Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Erazmusz!

Áldott állapotomnak most 8. hét +1. napján tartok. Mivel nagyon rosszul voltam, álltalában napi háromszor hánytam, többnyire folyadékot és minden ébredés után is (napszaktól függetlenül) rosszul voltam az orvosom 2*1/2 Torecan szedését írta elõ.
A házi orvosom pedig azt mndta, hogy ha lehet inkább ne szedjem, mert egyik mellékhatása a görcsölés (szerencsére nálam ez a mellékhatás nem jelentkezik). Szerinted a torecan-nak lehet káros hatása a babára, vagy az sokkal rosszabb, ha ennyire hányok?

Válaszodat elõre is köszönöm.
Norci
Norci
 


Kedves Erazmusz!

Férjemmel június óta próbálkozunk, hogy sikerüljön teherbe esnem, de még idáig nem sikerült.
Már van egy kisfiam.
Szerinted menjek el orvoshoz hátha van valami gond? Arra is gondoltam, hogy elég vékony (sovány) vagyok,- de mindig is ilyen voltam - hátha emiatt jön össze nehezebben. Te mit tanácsolsz?
Ha van idõd kérlek válaszoljál! Elõre is köszi Kata
Névtelen
 


Kedves Csilla!
Elnézést, hogy belekontárkodok!
A folsav szedését kezd el nyugodtan. (A tervezett terhességek elött már 3 hónappal is szokták ajánlani az orvosok.) A többi készítménnyel szerintem várd meg az orvosod, hisz nem biztos, hogy pluszban kell szedned vmit. Nekem pl. olyan jó volt a vérképem végig, hogy vasat nem is kellett szednem.
Üdv: Ági
Ági
 


Kedves Lányok!
Sok válasszal adós vagyok, fogok is írni, de azt hiszem, Norcinak most a legsürgösebb a válasz.

Kedves Norci!
A Torecan nem árt a babának. (Nem görcsölni szoktak töle, hanem aludni). Viszont ha naponta 3x hánysz, az nagyon árt! Kiszáradsz, felborul a folyadék és ion háztartásod! Ez nagy baj. A 2xfél tabletta nem valószínü, hogy elég hatásos. Én a következö terápiát adom a hányós terheseknek, és az mindig hatásos volt.
Azonnal táppénzre kell vennie a háziorvosnak és feküdni kell!
Tegyél este az ágyadhoz néhány szem kekszet és egy Torecan végbélkupot. Reggel ébredéskor dugd be a kúpot, edd meg a kekszet és ne kelj fel 15 percig még pisilni se. Délben ebéd elött még egy végbélkúp. Ezzel megszünik néhány nap alatt a hányás. Gyakran, keveset kell enni. Ha megszünik a hányinger is, a déli kup helyett 1 Torecan tabletta és este is 1 szem. Ha igy se hánysz, a reggeli kúp helyett is tabletta. A tablettát kb. 12 hetes korig szedd.
Ha ezzel a kezeléssel nem szünik meg a hányás: be kell feküdni a kórházba infúzióra, mert akkor már felborult az ion háztartás. Ja és azonnal (szerdán) meg kell nézni a laborban, hogy nincs-e aceton a vizeletedben, mert akkor is infúziót kell adni!
Régen, amikoe ezt a kezelést nem ismerték, még meg is szakították orvosi indokkal a terhességet, ha a hányást nem tudták megszüntetni.
Remélem, Neked is segít ez a kúra.
Üdv. Erazmusz
Erazmusz
 


Kedves Erazmusz!

Köszönöm gyors válaszodat. A helyzet már ennyire nem kilátástalan. Kb. két hetet már itthon voltam táppénzen és véigig feküdtem, mivel jobban vagyok megpróbálok szerdától újra dolgozni, ha nem sikerül természetesen újra kiíratom magam. Egyébként én is rengeteget aludtam a gyógyszertõl, elég volt a 2* fél tabletta és mióta szedem csak reggel, ill. hosszabb autózások után hányok, de nem mindennap és napközben is kevésbé van hányingerem, mint eddig. Igazából csak a háziorvos hozzáállása (mivel vele is írattam fel tartalék gyógyszert) bizonytalanított el. Az elsõ terhességi laborvizsgálaton már túl estem és nem találtak semmit a vízeletbe, bár nem tudom, hogy ott az acetont nézik-e. A Torecan-nal kapcsolatos megnyugtató válaszodat nagyon köszönöm. Az orvosom is arra kért, hogyha nem múlik vagy javul a helyzet a gyógyszer hatására, azonnal hívjam, szerencsére erre nem volt szükség. A kérdésem úgy szólt volna, hogy lehet-e a Torecant tartósan szedni, anélkül hogy az nem árt a babának és a gyógyszer szedésével mikor lehet leállni?

Még egyszer köszönöm a segítségedet!

Norci
Norci
 


Kedves Teddy. Bár nem tölem kérdezted, de azt hiszem én is segíthetek. www.elender.hu - info a Gynevacrol. Ugy emlékszem, hogy az izomlázszerü fájdalom, és a láz is lehet tünete. Én pl 4 napig kentem izomlazítoval a popsimat, és vizesruhával aludtam, annyira fájt.

Öt hete laparotomiás mütétem volt. "normális"-e az, hogy néha fájdogál a köldököm környéke? Ugy érzem, hogy belülröl jön, szurkál, néha pedig mintha viszkedne. Szivesen fogadom bárki válaszát, nemcsak Erazmuszét.

Köszönettel Lora
Lora
 


Kedves Erazmusz!
Több honapja probálkozunk a babával, egyelöre eredménytelenül. Az utobbi két honapban, és még augusztusban, tehát három utolso ciklusomban 1-1 napig belázasodtam,( 38,4 körül) Nem voltam beteg, nem volt semmi más tünet. Estefelé kezdödött, éjjel láz, szinte remegtem, lázcsillapito után reggelre elmult. Másnap a gyengeségen kivül megint semmi nyom, ami akármilyen megfázásra utalna.
A kérdésem az lenne, hogy mit jelenthet ez a visszatérö lázas állapot, ami a teherbesést korlátozná? Lehet ennek bármi köze hozzá? Érzem, hogy valami ellen harcol a szevezetem, nem talán a petesejt beágyazodása ellen? Ne haragudj, ha ez nagy hülyeség, de három egymás utáni alkalom már nem lehet véletelen, ez hozta ki belölem ezeket a gondolatokat. Egébként elég szabálytalanok a ciklusaim, néha nagyon elnyulik, és mindig barnás folyással kezdödik. (A legutobbi esetben pénteken kezdödött a folyás, szombaton lázas lettem)
Elöre is köszönöm a válaszodat:
Barbi
Barbi
 


Kedves Erazmusz!
A "ma megint megjött topicban" kapott tanácsodat itt is köszönöm neked és nagyon jól esett. Ott írtam egy hosszab választ neked, olvasd el ha van idöd és még nem olvastad.
Itt szeretném neked leírni a hormoneredményeimet.
FSH 5.7 mU/ml
LH 5.7 mU/ml
Prolactin 14.0 ng/ml ref.tart. 1.4-24.2Kép

Szerintem ez tuti eredmény. A bromocriptint nem hagyom abba.Kép
Még lenne egy kérdésem:
A lovaglásnak lehet e negítív következénye a ciklus elsö felében. Természetesen a ciklus második felében hanyagolom ezt a sportot, mert úgy gondolom, hogy nem igazán jó a beágyazódás idöszakban és utána sem.

Üdvözlettel: Gabó Kép
Gabómanó
 


Erazmusz!
Olvastam egy másik társalgóban, hogy a closti szedését fokozatosan kell emelni, mert csak így hatásos. Igaz ez? (egy nögyógyász? írta) Én napi két szemet szedtem öt napig.

Válaszodat köszönöm: Gabó
Gabómanó
 


Kedves Erazmusz Doktorno!

Azt irta mar tobbszor is,hogy azokban az esetkben amikor a terhesseg Closti vagy szurik segitsegevel jon letre on mindenesetben a Duphastont is adja.Nos az en orvosom nem ajanlotta es nem is irta fel.Tartok tole,hogy emiatt ha esetleg sikerul is teherbe esnem valami baj lehet.nem szivesen biralnam felul ot de nagyon aggodom amiatt,hogy elveszthetem a babat.A csaladorvosommal ha feliratom akkor on javasolja,hogy szedjem?Tortenhet abbol valami baj,hogy nem lenne szukseg a gyogyszerre es en megis szedem?Irja meg nekem,hogy mennyit kell beleole szedni illetve,hogy meddig ajanlja.Nem tudom,hogyan kell alaklmazni ezt a gyogyszert.
Koszonom szepen a segitseget elore is

Udv,Kriszti/a laparos/
kriszti
 


Kedves Lányok!
Néhány kérdésre megint válaszolok, bár már ismét késö van.

Norci!
Mütétek után gyakran hónapokig érez ilyen fájdalmat az ember. Ez természetes folyamat.

Barbi!
Nem valószínü, hogy a terhesség ellen harcolna a szervezeted! A terhesség élettani folyamat. Nem tudnám megmondani, hogy mitöl vagy lázas, de biztos, hogy nem ettöl.

Gabó!
A megtermékenyülés elötti lovaglás nem árthat a babának. – A Clostylbegyt dózisát csak akkor kell emelni, ha a 2x1 szem nem vált ki megfelelö választ, azaz nem lesz megfelelö magas a progeszteron szint. Ha a kontroll hormonszint eléri a 21 ng/ml, illetve 64 nmol/l értéket, akkor annyival kell folytatni a gyógyszer szedést, amennyivel ezt elérte, és egészen addig, amíg létre nem jön a terhesség. ( Természetesen minden hónapban ill. ciklusban csak 5 napig!)

Noémi!
A méhszájsebtöl nem lehet gyulladásban a méh. A Gynevac adása után egyáltalán ritkán fordul elö, hogy gyulladás legyen. Hormonhiány, vagy kromoszóma rendellenesség is lehet ok. Chlamydia is okozhatja (ezt vizsgálták-e?)

Kandi72!
FSH/LH arány nagyon rossz. PCO syndromát valószínüsít. Ha hormon kezeléssel meg lehet javítani az arányt,akkor lehet eredményes a kezelés. A prolactin jó.

Éva (névtelen)!
A gomba nem szokta veszélyeztetni a terhességet és a babát, ha valóban gomba. További kezelést mégis érdemes adni, mert nagyon kellemetlen, és a szülés után a gyógyulás is nehezebb. Érdemes a férjet is kezelni.

Csilla!
A terhesség a 12-13 napon jött létre. Én minden terhesnek adok vasat, mivel a terhesség alatt kb. 1 literrel növekszik a vér mennyisége, és ha nincs elegendö vas, akkor csak hígul, és vérszegény lesz a mama is, a baba is. Szóval folyamatosan pótolni kell a vasat, és mivel a vörösvérsejtek képzödésének ideje 120 nap, ha azt megvárja valaki, hogy vérszegény legyen, és csak akkor pótolja a vasat, akkor a szülésig már nem tud képzödni elegendö vérsejt. Mindig megelözni kell a problémákat, nem utána kullogni és javítgatni. A fólsav adása fejlödési rendellenességet tud megelözni. Célszerü szedni napi 1 tabl Elevitet.

Hét végén folyt. köv. Talán holnap is.
Üdvözlettel Erazmusz
Erazmusz
 


Kedves Erazmusz dokortnö!

Hálásan köszönöm megnyugtató válaszodat.

Üdvözlettel: Gabó
Gabómanó
 


Kedves Doktornõ!

Szeretném bemásolni ide egy régebbi levelemet, ill kiegészíteni egy pár új dologgal:

"Szeretném megírni Neked a hormoneredményeimet (a ciklus 22. napján készült):
FSH: 3,2 U/l
LH: 7,9 U/l
Prolactin: 28,8ng/ml
Estradiol: 267 pg/ml
Progesteron: 24,3 ng/ml
Azt mondta az orvosom, hogy az elsõ kettõnek az aránya nem egészen ideális, de a petefészek szépen kompenzálja ezt (ez gondolom a progeszteron szintre vonatkozik). Bár teljesen megbízom az orvosomban, de szeretném megkérdezni a doktornõt, hogy ez lehet a hosszú (8 év, Marvelon) gyógyszerszedés következménye, vagy alkati dolog?
Akadályozza-e valamilyen módon a teherbeesést?
A hõmérõzés azt mutatja, hogy volt ovuláció, a ciklusaim teljesen rendben vabnnak, 28-29 naposak. Megyek majd ultrahangra is.
Egyébként 5 hónapja próbálkozunk, most fogom elkezdeni a Gynevacot. Nyáron többször visszatérõ hólyaghurutom volt, szerinted jó ez arra is?
Elõre is köszönöm a válaszodat. "

Szóval azóta voltam uh-n és kiderült, hogy policisztás petefészkem van. Az orvos a következõ ciklus 4. napjától naponta 1 szem Clostylbegyt szedését javasolta, 10 napig. Közben UH a 10-12-14. napon.
A doki azt, mondta, hogy a hõgörbe alapján szept-ben biztosan volt ovuláció. (Októberben csak 36,8 ra ment le a hõm, míg szept-ben 36,6-ra)Viszont a ciklus 2. felében végig 37,2-37,3 tehát jónak mondható-mindkét hónapban.
A kérdésem a következõ lenne: az, hogyan lehet, hogy a ciklusaim teljesen rendben jönnek (29 nap), a hõm rendesen felmegy, mégis problémás eset vagyok. Általában nem úgy van, hogy akinek PCO-ja van annak nem jön meg rendesen, stb?
Elõre is köszönöm válaszodat, és bocsánat, ha hosszú voltam.

Kori
Névtelen
 


Kedves Erazmusz

Ujabb altalanos kerdes vetodott fel bennunk miszerintis ha a sargatest mar latszik az UH-n akkor mar biztos,hogy nincs terhesseg?Esetleg akkor is van sargatest ha megfogant a baba.
Koszonjuk szepen

A `megint megjott..`Lanyok
kriszti
 


Kedves Erazmusz!

Koszonom valaszat. A Chlamydiat meg nem neztek tudtommal. Melyik hormon hianyatol alakulhatott ki, valamint, hogy kell ertelmeznem ezt a kromoszoma rendellenességet? Ettol most nagyon, de nagyon megijedtem.

Valaszat koszonom.

Noemi
Noemi
 


Kedves Erazmusz!

Két éve szeretnénk babát, de eddig egy vetélésem volt "csak" 4 hónapja.
A jelenlegi ciklusomban Metrodint kaptam a ciklus második napjától kezdve kétnaponta összesen 5-öt. A 13. napon Profasi inj.-t kaptam tüszõrepesztés céljából. 3 db. tüszõm volt uh. szerint. A hõm viszont nem ment fel egyik napról a másikra, hanem a kezdeti 36.5 alaphõrõl csak napi 1 tized fokot ment fel a kövektezõképpen. 36.5, 36.6., 36.7, 36.8, 36.9. És 36.9-en áll most is. Az efféle hõemelkedés mire utalhat? Volt egyáltalán tüszõrepedés?

Várom mielõbbi válaszát.
Köszönettel: "Éva"
Éva
 


Eva
Miert nem jossz mostanaban hozzank??KépKépKép

Kriszti
kriszti
 


Kedves Doktornõ!
Köszönöm megnyugtató soraidat! Igyekszem ellátni a gomba baját Kép!
Éva
Névtelen
 


Kedves Erazmusz!

-köszönöm a véleményedet!
PCO-s vagyok 11 éve,de az eredményeim nem voltak ennyire rosszak(FSH-LH)!-erre lettem volna kiváncsi,hogy Õn szerint Fostimon inj.-val kontrolálni lehet ezt annyira,hogy sikerüljön az inseminációm!(fiam 4 éve az elsõ insem-re sikerült..akkori eredményeimet sajnos nem tudom!!!
köszönettel Kandi72
Kandi72
 


Kedves Erazmus!
kerlek ird meg, hogy mennyire talalod hasznalhatonak, megbizhatonak a mostanaban feltunt MAYBA BABY minimikroszkopot.
En is azok koze tartozom, akik azt a masikat (PG valami szam) nem tudom hasznalni, az ovulacios teszt meg sajnos kifizethetetlenul draga ha arra gondolok, hogy esetleg tobb honapig is venni kell.
Varom eszreveteleidet.
Koszi:
Apolka
Apolka
 


Kedves Lányok!
Én is ott voltam azon a bizonyos kongresszuson, ezért megint késö van, de a legújabb kérdésekre válaszolok.

Névtelen Kori!
FSH, LH nagyjából megfelel (jobb lenne, ha az arányuk fordítva lenne), de a progeszteron így is megfelelö. Viszont magas a prolactin: ezt le kell szorítani 20 ng/ml alá. (Bromocryoptin vagy Serocryptin. Az adagolását és ellenörzését azt hiszem, legutóbb Gabónak írtam le). Lehet a Marvelon szedés következménye. Ezek a hormon szintek viszont nem PCO-ra utalnak, hanem az agyalapi mirigy egyik hormonjának (prolactin) túltermelésére. Ez is egy meddöségi ok.

Kriszti, és a „megint megjött” lányok!
Bizonyára nem jól értetted, amit a doki mondott.
Ovuláció azaz tüszörepedés után a tüszö bevérzik, helyét 24 óráig a véres test foglalja el, ekkor kezd átalakulni sárgatestté, ami a progeszteront termeli. (Az ösztrogént a következö, növekedni kezdö tüszö termeli ugyanekkor.) Ha a tüszörepedéskor bekövetkezik a megtermékenyülés, a sárgatest hormonja, a progeszteron segítségével ágyazódik be a méh nyálkahártyába, ez teszi alkalmassá a beágyazódásra a nyálkahártyát. A beágyazódott pete anyagcsere termékei visszahatnak a sárgatestre, és fenntartják annak müködését addig, amíg a lepény át nem veszi a müködését. A lepény kialakulása a 12 hét végére fejezödik be, ekkor elsorvad a sárgatest. Tehát 12 hétig meg van.
Ha nem volt megtermékenyülés, a tüszörepedés után 14 nappal elsorvad a sárgatest, lezuhan a progeszteron szintje (21ng/ml-röl 1 alá), és megjön a vérzés.
Fábián dr bizonyára azt akarta mondani, hogy ha már a sárgatestet látja az UH-n, akkor ebben a ciklusban nem kell próbálkozni, mert túl vagy a tüszörepedésen, amikor a megtermékenyülés bekövetkezik. De azt nem tudja UH-val megmondani, hogy ha a tüszörepedés idöpontjában volt sex, akkor a vizsgálat idöpontjában terhes vagy-e, vagy sem.
Én egyébként Clostylbegyt vagy más indukció, valamint hasonlóan PCO esetén a Duphastont a 36. hétig adom, éppen azért, hogy ha abbahagyom bármikor (pl. 12 hétnél), egy hormonszint csökkenés állhat elö, és emiatt egy bevérzés a terhességben ugyanúgy, mint ahogy vérzés jön létre a sárgatest elsorvadásakor.
Más. Ha jó a sárgatest hormon (progeszteron) szint, akkor terhesség bekövetkezésekor a popsiban mért hömérséklet japán hömérövel mindig felmegy 37 fok fölé. Kata alaphöjére emlékszem: azért nem emelkedett fel 37 fok fölé, mert szájban mérte. Meg is jegyeztem ezt neki, amikor kérte az értékelését.

Noémi!
Progeszteron hiány (illetve az, hogy kevesebb a szükségesnél) okozhat beágyazódási rendellenességet. Máskor meg az, hogy valamelyik kromoszóma nem volt jó éppen abban a petesejtben vagy spermiumban. Chlamydia fertözés is okozhatja, hogy nem tud megtapadni a baba.

Kandi72!
„A pudding próbája az evés” szokták mondani. Hogy a szervezeted hogyan válaszol a Fostimon-ra, csak akkor lehet megtudni, ha megpróbálták. Ha nem sikerül a hormon szinteket beállítani: a PCO miatt vedd át Kriszti tapasztalatát: irány Fábián doktor és a lézeres laparoszkópia.

Apolka!
A PG 53 szerintem, és Czeizel doktor szerint se alkalmas az ovuláció meghatározására. A Maybe baby- szerettem volna letesztelni a lányomon, de ez másfél hónap alatt nem sikerült: pont az ovuláció idejében 5 napig nem nyálazta be a mikroszkópot. Így nem sikerült kimutatni a páfrány leveleket. De voltak olyan pacienseim, akiknél éppen olyan idöszak volt, hogx gyönyörü páfrányt láttam, csak ezeknél meg mindössze egyszer néztem. Én úgy gondolom, érdemes megvenni, mert ez akárhányszor megismételhetö vizsgálat, valamint a mikroszkóp átadható másnak, ha már nincs szükség rá.

Éva!
Volt tüszörepedés. A hömérséklet popsiban vagy szájban van mérve? Ha szájban, azért nem megy fel 37 fok fölé. Ha popsiban: kevés a progeszteron, vagy rossz a hömérö.

Üdv mindenkinek: Erazmusz
Erazmusz
 


Kedves Erazmusz!

Megkérnélek, hogy értékeld ki a görbém eddigi részét: mikor volt peteérés (az látom, hogy volt), és elég-e a progeszteron. Hüvelyben mérem, de egyébként az általad leirt módon.
A ciklus 5-9. napjáig 3x1 Serophent szedtem. (UH a 12. napon volt utoljára, 2 alkalmas tüszö)
Nem gond-e, hogy ilyen lassan ment 37 fokig fel?
Elsösorban az érdekelne, hogy mikor lenne esedékes.
1. 36.6
2. 36.6
3. 36.8
4. 36.5
5. 36.6
6. 36.5
7. 36.7 X
8. 36.8
9. 36.6 X
10. 36.7
11. 36.8 X
12. 36.7
13. 36.7 X este
14. 36.5 X reggel
15. 36.7 X este
16. 36.5
17. 36.6
18. 36.7 X reggel
19. 36.7 X este
20. 36.9
21. 36.8
22. 36.9
23. 37.0
24. 37.0
25. 37.0
26. 37.0
27. 36.9 X
28. 37.0
29. 37.0
30. 37.1

Válaszodat elöre is köszönöm.
Beszti
Beszti
 


Kedves Erazmusz!

Köszönöm a választ, megnyugodtam, hogy volt tüszõrepedésem. A hõmet szájban mérem, tudom, hogy hüvelyben vagy végbélben mérve okosabb lenne, de mikor egyszer próbáltam, nagyon nehezen ment, szinte éreztem, hogy görcsben van a bizonyos testrész. Ezért maradtam a szájban való hõmérõzésnél. Ez esetben a 36.8- 36.9-re megemelkedett hõ normális?

Örök hála: "Éva"
Éva
 


Kedves Erazmusz!

Koszonom valaszat. Nem tudom, jol gondolom-e, de progeszteron hiany nem allhatott fenn, mert 3x2 Utrogestant szedtem (lehet, hogy keves volt?). A Chlamydiat sima kenetvetellel is meg tudjak allapitani? Mennyi ideig tart ennek a megallapitasa, illetve a kezeles, es mi a menete?

Valaszat nagyon varva, koszonettel:

Noemi
Noemi
 


Kedves Erazmusz!

Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat-amiket írsz teljesen megegyezik az új orvosommal és ez megnyugtat(köszönöm)...2 hónapja váltottam orvost(anyagi okok miatt-másikat nem tudtam megfizetni -pedig a fiam nálla sikerült elsõ hormonkezelés és elsõ insem-re)!
Laparoszkópiám és hysteroskópiám is volt,de a PCO mindig kiújúl,van hogy 4-5-6 hónapig se jön meg!-hormonkezelés alatt és az insem-nél is volt és mégis megmaradt a kicsifiam...igaz ikkerterhességem volt és az egyik baba a 11.hét végén meghalt és amig fel nem szívódott hormonokat szedtem!...sajnos minden olyan tünetem megvan szinte amiket ilyenkor lehet észlelni...ez van!
Köszönöm a törödést!
Tisztelettel: Kandi72
Kandi72
 


-elnézést a tegezésért az elsõ mondatomban!
Kandi72
Kandi72
 


Kedves Lányok!
Irtam a Microsoft Word-ba, de nem hajlandó átvinni a gépem a babanet-re! Ha hazajön a fiam, megkérem, hogy vigye át.
Üdv. Erazmusz
Erazmusz
 


Kedves Beszti!
A peteérés, ill. tüszörepedés a 16. napon volt, illetve mivel 2 alkalmas tüszöt láttak, lehetett 2 is, a 14. és a 16. napon. Minden esetre a 16. naptól emelkedik folyamatosan. Ha ezt lerajzolod, nagyon jól látszik. (Én lerajzoltam Neked.) az edigi görbe alapján jó esélyed van arra, hogy sikerült. Ha még 2 napig nem esik le 37 fok alá, akkor már nagy a valószinüsége, hogy terhes vagy. Viszont, mivel indukált terhességrõl van szó, feltétlenül szükségesnek tartom a Duphaston szedését (3x1), ellentétben a legtöbb nõgyógyásszal. Ide másolom Neked azt, amit Krisztinek írtam errõl korábban magán levélben.
„Irodalmi adat, hogy Clostylbegyttel létrehozott terhességek közül minden harmadik vetéléssel fejezõdik be. /A Clostylbegyt ugyanaz, mint a Serophen: clomid/(Ugyanakkor az egész népességben a vetélési arány ennek a fele, tehát az indukált terhességek közûl 2x-es számú fejezõdik be vetéléssel, és ezek a terhesség elején történnek.) Ennek nyilván a sárgatest hormon elégtelenség az oka. Ha jól rémlik, Orsolynak is Clostylbegyt után lett a terhessége, nem javasolták neki a Duphastont, és íme: nem látnak szívmûködést, 10 % az esélye, hogy még él a baba. (Ma délelõtt dõl el, hogy igen, vagy nem.) /Azóta kiderült, hogy nem él!/
Én adom a hormonpótlást vagy már a várható menses elõtt, vagy legalább akkor, amikor nem jön meg a menses, és fönt marad az alaphõ, tehát bekövetkezett a terhesség. Igy a vetélési arány nálam csupán olyan, mint az átlagos népességben, azaz felényi, mint az irodalmi adatok. (A vetélést teljesen kiküszöbölni nem lehet, mert vannak életképtelen terhességek, amiket a természet kiszelektál. De nem értek egyet azzal, hogy azért kelljen meghalni a babának már néhány hetes korában, mert a hormon hiánya miatt nem ad megfelelõ és elegendõ táplálékot neki a méhlepény!) Valamikor ezért engem nagyon letolt a fõnököm, és abba is hagytam egy idõre a hormonpótlást, de akkor rövid idõ alatt egymás után 3 korai terhesség elhalt, és a továbbiakban inkább vállaltam a fõnök szidását, mint az elhalt terhességek miatti bánatot. Szóval ezért adom én, és ezt több egyéb adattal is alá tudom támasztani. Abból nem lehet baj, ha nincs szükség rá és szedi, abból viszont baj van, ha szükség van rá, és nem szedi.
A háziorvos is felírhatja. Ha már terhes: 3x1-et kell szedni a Duphastonból, és a 36 hét betöltéséig, akkor fokozatosan abbahagyni. Ha a háziorvos se akarja felírni, megígérem, hogy én fölírom. Nem egy olyan terhes volt, aki máshoz járt tanácsadásra és szülni, de én írtam fel a Duphastont, és egészséges érett babája született. Az orvosa nem is tudott róla!”
Ez a javaslatom mindenkinek szól, akinek indukált terhessége van. Ha nem kap hormon pótlást: minden harmadik elhal néhány hetes korban. De ha kap: nem árt annak a kettõnek sem, akinek nem lenne szüksége rá! Tehát: ha még 2 napig nem esik le az alaphõ: szedj Duphastont. A lassú emelkedés is azt bizonyítja, hogy erre valószínûleg szükség van.
Üdv. Erazmusz
Erazmusz
 


Kedves Éva!
Kend be egy kis zsírral, vagy Canesten kenöccsal a lázmérö végét, és akkor be fog csúszni. Tudom, hogy másképp nrm csúszik be. De ilyen miatt nem érdemes elveszíteni azt az információs lehetöséget, amit a végbélben vagy hüvelyben mért hömérséklet görbe nyújt!

Kedves Noémi!
A Chlamydiát speciális anyagvétellel lehet megállapítani, van néhány laboratórium Budapesten, és van Szegeden is, amelyik csinálja. A nögyógyászod bizonyára tudni fogja, hogy melyik. De ha nem: csütörtökön reggel 8-10-ig menj el a Szent István kórházba, a kolpitisz ambulanciára és kérd meg, hogy csinálják meg a Chlamydia vizsgálatot. Mondd, hogy Erazmusz doktornö javasolta. 1-2 hét alatt jön meg.

Kedves Kandi72!
A Babanet-en mindenkivel tegezõdöm. Így természetesebb a társalgásunk, természetesebben tudjátok a problémáitokat megosztani velem. (A magán levelezésben, vagy személyesen azonban nem.)

Kedves Lányok!
Kedvesek vagytok, hogy engem is hívnátok a találkozóra. Korábban is hívtatok, és én akkor nem válaszoltam rá. Akkor nem is voltam Pesten, de egyébként se gondolom, hogy az túl jó lenne. Akkor a találkozó nagy része abból állna, hogy a tanácsaimat hallgatnátok, és ez kicsit unalmassá is tenné. Meg akkor végképp megszünne az inkognitóm, amit nem szeretnék. Talán majd, egyszer…

Mindenkit üdvözlök
Erazmusz
Erazmusz
 


Kedves Erazmusz!


Problémám a következezõ:most vagyok a vetélésem utáni 2-dik ciklusba,a 26-napon.Olyan furcsa érzést éreztem a hasamba és csináltam egy terhességi tesztet,megvártam vele azt az idõt amit kell, láttam hogy negativ és kidobtam a kukába.Továbbra is éreztem azt a furi érzést a hasamba, nem hagyott nyugodni a dolog este kivettem a kukából hogy ujra megnézzem és láttam egy nagyon-nagyon halvány csikot.Most jól megvagyok rémülvel,nem tudom terhes vagyok-e,ugyanis még nem szabadna annak lennem.Ebben a hónapba kezdtek hormonvizsgálatot csinálni,meg hüvelyváladékból egy-két dolgot néztek./clamydia,hpv,baktérium tenyésztés/Még csak két hormoneredményem van meg szerintem nem tul jók.Leirnám õket hátha ebbõl is megtudnád mondani lehetek-e ilyen eredmények mellet terhes,s ha igen kell-e valamilyen kezelés.Ciklus 7.nap:LH 5.6 IU/l, FSH 7.0 IU/I, Prolaktin 233.4 mIU/I, Progeszteron 5.0 nmol/I. Ciklus 14.nap:LH 26.9 IU/I FSH 10.5 IU/I,Prolaktin 191.1 mIU/I,Tesztoszteron 2.26 nmol/I,Progeszteron 4.3 nmol/I.23.napi eredmény még nincs meg.A hömérsékletem is mérem popóban és mindig ugyanakkor reggel.Ezt is szeretném leirni,hátha ebbõl megtudod nekem állapitani,hogy terhes lehetek-e.Nagyon szeretnék babát csak nem szeretném hogy, ugy végzõdjön ahogy a múltkor.Az orvoshoz se mernék visszamenni,mert többször is a lelkemre kötötte,hogy most nehogy teherbe essek.Pedig hidd el nem volt direkt.Most mit csináljak?

1.-
2.-
3.36.6
4.36.6
5.36.5
6.36.5
7.36.5
8.36.5
9.36.5
10.36.4
11.36.6/itt volt az egyetlen baki,de LH teszt neg/
12.36.6
13.36.5
14.36.6/LH teszt pozitiv/
15.36.5/LH teszt pozitiv/
16.36.5
17.36.8
18.37
19.37.3
20.37
21.36.7
22.36.8
23.37
24.36.9
25.36.9
26.37.1


Elöre is köszönöm segitségedet!
Ui:Ha terhes lennék folytathatom-e a Gynevac kúrát?


Teddy
Teddy
 


Csilla!
Én sem akarok belekontárkodni, de amikor a + teszt után felhívtam a dokimat, hogy mi a nagy újság, mikor menjek hozzá, akkor ö is rögtön a folsavat kezdte el szedetni velem.

Kata
Kata
 


Kedves Erazmusz,
mi a véleményed a Continuinról? Nekem össze-vissza jön meg tõle a vérzésem, kíváncsi vagyok, ettõl eltekintve mennyire megbízható?
Jamina
Jamina
 


Kedves Erasmusz!
Miért kell a duphastont a 36. hétig szedni? Én Utrogestant (ez is progeszteron, ha jól tudom) szedtem, de csak a 14. hétig, az orvosom azt mondta, hogy innen a lepény termeli a progeszteront. A használati útmutatóban is az van, hogy a második, harmadik harmadban nem szabad szedni.
Lola
Lola
 


Kedves Erazmusz!

Nagyon koszonom a valaszt. Erdeklodom a nogyogyaszomnal, s ha nem tud errol bovebbet, akkor elnek az altalad felajanlott lehetoseggel!

Lenne meg egy kerdesem: Az embriotransfer utan, azt mondta az orvos, hogy 3-4 napig fekves, utana lehet ugyanugy elni, mint elotte, hazaseletet is lehet, sot meg segitheti a beagyazodast. Errol mi a velemnyed? Mi nem mertuk megkockaztatni, csak a beultetes utan 9 nappal, bar nagyon ovatosak voltunk. Masnap mar rozsaszines valadekot eszleltem, aztan par napra ra meg is jott, meg a 28. nap elott es az Utrogestan ellenere. A verzesem elso napjan nagyon furan gorcsoltem, igaz nem volt nagyon eros, es csak akkor konnyebbultem meg, amikor majdnem tenyernyi valami csuszott ki belolem. Ez a tenyernyi valami mi lehetett, talan a baba? Es az is lehet, hogy az egyuttletunktol ment el?
Tudom, hogy erre nem lehet pontos valaszt adni igy, de kivancsi vagyok a Te velemenyedre is, mivel az orvosommal meg nem tudtam ezt megbeszelni, kulfoldon van.

Elore is koszonom,
Noemi
Noemi
 


Kedves Erazmusz!

Nem találtam választ okt. 18-i kérdésemre. Még aktuális, ha lesz idõd, kérlek írd meg, mit gondolsz errõl. Bemásolom, hogy ne kelljen keresned.

"A Cushing kórt szerencsére kizárták, és az alacsony progeszteron szinten kívül más hormonrendellenességet nem találtak nálam. Annak ellenére, hogy a prolaktin szintem normális, Bromocriptint írtak fel, (fél szemenként emelni, másfélnél kontroll) mivel van a microadenoma.
Azt mondta a doktornõ, hogy progeszteron pótlást nem kaphatok, mert rontana a microadenoma állapotán. Voltam új nõgyógyásznál, aki arra jutott, hogy ha kizárunk egy betegséget (nem tudom, pontosan mi) terheléses cukor vizsgálat alapján, akkor progeszteron pótlás lesz, de nyugodtan kezdjem el a Bromocriptint, mert az is a kezelés része lesz. Nekem Õ volt meggyõzõ, de kicsit félek, hogy mégis ronthat a microadenomán.
Az volt még érdekes, hogy a méhnyak színe alapján azt mondta, hogy már megtörtént az ovuláció ebben a ciklusban.
Kérlek, írd meg errõl a véleményed ide, vagy a mailemre: nm13@freemail.hu
Monique"

Azóta megvan a vércukor v. eredménye:
Éhgy: 4,6
60 p: 8,7
120 p: 6,9
1 hét fél szem Bromo. szedése után 28. napra jött meg a mensim. (32-re szokott.) Ez jelent valamit?

Monique
Monique
 


Kedves Teddy!
Lerajzoltam a görbédet (jó lenne, ha ezt magatok megcsinálnátok és azt is elküldenétek),ennek alapján a tüszörepedés a 16. napon volt, így a 11. napon semmiképpen nem lehettél terhes. A folytatás kissé zavaros. Nem volt valami kis meghülés, nátha a 18-20 napon? Ez nagyon kilóg a sorból.
A 23.napi progeszteron eredménye nagyon fontos. Ez határozza meg, hogy kell-e petefészek serkentö gyógyszer. (Clostylbegyt, Serophen, stb.) 64 nmol/l fölött kell lennie. Azért még véletlen se szabad bakizni. Vetélés után sziveskedjetek mindig óvszert használni!

Kedves Jamina!
A Continuin okozhat vérzés zavart, és a biztonsága is kisebb, mint más gyógyszereké. Szoptatás alatt azonban csak ezt szabad használni. A szoptatással együtt általában elég jó a biztonsága. Szoptatáson kívül azonban ki kell egészíteni más módszerrel, pl. sex után alkalmazott ecetes vizes hüvelyöblítéssel.

Kedves Lola!
A progeszteron hormonszint esés bevérzést okoz a méhnyálkahártyán, ha abbahagyja a terhes a szedést, mindenképpen esik a hormonszint. Lehet, hogy nem sínyli meg a baba, de sok esetet láttam, akik ezután elvetéltek. Olyan is, aki 20 hétig szedte, és 22 hetes korban vetélt. Ezért szedetem én a 36. hétig. Ha ezután megindul a szülés a hormonszint csökkenés miatt: az már nem baj. Mint írtam: én nem reszkírozok. Hát ezért. Nem tudom, miért ne lenne szabad szedni a 2-3 trimeszterben? Ha egy gyógyszer árt a babának, az az elsö trimeszterben árt. A progeszteron nem, hanem használ. Akkor miért ártana késöbb? Nem logikus.

Kedves Noémi!
Azt igazán nem hiszem, hogy a sex segíti a beágyazódást! Az én ismereteim szerint a sex alhasi vérböséget okoz, méhösszehúzódást vált ki. Ezzel vetélést indukálhat, illetve gátolja a beágyazódást. Ezért én minden kritikus terhességnél sextöl való tartózkodást javaslok. Söt, az elsö 3 hónapban még azoknál is, akiknél nincs semmi probléma az elözményben. Persze, én nö vagyok… A tenyérnyi valami egy vérömleny lehetett, de valószínüleg abban volt a levált embrio is.

Kedves Monique!
Én a Bromocryptint és a progeszteron pótlást is adnám. Nem valószínü, hogy a mikroadenoma állapotán rontana progeszteron. Viszont a terhesség nem marad meg, ha nincs progeszteron pótlás. A vércukor szint arra utal, hogy kissé tartózkodni kell a sok édesség evésétöl. Nem tudom, hogy állsz az édességgel? 1 hetes Bromocryptin nem befolyásolhatta a menses idöpontját, mivel az a tüszörepedés után 14-15 nappal jelentkezik.

Üdvözlettel Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)
 


Kedves Erazmusz!

Ki fogom nyomtatni a férjemnek (prosztata ügyben) a cikket.
Ezen a héten kapom az 5. Gynevacot, tehát vége a kúrának. Ha rá tudom beszélni a szurira akkor nem egyszerre kapjuk meg. Jó lesz így is?


Caldea
caldea
 


Kedves Erazmusz!

Hát íme újra jelentkezem!
Kicsit nagyon elvesztem, mert Pestre járok.
Ahogy legutóbb írtam bejelentkeztünk a Budaiba
Még a kivizsgálások történnek, de egyre nagyobb a gyanum arra, hogy PCO-m van.
Nem igazán tudom, hogy mûködik ennek az "eltávolítása", laparoszkopiával?
A páromnak kevés a spermaszáma, és ennek is a fele mozog.
Ebbõl talán az fog kisülni, hogy engem mûtenek és lehet, hogy inszem lesz a vége?!
Sajnos még az én elsõ eredményeim nincsenek meg, így konkrétat nem tudok írni.
Csak kicsit aggódok, jobb elõre tudni mi vár ránk!
Köszönöm BUBI
bubi
 


Kedves Erazmusz!

A szombati UH-n 26 mm domináns tüszõt találtak. Megkaptam a Profasi 5000-et. Vasárnap mindent beleadtunk.
Amiatt aggódom,hogy a hõm még mindig 36.8 és nem esik le, pedig a doki azt mondta, hogy a szuri után 24-36 órával bekövetkezik az ovi. El kéne kezdeni a Duphastont, de nem tudom mikor van az ovi. A doki szerint már bekövetkezett, a hõm szerint még nem. Most mit csináljak? Szedjem, vagy várjam meg amíg a hõm leesik? Ja és a hasam szombat óta néha rettenetesen feszítõen, szurkálóan fáj a jobb és a bal oldalon is, a derekammal együtt.
Kérlek segíts!

ÜDV: GABÓ
Gabómanó
 


Kedves Erazmusz!

A höm azóta is fennt van (ma 37.1), és reggel a teszt POZITIV!

Beszti
Beszti
 


Kedves Erazmusz!

Koszonom a valaszod, de lenne meg egy kerdesem. Ha találnak Chlamydiát, annak, hogy zajlik a kezelése és mennyi ideig tart?

Elõre is nagyon köszönöm,
Noémi
Noémi
 


Kedves Erazmusz!

A korom miatt (35 éves múltam tegnap elött), úgy tudom szükség van nálam az amniocentesisre a 16. héten, a magzat esetleges genetikai rendellenességeinek kiszürése miatt. Én utána néztem és úgy gondolom, hogy nem igazán kockázatmentes ez a dolog. Igaz, hogy a védönöm szerint, a vizsgáltak 1 %-nál volt ebböl gond, azért én nagyon félek töle. Beteg babát sem akarok, de mi van ha pont beleesek abba az 1 %-ba? Mi van ha semmi baja nincs a babának és pont e vizsgálattól lenne? Én Miskolcon lakom, s mivel itt nem csinálnak ilyet, Debrecenbe kellene utaznunk erre a vizsgálatra. Szerinted nem lenne érdemes inkább Bp-re menni egy 3D-s UH-ra? Annak semmi kockázata nincs. Azt még hozzáteszem, hogy egyikünk családjában sem volt évtizedekre visszamenöleg sem, genetikailag rendellenes baba.
Kérlek ha tudsz válaszolj, mert holnap délelött kellene mennem a genetikai tanácsadásra. Nem tudom mit kellene tennem.

Elöre is köszönöm.

Kata
Kata
 


Kedves Erazmusz,
most jól rám ijesztettél. Én kezdetektõl fogva nem kizárólag szoptatok és az idõ haladtával egyre kevesebbet (mostmár csak estére elég a tej). A kisfiam nem egészen 6 hónapos, 6 hetes korától szedem a Continuint, mellette egyéb módon nem védekeztünk, hiszen NEM TUDTAM, hogy kellene! Sem a tájékoztatón nincs rajta, sem az orvosom nem mondta el, amit Te írtál. A vérzésem -mint írtam- össze-vissza jön meg, teljesen változó idõtartamú és intenzitású. Kb. 2 hónapja szedtem, mikor ezt szóvá tettem a dokimnak, de õ ezt normálisnak találta, a gyógyszer és a szoptatás együttes hatásának tulajdonítja.
Nekem viszont egy kicsit gyanús a dolog, mert mostanában olyan feszítõ érzést érzek az alhasamban, mint mikor meg akar jönni, de ezt éreztem a terhesség legelején is. És reggelenként néha enyhén émelygek, de ez persze bármitõl lehet, ez nem jelentkezik minden reggel. Az elsõnél folyton hányingerem volt és sokat hánytam is már az elejétõl -bár tudom, minden terhesség más és más.
2 hét múlva aktuális a féléves kontroll, ahol a rákszûrést is elvégzi a doki. Addig is meg tudnál nyugtatni valamivel? Van vmi tanácsod?
Köszönet a múltkori gyors válaszért is!
Jamina
Jamina
 


Kedves Erazmusz!
Kedves lányok!
örvendek hogy rátok találtam!
Aszt szeretném kérdezni hogy lehet Urgogestan tabletát szedni vagy huvelybe dugni hogyha nem tudom hogy jo vagy nem a progi szintem,mikortol és menyit?árthat nekem ha nem vagyok terhes?vagy árthat a babának ha nagyob lesz a progeszteron szint a keletnél?nagyon szeretnék babát de csak 2 honapja probálkozunk,a ciklusaim 30 naposok,rendszeresek,semi más panaszom nincs,ezért nem voltam még orvosnál.Eszt azért kérdem mert a mult honapba elöször 33 napra jöt meg,a höm az utolso napig fent volt 37.4-en majd a 33 napon eset le 36.8-ra.Végig megvoltam gyözödve hogy terhes vagyok,nem tudom bisztosan hogy volt babám vagy nem mert nem teszteltem de ha igen ez progesteron hiyanyra utal?
Elöre is köszönöm
Arkos
Névtelen
 


Kedves Beszti!
Gratulálok, nagyon örülök! Jól tudom, hogy ez a 13. ciklus? Nagyon vigyázz a babára!
Javaslatom: 3x1 Duphaston, és a 12 hét betöltéséig mellözzétek a sexet. Utána is csak óvatosan, s ha a legkisebb panaszt okozza, azonnal meg kell teljesen szüntetni.

Caldea!
Igy is jó lesz természetesen.

Bubi!
A legmodernebb módszer az, amit Krisztinek csinált Fábián doktor, a lézeres mütét laparoszkópiával. Nem tudok róla, hogy a János kórházban végeznének olyat. Az orvos továbbképzésben a lézer tanfolyamon Fábián doktor oktatja ezt. Az alacsony spermaszám és rossz mozgékonyság miatt valószínü az inszemináció. Adasd meg a férjednek is a Gynevac-ot, sokszor javít a spermiumok megtermékenyítö képességén, ha a számuk nem kritikusan alacsony. (Mennyi?)

Gabó!
Jó lett volna, ha az egész ciklus hömérsékletét leírtad volna, ha már nem rajzolod meg, mert így nem tudok véleményt mondani. De tény, hogy 26 mm-es tüszöt már megrepeszthetett a Profasi 24-36 óra múlva, és így túl vagy rajta. A hömérséklet leesése csak néhány óra hosszat tart, és ha az nem hajnalban van, akkor nem lehet kimérni az esést, csak azt lehet tudni, melyik volt az utólsó alacsony hömérsékletü nap, akkor volt a tüszörepedés. Kérj egy ultrahangos vizsgálatot a feszítö fájdalom miatt, nézzék meg, nem keletkezett-e cysta.

Noémi!
A Chlamydia kezelése ilyenkor minimum 3 hétig tartó Doxycyclin szedése férjjel együtt, egész idö alatt sex tilalommal (ping-pong fertözés megelözése miatt, valamint, hogy ez idö alatt véletlenül se keletkezzen terhesség, mert a Doxycyclin nagyon árt a magzatnak).

Kata!
A 35 év határset. A Schöpf-Merey kórházban sokkal informatívabb ebböl a szempontból az UH készülék. Ott van genetikai tanácsadás, végeznek kromoszóma vizsgálatot is, ha szükséges. Chorion biopsiával is, melynek hamarabb kész van az eredménye. Ott elvégzik a 16 hetes AFP vizsgálatot is (máshonnan is oda küldik a vért). Szóval szerintem oda kellene menned. Dr Osztovics Magdolna föorvosnö a genetikai labor vezetöje, töle kérj tanácsot, akár telefonon is. (A kórház telefonszáma: 06-1-215-1055). Én is töle szoktam tanácsot kérni.

Jamina!
Nem ijesztgetni akartam. Csinálj egy jó terhességi tesztet, és ha negatív, a továbbiakban védekezz mással is.

Névtelen Arkos!
Ez lehetett egy megtermékenyülés és egy úgy nevezett abortív pete, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaz életképes embriót. Ilyen gyakran elöfordul, ha néhány napos késéssel jelentkezik a vérzés, és különösen, ha az darabos, alvadékos. A 37,4 arra utal, hogy nem valószínü a progeszteron hiány. Pontosabban csak a teljes ciklus högörbéjéböl tudnám megmondani, de igazán pontosat a hormonszint mérés mutat.


Üdv. Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)
 


Kedves Erazmusz!


Köszönöm a gyors válaszod.Márcsak az aggaszt,hogy ha nem vagyok terhes miért van ott a terhességi teszten az a halvány csik?Az nem kórós?Vetélés után lezajlott már egy normális ciklus is.

Köszönöm:Teddy
Teddy
 


Kedves Erazmusz,

következõ kérdésem lenne: Férjem utazása miatt Lariam, malária elleni tabelettát kényszerült szedni. Mennyi idõ szükséges ahhoz, hogy ez a gyógyszer teljes mértékben kiürüljön a szervezetbõl, és biztonsággal tudjunk babát vállalni. Van-e valamilyen vizsgálat, mondjuk vérvizsgálat, amivel ki lehet mutatni azt, hogy a tabletta még a szervezetben van.

elõre is köszönöm,

mickey
Névtelen
 


Kedves Erazmusz,
36 hetes terhes vagyok, és tegnap olvastam egy cikket, amely szerint, ha az ember lányának mellsö fali tapadású a lepénye, hosszabb és fájdalmasabb lehet a szülése (elsö babánál föleg), s mivel általában a has felé néz az arca a babának, sokszor császármetszést kell végezni. Eddig nem féltem a szüléstõl, most egy kicsit megijedtem (bár elég nagy a fájdalomküszöböm a sok sportnak köszönhetõöen is). A 33. héten voltunk 3D-s uh-n, ahol a doktorúr megmutatta, hogyan helyezkedik el a kicsi, merre néz, és bizony pont így helyezkedik el.
Szeretném megkérdezni, mekkora az esélye annak, hogy "normális" legyen a szülésem? Vagy készüljek fel lelkiekben...?
Elöre is köszönöm a válaszodat:
Ágci
Ágci
 


Kedves Erazmusz!

11 hetes terhes vagyok /spontán fogamzás volt/ a problémám a következõ:
A 4.héttõl nagyon enyhe barnás folyásom volt és görcsöltem. Az orvosom Utrogestan hüvelykapszulát írt fel azzal a szigorú kikötéssel, hogy a 12.hétig lehet használni utána abba kell hagyni, mint ahogy már elõttem valaki írta, a méhlepény hormontermelése miatt. Kérdésem az, hogy honnan lehet megtudni, hogy a méhlepény elegendõ mennyiségû hormont termel-e?

Másik problémám, hogy most derült ki, hogy a méhszájam rövid. Ez pontosan mit jelent és mennyire veszélyes ez a terhességre nézve?

Kérem amennyiben tud, mihamarabb válaszoljon.

Elõre is nagyon köszönöm.
bébé
 


Kedves Erazmusz!

33?-dik hetet töltöm be holnap. Ma voltam UH-on, ahol a babát 31/4-nek, pontosan 3 hete pedig 29/0 hetesnek írták. Elküldtek NST-re, ami tökéletes volt, és holnap kell menem HPL-re. Szeretném ha errõl a vizsgálatról írnál valamit. Az orvosom azt mondta, ha az eredmény alacsony be kell feküdnöm a kórházba.
Egyébként kétszarvú méhem van, a baba farfekvéses, ezért állítólag nem tudják olyan pontosan nézni a fejkörtérfogatot.
Most eléggé izgulok, légyszíves írd meg a véleményedet.

Köszönettel: Via
Via
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet: