2001.10.10 19:06
Szerző: Anonymous
Hali, sziasztok, emlekeztek meg ram? A mi pici fiunk aug 30-an szuletett meg es azota valahogy nem nagyon van idom babanetezni. Neha olvaslak titket es magamban drukkolok nektek, de irni mar sosincs idom, sot a szules tortenetemmel is ados maradtam mindeddig. Ime szulesem tortenete (vigyazat, nagyon hosszura nyult!):
Mivel a kiirt idopontra nem szuletett meg a baba, a dokim ugy tervezte, hogy az idoponttol szamitott 7. napon, penteken meginditja, ezert a tervek szerint a 6. nap, csutortok reggel be kellett fekudnom a korhazba, hogy aznap elokeszitenek es masnap pedig szulunk. Kulonben az egesz terhessegem alatt szuper jol voltam, soha egy hanyas, rosszullet, fajdalom, bar a vegen mar ugy vartam egy pici kis fajdalmat legalabb mutatoba, de nem volt, meg igy a tulhordas idejen sem. Igaz, azon a heten mar neha voltak 5 perces, de fajdalommentes ossszehuzodasaim is, de 10-20 percesekkel vegyitve. A korhazba vonulas elotti ejszaka az osszehuzodasaim 5-10 percenkent kovettek egymast, de nem fajtak, es mivel reggel 8-ra ugyis korhazi jelenesem volt, nem aggodtam. Masnap reggel meg otthon elment a nyakdugo fele (a masik fele a beontes elott). 8-10 kozott megtortentek a vizsgalatok a korhazban es a dokim nem tulajdonitott jelentoseget az ejszakai 5-10 perceseknek, sem a nyakdugonak. Megvizsgalt, tovabbra is csak bo 1 ujjnyira volt nyitva a mehszaj, csakugy mint az elmult 3 napban, a magzatviz pedig tiszta volt. 11-kor kelett a terhespatologian jelentkeznem, hogy befekudjek aznapra, igy 1 orat varakoztam. Ezalatt gondoltam, merem a kontrakciokat, amelyek persze tovabbra sem fajtak. Eredmeny: szabalyos 4-5 percenkenti osszehuzodasok. 11-kor jelentkeztem az osztalyon, es mire mindent elrendeztunk a felvetelhez, gomdoltam, csak megemlitettem nekik az 5 perces fajasokat, bar nem vettem oket komolyam, mivel a dokim 1 oraja vizsgalt. Viszont amint ezt elmondtam, azonnal iranyitottak is vissza a szuleszetre a dokimhoz, hogy nekem ma mar szulesem lesz, mit keresek en itt. Az 5 perces fajasok hallatan aztan a dokim is egybol betessekelt a szuloszobaba, hogy igen, vetkozhetek, johet is a beontes. Mindez kicsit meglepett, en meg mindig ugyanolyan jol voltam, mint korabban, sot ha otthon lettem vona, ilyen kis semmi, fajdalommentes osszehuzodasokkal el sem indultam volna a korhazba. 3 perc mulva, del korul megkaptam a beontest, ami nem fajt, es leborotvaltak. A kovetkezo 20-30 percet viszont kinok kozott toltottem a beontes hatasara, es azt hittem, megszulok, mire vegre kijott aminek ki kellett. De legalabb a szuloszoba kellemes, tiszta, vadi uj es egy szemelyes volt, onallo furdoszobaval. Gondolom a beontes eredmenyekent - a kovetkezo 2 oraban 2-3 percesekke valtak a fajas kozok, bar tovabbra sem fajt semmi. (Egy idore CTG-t raktak ram, ugyhogy lathattam a fajasok intenzivitasat, amugy pedig setalgathattam, vagy ami jol esett.) Ekkorra befutott a ferjem is Becsbol, akit a beonteskor riasztottam. Mivel a mehszaj ugyanugy bo 1 ujjnyi volt, mint reggel, a dokim 3-kor burkot repesztett, mondvan, hogy most kezdodik a szules es 8-ra baba lesz. Igaza is lett, ezt kovetoen fajni is kezdtek a fajasok, de annak ellenere, hogy fel otkor mar epiduralert konyorogtem, a mehszaj tovabbra sem tagult. Ekkor megkaptam az epiduralt, ami szerintem feloldalas lett, bar a dokim szerint nem, mert kulonben a fajasok alatt vegzett vizsgalatait (tagitast?) szerinte nem viseltem volna el. En viszont ennek ellenere nagyon szenvedtem, mert mig a bal oldalamon semmit sem ereztem, a jobb oldalon ugy tunt, mindent. Az epidurallal egyidoben infuzioban oxitocint kaptam, amely a fajasok hatasosabba valasat volt hivatott elerni. Innenol mar nagyon fajt minden es a fajasokat csak a ferjem kezebe csimpaszkodva birtam elviselni, de az tenyleg ugy tunt, segitett. Kozben javasoltak, hogy vegyek forro furdot aztan pedig setaljak. A furdo tenyleg jol esett a fajasok alatt, de amikor abbahagytam volna jott egy ujabb fajas es azt hittem, nem viselem el ott allva a zuhany ajtajaban. Nagy nehezsegekkel visszakecmeregtem, de setarol mar szo sem volt, mert zuhany utan nagyon eros remeges jott ram, ami mar a szules vegeig el sem mult, egyfolytaban vacogtam es semmi erom nem maradt. A mehszaj pedig csak nem nyilt, ugyhogy valamikor 7 korul kaptam egy ujabb oxitocint es megtudtam, hogyha igy haladunk nem hogy 8-ra nem lesz baba, hanem valoszinuleg csaszar lesz belole. Ekkorra mar tiszta hulla voltam, ugyhogy valamikor megkaptam a masodik adag epiduralt is. A dolgok kisse itt osszefolynak, teljesen kaba-faradt voltam, kozben a doki tobbszor noszogatott, hogy nyissam ki a szemem, figyeljek ra, csinaljam amit mond, pedig tenyleg a szememet sem igen birtam mar felnyitni. Kozben raadasul persze 2 nyelven tarsalogtunk, az orvossal, szulesznovel magyarul, de a ferjemmel angolul es a doki is neki persze angolul magyarazott. Aztan – nekem ugy tunt - nem sokkal a masodik epidural utan megkerdeztek, nincs-e szekelesi ingerem. Mondtam, hogy nekem egesz vegig az volt, most is van. Ekkor felallitottak az agy melle, hogy – osszehuzodastol fuggetlenul csak nyomjak. A ferjem szerint tiszta meszarszek volt a padlo. Aztan nehany perc mulva ujra vissza az agyba (felhajthatos tamlaju, szethuzhatos agy szeruseg volt) es jott az instrukcio: nyomjak amikor jon a fajas. Ekkor eszmeltem ra, hogy –vegre valahara- ez mar a kitolas (vagyis a sokaig nem nyilo mehszaj hirtelen teljesen eltunt). Ez vegulis 10 percig tartott es 4 tolofajasbol allt, amelyek alatt mindig kb 4-5 tolasra lett volna alkalmam, de egyet mindig valahogy elbenaztam. Ennek ellenere a doki es a szulesznom teljes optimizmussal, nagyon kedvesen vegig biztattak es dicsertek. Korabban azt hittem, mar nem lehet rosszabb, de a tolofajasok voltak csak igazan szornyuek, kertem oket, hogy csinaljanak valamit, vagjanak barmit, csak szedjek ki a babat, mert nem birom tovabb. Ok meg csak biztattak, hogy milyen ugyes vagyok es a 3. roham utan mondtak, hogy a feje felig kicsuszott. A ket fajas kozott ott allt a baba feje felig kint, amit alig viseltem el, ugyhogy a kovetkezo fajasra megjobban osszeszedtem magam, hogy ennek a hihetetlen fajdalomnak vege legyen. Igy a negyedik fajasra, ¾ 9-re vegulis kibujt a gyonyoru kis formas kisfiunk. Sok not hallottam mar, hogy a szules nagyon fajt, de amint kibujt, rogton elmult minden fajdalom es maris ugy gondoltak, johet a kovetkezo. Hat en nem voltam igy vele. Mostanra mar tompul a fajdalom emleke, mar csak az agyammal emlekszem, ugyhogy talan megis vallalkozom majd meg testverkere, de maig tudom, hogy nagyon fajt. Talan a masodiknal mar konnyebb lesz. Az orvosom es a szuleszno amugy nagyon-nagyon jo volt, es bar tobb szules is folyt szomszedos szobakban, szinte vegig velunk voltak. Szuletese utan a mellemre raktak a babat, o rogton megtalalta a mellemet es szopizott is mindkettobol. Igazabol nem sirt, csak miutan megmosdatta a szuleszno. Ekkor lerakta a kisagyba es amint a ferjem odament es beszelni kezdett a babahoz, egybol megnyugodott es elhallgatott. Ezekutan elvittek Davidet feloltoztetni es megvizsgalni, kozben osszevartak a gatsebem, ami csak enyhe birizgalasnak tunt. Nemsokara visszahoztak a babat es 3 oran kersztul ott maradtunk harmasban a szuloszoban. Mindez a SOTE I-en tortent, a szuleszettel nagyon meg voltam elegedve, bar kesobb a gyermekagyas osztallyal mar korantsem.
Hat ennyi a mi tortenetunk. David nagyon edi es szep kisfiu, vannak jobb es rosszabb napjaink es ejszakaink, mindenesetre egesz napos elfoglaltsagot jelent es ha a kb 3 orankenti szoptatasi ciklus kozt esetleg elaszik (nem pedig sir, amikor is csak az ember karjaban nyugszik meg, ami kedvesen hangzik, csak ha egesz nap ez folyik, akkor en semmi masra. pl. zuhany, kaja, alvas nem jutok) akkor probalok magamra is egy kis idot szakitani (zuhany, kaja, alvas, vagy elkeszules a setara).
Ha mindezekutan kivancsiak vagytok a pici angyalkara, az „Ismerjuk meg egymast“ topicban „Cili2 es David fotoi“ alatt tekinthetitek meg. A szules nehezsegei ellenere termeszetesen imadom a kis edit!
Bocs a hosszert.
Cili2