Szia Kriszta és Mindenki!
Nekem 19 hónapos ikreim vannak, az egyiknek másfél hete volt az elsõ kruppos rohama.Éjszaka közepén ügyelet, mentõ, László kh. Rémálom volt az egész, és az a röhej, hogy nem kimondottan a roham volt a legszörnyübb, hanem a kh-i személyzet hozzáállása. 5 napig tudnék írni a bent töltött 2 napról. Csak a gyerek meg az anyja van útban, semmi más a nõvéreknek meg az orvosoknak. Mi nem az intenziven voltunk mint Zsuzsáék, ott lehet, hogy más a hozzáállás. Mikor oda értünk éjjel, ÜVÖLTVE válaszolta az egyik szemét nõvér, hogy " igen, anyuka, a széken ülve itt maradhat!!!!!!!"
Rögtön belenyomtak vmi altatót, szegény persze elájult tõle, ehhez képest reggel 3/4 7-kor jön a bunkó fõnõvér, fölcsapkodja az összes villanyt mindenhol, úgy érzed mgad, mint egy vallatáson, majd jön a többi "humánus" kolegina, és a gyerekedet kitépik az ágyból vérvétel címen, tök mindegy, hogy alszik vagy sem. Kérni mertem, hogy legyen szives, vigye azt a gyereket amelyik már fönt van, hátha addigra felébred az enyém is, mire közölte teljesen felháborodva, hgy " HOGY KÉPZELI ANYUKA, ITT MEG VAN A MENETREND, MOST AZ ÖNÉ KÖVETKEZIK." Kérdés: mehetek én is vele , ugye? Válasz: ITT EZ NEM DIVAT, KÜLÖNBEN IS, TELJESEN FELESLEGES, HOGY A GYEREKEKKEL BENT LEGYEN AZ ANYJA A KÓRHÁZBAN, MERT MINDEN GYEREKET CSAK AZ ANYJA IDEGESIT FEL, ÉS HA NEM LENNE ITT EGY GYEREKNEK SEM AZ ÉDESANYJA, AKKOR EGYIKKEL SEM LENNE SEMMI PROBLÉMA, ÉS JOBB, HA TUDOMÁSUL VENNÉM ÉN IS, ÉS MINDEN SZÜLÕ, HOGY AZ OTTLÉTÜNK MIN. 3 NAPPAL KÉSLELTETI A GYEREK GYÓGYULÁSÁT."Felkapta a még majdnem alvó fiamat, és vágtatott vele a szobába, ahol veszik a vért, én persze szó nélkül utána, hátra is üvöltött vmit, de szartam rá, akkor már rohadt ideges voltam, hog éjszaka óta, még ahány emberrel találkoztam, az mind ilyen agressziv állat volt, komolyan mondom, ha ezt vki meséli nekem, nem hiszem el, hogy ezt a hozzáállást 2002-ben bármelyik eü.-i intézmény megengedheti magának, holott már jóformán mindenhol az a szemlélet uralkodik, hogy a beteg gyerek mellett le4gyen ott az édesanyja /MÉG KORASZÜLÖTT INTENZIV OSZTÁLYOKON IS/ mert ez nagymértékben elõsegiti a gyerkõc gyógyulását, bármilyen korú is legyen. Mindezeken kívül az emberbe belesulykolják, hogy ha egyszer itt jártál, akkor HIGGYE EL KEDVES ANYUKA, HOGY RENDSZERESEN FOGUNK TALÁLKOZNI, MERT ITT MÉG NEM JÁRT OLYAN GYEREK, AKINEK EGYSZER VOLT KRUPPOS ROHAMA, ÉS TÖBBET, VAGY HOSSZÚ IDEIG NEM FORDULT VOLNA ELÕ ÚJRA, MAJD TESSÉK CSAK MEGFIGYELNI, HOGY IGAZAT BESZÉLEK, MI CSAK A LEGJOBBAT AKARJUK A GYEREKEKNEK, ÉS MINDENT MEGTESZÜNK A GYÓGYULÁSUK ÉRDEKÉBEN.Továbbá: a szobából, ami max. 8 nm, és van benne 2 gy.ágy, 2 éjjeliszekrény, 2 asztal, 2 szék a lábadat nem teheted ki a gyerekkel még a szoba ajtaja elé sem,/ sõt a földre sem léphet le a szobában sem/ hivatkozva arra, nehogy elkapjon vmit a folyosón. Vagy talán azért, nehogy kerülgetniük kelljen Téged, meg a gyerekedet!!!!!!!!!!!!!!!! Mellesleg az osztályon van játszószoba is , felszerelve TV-vel és játékokkal, de oda sem mehetsz, mivel a folyosóra sem léphetsz ki. Persze errõl a szobáról a szülõk 99%-a nem is tud, mivel ez nem publikus, ugyanis addig is útban lennél Te meg a gyereked, amig esetleg átmész, majd visszajössz.Különben a szobákba is van TV, természetesen papirral rajta, hogy azt te nem kezelheted, csak a személyzet!!!!!!!!!!!!!!!!!! Apró hiba: egy néhány hónapos, v. 1-2 éves gyereket nem nagyon hiszem, hogy 2 napig leköt a TV EGYHELYBEN!!!!! ülve, vagy legjobb esetben a kezedben tartva!!!!!!!! Még vmi: kedvenc állatot, párnát, /saját pizsamáról már nem is beszélve/ stb. természetesen nm vihetsz be, higiéniai okokra hivatkozva, ellenben a folyosó elején a fogason, ahová leteszed az utcai kabátodat lóg kb. 6-8 RETKES, VÉR- ÉS MÉG KI TUDJA MILYEN FOLTOKKAL ELLÁTOTT KÖPENY, AMI KB. --nem túlzok-- 1 ÉVE MIN. NEM VOLT MOSVA, ezt fel kell venned, szintén higiéniai okokra hivatkozva!!!!!!!!!! A rendtartásban ez úgy áll, hogy amikor leveszed, rakd a gyereked éjjeli szekrényébe,és legközelebb onnan fel tudod venni, de ez sajnos kivitelezhetetlen, mivel a 32 ágyas osztályra össz. néhány köpeny áll rendelkezésre.Más: mivel a kruppos gyerek általában náthás, igy szükség van orrcseppre is. Az otthoni sietségben, lehet, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki nem visz magával az éjszaka közepén. De gondosak, mert a szobában van egy üveg Nasivin, ami természetesen a rendelkezésedre áll ugyanúgy, mint a másik ágyon fekvõ gyerek rendelkezésére is. TERMÉSZETESEN UGYANAZ AZ ÜVEG!!!!! Aztán m ikor hazamész, és új kis beteg jön, õ is ugyanazt használja, és persze az a kettõ-négy....stb, aki elõttetek feküdt a szobában.Megint ezzel szembesülsz: HIGIÉNIA LÁSZLÓ KH. MÓDRA!!!!!!!! Gondolom, egy anyuka sem ellenkezne, ha azt mondanák: itt egy üveg oiginál orrcsepp, fizesd ki a kb. 200 Ft.-ot. Egyszer használatos pipetta már eszembe sem mer jutni. Bocsánat, hogy ilyen hosszú voltam, még 10-szer ennyit tudnék írni a 2 napról, de valószínûleg még hallani fogtok rólam több helyen is, mert megfogadtam hogy errõl minden fontos média tudomást fog szerezni, mert ez a fajta hozzáállás véleményem szerint elfogadhatatlan. Egyébként nem vagyok egy balhékeresõ típus, sok éven keresztül sok orvost és kórházat végigjártunk, mire lombikkal sikerültek ÕK, de ilyen gusztustalan hozzáállást még sehol sem tapasztaltam, és nem is az egészségügy mindenki által ismert helyzetét akarom kétségbe vonni egyszerûen csak a szemléletén kellene, hogy változtassanak az itt dolgozók, ha pedig erre nem képesek, akkor keressenek más pályát maguknak. Volt ismerõsöm, aki szintén olyan kh-ba került a gyerekével, ahol nem voltak adottak a feltételek, hogy az anyának is ágyat biztositsanak, de felajánlották, hogy az osztályon rendelkezésre áll kempin ágy, amit éjjelre a gyerek ágya mellé rakhat, hogy ott tudjon aludni vele. Ha ez sincs, akkor is megoldható, hogy az ember bevigyen magának egyet. Természetesen csak oda, ahol ezt a szemléletet támogatják, és a beteg gyerek, meg az anya nem ellenségnek számít. Megint csak a hozzáállás jut eszembe!!!!!!!!!!!!!
Üdv mindenkinek: Ági
E-mail:
colorline@colorline.hu