Sziasztok! Sajnos, nagy tévedés azt hinni, hogy a negyvenes-ötvenes években születettek egészségesek lennének! Még akkor sem, ha csak a "legjobbak" élték meg közülük a felnőttkort
Lehet, hogy elsősorban nem az allergiától szenvednek, de Magyarország sajnos sok daganatos betegségben világ!!!első, a magyarok születéskor várható élettartama elkeserítően alacsony, a keringési és a szívbetegségek és a daganatok a nők közül épp a most 50-60 éveseket, a férfiak közül a 40-50 éveseket sújtják leginkább!
Aliz! szerintem senki nem gondolja azt, hogy a szoptatás és az anyatej mindenre gyógyír lenne, senki sem állítja, hogy a légszennyezés ne okozna komoly egészségügyi károkat! De elég furcsa elvnek tartanám, hogy azért ne tápláljam a számára legjobb dologgal - az anyatejjel - a gyerekeimet, mert más ártalomtól már úgyis szenvednek, hogy azért adjak nekik más, nem nekik való dolgot, mert úgyis beszívják a rossz levegőt! Ha tudom, hogy sok olyan környezeti ártalommal találkozhatnak, ami 50 éve még nem volt veszély (légszennyezés, élelmiszeradalékok, vegyszerek), számomra az tűnik logikusnak, hogy próbáljam ezt ellensúlyozni, pld a hosszan tartó, kizárólagos szoptatással, azzal, hogy igyekszem a szervezetükek legkevésbé megterhelő dolgokat adni nekik (igenis, bio élelmiszereket, minél nagyobb arányban, mesterséges, adalékanyagot tartalmazót lehetőleg ne - mert sajnos egy csomó mindennel később kénytelenek lesznek találkozni, mert sok dolog az én személyes hatáskörömön túlterjed! A levegőt megváltoztatni nem tudom - de tudom sokat jó levegőre vinniőket (bár messze nem elégszer és elég jó helyre) Mindig voltak és bizonyára lesznek is olyanok, akik nagyon sanyarú körülmények közt is életben maradnak, akár olyanok is, akik többé-kevésbé egészségesek maradnak. De nem tudhatjuk előre, kik lesznek azok - én nem kísérleteznék a gyerekeimen, hogy vajon bírják-e a kiképzést! így is bőven elég rizikófaktorral találkoznak, igyekszem csökkenteni ezek számát - sajnos, ez sem garancia semmire!
"Én 1948-ban születtem. Nem ittam anyatejet mert nem volt. Fogalmam nincsen min nőttem fel, gondolom olyasmiken amiket a második világháború utáni szegény országban egyáltalán be lehetett szerezni. A szülési szabadság akkor 6 hét volt - ebből gondolom következik, hogy akkortájt ne sok nőnek adatott meg a 3 éves korig tartó meg az "igéy szerinti" szoptatás luxusa. (Hiszen minden nőt munkába zavartak...) Öcsém 1951-ben született, nála már 3 hónap volt a szülési szabadság. Ő se szopott sokáig gondolom. MIndkettőnket a nagyanyám nevelt fel cuclin és tehéntejen. Tejbegrízen, krumplin, almán vajaskenyeren, mézeskenyeren, lekvároskenyeren, zsíroskenyeren. Akkoriban még senki nem főzött olajjal pl..."
A nők nagy része 1948 előttig a saját háztartásában vagy annak közelében dolgozott! A mezőgazdasági munkákra bizony magukkal vitték a csecsemőket, az "úriasszonyok", akik tehették, szoptatós dajkát alkalmaztak, akik nem tehették ezt meg, ott is gyakorta előfordult, hogy egymás csecsemőjét szoptatták azok, aki ezt egymaguk nem tudták megoldani! - a '48 után bekövetkező változások okozta életkörülmények soha előtte! nem voltak jelen, nem voltak elszakítva az anyák a csecsemőiktől! Az igény szerinti szoptatás nem luxus volt, hanem a csecsemő életben tartásának egyik feltétele. Ma már életben tarthatóak enélkül is a babák - de nem kell a szükségből erényt kovácsolni! A természetes a babák számára mindig is az anyatej marad, lehetőleg kb 2 éves korig.
"Én megértem a WHO állásfoglalását, mert ez egy világszervezet, természetes hogy ezt javasolja, és nem pedig azt, hogy ÁLTALÁNOSAN az a jó, ha pár hét után hozzátáplálnak, hiszen a világ nagy részén hatalmas a fertőzésveszély, és a leghigénikusabb az anyatej."
A leghigiénikusabb mindenhol az anyatej! Az, hogy vki nem öli meg azonnal a csecsemőt azzal, hogy hozzátáplál, az nem jelenti azt, hogy jót is tesz vele vagy nem okoz neki enyhébb vagy később jelentkező kárt!
"Node ez a hisztéria ami kezd elharapózni ez nekem már nagyon magas - még akkor is, ha jópár nőnek szép megélhetést nyujtana a "laktációs tanácsadás"."
Nem tudom, mi a szakmád, de nyilván te is élsz vmiből - és bizony, hallott már olyat a világ, hogy az emberek egy részének megélhetést nyújt az, hogy értenek vmihez, amihez mások nem! Az orvosok pld abból élnek, hogy léteznek balesetek és sérülések, a gaz pedagógusok azt használják ki, hogy nem mindenki tud már születésekor írni-olvasni, azok az átok sofőrök abból próbálnak meggazdagodni, hogy van, akinek nincs autója, jogosítványa és mégis el akar jutni valahová... és így tovább
A friss, még ismeretlen szakmákat sajnos mindig nehéz volt/lesz elismertetni, elfogadtatni - az autóvezetés, csakúgy, mint az autó maga 100 éve még "úri hóbortnak" számított, sokan kinevették az autótulajdonosokat - ma ugye, nincs így... Mindig volt/van/lesza, aki hamarabb felismeri a jelentős dolgokat és mindig van, aki később vagy sosem.
márti