Hát, biztos kijavítják majd...
Cat, nekem van, hogy csak ennyi egy gyümölcsnap
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Bár többnyire eszem mellé magokat is. Délben egy marék olajos sós mag szokott lenni gyümölcsnapon az ebédem. Akkor már bírom másnapig
A csokival meg nem az a baj, hogy kívánom. Igaziból nem is. Egyszerűen ingerültebb vagyok, ha kevés a szénhidrát. Mostanában jövök rá, hogy minden általam eddig próbált nyugtatónál többet ér, ha megeszek valami cukrosat. Sokkal nyugodtabb leszek. Tudtommal semmi baja a cukor-anyagcserémnek, de majd rákérdezek, ha megyek legközelebb bármi miatt a dokihoz, hogy honnan lehet ezt tudni.
És szerintem is lefogyott a vállad is
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
És nagyon karcsú nyakad lett
Ildi, ha van időd pepecselni, akkor birsalma sajt.
Összedarabolod héjastul, csutkástul az almákat, a hibás részeket kivágod, és puhára megfőzöd annyi vízben, hogy épp ellepje. Elöntöd a levét (kevés cukorral és kicsit felhigítva, akár teával felesben nagyon finom!), és aprítógéppel vagy botmixerrel pürésíted. Az a kancsós mixer nem jó, mert túl sűrű a massza.
Aztán megméred, hány kiló. Felteszed egy lábosban csak a pürét, és folyamatos kevergetés közben addig főzöd, amíg keverésnél látszik a lábos alja, nem folyik a trutyi. Akkor beleteszel gyümölcspüré-kilónként 60dkg cukort, én tettem kevés gyömbért, fahéjat és őrölt szegfűszeget is, illetve diót. Nem darálva, hanem nagyobb darabokban. Mandulát is lehet. mogyoróval nem volt finom. És kb 15-20 percig még forralni kell, addig, amíg szép fényes nem lesz, és a tányérra cseppentve nem folyik el, illetve bőrösödni kezd, ahogy hűl.
Olajozott - vagy folpackos - formákba töltöd, és 2-3 napig hagyod benne, majd kiszeded, és 2-3 hétig száraz helyen naponta más oldalára fordítva szárítani kell, utána folpackba csomagolva mehet a polcra. Én most őzgerincbe és muffin formákba tettem, tavaly meg simán műanyag edényekbe
gyerekkel ne állj neki a massza főzésnek, mert ilyen gejzíres, és fröcsög a forró trutyi néha...
Kompótot úgy csináltam, hogy meghámoztam, kimagoztam a birsalmákat, annyi vízben, hogy ellepje, feltettem főni. A lébe tettem még cukrot - nem túl sokat, 20-30dekát a 7 literes láboshoz kb -fahéjat, szegfűszeget, és egy citromot is belekarikáztam. Egyszer-kétszer át kell keverni, és amint felforrt, elzárni, lyukas kanállal tiszta üvegbe szedni az almákat, feltölteni lével az üveg nyakáig - hely maradjon levegőnek - lezárni, és száraz dunszba tenni. Az üvegeket én a sütőben szoktam csírátlanítani, kb 20 percig 100fokon sütöm őket, meg a tetőket is.
Tegnap én egyébként elrontottam, mert nem zártam el forráskor, és a fele almapüré lett, de így sem rossz.
(Ja, és én a másik lével összeöntöttem ennek a maradékját, és még felöntöttem, ezt nagyon isszák a gyerekek
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
)