Sziasztok!
Pergelt leves: mi ezt eperlevélből készítjük, a nevelőmamám padon b***tt levesnek hívja, mert nagyon gyorsan megvan.
Ízlés szerinti mennyiségű tésztát és egy kis fej hagymát felkockázva kevés olajon megpirítunk, amíg icipici színt nem kap, lehúzzuk a tűzhelyről, pirospaprikát szórunk rá, összekeverjük, majd felöntjük vízzel. Felforraljuk, közben ízesítjük: én zöldségleveskockát szoktam a Knorréban nincs tartósítószer, de van egy nagyon klassz ételízesítő, ami csak szárított aprított zöldségből van só és színezék nélkül (Natúr vegamix, a Biopont csinálja, Vegabond a termékcsalád neve), egy evőkanál paradicsompüré, vagy egy kis friss paradicsom apróra vágva, azt a tészta pirulása után, még a felöntés előtt kicsit párolom, a pürét már a vízbe teszem. Aztán felforralom, a tészta gyorsan megpuhul, és már kész is. Lehet bele krumplit, répát is tenni, én nem mindig szoktam.
Tepsis krumpli: a krumplit megpucolom, négybe vágom - lehet karikára is, én így jobban szeretem ennél a fajtánál. Egy tepsibe olajat öntök, és a krumplit beleborítom, és egy kevés vizet öntök alá, jól megszórom a fenti vegamix-szel és sóval, majd összekeverem. Lefedem alufóliával, és puhára párolom a sütőben (kb. fél óra). Ezután kiveszem, leszedem a fóliát, és a közben elkészített vegamixes, sós, fokhagymás joghurttal nyakonöntöm (két kiló krumplihoz két pohár joghurt megy) és ráreszelek egy csomó sajtot. Vissza a sütőbe, míg meg nem pirul a teteje. Mi ezt egytál ételnek esszük, de köret is lehet husihoz, illetve akár bele is mehet husi, azt rátok bízom
.
Saláta: hát ez igazán eccerű: uborkát megpucolom, felkockázom, almát, paradicsomot, sajtot felkockázom, bele egy tálba, rá ízlés szerinti mennyiségű natúr joghurt préselt fokhagymával, sóval, vegamix-szel. Szabolcs imádja, ha ez van, olyankor három étkezésre is ezt kér
.
Kukoricaleves: ez sem őrdöngősség, én főleg gyorsan készíthető kajákat csinálok hétköznap
.
Mirelit, vagy konzerv kukoricát egy lábos vízben a tűzhelyre teszek, bele a tetszés szerinti ételízesítő, só mindenképpen, de vegamix, vagy leveskocka is lehet, majd amikor puha, behabarom lisztes joghurttal. Egy tojásból galuskát készítek, beleszaggatom és kész ia van. Természetesen Szabolcs imádja
.
Zsuzsi! Én ilyen gyümisalit szoktam csinálni:
hozzávalók:
Alma, banán, kivi, mandarin, konzerv, fagyasztott, vagy friss eper, konzerv ananász, egy fél citrom leve, és a konzervek leve is. Mindent kockára vágok, és összekeverem. És kb. 1:1 a gyümik aránya.