj, mert különben becsavarodsz!!! Igenis normális és tökéletes anya vagy!!!KépKépKép

Tutus
 
 


Kedves Zoli!
Olvastam Zsuzsi /Zsuzsu/ lányomnak írt leveledet. Ha szeretnéd, külön címedre,örömmel írok majd arról a munkáról amit már 7 éve végzek Debrecenben a Nevelési Központ Könyvtárában. Én középiskolai tanár és könyvtáros vagyok, és már 25 éve foglalkozom gyerekekkel. A down szindrómás gyerekekkel véletlenül találkoztam, de ez a találkozás nagy hatással volt rám. Ahogyan megismertem az akkor 12 éves Márkot, teljesen lenyűgözött. Okos, kreatív, figyelmes, érdeklődő fiút láttam benne, és egyáltalán nem a mássága tünt fel. Ezt a találkozást, majd szívesen leírom neked is. Sok előadást tartottam már a foglalkozásainkról, amiről örömmel megírom a tapasztalataimat.Nagyszerű eredményeket lehet elérni a biblioterápiával, és sok szép élményben volt már részünk a könyvtárban.
Szeretettel üdvözöllek
Zsuzsu mamája
 
 


Kedves Zsuzsu mamája Kép

Köszönöm a válaszod, hogy ne offoljam szét a topikot, folytassuk az enyémben itt:
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/7414.html?1075229241

Egyébként szívesen látnánk a lvelezőlistán, mert egy számomra uj megközelítést és lehetőséget mutahatnál be a DS-s gyermekkekkel kapcsolatban.

Zoli
 
 


Február 24-én túlestem az amnion a SOTEI-en. A vizsgálat futószalagon ment. Behívtak 5-ünket az előtérbe, ahol egy kérdőívet kellett kitöltenünk arról, hogy mennyire félünk és néhány személyes kérdést tettek fel ( hány éves, miért van itt, iszik-e, szed -e gyógyszert stb.).Egyenként mentünk be. Ahogy beléptem, közölték nem kell levetkőzni, húzzam fel a nyakamba a szoknyám, tegyem szabaddá a hasam, feküdjek le az ágyra. Lefertőtlenítették a hasam, az UH-t nem láttam, mert nem úgy volt fordítva, az orvos mondta, hogy most egy bolhacsípést fogok érezni (tényleg az volt), majd az aszisztenssel arról kezdett beszélni, hogy a másik dokinál biztos VIP-es beteg van, mert elég régóta beszélgetnek. Aztán mondta a doki (Dr.Joó), hogy kész, 2 nap pihi. Viszontlátásra. Március 24-én kontroll UH és eredmény. Telefonon ne is érdeklődjek. Az egész 3 perc volt. Utána a kérdőív másik felén azon faggattak, hogy mennyire fájt(a vérvétel jobban fáj!). Arról nem kérdeztek, hogy meg voltam -e elégedve a felvilágosítással, esetleg barátságosak voltak-e stb.
Semmi problémám nem volt, nem görcsöltem, nem szivárgott magzatvíz. Eddig. (1 hét telt el.)

Március 24-én 25 hetes terhes leszek.
A Klinika miatt 3 hét eddig várakozással telt, 1,5 hét, mire a tanácsadásra időpontot kaptam, s 1,5 hét, mire a magzatvízvételre időt kaptam.
18 hetesen már meg volt az ismételt AFP-m és a Czeizelék négymarkeres tesztje. Ha mindenhol egyből fogadtak volna (1-2 nap) akkor 21-22 hetesen tudnám meg az amnio eredményét.
Imádkozzatok értünk, mert csak a Jóistenben tudok bízni!
Tud valaki vmit a hyperechogén papilláris izomról? Fenntebb írtam, hogy azt mondták a gnetikán, hogy ez nem kóros. De mégis ez aggaszt a legjobban. Jobban, mint az alacsony AFP.

Gaia
gaia
Gödöllő
 
 


Sziasztok,

Előfordult valamelyikőtöknél, hogy az amniocentézis eredményére több, mint 4, azaz 5, vagy még több hetet kellett várni?

Aki tapasztalt hasonlót, vagy hallot hasonlóról, légyszi írja meg nekem.

Köszi,
Heni
 


Kedves Heni!

Nekem febrzuár 25-én vették le a magzatvizet a SOTEI-en. Március 25-én (holnap) kell az eredményért mennem, amit egy kontroll UH előz meg. Már a mintavétel után mondták, hogy telefonon nem adnak felvilágosítást.Ennek ellenére kétszer telefonáltunk (én is és a férjem is), s élből elutasították a felvilágosítást. Ma állandóan bőgök, úgy félek a holnaptól. Holnap leszek pont 25 hetes terhes. Ha ezt a négy hetet, ami az eredményvárással telik, nem számolom, akkor is három hét azzal ment el, hogy a genetikai tanácsadásra és a magzatvízvételre is 1,5 hetet vártam. Ha ezt lecsökkentenék, akkor már 21-22 hetesen tudni lehetne az erdményt.
Borzasztó ez a várakozás!

Gaia
gaia
Gödöllő
 
 


Kedves Gaia!

Nagyon drukkolok, hogy minden rendben legyen!

Kakukkfu
 


SziasztokKép

Gaia nagyon drukkolok neked. Tavaly nekem is a Sote I en csinálták az amnion, a futószalag stimmelt, mondjuk nekem mind két doki elég alapos volt, mert nehezebb feladatuk volt velem a tulsulyom miatt. Mindent mondtak és szépen elmagyaráztak. Én nem birtam ki a 4 hetet és felhivtam őket, nekem megmondták az eredményt, de csak szerintem azért, mert tuti jó napjában fogtam ki a telefon másik végén lévőt, azt hogy mi a neme azt márt nem mondták meg, csak hogy biztos az amit várunk, hát pont az ellentétje lett, de akkor már nem az volt a lényeg, hanem hogy egészséges.
Tényleg annyira rossz, hogy ennyit kell rá várni, tiszta görcsben tellik el az embernek az a négy hétKép Külföldön már 12 hetesen megcsinálják a másik vizsgálatot aminek rövidebb ideig tart az eredmény megkapása is, nem értem itthon mért nem figyelnek arra is hogy az emberlányának lelke is van és nem csak simán bérbeadta a pociját a leendő gyermekének.

+++++++++++++++energia nektek és nagy nagy drukk.

puszi
Ági

KépKép
KépKép
 


Kedves Lányok És Zoli!

Szívből köszönöm a bíztatásokat, az Isten áldjon meg benneteket érte!
Ma voltam a SOTEI genetikán az amnio eredményéért. Amikor odaértünk a folyosón egy hölgy, aki már kijött a jó eredményével elmondta, hogy a doki azt mondta neki, hogy nem kellett volna ennyire izgulnia, hiszen az a gyakorlat, hogy azért kérik el a telefonszámot, hogy ha bármilyen gond van, akkor két hét múlva már felhívják az embert. Erre mindenki jobbkedvű lett a folyosón, de én tovább rettegtem, hiszen nekem telefonon azt mondták a harmadik hét után, amikor érdeklődtem, hogy nincsenek még eredmények. Az UH vizsgálatot most egy C vizsgálói kategóriával rendelkező idősebb doktornő csinálta. Külön kérésemre a szivet még egyszer megnézte, de nyomát sem látta a hiperechogén papilláris izomnak. Azt mondta, hogy az a szív egy fejlődési stádiumában fordul elő és mindig eltűnik. Amíg a folyosón vártam, mindenki jó eredménnyel távozott a tanácsadóból (legalább 20-an.) Amikor mi kerültünk sorra, egy másik doki volt a tanácsadóban (nem az aki előzőleg javasolta a magzatvízvizsgálatot és csinálta az amniot.) Nagyon barátságos és empatikus volt, közölte, hogy semmilyen genetikai eltérést nem találtak, s a babunk kislány. A férjem megkérdezte,
-hogy igaz-e, hogy ha baj van, két hét után telefonáltak volna?
Ő azt mondta,
-hogy igaz, de ezt nekünk, hogyhogy nem mondta a magzatvízvétel után a doki? Látszik, hogy nem nála voltunk, mert ő mindig mondani szokta.
Ezután gratulált és jó szülést kívánt.
Kinn néztük meg a könyvet, hogy mi volt belepecsételve:
" A fluorescens DNS diagnosztikai vizsgálattal a leggyakoribb magzati triszómák (13-as, 18-as, 21-es)lehetősége 99% valószínűséggel kizárható. Ultrahang vizsgálattal semmilyen súlyos rendellenesség nem látható. Rendszeres terhesgondozás javasolt."
Aki a másik dokihoz került (véletlenszerű volt), annak az lett bepecsételve:
"A DNS diagnosztikai vizsgálattal semmilyen magzati kromoszómarendellenesség nem kimutatható"
(vagy valami hasonló)
Egy höly azt mondta, hogy ő megkérdezte, ugyanazt jelenti, csak az egyiknek ilyen pecsétje van, a másiknak olyan. Hát ez érdekes.
De az a fő, hogy nem találtak semmi rendellenességet.
Soha senkinek nem kívánom azt a két hónapot, amin én átmentem. Minden jót kívánok, s remélem július 8-a körül beszámolhatok arról, hogy a 99%-os valószínűség 100%-os lett, s a babának a 46 kromoszómája közül egyiken sem volt sem számbeli, sem minőségbeli eltérés, s semmilyen rendellenesség és betegség sem jött elő.

Üdv.:Gaia
gaia
Gödöllő
 
 


Gaia

Na akkor csak pocakosodást, babázást, a tőbbi meg nem érdekes.Kép

Zoli
 
 


Kedves GaiaKép)

Nagyon örülök a jó hirnek, és innentől a lehető legszebb pocakosodást kivánok neked, pihenj sokat és te légy a világ legboldogabb mamija, de csak utánamKépKép
Majd kérünk beszámolót és természetesen képet a kislányotokról miután megérkezett közétekKép

Még egyszer nagyon nagyon boldog és kiegyensúlyozott terhességet és gyönyörű egészséges kisbabát kivánok nektekKép

puszi
Ági

KépKép
KépKép
 


Sziasztok!
Én egy hete estem át a magzatvíz vételen, nem volt semmi problémám. Most a 22. héten vagyok, és még három hét mire megtudom az eredményt. Imádkozok, hogy ne hívjanak előtte telefonon. Az AFP-m 31,4, MOM 0,77 lett, a genetikai UH-n semmi rendelleneset nem láttak. A magzatvíz vétel előtt próbáltam nem arra gondolni, hogy 1m százalék eséllyel elveszíthetem a babát, hanem, hogy 99 az esélye annak, hogy semmi baj nem lesz. Most ugyanígy várom az eredményt. Annyira hozzámnőtt, már három hete aktívan mocorog és nem tudom képes lennék-e elszakadni tőle, ha beteg.32 éves vagyok, első babám, de még szeretnénk egyet. Megfogadtam, hogy a másodiknál a 12. héten megcsináltatom a korionboholy mintavételt. Arról mit tudtok? Köszi a választ.
 
 


Csapi, én csak annyit szeretnék mondani, hogy szerintem ne aggódj, a baba biztosan egészséges! a 31,4-es Afp jó, hiszen 20-tól már jónak számít, és a 0,77 MoM is jó, mert általában 0,5-től mondják azt, hogy jó, de még a szigorúbb orvosok is 0,7-től teljesen normális értéknek tartják. Úgyhogy ne aggódj, minden rendben lesz. Kép
Liv

Kép

Kép
liv
 
 


Szia Csapi2!

A 0.7 MOM AFP nem az orvos szigorúsága miatt jó vagy rossz eredmény. Az életkor is számít. 30-35 év között, ha jól tudom, 0.9 MOM-ig küldenek a genetikára, 35 év felett pedig a tökéletessel is. (Mivel ez egy átlaghoz viszonyított érték, az 1.0 MOM a "tökéletes".)
Én 33 évesen szültem, az AFP-m 0.7 MOM volt, én is kértem az amniot. Minden rendben volt. Drukkolok, hogy nálatok is minden oké legyen.Kép

A korionboholy mintavételről van egy topik, asszem. A 9. héttől végezhető, hamarabb megvan az eredménye, mint az amnionak, de a vetélési kockázata is nagyobb. Szerintem tb támogatással csak akkor csinálják, ha orvos javasolja. Gondolom megcsinálják saját kérésre is, csak önköltségi áron, ami nem kevés. Az amnio pl. 135ezer körül van.
Van egy új eljárás, egy ún. PCR technika, amit szintén a 9. héttől lehet végezni, nincs vetélési kockázat, és a közel 100%-os eredménye napokon belül megvan. Sajna itthon még nem terjedt el, külföldre kell küldeni a vizsgálati anyagot, és ez is 135ezer körül van. A februári Kismamában olvastam róla.

Ági
Kép
Kép
 
 


Bocs, ha nem jól írtam valamit Kép; a lényeg, hogy szerintem semmi okod az aggodalomra, Csapi. Kép

Kép

Kép
liv
 
 


Köszi a válaszokat és a biztatást. Olyan esetről is hallottam, hogy 0,86-os MOM-mal született Down-kóros baba és természetesen semmilyen vizsgálat nem volt, mert normál tartománynak számít, így csak a szüléskor derült ki. Ez is azt mutatja, hogy ez csak egy tájékoztató, de nem diagnosztikai értékű vizsgálat. Jövő héten kicsit nyugodtabb leszek, mert holnapután letelik a két hét, tehát ha a héten nem telefonálnak, talán nincs baj.
 
 


Szia Csapi!

Akkor megy a drukkKépKépKép!

Ági
Kép
Kép
 
 


Sziasztok!
Az AFP-s rettenethez egy történet:
Vidéki vagyok de Budapestre járok orvoshoz. Június 1-én levették a vért és azt mondták, hogy a védőnőnek küldik az eredményt. 17-ére volt időpontom a genetikai UH-ra, amihez kell az AFP eredmény is. 14-én bementem reggel a védőnőhöz hogy kapott-e már valamit. Az aznapi postával nem jött, felhívta hát a monori ÁNTSZ-t, akikhez tartozunk, hogy ők tudnak-e valamit. Azt a választ kapta hogy még nem bontottak postát, így abban maradtunk, hogy majd másnap újra érdeklődöm.
Alighogy hazaértem, a védőnő hívott, hogy szóltak neki Monorról hogy ott van az eredmény és alacsony (0,69 MOM és ismétlést kérnek)
Első babát váró anyukaként egyből jött a pánik, riasztottam az orvosomat, genetikusomat, mindkettővel időpontot beszéltem meg másnapra, előjegyeztek UH-ra azonnal... Gondoltam, elmegyek Monorra, hogy másnap a papírral a kezemben tudjam végigjárni az orvosokat. És ekkor ért az igazi sokk: ott közölték, hogy NEM AZ ENYÉM AZ EREDMÉNY hanem a faluból egy másik kismamáé. Az enyémről pedig semmi hír. Mivel délután 3 óra volt, a labort sem tudtam felhívni, a lebeszélt időpontokat sem tudtam már lemondani...
Egy végtelennek tűnő éjszaka után másnap reggel a labor végre megnyugtatott, hogy 0,9 MOM az eredmény, teljesen normális. De ezt a napot nem fogom elfelejteni egyhamar, az biztos!
Sziszi
 
 


Sziasztok!

Én egy régi (közel 20 hónappal ezelőtti) történetemet osztanám meg veletek, mert talán tanulságos lehet. Nekünk is alacsont lett az AFP-nk annak idején, és persze mior kiléptem a terhesgondozóból a párom nyakában bőgtem hosszú perceken keresztül, el sem tudtam neki mondani, hogy mi a baj. Aztán mikor sikerült, akkor elmentünk haza, illetve a tesómékhoz. Ott van két tündéri gyerek.
A családunk két tagjának a köv. képpen alakult a délutánja.

Párom: Ő hasznosan töltötte az időt, egész munkaidő alatt folyamatosan a neten böngészett, hogy rátaláljon valamire, hogy meg tudjon nyugtatni. Próbált rájönni, mi micsoda azon a kis cetlin.

Én: Egész délután hol megnyugodtam egy-egy percre, hol ránézve a gyerekekre arra gondoltam, hogy nekem miért nem lehet egészséges gyerekem. És dühöngtem magamban, és iszonyú írigység, vagy minek nevezzem öntött el ilyenkor. Agyammal tudtam, hogy nem szabadna így éreznem, de a szívem nem hallgatott rá.

De a párom estére rájött a titokra. Mivel nekem nem volt rendben a menstruációm a terhességem előtt, ezért az AFP-t rosszul számolták, mert 16 hét helyett 20 héttel számoltak. Így persze, hogy minden rossz lett. Átszámolva a genetikai tanácsadáson, minden teljesen tökéletes érték lett.

A szomorú az egészben: Hogy ezt a nőgyógyászom egy szempillatás alatt tisztázhatta volna, ui. egyrészről ő értette, hogy mi az a grav.s.: 20 (azaz, hogy 20 hetes terhesség)
Másrészről a lelet alján a megjegyzés a köv volt: 20 hét?????
Merthogy a leletező nyílván látta, hogy egy 16 hetes terhességnek ez jó érték lenne.

De nem szólt erről. Kép

Tanulság: Meg kell nézni, hogy jó terhességi héttel számoltak-em ill. legalább megközelítőleg jó súllyal

happy end: Misike nevű kisfiunk egy egészséges, csuda szép, csuda eleven gyerkőc a maga 14 hónapjával.

Mindenkinek jó babavárást!

Panni
 
 


Sziasztok!

Gondoltam írok Nektek, hátha meg tudtok nyugtatni. Már a 12. hétben vagyok, pénteken voltam dokinál, és nagyon megijedtem A kis babucim jól volt, forgolódott, mozgatta a kis kezeit is, 47 mm CRL, de a tarkóredője 2,5 mm voltKép Annyira félek, hogy beteg, a doki sem mondott igazán semmit, azt mondta jól van babuci mozgásából, de az értéket megméri újra 2 hét múlva, mert magas. Én nagyon bízom a kis Angyalkámban, de mégis legszívesebben állandóan sírnék. Nem akarom Őt elveszíteniKép Azt szeretném - mint minden kismami - hogy egészséges legyen...
Azt még hozzáteszem, hogy augusztusban volt már egy babszemem, aki a 8. héten elhaltKép A 11. héten vettük észre...

Jajj, nyugtassatok meg, hogy nem lesz semmi baj...
mel
 
 


Sziasztok!

Mel, nem tudom, emlékszel-e még rám, anno együtt kezdtük a párhetes topikot a kis angyalkáddal.
Őszintén örülök, hogy megint összejött a babucitok, hidd el, ő veletek marad és nincs semmi baja. Javasolnék neked mondjuk egy potya ultrahangot egy 4D-s készülékkel, megnyugtatna.
Nem lesz semmi baj, kitartás Kép

Pusza
Cicmerák
 


Szia Mel!

Cicmerák ötlete jó. Ezen kívül lesz egy AFP-d, ami megint csak adhat egykis megnyugtatást. Ha meg esetleg nem lenne tökéletes az eredmény, akkor elküldenek genetikai UH-ra egy nagyon jó készülékkel dolgozó nagyon jó radiológus orvoshoz, aki megint csak meg fpgja nézni a babádat. És újra megnyugodatsz. tehát ennek is csak örülni lehet.

Tehát ne izgasd magad. A tarkóredő szerintem azért nem számít annyit. Azért az Uh sem egy tökéletes mérőeszköz. Egyébként sajna nem tudom mennyi lenne a "normális" értéke. Mekkora az eltérés. Ebben sajna nem vagyok járatos.

De veled vagyunk, drukkolunk.

Pusz
Panni (aki hasonló korú terhességet élvez mint te. Én most voltam az AFP-n Kép )
 
 


Leírná valaki, hogy mik a jó határértékei a nyaki tarkóredőnek ill. az AFP-nek?

Kép

Kép

Kép
 
 


Szia Bodza!

Tudtommal a norm. érték 2,5 mm alatt van. A miénket ma mérték 4,7mm re. Mit mondjak . Teljesen kiakadtam. A szemeim már égnek a sirástól. Üdv. Minden jót!
 
 


Sziasztok!

Visszaolvastam az összes hozzászólást, és hát egy picit megnyugodtam. Nekem a következő a leletem:
AFP-terhes: 23,00
MOM: 0,61
korr MOM: 0,75
ennyi van a papíron.

Megtudná valaki mondani, hogy mi az a korr MOM?
Ezek az eredmények nagyon rosszak?
Anikó
 
 


Sziasztok!

Kedves Ancsó, és mindenki, aki retteg az AFP-től

Az én adataim a következők voltak:
Nyaki redő: 2,4mm
AFP: 0,7 MOM
A dokim azt mondta, ezek nem rossz értékek, de hogy mindketten megnyugodjunk, elküldött a Söftmérei kórházba egy UH-ra. Ott az UH-t ugyan nem voltak hajlandók megcsinálni, de mégegyszer levették az AFP-t. Meglepő módon ez is 0,7 lett. Ekkor egy ottani genetikus azt tanácsolta, csináltassam meg az amniocentézist. Ezek az eredmények tényleg nem olyan rosszak, de azért csináltassam meg. Nem tetszett az ötlete, elvégre 1-2%-os vetélési kockázattal jár ez a vizsgálat. Erre az volt a válasza, hogy ha nem vállalom a vizsgálatot, akkor nyilván down-kóros gyermeket akarok. Otthagytam. 2 napig bömböltem. Nem tudtam eldönteni, mivel tesszek rosszabbat: ha vállalom a vizsgálatot, vagy ha nem. Végül elmentem a XIV.ker. Bolgárkerék utcába a Családtervezési Központba, ahol egy másik genetikus tanácsát kértem. Azt mondta, ezek az eredmények egyáltalán nem rosszak, de ha ez megnyugtat, leveszik helyben a vérmintát, és kiküldik Angliába a London intézetbe, ahol négy-markeres down-szűrész végeznek. Vállaltam. Igaz, hogy 40 eFt-ba került,de megérte, másnap délben faxon megkaptam az eredményt: AFP: 0,9 és a másik három érték is teljesen normális volt.
A kisfiam 2 és fél éves, teljesen egészséges, a gyermekorvos szerint nyíltszívű és különösen intelligens gyermek. Ennyit a down-kórról, és ennyit a Söftmerei kórház genetikusáról. Ne hagyjátok elrontani a gyermekvárásotok örömét. Ezek vissza nem hozható hónapok. Élvezzétek ki.

Szeri
 
 


Sziasztok!!

Én tavaly jártam meg a poklok poklát az AFP-vel.
Nekem is alacsony volt, a Söfibe küldtek genetikai tanácsadásra. Ott osztottak szoroztak és kihozták, hogy 1:3800 esély a down kóros babára, nem javasolták a további vizsgálatokat. Persze én is egyből közöltem, hogy túl rosszak az esélyek a vetélésre 100 vizsgálatra 1 vetélés.
Akkor valaki tanácsa negyon rögzült bennem, miszerint
először is el kell dönteni, ha megcsináltatod a vizsgálatot és az eredménye rossz lesz akkor mit fogsz tenni. Mert ha úgy is vállalnád a babát akkor minek komplikálni a dolgot, fölösleges ilyen veszélyes vizsgálatokat elvégeztetni.
Szóval mivel egész jó arányszámom volt és tudtam ha gond lenne akkor sem vetetném el a babát, megpróbáltam nem foglalkozni vele.
Terhességem 25. hetétől viszont egyre nagyobb fej körfogatokat mért a dokim a test többi részéhez képest, minden uh egyre rosszabb volt, persze vissza jött a rettegés. Szülsnél iszonyatosan féltem, hogy milyen baba fog kibújni, ráadásul nem fért ki a feje császár lett, szóval horror volt. De nincs semi gond a kicisvel!!! Rengeteg rengeted félelem sírás feleslegesen. A dokim is mondta és nagyon sokan mások is, ez egy statisztikai átlag, annak minden hibájával, csak a szívbajt hozzák vele az emberre. Nyugi nyugi nyugi!!!
Nem lesz semmi baj!!!

Márti
 


Szia Szeri!

Légyszi add meg, hogy hol végezték azt a bizonyos londoni vizsgálatot, mert sajna Kép az én AFP-m is 0.7 MOM lett, nyaki redő anno rendben volt 1mm. Most meg teljesen el is tűnt.

UH-on nálam minden rendben volt, most azonban teljes a pánikhangulat.. Kép

köszi,
Dóri
Vendég
 


Sziasztok!

Sajna rossz lett az AFP-ém, azaz a AFP és a BHCG arányom (afp 0,8 Mom, BhCG 4,8 Mom) amivel elküldtek most a Söfibe. Jövőhéten kedden megyek corionbiopszia. Nem félek, rákérdeztem, hogy a ebben a kórházban milyen a vetélési statisztika (mert azt tudtam, hogy nagy átlagban 0,5-1%) és azt mondta a csaj, hogy elenyésző, nincs 0,5% sem.

Viszont ami felháborított:
jún. 9-én vették le az AFP vért (csütörtök)
jún. 13-án küldték át (Szt Imréből) a Söfi laborba a vért
jún 14-én már kész is volt a rossznak számító AFP-BhCG lelet
és !!!
jún. 27-én kaptam meg.

2 hetet az adminisztráción ült (Söfiben és SztImrében egyaránt) a rossz lelet.
Nem csak maga az eljárás háborít fel, hanem az is, hogy mihnt utólag megtudtam jogomban állt volna a Söfiből kikérni a leletet. (csak ezt senki sem mondta :-((

Hát ennyi, bízom a jó eredményben -sőt biztos vagyok benne.

Ja még egy: érdekes arra nem történik semilyen kutatás, statisztika..., hogy mitől van a sok fals pozitív eredmény! Elgondolkodtató!

Virnya és Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers
 
 


SZIA ! EZ MÁR CSAK IGY VAN, HA NEM HIVOGATOD ÕKET NAPONTA TÖBBSZÖR, AKKOR RAJTA ÜLNEK.
ÁLLITÓLAG EZ AZ UTOLSÓ GENERÁCIÓ, AKINEK CSINÁLNAK AFP-T. ÉN IS EDDIG IDEGESKEDTEM, DE MOSTMÁR NEM ÉRDEKEL, MOST OLVASTAM AZ EGYIK TOPICBAN, HOGY TÖKÉLETES AFP ÉS MINDEN AMI KELL HOZZÁ, ÉS MÉGIS DOWN KORÓS BABA SZÜLETETT.
ÚGYHOGY MINDEN A SZERENCSÉN MÚLIK.

ANGI
 
 


Sziasztok!
Szeretnék elmondani egy jó példát.
Az történt hogy az AFP-m alacsony (0.8 MOM), a bHCG-m meg magas (2.3 MOM) lett. Az orvosom elküldött genetikai tanácsadásra a SOTE 1-re, ahol a 3D UH-n semmi eltérést nem láttak, de főleg a magas bHCG miatt javasolták az amniocentézist. A mérleg másik tányérjába nem kerűlt be az, hogy 27 éves vagyok, és a férjem 29, meg az, hogy akkor már 20 hetesek volunk, csak nagyon javasolták, mert 1% volt az esélye, hogy baj van. Elmentem. Az amniot tul lehet élni, de kellemetlen. Nekem semmi utóhatása nem volt. Ma mentem az eredményért (igaz, tudtam, hogy ha baj lenne 10-14 napon belül visszahívnának).
EGÉSZSÉGES LÁNYUNK LESZ!
Mindenkinek a fél, retteg, rémhíreket hall, szeretném elmondani, hogy nincs reménytelen!
Mindenkinek az enyémhez hasonló, nagy boldogságot kívánok!
Bogi
 
 


Szia Bogi !

GRATULÁLOK !
Az én értékeim /0.9 MOM/ a /B-hCG MOM 1.7/ engem nem küldtek sehová, pedig már csak a korom miatt is szerettem volna mert 36 vagyok. Nekem csak egy 15+4 napos 4D-s leletem van, és pont ezen a napon végzett AFP-vérvétel. Ennyi ezenkivül semmit nemtudok a babócáról, úgyhogy én is reménykedem. De jövőhéten hála megyek 4D-re 28 hetire, mert az én orvosomra hiába várhatok, 18 heti UH-m sem volt.

Szia !

Angi
 
 


Ez a topik él még?
 
 


Sziasztok,

már tudom,h nem szabad "berezelni" az alacsony AFP-től. Nekem személy szerint 0,44 (!!!) volt. Aztán a magzatvízvizsgálat után kiderült, hogy semmi baja a lányunknak Kép Csak lehet, hogy nem tudták megállapítani a baba korát, meg a súlyomat.... A férjem különben egy német lapon utánanézett a számításának, és tök kiakadtunk,hogy ettől a 2 értéktől (baba kora, az én súlyom) függ az érték korrigálása. Persze, amíg meg nem lett az eredmény én is ki voltam akadva. De nem szabad, a babának sem jó...

sziasztok
Kata
 
 


Szia Bóbi!

Jó az ilyen sorokat sorokat olvasni, ez ad erőt. Az enyém 0,49 és holnap megyek genetikai tanácsadásra, és a héten lesz még a magzatvíz vizsgálat.... Dafi
 
 


Sziasztok!
Én 24 éves vagyok, és 0,7MOM,B-hCGMOM 1,5 lett.Elküldtek a Shöfméreibe genetikai tanácsadásra ahol végeztek egy számítást miszertint egy héttel korábban lett levéve a vér és valószínűleg ezért lett alacsony az AFP-m.15 hetes és 3 napos voltam a vérvételkor.Eután átszámolták egy héttel késöbbel és így lett 0,8MOM B-hCGMOM 1,2.Létezik ilyen, hogy szimpla számítással, vérvétel és UH nélkül azt mondják,hogy minden rendben.0,8-as érték is alacsonynak számít nem?Most 21. hétben járok és úgy döntöttem elmegyek egy 4D UH-ra, mert mikor a 18 hetes UH-t végezte a doki végig bosszankodott, hogy milyen rossz már a gép alig lát valamit olyan rossz a felbontása.Nem talált eltérésre utaló jelet.
Egyáltalán nem mondhatnám, hogy nyugodt vagyok.Szerintetek egy 4D Uh mennyire megbízható?Vagy egyáltalán milyennek számítanak az értékeim, mert én már nem tudok eligazodni.Amnióra a Schöfmériben azt monták felesleges lenne elvégezni vagy bármilyen más vizsgálatot csinálni.
Lehet, hogy túlzás az aggodalmam, de nemszeretnék a terhesség végéig ezen izgulni.
Mit tegyek?

Andita
 
 


Szia Dafi!

Hol voltál genetikai tanácsadáson?
Én a Szabolcs utcai klinikán, Hajdú Krisztina doktornőnél. Csak ajánlani tudom, nagyon kedves, megnyugtatja az embert.

A genetikai vizsgálat csak annyi, hogy megnéznek ultrahangon, aztán elküldenek egy tájékoztatóra.
A magzatvizvétel sem nagy dolog, borzasztóan vigyáznak rád meg a babusra. 2 doki végzi (a Szabolcsban az egyik a doktornő), az egyik ultrahangon figyeli a pocaklakót, a másik szúr egy tűvel. Egyáltalán nem fáj, nekem legrosszabb a saját szívdobogásom volt, majd kiszakította a mellkasomat... gondolom a vérnyomásom alig volt a plafonon.
A legrosszabb az egészben a cirka 3-5 hét várakozás arra, hogy egészséges e a bébi.

Egyébként a genetikai ultrahangnál már megnyugtatják az embert: jó a magzatvízmennyiség, megfelelő a mozgása a babának, hosszú a combcsont... ezek a mondatok mind ellentmondanak annak, hogy bármi baj lenne. De persze csak a tenyésztés után lehet 100%ig biztosat tudni Kép

Remélem Dafi, hogy túl vagy a vizsgálatokon, és minden rendben. A szövődmények elkerülése miatt 1 hétig ne csinálj semmi kimerítőt. Engem a férjem, meg az anyósomék mint egy porcelánbabát, úgy óvtak... csak wcre mehettem ki, meg enni, egyébként 1 hétig feküdtem. Még így is első este meg a következő reggel szükségem volt nospa-ra, mert görcsölt a hasam.

Lényeg, ne idegeskedj, az többet árt a kisbabádnak! Szorítok neked,


szia
Kata
 
 


Sziasztok!

Sokszor olvasgattam ezt a topikot, mert az én AFP-m is alacsony, 0,6-lett. Nálam nem volt magzatvíz-vizsgálat, mert fiatal vagyok, 26 éves és a családban nem fordult elő semmilyen rendellenesség. Azért izgultam rendesen, de szeptemberben egészségesen megszületett a fiam!!!
Azért írok most, hogy kicsit megnyugodjatok!!!

Cinke
 
 


Lányok!

Annak akinek mostanában lesz amniocentézise, vagy corionbiopsziája (nekem az utóbbi volt), annyit ajánlanék, hogy menjetek a fizetôs (5000 ill. 9000 Ft) szobába, és ne stresszeljetek, illetve a beavatkozás után ne simogassátok a pocitokat bármilyen nehéz is megállni.

Ha konkrét kérdésetek van az e mailemen elértek.

Virnya és Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers
 
 


Sziasztok!
Nekem is alacsony lett az AFP-m! A dokim elküldött a SOTE-ra. Ott csináltak egy ultrahangot, amin átlagosnál több volt a magzatvíz, ezért terheléses vércukrot kellett csináltatnom és két hétre rá visszamentem magzati szívultrahangra! Megint két hétre rá visszamentem, a doki megnézte a leleteket: ultrahang, cukor jó lett és mivel csak 25éves vagyok, így haza is engedett! Azt mondta a doki, hogy az AFP nem jelent semmit, csak tájékoztató jellegű!
 
 


Sziasztok!
Nálam az AFP MOM 0,9 lett, amire azt mondta a doki, hogy teljesen jó. A b-Hcg MOM pedig 0,4. Ezen kicsit megakadt, mert szerinte ez irreálisan alacsony, ezért újból vért vettek, és megint 0,4 lett. Azt is mondta, hogy szerinte nincs semmi gond, de azért konzíliumot kér. Most éppen ennek várom az eredményét. Nem tudom, hogy meg kell-e ijednem, vagy sem, de remélem minden ok. Azt olvastam a neten, hogy a magasabb(2,5-ig) AFP és alacsony b-Hcg érték a jó, de elég bizonytalanná tesz a doki megjegyzése. Majd meglátjuk.
 
 


Akinek 0.8 volt az AFPje es 2.3 a bHCGje MAKK EGESZSEGES!



Kép
 
 


Ide már nem ír senki? Jó lenne vkivel erről dumálni, mert nekem is alacsony lett az afp-m.
 


SZia !
Én már túl vagyok a szülésen , de annak idején nekem is alacsony volt az AFP MOM:0,7 és a BHCG MOM pedig 2,1
Elküldtek genetikai tanácsadásra ahol számoltak egy kockázati tényezőt ez sem lett valami fényes tovább küldtek genetikai Uh-ra .Itt megnézte az orvos és bár mindent rendbe talált mégis javasolta az aminocentézist az alacsony AFP miatt illetve az általuk számított kockázati tényező miatt .Ekkor voltam 22 hetes terhes.Én elvégeztettem és hál'isten rendben volt minden.
2005.június 28- án egészséges lányom született.
Hát ennyi a történet.ha kérdésed van szívesen válaszolok.

Era35
 
 


Szia Era!
Köszönöm, hogy megosztottad velem a történeteted és annak is hogy egészséges kislányod született. Nekem az AFP MOM:0,46 a BHCG MOM pedig0,73. Elküldtek engem is genetikai Uh-ra,ahol azt mondták, hogy a pici fejében az oldalkamra jobb oldalom 5mm, bal oldalom 7mm. Ezért elküldtek aminocentézisre, aminek még várjuk az eredményét. Most 21 hetes terhes vagyok és nagyon félek, hogy mi lesz ha mégis találnak vmit. Bár a nőgyógyászom azt mondta, hogy ez még nem jelent biztosan semmit, hogy eltérést láttak az uh-on mivel még fejlődésben van a pici, de engem nem nagyon nyugtat ez meg. Az aminocentézis 100%-ra kimutatja ha vmi baj van?

Hajnal
 


Szia Hajnal!

Nekem azt mondta a genetikus , hogy azért ajánlja a vizsgálatott mert a Down kóron kivül még 15-20 féle genetikai fejlődési rendelenességet szűrnek vele.ilyenkor megvizsgálják,hogy az összes kromoszóma ép - e .

Szerintem 100% - os .Sajnos azon elkell gondolkodnod , hogy mi lesz ha találnak valamit, mert ha meg van a vizsgálat már nem sok időd lesz , hogy átgondold.Azért nem tudom azt mondani neked , hogy" biztos nem lesz semmi baj nyugodj meg" mert én is átéltem ugyan ezta várakozás alatt és ha tetszik ha nem ezt a dolgot átkell gondolni.Nekem is azt mondta a dokim és a védőnőm is , hogy szinte biztos , hogy nics baj, de én már azon gondolkodtam mi van ha mégis.Én onnan , hogy megtudtam az AFP-t ,már tudtam , hogy ha beteg nem vállalom , mert nekem van másik két nagy gyerekem és nem tehetem meg velük azt , hogy ha én és a férjem már nem leszünk akkor nekik kelljen felvállalni az ápolását ,gondozását hiszen azt sem kérdeztem meg tőlük , hogy akarnak-e kistestvért.Másnak is volt rossz ÁFP-je és egészséges babát szült , de hallottam olyat is , hogy teljesen jó eredmények mellett beteg gyerek született.Mégis negyon remélem , hogy nics a babádnak semmi baja .

Írd meg majd, hogy mi lett az eredményed.
Drukkolok nektek.
Puszi
Era35
 
 


Szia Era!

Ma voltunk Pesten az eredményért és hál istennek jó lett minden. Az ultrahang is norm. koponyaszerkezetett igazolt. Végre vége ennek a rossz rémálomnak, most már megnyugodtam. Kisfiam lesz megint, már van egy 5 éves fiam.

Szia
Puszi
Hajnal26
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: