Erazmusz NévtelenOffline
|
Elküldve: 2001 Október 27 Szombat - 2:16
|
|
|
Kedves Lányok!
Én is ott voltam azon a bizonyos kongresszuson, ezért megint késö van, de a legújabb kérdésekre válaszolok.
Névtelen Kori!
FSH, LH nagyjából megfelel (jobb lenne, ha az arányuk fordítva lenne), de a progeszteron így is megfelelö. Viszont magas a prolactin: ezt le kell szorítani 20 ng/ml alá. (Bromocryoptin vagy Serocryptin. Az adagolását és ellenörzését azt hiszem, legutóbb Gabónak írtam le). Lehet a Marvelon szedés következménye. Ezek a hormon szintek viszont nem PCO-ra utalnak, hanem az agyalapi mirigy egyik hormonjának (prolactin) túltermelésére. Ez is egy meddöségi ok.
Kriszti, és a „megint megjött” lányok!
Bizonyára nem jól értetted, amit a doki mondott.
Ovuláció azaz tüszörepedés után a tüszö bevérzik, helyét 24 óráig a véres test foglalja el, ekkor kezd átalakulni sárgatestté, ami a progeszteront termeli. (Az ösztrogént a következö, növekedni kezdö tüszö termeli ugyanekkor.) Ha a tüszörepedéskor bekövetkezik a megtermékenyülés, a sárgatest hormonja, a progeszteron segítségével ágyazódik be a méh nyálkahártyába, ez teszi alkalmassá a beágyazódásra a nyálkahártyát. A beágyazódott pete anyagcsere termékei visszahatnak a sárgatestre, és fenntartják annak müködését addig, amíg a lepény át nem veszi a müködését. A lepény kialakulása a 12 hét végére fejezödik be, ekkor elsorvad a sárgatest. Tehát 12 hétig meg van.
Ha nem volt megtermékenyülés, a tüszörepedés után 14 nappal elsorvad a sárgatest, lezuhan a progeszteron szintje (21ng/ml-röl 1 alá), és megjön a vérzés.
Fábián dr bizonyára azt akarta mondani, hogy ha már a sárgatestet látja az UH-n, akkor ebben a ciklusban nem kell próbálkozni, mert túl vagy a tüszörepedésen, amikor a megtermékenyülés bekövetkezik. De azt nem tudja UH-val megmondani, hogy ha a tüszörepedés idöpontjában volt sex, akkor a vizsgálat idöpontjában terhes vagy-e, vagy sem.
Én egyébként Clostylbegyt vagy más indukció, valamint hasonlóan PCO esetén a Duphastont a 36. hétig adom, éppen azért, hogy ha abbahagyom bármikor (pl. 12 hétnél), egy hormonszint csökkenés állhat elö, és emiatt egy bevérzés a terhességben ugyanúgy, mint ahogy vérzés jön létre a sárgatest elsorvadásakor.
Más. Ha jó a sárgatest hormon (progeszteron) szint, akkor terhesség bekövetkezésekor a popsiban mért hömérséklet japán hömérövel mindig felmegy 37 fok fölé. Kata alaphöjére emlékszem: azért nem emelkedett fel 37 fok fölé, mert szájban mérte. Meg is jegyeztem ezt neki, amikor kérte az értékelését.
Noémi!
Progeszteron hiány (illetve az, hogy kevesebb a szükségesnél) okozhat beágyazódási rendellenességet. Máskor meg az, hogy valamelyik kromoszóma nem volt jó éppen abban a petesejtben vagy spermiumban. Chlamydia fertözés is okozhatja, hogy nem tud megtapadni a baba.
Kandi72!
„A pudding próbája az evés” szokták mondani. Hogy a szervezeted hogyan válaszol a Fostimon-ra, csak akkor lehet megtudni, ha megpróbálták. Ha nem sikerül a hormon szinteket beállítani: a PCO miatt vedd át Kriszti tapasztalatát: irány Fábián doktor és a lézeres laparoszkópia.
Apolka!
A PG 53 szerintem, és Czeizel doktor szerint se alkalmas az ovuláció meghatározására. A Maybe baby- szerettem volna letesztelni a lányomon, de ez másfél hónap alatt nem sikerült: pont az ovuláció idejében 5 napig nem nyálazta be a mikroszkópot. Így nem sikerült kimutatni a páfrány leveleket. De voltak olyan pacienseim, akiknél éppen olyan idöszak volt, hogx gyönyörü páfrányt láttam, csak ezeknél meg mindössze egyszer néztem. Én úgy gondolom, érdemes megvenni, mert ez akárhányszor megismételhetö vizsgálat, valamint a mikroszkóp átadható másnak, ha már nincs szükség rá.
Éva!
Volt tüszörepedés. A hömérséklet popsiban vagy szájban van mérve? Ha szájban, azért nem megy fel 37 fok fölé. Ha popsiban: kevés a progeszteron, vagy rossz a hömérö.
Üdv mindenkinek: Erazmusz |
|