Szia Gya!
Azt hiszem, a valódi autistákat a tesók sem tudják kirángatni a bezárkózásból. Egyik kollégám kisfiát láttam, aki szerető családban, aranyos nagytesóval, gyógypedagógus anyuka mellett nőtt fel, és sajnos ennek ellenére úgy viselkedett a családban, mint egy idegen, sokszor rendkívül agresszív volt, maga ellen fordult.
Az agresszió a hugom kisfiára egyáltalán nem jellemző, ugyanakkor a "megnemértés" miatt a 3-5 éves kor rendkívül sok hisztivel telt, az oviban is sok problémájuk volt. Pl. nem értette meg pontosan az ovónők utasításait, nem tudta magát megvédeni a többi gyerekkel szemben. Ezért is váltottak ovit, meg persze 5 évesen sikerült bejutni a beszédjavító oviba, ahol ezek a problémák varázsütésre megoldódtak. Ti jártok már oviba, ill. valamilyen közösségbe? Itt hogy viselkedik a kisfiú?
A szobatisztaságról annyit, hogy az én nagyfiam 3 év 4 hónaposan lett szobatiszta egyik napról a másikra, mert őt a kistesó születése eléggé visszavetett ezen a téren (2 évesen már próbálkozott). Úgy látom, hogy a szobatisztaság dolog absz. lelki alapon működik, csinálhattam én akármit, ameddig ő nem akarta, addig nem jutottunk semmire. Nála az hatott, hogy bementünk a leendő ovijába, ahol nagyon jól érezte magát, és már nagyon ovis akart lenni, és amikor megtudta, hogy oda csak pelenka nélkül lehet menni, akkor azt mondta, hogy vegyük le.
Másrészt a hugom barátnőjének enyhe fokban autisztikus kisfia, aki most múlt négy éves, szintén küzd a szobatisztasággal, és nála az inger érzete nem működik megfelelően a kakilásnál (a pisilésnél nincs ilyen problémája). De ezen a problémán is tudnak segíteni a megfelelő szakemberek.
Nem lehettek könnyű helyzetben, és nemcsak a beszédproblémák, hanem a bizonytalanság miatt is. Bár Pest nincs túl közel, de azt javasolnám nektek, hogy ne várjatok túl sokat a szakember megérkezéséig. Sajnos olyan a rendszer, hogy csak az iskolaidőben működik a hivatalos fejlesztés, és ha túl későn vizsgálják meg a kisfiút, lehet, hogy a fejlesztést majd csak szeptemberben kezdik el. Jó szívvel ajánlok nektek egy egyesületet, ahol két lelkes, fiatal, de tapasztalt anyuka (konduktor-gyógypedagógus) végzi a gyerekek ingyenes szűrését (mozgás, értelem, részképességek). Mi már mindannyian jártunk náluk, (az én kisfiam megkésett mozgásfejlődésű, izomtónuseloszlási problémája van, a hugom és barátnője történetét már ismeritek). Ők javaslatot tesznek egy kb. másfél órás felmérést követően, hogy milyen terápia, milyen rendszerességgel szolgálná leginkább a gyerkőc fejlődését, milyen szűrésekre kellene még elmenni. Megnézik pl, hogy a logopédus milyen tankönyvet használ stb. (érdemes ezeket elvinni). Javasolnak otthoni használatra fejlesztő anyagokat, internetes lehetőségeket. És egy-két héten belül időpontot lehet tőlük kapni!
Az egyesület honlapja:www.mozgasfejlesztes.extra.hu
Jártok a logopédia mellett mozgásterápiára (Ayres, TSMT, HRG)(
www.bhrg.hu)? Ezek a terápiák mind olyan ingereket juttatnak el az agyhoz, ami fejlesztő mind a beszédprobléma, mind az autizmus esetében. (A hugomék Ayres-re járnak, mi a TSMT-t csináljuk otthon a terapeuta kéthavonkénti útmutatása szerint.) Szerintem ezek Kanizsán vagy Egerszegen is elérhetők (a mi terapeutánk konduktor végzettségű). Ha a nevelési tanácsadóban esetleg nincs ilyen, akkor érdemes rákérdezni a fejlesztő ovikra, spec. iskolákra, fejl. játszóházakra, gyógyúszodákra.