Új privát üzeneted érkezett!

Kedves névtelen Anna (jun.3.)
Magyarországon rendszeresen megcsinálják ezt a mûtétet a terhesség alatt P4 cytológiánál. Ennek pedig az az oka, hogy terhesség alatt is elõfordulhat invazív rák a méhszájon (bár a P4 nem azt jelenti, hogy biztosan rák, de meg van ennek is az esélye), és ebben az esetben a szülés robbanás szerûen rontja az anya állapotát, életkilátásait. Magam is ismerek több esetet, ahol a terhesség alatt kifejlõdött, de nem észlelt méhnyakrák a szülés után 1-2 éven belül az anya halálát okozta. A fenti mûtét biztossá teszi annak megállapítását, hogy veszélyben van-e az anya élete vagy nem. Ekkor már az anya dönthet abban, hogy élete veszélyeztetésével kihordja a gyermeket és esetleg utána itt hagyja árván, vagy nem szüli meg õt, de saját maga meggyógyul. Igaza van az orvsnak, hogy akkor is el kell végezni a mûtétet, ha az ismétlés P2. Ezek olyan elvek,amik nem az orvos korától függenek, hanem a lelkiismeretességétõl. Terhesség alatt minden esetre kisebb darabot vágnak ki a méhszájból, mint egyébként, úgy hogy szülés után esetleg meg kell csinálni a teljes konizációt is, ha a szövettani eredmény ezt indokolja.
A LLETZ féle ambuláns eljárás nagyobb veszélyt jelent a babára és az anyára nézve is, mert ott nem varrják össze a sebet, hanem leégetik, ugyanakkor a méhszáj terhesség alatt sokkal vérzékenyebb. A terhesség olyan speciális eset, ahol a szikés méhszájplasztika illetve konizáció indokolt.
A cytológiából nem lehet biztonsággal megállapítani, hogy van-e rákos sejt, az csak a figyelmet hívja fel arra, hogy szövettani vizsgálat szükséges!
Szóval az én tanácsom is az: a javasolt mûtétet el kell végeztetni mindkettõtök érdekében.

Panna!
Az orvostudomány nem olyan, mint a 2x2. És az ember nem olyan, mint a rádió, hogy egy kis hibakeresõ mûszerrel el lehessen dönteni a tennivalót. Minél töb orvost kérdezel meg, annál bizonytalanabb leszel. Végül Neked kell döntened. Én a terhesség kihordása mellett döntenék, mert a látott sérült gyermekek nem a terhesség elsõ napjaiban sérültek! Ha indokolt lenne a félelmed, akkor a terheségmegszakítás hivatalos orvosi indokai között szerepelne a röntgen vizsgálat miatti terhességmegszakítás, azonban ez nincs az indokok között!

Trigo!
Streptococcus sokféle van, és általában valamelyik csoportja minden nõ hüvelyében megtalálható. Nincs steril hüvely! Én a terhesség alatt Neomycines-Nystatinos hüvelykúpot (bórsav és Nátrium boricummal) szoktam adni , amik nem szívódbak fel, csak a hüvely nyálkahártyán lokálisan hatnak. A legtöbb baci érzékeny a Neomycinre, éppen azért, mert ritkán kerülnek érintkezésbe vele.

Levendula!
Valószínûleg nem fogja akadályozni a teherbe esést a testosteron, ha minden más rendben van. De ez nagyon sok tényezõs dolog!

Anett!
Nem tudom, a 2x2 Clostylbegyt mellett milyen a progeszteron értéked? Valószínûleg jó, a nyálkahártya mérete erre utal. A barnás folyás azért lehet a myomától is. Hysteroscopiás vizsgálattal lehetne megbizonyosodni róla, hogy valóban egyáltalán nem érinti-e a myoma a méh belfelszínét ill. nyálkahártyáját.
Ha eddig nem tetted, adasd be magadnak és a férjednek is a Gynevac kúrát, mert a tünetek lehetnek krónikus gyulladás tünetei is, amely akadályozza a terhességet.

Kata007!
Sajnálom, hogy nem jött be a fordítás, sajnos,nem mindenkinek jön be.

Adél!
Ha a hormon vizsgálat kimutatja, hogy sárgatest hormon elégtelenséged van, akkor a hormon kezelés nélkül vagy egyáltalán nem sikerül terhesnek lenni, vagy nagy a valószínûsége a vetélésnek. Nem szabad kockáztatni! Hormon pótlás a terhesség alatt még így is általában célszerû.

Via!
Javaslom a sótlan fúszermentes étkezést. A fél vese még inkább indokolja, mint az egészségeseknél, hogy diétával kíméld a vesét.

Vanda!
A hõgörbébõl is, a hormonértékekbõl is az a következtetésem, hogy sárgatest elégtelenség áll fenn. 1. Mindössze 4 olyan mérési pont van, ahol eléri a görbe a 37 fokot. 2. A progeszteron nem éri el a 64 nmol/l-t. A prolaktin így jó, tehát a Bromocryptin kell, de Closdtylbegyt vagy Serophen is kell.

ParaZita!
A Génia savanyítja a hüvelyt, ez kis mértékben javít a hüvelyflóra állapotán. Joghurt adását ma már nem ajánlják, mert nemcsak a jó laktobacillusok, hanm káros baktériumok is bekerülnek vele a hüvelybe. Gynoflor a benne levõ ösztrogén nmiatt terhesség alatt mindenképpen káros! Gynevac a terhességben nem árt. Én rendszeresen adom, ha szükséges. Több ezer esetben nem okozt problémát. Az orvosod azért nem tartja hatékonynak, mert nincs vele tapasztalata. A bakteriális vaginózis valóban vetélést,koraszülést stb. okozhat. Ha a Gynevac-tól fél az orvosod, írja fel a Neomycines-Nystatinos, bóraxos kúpot (l. Trigo-nak írtakat.)Ez ugyan nem olyan tartós hatású, mint a Gynevac, de minden nap használva jó hatású lehet. Valahol leírtam a receptjét, nemrég Lellának is megírtam, kérdezzétek tõle. Vagy megpróbálom bemásolni, de most megismételni nincs erõm. (Nézzétek meg, hány óra van.)

P.Edit!
A betegséged miatt valószínûleg feküdni vagy legalább is pihenni kell a terhesség második felében. Valószínû a császármetszéses szülés.

Erika!A Kútvölgyi Kórházban dolgozik egy nagyszerû ultrahangos doktornõ, nagyon jó szakember, nagyszerû ultrahangos készülékkel: dr. Bábinszki Ágota.

Mindenkit üdvözlök
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)
 


Rp./
Acidi borici
Natrii borici
aa gta 0,35
----------------------
Neomycini sulfurici
Pulv. Nystatini
aa cgta viginti (0.20)
---------------------------------
Butyri cacao
q.s. ut f.l.a. supp.
----------------------------------
Dentur tales doses No XX (viginti)
S.: Este egy hüvelykúp
Erazmusz (erazmusz)
 


Kedves Erazmusz!

Újból a tanácsodat szeretném kérni! Már 52 napja a vetélésem mûszeres befejezésének. Eddig egyszer jött meg a 36. napon. Azóta folyamatosan vérezgetek. Igaz, naponta csak 1 csepp kb., vagy még annyi sem, de látható élénkpiros. Ezenkívül barnás folyásom is van, igaz az is csak napi 1 cm-es foltot hagy maga után, de ilyenem eddig még nem volt. Nagyon nyugtalanít. Az orvosom azt mondja, ez természetes, de nem igazán sikerült megnyugtatnia ezzel.
Szerinted mit kellene csinálnom? Közben kiderült, hogy valamilyen hüvelyi baktériumos fertõzésem is van, így most ezt kezeli az orvosom.
Köszönettel:
Gitta
 
 


Kedves Erezmusz!

Köszönöm, hogy válaszoltál. Én is azt érzem, hogy így lesz.
ÜdvKép
Edit
cinedit
 


Kedves Erazmusz,

Köszönöm a választ!
Érdemes ezt a készitett kupot a Géniával kombinálni?

Zita
ParaZita
 


Kedves Erazmusz!

32 hetes terhes vagyok és a herpeszvírussal kapcsolatban szeretnék tõled kérdezni. Tavaly januárban volt egy genitális herpeszem, amire 4 hónapig szedtem gyógyszert (havonta egy hétig), és a bõrgyógyász szt mondta, ha szerencsém van nem jön ki többet. Hát egyszer még kijött valamikor nyáron (2001. július körül, nem emlékszem pontosan), de ezzel nem mentem vissza az orvoshoz, viszont nagyon gyorsan elmúlt a Zoviraxtól. Azóta nem jött elõ.
Az utolsó menstruációm okt. 30. volt, aug. 5-re vagyok kiírva.
A kérdésem az lenne, ki van-e téve a fertõzés veszélyének a babám, akkor is, ha szerencsésen elkerülöm a kiújulást, vagy csak akkor, ha a terhesség végén ill. szüléskor aktív a herpesz? Valahol ui. most azt olvastam, hogy akkor is fertõzõdhet a baba, ha a terhesség alatt nem aktív, míg eddig úgy tudtam, hogy csak az jelent veszélyt (és császármetszést), ha a szüléskor aktív.

Válaszodat elõre is köszönöm.

Az otthonszülésrõl annyit, hogy én semmi esetre sem vállalnám, ahogy ezt a "Friss"-ben is írtam, és köszönöm, hogy hozzászóltál a témához.

Üdv: Zsanci
zsanci
 


Kedves Erasmus!

Nagyon köszönöm levelét!
Részletes hormonvizsgálaton most vagyok.
Tudna ajánlani nekem profi orvost a SOTE I.-en? (Nem túl idõset, de túl fiatal sem jó, bár Önre bízom!)

Köszönettel:
Nikie
 
 


Kedves Erazmusz!

A második lombikra való felkészülés közben spontán fogant meg a most 26 hetes babánk. A terhességem eddig problémamentesen zajlott. Két hete még mind a vérnyomás mind a vizelet eredménye rendben volt. Ma a terhesrendelésen már 14O/8O-as vérnyomást mértek és minimális fehérjét találtak a vizeletemben. Mivel öröklött visszereim vannak, ami különösebb problémát nem jelentett eddig, csak annyit, hogy nyáron nagy melegben kissé megdagadtak bokáim. Most sem dagadnak jobban, mint korábban (korábban is jellemzõ volt rám a vizesedés), de felhívták figyelmemet a toxémiára, nagyon vigyázzak ne legyen a vérnyomásom ennél magasabb. Most mindent betartok, amit mondanak: só szegény diéta, vérnyomás ellenõrzése, stb., mivel nem szeretném, ha babámnak valami baja lenne.

Kérdésem, hogy mit tehetnék még a toxémia megelõzésére? Érdemes-e nézetnem a máj- és vesefunkciót mondjuk hetente, kéthetente a vérnyomás ellenõrzése mellett? Ilyenkor jobb-e a fokozott ágynyugalom? Egyáltalán mit tegyek és mit ne? Mi a Te véleményed? (Sokan sokfélét mondanak és kezdek megzavarodni)

Válaszodat elõre is nagyon köszönöm!

Taháni
Taháni
 


Szia Kedves Erzamusz!

Köszönöm a hozzászólásod az otthonszüléssel kapcsolatban!
Hidd el A-Z-ig körbejártam már a témát és Geréb Ágnesrõl is sokmindent felkutatam. Éppen e miatt nem merném vállalni. Mintahogy nem is teszem, rájöttem. Sürgõsen találnom kéne egy olyan orvost akiben megbizom, hiszen már a 25. hetet kezdem meg. Nem tudod meddig vállalnak el az orvosok egy kismamát?

Erzamusz, lenne egy kérdésem amit szeretnék feltenni Neked, de kissé szégyenlõs vagyok ezért szeretném e-mail-ben megtenni!

Köszönöm
sasha

Kép
 
 


Kedves Erazmusz!
Köszönöm a válaszodat, megfogadom a tanácsot. Azóta több orvost is megkérdeztem és mindenki a mûtétet javasolja.
Anna (névtelen)
Névtelen
 


kedves Erazmusz!
nagyon köszönöm a segítségedet.már csak egy kérdésem van :kell-e beutaló?
erika
erika
 


Kedves Erazmusz!

Köszönöm a múltkori válaszod.
Idõközben meg van az eredménye a ciklus 23. napján vett vérvételnek. Az orvosom csak annyit mondott még a telefonban, hogy kicsit magas a prolaktin szintem és ír fel gyógyszert... Pontos értéket még nem tudok.

Ez a teherbe esés esélyét csökkenti, ugye?
Okozhatja ez a menstruáció elõtt tartó 3-4 napos pecsételõ vérzést?
Te milyen kezelést javasolnál? Ez hormongyógyszer kell? Vagy van valami természetes gyógyszer?

Köszönöm, hogy segítesz.
Adél
 
 


Köszönöm válaszodat!!

A helyzet változott, szeptembertõl inszemináció. Férjemnek gyengék az eredményei.A gyulladásra én is gondoltam. És a Gynevac-ra is. Én még csak csak belemennék, de a férjem.....
Ha tût lát.....


Mégegyszer köszönöm!!!

GyAnett
Anett
 


Kedves Erazmusz Doktornõ!
Szeretnénk tesót a kisfiunknak,de 3 hónapja nem jön össze,pedig volt hõmérõzés meg mindenféle trükkök.
Tudom ez még nem jelent semmit,de halottam olyat hogy mivel még szopik a kisfiam,nem fogok teherbe esni,mert a tejhez egy olyan hormon kell (prolaktin),ami a teherbeesést meggátolja.
És ha mégis összejönne a tesó,abba kéne hagyni a szoptatást a friss babuci miatt,nehogy vetélés legyen.
Tudom ez a 3 hónap még nem olyan sok,de nem szeretnék sokat várni.
Azt szeretném megkérdezni,hogy neked mi a véleményed a terhesség alatti szoptatásról,és hogy milyen vizsgálatot kellene elvégeztetnem hogy kiderüljön hogy tényleg a szoptatás miatt nem jött össze.
A másik kérdés meg, hogy az elõzõ terhességem alatt elõjött egy anyajegyszerû valami "ott",ami olyan mintha egy vérgöböcske lenne.Amikor nem érezni,nincs vele gond,de néha átalakul kis golyócskává,és elég kellemetlen.
Az orvosom szerint ez a terhesség miatt jött ki,de el fog múlni szülés után.
Hát ez még nem múlt el 15hónap alatt sem.
Egyébként a nyakamon is kijöttek valami picike bogyócskák.
Ezeket nem lehetne valahogy eltüntetni?
Bocs a hosszúságért és a butának tûnõ kérdésekért,de nagyon érdekelne a véleményed!
Nagyon tetszik hogy mindenkinek segíteszKép
Várom válaszod,és elõre is köszönöm!
zmariann
 


"...Sziasztok!
Ti ezt tudtátok?
2002. június hónapját az American Infertility Association (AIA) a United Nations (UN) keretein belül Meddõségi
Világhónappá nyilvánította. Ehhez a kezdeményezéshez a világ több mint 30 országa, köztük hazánk is csatlakozott.

Ennek keretében a Nyírõ Gy. Kh. elõadássorozatot ill. meddõségi forró drótot hozott létre. Idézek a sajtóanyagukból:
"2. Meddõségi Forróvonal ( 06-30-30-30- 191):
- 2002. Júniusában

a nap 24 órájában hívható információs szolgálat, mely során orvos specialisták, embriológusok, szakképzett
asszisztensek, meddõségi koordinátorok, pszichológusok, pszichiáterek adnak felvilágosítást az érdeklõdõk
kérdéseire."

"2002. június hónap minden hétfõjén 15.00-17.00-ig (helyszín: Nyírõ Gyula Kórház Tanácsterem )

Elõadások:

1. 2002.06.03. Meddõség kialakulásának okai, hajlamosító tényezõk, kivizsgálás menete. Biológiai óránk mûködése
(Biological clock). A petefészek öregedésének kérdése (Ovarial ageing). Reprodukciós egészségünk.

2. 2002.06.10. Meddõ pár kezelésének lehetõségei, speciális technikák, a lombikbébi (IVF) laboratórium mûködése.

3. 2002.06.17. Férfi meddõség, a szakmai munkacsoportok jelentõsége a kezelésben, pszichológiai problémák és a
Stresszhatás-program.

4. 2002.06.24. Speciális határterületek, ivarsejt-adományozás, béranyaság, ivarsejtfagyasztás, meddõség kezelése 40
év fölött, jogi-finanszírozási kérdések.

A fenti elõadások, nyitott beszélgetések elõadóiról, meghívott vendégeirõl a Meddõségi Forróvonalon (06-30-30-30-191)
kaphatnak az érdeklõdõk részletes felvilágosítást. Minden érdeklõdõt várunk, a belépés ingyenes."

A teljes sajtóanyagukat infertility.hu-ra. Nem szoktam, nem is fogok soha egy intézményt
reklámozni, ez sem a Ny.Gy. Kórháznak szól, de a lapom azért van, hogy segítsen nektek. Ez a program éppen ezért
közérdek. Nem kell ettõl oda menni kezelésre - ezt õk sem várják el, egyszerûen adni szeretnének valamit a
meddõségi hónap alkalmából. Becsülendõ, hogy épp nekik jutott eszükbe.

Jim..."
Marcsi
 


Kedves B.Gitta!
A barnás folyás és a vérezgetés a vetélés után az észlelt gyulladás következménye lehet. Nem tudom, mivel kezeli ezt az orvosod, de a legjobb gyógykezelés az általam állandóan ajánlott Gynevac lenne. A vetélés egyik oka is a gyulladás lehet, ezért a következõ terhesség sikeres kiviseléséhez is közelebb segítene a Gynevac.

ParaZita!
Lehet a Géniával kombinálni, az tejsavat tartalmaz. A fent leírt kúp is savanyitja a hüvelyt, a recept bórsavat is tartalmaz, ami bizonyos mértékig gomba ölõ.

Zsanci!
Tudomásom szerint csak az aktív herpesz fertõzõ a szülés közben a babára nézve. Ha a szülés elõtt közvetlenül nem észlelhetõ sehol (a hüvelyben sem) herpeszes erupció, akkor tudomásom szerint lehet spontán szülés. Herpesz, és bármilyen , a legkisebb rendellenesség is végzetes következményekkel járhat az otthon szülés esetén.

Kedves Nikie!
Sajnos, a SOTE I.-el nem vagyok közeli nexusban.

Taháni!
A só és fûszermentes diéta a legfontosabb. És a bõ fehérje. (Csirkehús, túró, tehénsajt.) Sok vitamin, gyümölcs, fõzelék. Hasznos a fokozott ágynyugalom, de azért nem kell állandóan feküdni. Minden esetre vízszintesen könnyebben eltûnik az oedema a szervezetbõl, kisebb munkát kell a szívnek kifejtenie. Nem tartom szükségesnek ilyen gyakran a májfunkciót, vesefunkciót, ha normális, de havonta meg lehet nézetni.

Sasha!
Általában nincs határa annak, hogy meddig vállalnak el az orvosok egy kismamát, de célszerû minél hamarabb megkeresni azt, akiben megbízol, mert azt nem igazán szeretik, ha az utólsó pillanatban fordul hozzájuk valaki.
Nyugodtan kérdezhetsz e-mail-ben, más is megteszi ezt. Kattins rá a nevemre.

Erika!
Azt hiszem, nem kell beutaló, telefonon hívd fel a Kútvölgyi kórházban. Nagyon aranyos, tündéri fiatal doktornõ. 1 évig kint volt az USÁ-ban ösztöndíjjal, és a 3D ultranagos vizsgálatot ott tanulta meg, mikor még itthon nem is volt ilyen.

Adél!
A magas prolaktin szint megakadályozza a terhességet. Ha meg van a pontos eredmény, írd meg nekem e-mail-ben, és azt is, hogy mit kapsz rá és hogyan kell szedned. Van ygógyszer, és van homeopátiás növényi anyag is a kezelésére. Lehet kombinálni is. Nem valószínû, hogy a prolaktintól lenne a menses elõtti pecsételõ vérzés, inkább attól, ami rendszerint együtt jár ezzel: hogy a menses elõtt mért progeszteron alacsonyabb a kelleténél. Ezt is írd meg, hogy mennyi.

Anett!
Az inszemináció sikerét is fokozza a Gynevac. Gyenge sperma eredmény mellett is hozott már sikeres eredményt: spontán terhességet. (Persze attól is függ, milyen ez a gyenge eredmény.) Talán nem fog megharagudni érte az egyik házaspár, ha megírom a telefonszámukat, akiknél a következõ elõzmény volt: rossz sperma eredmény (oligozoospermia , hypozoospermia), korábban "le volt tapadva" a petevezeték (ez volt a hydrotubáció eredménye). Gynevac-ot kapott a férjjel együtt 1999.05.05-tõl 06.18-ig, közvetlen utána a laparoszkópia átjárható petevezetékeket mutatott. 1999.11.22-én volt az utólsó vérzése, spontán terhessége lett. 3290g-os kislányt szült spontán. Meggyõzõdésük, hogy a Gynevac segített. Írd meg az e-mail címedet, oda megírom a nevét és telefonszámát a hölgynek. De sok ilyet tudnék írni. Ha Te megkapod, az is több, mint a semmi, de jobb lenne mindkettõtöknek. Érdemes a tûtõl való félelem miatt reszkírozni?

Zmariann!
Milyen idõs a kisfiú, hogy még szopik?
Az emelkedett prolaktin szint ilyen eetben nem véletlenül védi a mamát az újabb terhességtõl. Ha még valóban kell szopnia a babának. De ha már 1 év körül van, akkor nem igazán kell. Viszont minden szoptatáskor oxytocin áramlik a véráramba az agyalapi mirigybõl, ami méhösszehúzódásokat okoz. (Szüléskor is az oxytocin hatására jönnek létre a méhösszehúzódások.) Ha tehát véletlenül mégis bekövetkezik a szoptatás alatt a terheség, akkor az oxytocin vetélést indukál. El kell dönteni, hogy szoptatni akarsz, mert még kell, vagy újabb babát, ha már nem muszáj szoptatni. Arra nincs módszer, hogy azt megállapítsák, hogy 3 hónap alatt a szoptatás miatt nem jött össze az újabb baba, de nagyon valószínû. Régen fõleg a cigány asszonyok éppen azzal védekeztek az újabb terhesség ellen, hogy 2 évig is szoptatták a gyermeküket.
Az érdaganat nem múlik el a szüléstõl, mint ahogy neked sem múlt el. Menj el bõrgyógyásthoz és égesd le.

Mindenkit üdvözlök
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)
 


Kedves Eraznusz!

Köszönöm a válaszodat!

Zsanci
zsanci
 


Kedves Erazmusz!
Köszönöm a válaszod!Kép
zmariann
zmariann
 


Kedves Erazmusz!
Köszönöm a válaszod!
Üdv:
Gitta
 
 


Kedves Erasmusz!

1. A tavalyi h.eredményeim kiértékelését köszönöm!
Hormoningadozás, változás lehet az évek során, igaz?
A 2002.áprilisi, a ciklus 20 napján a következõ:

Ciklusnap: 20
FSH 5.88 u/l
LH 15.71 u/l
Progeszteron: 8.156 ng/ml
Prolaktin: 13.66 ng/ml
Ösztradiol: 170 pg/ml

FSH LH PROGESZTERON ÖSZTRADIOL
Follikuláris 4-13 1-18 0,41-1,07 39-189
Csúcs/Ovul 5-22 24-105 94-508
Luteális 2-13 0,4-20 3,6-21,6 48-309
Postmenopausa 20-138 15-62

Mi látható?
Bár azt én is meg tudom állapítani, hogy a prog.szint nagyon alacsony, igaz? A minimális érték mindenkinél, minden esetben: 60nmol/l ?
Én így tudom, de javíts ki kérlek, ha nem jól, hogy:
"A laborértékek óriási szórást mutatnak, a normál tartomány függ a levétel napjától (ciklus napja), ami azt jelenti, hogy nem szabályos (28 napos) ciklusra egyáltalán nincs szabály! A másik ok ami miatt nem lehet kellõ pontosságú adatokat adni az az, hogy a meghatározások módszertana (az un. kitt) sem egyfomák, azaz a szélsõ értékek is változhatnak laboratóriumonként.
A ciklus elsõ felét 1-nek véve kb. 20 szoros érték a jó, számszerûen az átlag (!) 18 ng/ml(60 nmol/l) azaz az értékek függenek még a dimenziótól is amiben megadják!
A számszerû értékek csak tájékoztató jellegûek, hiszen nem az a fontos, hogy mennyi a progeszteron, hanem az, hogy ez a szint hogyan hat a méhnyálkahártyára, mert lehet, hogy magas érték mellett sem érik kellõen a méhnyálkahártya, de láttuk sok olyat is, hogy szinte nem is volt, de mégis bekövetkezett terhesség és kihordták. "


Véleményed?

De elõször ezt az állandóan visszatérõ égetõ, csípõs, utálatos gombásodást kellene megszüntetni, és utána beállítani a hormonszintet!? Nem? (A kúpokból(betadine,canesten)+ Diflucanból már elegem van!)
Ha jó is lesz a hormonszintem nem fogunk tudni akciózni, ha ez a folyás még mindig fennáll.(Ilyenkor sosem tesszük, gondolhatod milyen "jó" érzés!)

A prolaktin viszont 20 alatt van, az jó! Igaz?

2. A másik dokim azt mondta, hogy elõször a hormonszintet állítsuk be, (a vizsgálatokra és eredményére várunk) és utána kezeljük a gombás folyást. De már nagyon elegem van! Remélem (ahogy írtad), hogy a Gynevac-ot akarja majd használni az orvos. Ha nem, majd rászólok! Az õ véleménye: "Tartós gyógyulásra akkor számíthat, ha a kórokozó kiírtása után a hüvelyvédelméért felelõs Döderlein-bacilusokat újratelepítjük."

Véleményed?

3. A barnás váladékozás csak vetélés óta van. Rosszabbodott volna az állapotom? Elõtte ilyen panaszom nem volt!

4. Mit tegyek? Várjam meg a mostani h.vizsgálatok sorát, és eredményét, vagy már próbálkozhatunk azért? Bár a gomba miatt nem tudom mikor fogunk egyáltalán. Egyébként nem lenne baj?

Kérlek segíts!
Köszönettel várom válaszaid:
Nikie
 
 


Lemaradt 2 kérdés:

5. Semmi panaszom nem volt a terhesség alatt, sem hányinger, sem barna vagy egyéb váladék(vér sem). Hirtelen történt az elhalás! A panaszmentesség jelenthet jót?

6. A vetélés óta 34-35 a ciklusom. A régebbi 35-42-höz képest ez javuló tendencia, nem? Mire ez a változás?

Köszönettel:
Nikie
 
 


Kedves Erazmusz!

Nagyon köszönöm a válaszod!

Taháni
Taháni
 


Kedves Erazmusz!

Június 16-i válaszod nagyon köszönöm.
Idõközben megtudtam a hormoneredményeimet, de mivel csak telefonon diktálták be, sajnos a mértékegység lemaradt, de azt Te bizonyára fogod tudni...

Ciklus 23. napján vett vérvétel:
Prolaktin: 781
Ösztadiol: 214
Progeszteron: 86,2

Az orvosom Bromokriptint írt fel, esténként 1/2-et.
Azt mondta, hogy ha nem segít (gondolom a tüneteim nem múlnak el: menstr. elõtti 3 napig barnás vérzés) akkor íl fel még egy gyógyszert. Azt mondta, ebbõl úgy látja, hogy vot tüszõrepedés.
A ciklus közepén egyébként csináltam LH tesztet és volt pozitív eredmény. Ciklusom pontos, 29. napra jön meg rendszeresen.
A homeopátiás gyógynövényt, amirõl írtál lehet használni e mellett a gyógyszer mellett? Mi ennek a neve?

Légy szíves írjál nekem arról, hogy megítélésed szerint ezzel a problémával akár a következõ ciklusban is összejöhet a baba? vagy csak egy hosszabb kezelés után?

Elõre is köszönöm a válaszod. Nagyon sokat segítesz. Az eredmény után egy kicsit megijedtünk...
Adél
 
 


kedves erazmusz!
nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
eika
erika
 


Kedves Erazmusz!

Már idõközben el is kezdtük a Gynevacot.Na meg persze az inszemre való felkészülést is.(Vérvétel, hormonok stb....)
Azért még reménykedem, hogy szeptemberig spontán is összejöhet a dolog. Szedjük a MACA-t is. Hátha..... Mondjuk eddig is szedtük. Nagyon reménykedem hátha!...
Egyébként jó nyálkahártya mellett is kicsit alacsony a progeszteronom: 23. ciklusnapon 16,2 ... a mértékegységet nem tudom. A mult hónapban ugyanazon a cnapon csak 15,6... volt. Kérdeztem az orvosomat nem lehetne e elõbb a hormonszintemet rendezni, azt mondta nincs értelme, mert a férjemmel is vannak gondok. Mondjuk nem egetverõ gondok,spermaszáma 20 millió felett van valamivel. Amik jók azok célirányosan mozognak is. Mégis az inszem. mellett döntött (döntöttünk).


Köszönöm mégegyszer !

Szia


GyAnett
Anett
 


Kedves Nikie!
Igaz, hogy a 20.napon mért progeszteron értékére általában alacsony a 8,156 ng/ml, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezután hány nappal jött meg a következõ menses, akkor más a helyzet. Azt írod, hogy 34-35 napos. Pontosan kéne tudnom, hogy ebben a ciklusban a vérvétel után mennyi nappal jött meg a menses. Mert ha a 34. napon, akkor éppen csak túl voltál a tüszõrepedésen, tehát ez az érték még emelkedett. (Ebben a mértékegységben 21 a jó alsó határa, illetve az idézeted szerint 18 - de én inkább a 21-et fogadom el helyesnek). A vérzés elõtt kb. 7 nappal mért érték a mérvadó, ha 34 napos ciklusod van, akkor kb. a 26.-27. napon kell megmérni a progeszteront, illetve ha alaphõmérséklet méréssel meghatározható a tüszõrepedés idõpontja, akkor az után 7 nappal. A tüszõrepedés a menstruáció elõtt 14-15 nappal következik be, és ez után kb. 7 nappal helyes mérni. Ez igaz a nem 28 napos ciklusokra is.
Szerintem a hormon szintet és a gyulladást egyszerre kell kezelni, hogy egyik se okozzon ismételt vetélést. A hirtelen bekövetkezõ elhalás általában az alacsony progeszteron szinttõl van (nem tud jól táplálkozni a baba), a barnás váladékozás pedig esetedben valószínûleg attól, hogy az addig csak a hüvelyben levõ krónikus gyulladás (mely a csípõs folyásban nyilvánult meg) a mûszeres befejezés segítségével feljutott a méh belsejébe, és a méhnyálkahártyának is a krónikus gyulladását okozza. Ez pedig oda vezet, hogy ha a hormonok beállításával létrejön a következõ terhesség, a krónikus méhnyálkahártya gyulladás fogja azt veszélyeztetni. Ezért kell egyszerre kezelni a két problémát. Abban igaza van az orvosodnak, hogy a Döderlein bacillusokat is helyre kell állítani, ha azok antibiotikummal el lettek pusztítva. Ezért ajánlott ilyen esetben a Gynevac megkezdésével egyidõben a Gynoflor vagy Floragyn hüvelytablettát is alkalmazni (utóbbi nem recept köteles). A Betadine csak arra jó, hogy a laktobacillusokat (=Döderlein) is kipusztítják, úgy hogy az többet árt, mint használ! Ismét azt javaslom: sürgõsen kezdd el a Gynevac-ot! A progeszteron szintet ismét meg kéne nézni nem a 20. hanem a 26. napon. Ezután próbálkozzatok.

Kedves Adél!
A progeszteron tökéletes, ezzel már lehet terhesség, de a prolaktin még magas, ez pedig gátolja a terhesség létrejöttét. A Bromokryptinre javaslatom (már többször írtam) a fokozatosság: 1/4 szemmel kezdd el, 5-7 nap mulva emeld az 1/2-re. Ezután prolaktin kontroll (legalább újabb 1 hét után). Ezzel lehet együtt szedni a homeopathiás gyógyszert, a Mastodynont is. Ez is recept köteles. Reggel-este étkezés elõtt fél órával kell 30 cseppet egy fél pohár vízben meginni. Ha beáll a jó prolaktinszint: nem szabad abbahagyni ezeket a gyógyszereket, csak a bekövetkezett terhesség 3. hónapja utn.

Kedves Anett!
Ha 28-29 napos ciklusod van, akkor bizony jó lenne egy kicsit stimulálni a petefészket Clostylbegyttel. A 20 millió jól mozgó spermiummal nyugodtan lehet spontán terhesség, ha azok fel tudnak jutni (ha nincs ellenanyag a szervezetedben és a méhnyak nyákban).

Mindenkit üdvözlök
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)
 


Gitta!
Sikerült-e megcsináltatni a Toxoplazma vizsgálatot?
Üdv. Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)
 


Kedves Erazmusz!

Nagyon köszönöm a válaszod, rengeteget segítettél.

Ha a progeszteronom tökéletes, ezt írod. Akkor szerinted mi okozhatja a menstruáció elõtti vérezgetést? A magasabb prolaktin esetleg? (Cisza, ilyenek nincs, az orvosom semmi eltérõt nem talált UH-on...)
A ciklus második felében a petefészkeimben a szúrkálás fájdalom is a prolaktintól lehet?
A 28-29 napos ciklus az jó, ugye?
Pozitív LH tesztem (peteérés)van mindig, akkor valószínûleg tüszõrepedés is van, ugye?

Ha összejön a babánk, ettõl a Bromokriptintõl nem lesz semmi baja, ugye? (azt írod 3 hónapig utána még szedni kell)
Ez a probléma a szülés után (vagyis a szoptatás után) helyrejöhet? A következõ babára gondolok itt...

Köszönöm elõre is.
Adél
 
 


Kedves Erazmusz!
Köszönöm érdeklõdésed, végre sikerült megcsináltatnom a 23. napi vérvétellel együtt. Egy hónap múlva kell mennem az orvosomhoz kontrollra, akkor fogom megtudni az összes eredményem, köztük a toxoplazmózis vizsgálat eredményét is.
Köszönöm, hogy gondoltál rám! Kép Nagyon jólesik.

Üdv:
Gitta
 
 


Kedves Erasmus!

Nagyon köszönöm kiértékelésedet!

Nikie
 
 


Kedves Erazmusz!
Férjemmel babát szeretnénk. Február végén hagytam abba a fogamzásgátlót (Cilest-et szedtem), utána három hónapig óvszerrel védekeztünk. Május végén kezdtünk "próbálkozni". Abban a három ciklusban végig 35 naposak voltak a ciklusaim, és szerintem peteérés is lehetett, mert tapasztaltam a folyás állagának megváltozását. Május végén is ebben a termékeny (?) idôszakban voltunk együtt a férjemmel. Rá egy héttel, egy újabb együttlét után kis vérzés jelentkezett, ami egyszeri volt, vagyis utána a betét teljesen tiszta maradt, semmi rózsaszínes v. barnás folt nem volt már utána. Ez nem ismétlôdött, viszont most, június 16-án telt le az újabb 35 nap, és a menstruációm elmaradt. Csináltam tesztet, két alkalommal is, mindkétszer nagyon halvány csíkocska lett az eredmény. Viszont ezeken kívül semmi további "tünet" nem jelentkezett, vagyis nincs se mellfeszülés, se állandó pisilhetnék, se hányinger stb. Egy dolog van, hogy idônként kis fájdalmat érzek az alhas tájékán, olyami, mint egy menstruációs görcs, csak sokkal gyengébb. Sajnos az orvosomhoz csak jövô hétfôre tudtam bejelentkezni. Kérlek, ha lehet, nyugtass meg addig, normális dolgok-e ezek, amiket érzek (ill. nem érzek), vagy lehet, hogy valami nem stimmel? Elôre is köszönöm!
 
 


Kedves Erazmusz!

A laboreredményemben magas az alk.foszfatát. Kérlek irj mit kell róla tudni! Elöre is köszönöm.

Csopi
Csopi
 


Kedves Franyo!
A halvány csíkocska lehet egy kezdõdõ terhesség jele. A felsorolt gyanujelek nem mindenkinél jelentkeznek. Fõleg nem a legelején. A kis vérzés lehetett a beágyazódás kezdete. A kis alhasi fájdalom is. Minden esetre ilyenkor még bármi lehet, a korai tesztelés sokszor kimutat olyan kezdõdõ terhességet, amibõl egyáltalán nem fejlõdik ki babuci. De nem szabad idegeskedni, mert az viszont árt a valódi terhességnek.

Üdvözlettel
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)
 


Kedves Erazmusz!

25 hetes terhes vagyok, és már most elkezdett vizesedni a bokám. A laborleleteim szerint vizelet üledék:FVS 6-8 Vizelet fehérje:50 mg/dl. Ez utalhat valami kórosra, vagy ezek jó értékek, és a vizesedést csak a nagy meleg váltotta ki ilyen korán? Elõre is köszönöm válaszod: Manó
Névtelen
 


Kedves Erazmusz!
Köszönöm a gyors választ! Igyekszem nem aggódni... :-)))
 
 


Kedves Erazmusz,

Köszönöm a választ!
Ujabb kérdésem is lenne: most éppen a herpesz jött ki a szám alatt - nem elsö alkalom, nagyon ritkán elöjött már máskor is. Okozhat ez gondot a babánál? (27. hétben vagyok).

Köszönettel:
Zita
ParaZita
 


Kedves Erazmusz!

Több kérdésem is lenne, de elõbb néhány mondat az elõzményekrõl: van egy 3 éves, egészséges gyermekem, aki problémamentes terhesség után született. A 2. és 3. terhességem spontán vetéléssel végzõdött a 6-7. hét fordulóján (pontosan ugyanakkor). Okát nem találták egyik esetben sem. Az orvosom azt mondta, várjunk fél évet a következõ terhességig, és azt majd hormonálisan támogatni fogják már a kezdetektõl,de más elõzetes tennivaló nincs. Kérdéseim:
- Valóban lehet-e szó véletlenrõl kétszer egymás után, pontosan ugyanúgy?
- A menstruációm elõtt kb. egy hétig barnás maszatolás van, ez utalhat-e a hormontermelés zavarára? Kellene-e emiatt részletesebb vizsgálat?
- A harmadik terhesség elõtt rajzoltam hõmérséklet-görbéket, a formájuk teljesen normális volt az orvosom szerint is, engem viszont foglalkoztat, hogy szinte soha nem érte el a 37 fokot még a maximális pontja sem. Ez tényleg nem gond?
- Most a hat hónapos várakozási idõ felénél járunk, mit tehetnék, hogy a vetélést még egyszer ne kelljen átélnem? Megoldhatja-e a problémát, ha majd a terhesség elejétõl pótolják a hiányos hormontermelést, vagy esetleg már most (persze vizsgálatokat követõen) szükség lehet ilyesmire? Az orvosom teljesen nyugodtnak tûnik, természetesnek kezeli az egészet, elméletileg a következõ terhességig nincs tennivalóm, engem viszont nyugtalanítanak a fentiek.

Nagyon megköszönném, ha válaszolnál.Üdvözlettel:
Ella
Névtelen
 


Kedves "Névtelen" Ella!

Amíg Erasmusz válaszol (õ aztán profi orvos, minden elismerésem neki!), addig szeretnélek megnyugtatni, hogy van megoldás. Ne szomorkodj sokáig a stressz nem használ, csak ront. (Ezt most magamnak is írtam. Nálam is hasonló történt. Én is nagyon ki voltam bukva.Ha segít, valamelyik topicban megtalálod a történetet.)
Hormonvizsgálat mindenféleképp szükséges, saját magad megnyugtatására is. Lehet, hogy csak genetikai rendellenesség jött szóba, de ilyen habituális vetélés esetén inkább hormonális okok vannak.
A barnás maszatolás sajnos a sárgatesthormon-elégtelenséget takarja, szinte minden esetben. Ha az orvosod csak hímez-hámoz, és nyugodt, hát az baj. A jó orvos az megoldja a problémát. Szerintem jó lesz, ha váltassz. Van egy nagyon jó doki, akihez járok, õ humángenetikus is. Õk aztán értenek a hormonokhoz. Szívesen megadom a nevét, címét, számát(mobil).
Írj a profilomban lévõ e-mail címre!
Persze elõbb várd meg mit ír a doktornõ, hátha õ mást mond!

Nikie
 
 


Kedves Erasmusz!

Az antimirobás kezelésrõl mi a véleményed? Gomba ellen.

Mennyire hatásos, mennyire megbízható, meddig tarthat a kezelés?

Köszönettel: Nikie
 
 


kedves Doktornõ!

Én még új vagyok itt, csak egy kérdésem lenne.

Mikor szokták azt mondani az anyának, hogy nem lehet több gyereke. Egy sikerül, de utána azt mondják az orvosok, hogy többet már nem tud szülni. Mik lehetnek az okok.

Köszönöm, hogy segítesz.
cynthia
Névtelen
 


Kedves Erazmusz!
Olyan kérdésem lenne, amivel igazán sehol nem találkozom, és nagy szükségem lenne az Ön segítségére, mert az orvos akihez járok nem igazán foglalkozik velem. Elsõ gyermekemet 1997.-ben szültem, 20 kg-mot híztam, toxémiás voltam, szoptatni nem tudtam, csak három hétig, mert nagyon magas volt még szülés után is a vérnyomásom. Tejem folyamatosan azóta is volt, és most szültem az idén márciusban újból, a tej nem apadt el, és most szoptatok is. Lényeg a lényeg, hogy szülés után 2 évvel nagyon elkezdtem hízni, 35-40 naponként menstruáltam, ritkán, és csak 1-2 napig, a menszesz elõtt 10 nappal dührohamaim voltak folyamatosan, amíg nem menstruáltam, amikor megjött akkor enyhültek a tünetek. Igazi megkönnyebbülés volt, ha megjött. Mindez mellet nem volt libidóm. Mindenféle orvosnál jártunk, az elsõ nõgyógyász kiderítette, hogy 20 szoros a prolaktinszintem, ez 2000. januárjában volt, kaptam rá bromokriptint, amitõl a dührohamok folymatosak voltak. Ezen felül még magas volt a tesztoszteron értékem, alacsony az ösztradiol, az LH-FSH arány pedig 1:3- hoz, ami utólag évek múlva szúrt szemet egy másik orvosnak. A petefészkeimet is megnézte, és közölte, hogy teljesen normálisak. Dührohamok alatt értsd (török-zúzok, ordítok, kimelegszem, ingelékeny vagyok, alvászavar, iszonyú rossz közérzet). Ezek után elkerültem egy endokrinológiára, ahol MRI vizsgálaton találtak a hipofízisben egy 4 mm átmérõjû cisztát, vagy adenomát. Az endokrinológus doktornõ ezek után közölte, hogy azonnal meg kell operálni, mert ez bizony daganat, és már taglalta is, hogy hogyan végeznek ilyen mûtétet. Pesten az idegsebészeten azt mondták, hogy prolaktinóma, amit nem kell mûteni. Azt mondták, hogy biztosan ez okozza a tejet, meg a tüneteket. Ezzel együtt kell élni. Visszamentem a nõgyógyászomhoz, aki azt mondt, hogy hisztis idegbeteg vagyok, menjek el pszichiáterhez.
Aztán 2001. tavaszán nem bírtam tovább, romlott az állapotom, Szombathelyen felkerestem egy idegsebészt, aki elmondta, hogy ez nem prolaktinoma, hanem vagy hipophisis ciszta, vagy veleszületett rendellenesség, ami annyit tesz, hogy a Sella turcica nem csontosodott be rendesen, és valószínûleg az agyhártya agyvízzel belecsúszott ebbe a gödörbe, és ettõl jóval kisebb a hipophizisem. De szerinte nem ez okozza az én tüneteimet, és ajánlott egy endokrinológust, aki kivizsgált tavaly áprilisban. Ami szörnyû, hogy tavaly februárban újból magas vérnyomással, és iszonyú magas pulzusszámmal kezdtem küszködni, mint az elsõ szülésem után. Csak most nem múlt el, és egyre többet híztam, egyre ritkábban menstruáltam, és egyre rosszabbul éreztem magam. Sehogyan sem tudtam leadni egy deka felesleget sem. Már az öngyilkosság is megfordult többször a fejemben annyira rosszul érezetem magam. Szóval tavaly áprilisban kivizsgált az ajánlott endokrinológus, akinek nagyon sokat köszönhetek, mert végre felállította a helyes diagnózist. Szerinte PCOS-ben szenvedek. Átküldött a nõgyógyászatra, ahol megállapították, hogy ez a betegség fenn áll, és kérdezte az orvos, hogy hogyan tudtam gyereket szülni, én mondtam simán, és Õ csodálkozott.
Ezek után szakorvoshoz küldtek, és egy dunántúli reprodukciós intézetben kötötem ki. Ott is azt mondta az orvos, hogy ez PCOS, kétszer akkorák a petefészkek, és vagy szüljek, vagy szedjem a Diane 35-öt, attól jobban leszek. Terhes lettem újbó, tavaly májusban, mai napig sem tudom, hogy hogyan, mert az orvos azt írta a papíromra, hogy nincs domináns tüszõm, és meddõségi 2-es fokozat áll fenn. A terehesség elején nagyon magas volt a vérnyomásom és a pulzusom, végig szedtem a Betalocot, de a terhesség közepétõl jobban lettem, csak 5 kg-ot híztam, és a vérnyomásom alacsony volt, a pulzusom viszont gyógyszerrel is végig magas volt, 100 feletti. Simán szültem, 2002. március 4-én, szoptatok, most már nem fejek plussz 6 dl tejet, csak amit a baba megeszik, és újból elindultak a tünetek, nem fogyok, hanem megint híztam, szoptatás mellett menstruálok, össze-vissza, férjem figyelt fel rá, hogy a dührohamok megint kezdenek kiújulni. Ekkor elmentem a reprodukciós intézet orvosához, aki azt mondta, hogy szoptassak, majd ha szedem a gyógyszert jól leszek megint. Sajnos nem tud velem mit csinálni, szoptassak, és ha már nem szoptatok szedjem a Dianet, és a változó korig ezt gyógyszert szednem kell.
Ami a gondom, hogy én fontosnak tartom a szoptatást, és akarom a kicsimet szoptatni, viszont egyre rosszabbul vagyok, és szeretnék jobban lenni, mint a terhességben, meg a szülés után, mert újból embernek éreztem magam. És most, hogy újból mûködik a hormonháztartásom megint kezdõdik minden elõlrõl.
Kérem, ha tud PCOS betgségben segíteni, fõleg így a szoptatás alatt, meg utána is, nagyon kérem segítsen.
Higyje el, sem hipohonder, sem idegbeteg nem vagyok, még pszichiáterhez is fordultam, aki azt mondta, hogy igazából nem Õ rá lenne szükségem.
Elnézést mindenkitõl, hogy ennyire hosszú lett a történet, de ez már évek óta kínoz engem, és fontos nekem.
Minden jót kívánok.
Vikus
Horiterv@axelero.hu
Névtelen
 


Kedves Ella!
Ha az elsõ terhesség zavartalan volt, és rendes súlyú baba született (nem írtad meg a súlyát), akkor kicsi a valószínûsége, hogy hormonális oka van a vetélésnek. Illetve lehet esetleg akkor, ha közben fogamzásgátlót szedtél, ez megzavarhatta a hormonrendszer egyensúlyát.
De nagyobb a valószínûsége a krónikus gyulladásnak. Ez a két ok szerepel külön-külön vagy együtt leggyakrabban az ismételt vetélések hátterében.
Ha a hõmérsékletet végbélben vagy hüvelyben méred és nem éri el a 37 fokot, akkor fennáll a hormontermelés zavara. Ha viszont szájban méred, akkor nem lehet ilyen szempontból értékelni. Az értékelhetõ hõmérséklet görbe csak az alsó testüregben mért hõmérsékletbõl rajzolható.
Mindenképpen javaslom a hormonok megmérését: szérum FSH, LH, Progeszteron és prolaktin, esetleg tesztoszteron. Legfontosabb a progeszteron, amit nem mindenütt csinálnak meg. A krónikus gyulladás meglétét általában nem tudják megállapítani, ennek megszûntetése a célszerû, amire a legjobb gyógyszer a Gynevac immunizációs kezelés. Ezt lehetõleg a férjeddel együtt kell megkapnod (a ping-pong fertõzés megelõzése céljából.) Ha e két dolgot megycsinálod, nagyon sokat tettél, hogy ne ismétlõdjön meg a vetélés. Ha alacsony a hormon szint (a progszteron),-és ez nem a laborok által megadott határértéket jelenti, hanem azt, hogy kevesebb 21 ng/ml-nél vagy 64 nmol/l-nél - akkor már a terhesség elõtt kell gyógyszeres kezeléssel ezt normális szintre hozni petefészek stimuláló gyógyszerrel (Clostylbegyt vagy Serophen). Az már általában késõ, ha a meglévõ terheasségben adnak hormon pótlást. A barnás maszatolás mindkét problémának (hormon vagy gyulladás) lehet a jele.

ParaZita!
A herpesz a szádon nem okoz bajt a babának, csak akkor, ha a hüvelyben vagy a szemérem testen (kis ajkakon-nagy ajkakon) megjelenik.

Nikie!
Majd megbeszéljük, ha pontosítja az orvos, hogy mire gondol.

Cynthia!
Hát ezt bizony ritkán mondják, de akkor bizonyára komoly indoka van. Általában az anya súlyos krónikus betegsége esetén, vagy akkor, ha a terhesség alatt valami komoly probléma merült fel. Többet kellene tudnom Rólad és a terhességedrõl (ha Veled kapcsolatban mondták ezt), hogy válaszolni tudjak konkrétan. Ha nem akarod ezt a világhálóra bízni, kattints a nevemre és írd meg magánban.

Vikus!
Gondolom, azért írtad meg az e-mail címedet, hogy ott válaszoljak. Ma ezt nem tudom már megtenni, talán kedden vagy szerdán.

Mindenkit üdvözlök
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)
 


Kedves Erazmusz!

Nagyon köszönöm a választ. Teljesen értetlenül állok az elõtt, hogy az orvosom ezeket miért nem mondta. Nem tudom, mit szól majd hozzá, ha elõállok a saját kezelésemre vonatkozó javaslataimmal (gondolom az orvosok többsége utálja, amikor a beteg okosabb akar lenni náluk). A kislányom egyébként teljesen normál súllyal született, de az elsõ terhesség elõtt és után is szedtem fogamzásgátlót, amit mostmár több, mint egy éve abbahagytam. Ha jól értem, az immunizációs kezelést akkor is meg lehet (kell) csinálni, ha nem tudnak kimutatni gyulladást. A kezeléseket (immunizációs és hormon) általában mennyi ideig kell folytatni ahhoz, hogy normalizálódjanak a dolgok? Ezek a problémák -ha fennállnak- ugye nem szûnnek meg maguktól, nem érdemes ilyesmire idõt hagyni (pl. szervezet saját maga "leküzdi")?

Köszönöm, ha még erre is válaszolsz.
Ella
Névtelen
 


Kedves Erazmusz!

Nagyon köszönöm a válaszod, rengeteget segítettél.

Ha a progeszteronom tökéletes, ezt írod (Ciklus 23. napján vett vérvétel: Prolaktin: 781, Ösztadiol: 214, Progeszteron: 86,2). Akkor szerinted mi okozhatja a menstruáció elõtti vérezgetést? A magasabb prolaktin esetleg? (Cisza, ilyenek nincs, az orvosom semmi eltérõt nem talált UH-on...)
A ciklus második felében a petefészkeimben a szúrkálás fájdalom is a prolaktintól lehet?
A 28-29 napos ciklus az jó, ugye?
Pozitív LH tesztem (peteérés)van mindig, akkor valószínûleg tüszõrepedés is van, ugye? (Ugyanis sok helyen azt olvasni, hogy ha magas a prolaktin, nincs peteérés...)

Ez a probléma a szülés után (vagyis a szoptatás után) helyrejöhet? A következõ babára gondolok itt...

Köszönöm elõre is.
Adél
 
 


Ella!
Az immunizációt meg érdemes csinálni akkor is, ha nem mutatnak ki gyulladást. (Másfél évszázaddal ezelõtt anyák milliói haltak meg vérmérgezésben, noha az akkori orvosok nem tudták kimutatni az okát, a gyulladást! A tudásnak mindíg vannak korlátai!) A problémák nem szûnnek meg maguktól, mint ahogy a cukorbetegség se szûnik meg magától, csak gyógyszerek segítségével. Az immunizáció egy 50 napos kúra, de fenntartó kezelést lehet folytatni utána is a terhességig. A hormon kezelést addig, amíg létre nem jön a terhesség.

Adél!
A 28 napos ciklus jó. A progeszteron csak akkor lehet jó, ha volt tüszõrepedés, azaz peteérés (ez ugyanaz). A magas prolaktin gátolhatja a peteérést, de nem mindíg gátolja, esetedben nem. És akkor se gátolja, ha csak valamivel alacsonyabb a kelleténél a progeszteron. De valami módon a terhesség létrejöttét mégis gátolja.A vérezgetés esetleg lehet a prolactintól is, a fájdalom szerintem nem valószínû. A szülés után elõfordul, hogy helyreáll a hormon rendszer, de nem mindíg.

Üdvözlettel
Erazmusz
babanet.hu
 


Kedves Erasmus!

Jó hírem van, bár lehet, hogy lehurrogsz!

Már az elsõ napi LH tesztem pozitív lett. A ciklus 17. napján. Ez jó igaz? Szóval a tegnapi naphoz számítva kell mennem vérvételre az 5.7.9. napokon.

Bár rossz hírem is van: a hõm eddig még nem érte el a 37 fokot. Egyszer volt 36,9, de a ciklus elején. Úgy mérem ahogy kell, azaz hüvelyben, digitálissal, minden reggel 5.30-kor, meg nem mozdulva.

A férjem eredményeit holnap elküldöm.

Kérlek írdd meg, hogy a fentiekbõl eddig is mire lehet következtetni?

Köszönöm!

Nikie
 
 


Kedves Erazmusz!
9 hetes kismama vagyok. Pár napja észleltem, hogy fehér folyásom van. Nincs kellemetlen szaga. Viszont a vizeletem elég erõs szagú. B6-,C vitamint és vasat szedek. Nem tudom ettõl lehet-e? Elnézést ha nagy butaságot írtam volna.
Válaszát elõre is köszönöm:
Barbara
Barbara
 


Kedves Erazmusz!
Igy visszaolvasva amit írtam nem érzem egészen egyértelmûnek. A kérdésem az lenne, hogy a folyás természetes-e (mivel olvastam, hogy a terhesség alatt bõvebb lehet) vagy esetleg valami fertõzés áll a háttérben? A vizeletnél azért gondoltam, hogy valamelyik vitamintól lehet, mert egyéb panaszom nincs.(többször se kell mennem és nem is csíp)
Elnézést, hogy így belebonyolódtam.
Kérem nézze el egy aggódó kismamának.
Köszönettel:
Barbara
Barbara
 


Kedves Erazmusz!
Voltam a doktornômnél, és tegnap hüvelyi ultrahangon is, ami egy kis petezsákot mutatott ki, 4 x 5 mm-eset, szívhang még nem hallható. Ekkor elôször kicsi barna folyást tapasztaltam, kérdeztem is az ultrahangosokat, hogy ez nem baj-e, ôk azt mondták, nem. A kérdésem, hogy mi is ez a barna folyás, és meddig normális. Ma kicsit több jelentkezett, mint tegnap. A másik kérdésem, hogy mit jelent a "douglas", ugyanis az volt még az ultrahangos papírra írva, hogy "douglasban folyadék".
Elôre is köszönöm a válaszod!
Franyó
 
 


Kedves Erazmusz,
azt szeretném megtudni, hogy mi a különbség a meddõségi központok (János kórház, Nyírõ Gyula kórház) és a Kaáli intézet között? Te melyiket ajánlanád jó szívvel?

Elõre is köszönöm:
Sára
Névtelen
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

cron
X
EZT MÁR OLVASTAD?