10 perces ebéd, amit az ovissal is el tudsz készíteni
Mi legyen ma az ebéd? Mit főzzek vacsorára? Nincs kedvem megint órákat állni a tűzhely mellett! Kéne valami gyors kaja...de nem lehet megint pizza! Jó lenne kicsit egészségesebben enni!
Őszintén: Te hányszor mormoltad már el magadban ezeket a mondatokat?
Ugye sokszor? De mégis, hogy kezdj hozzá? Szerintünk első lépésnek az is elég, ha elgondolkozol azon, milyen egészségesebb alapanyagokat tudnál beépíteni a főzési rutinodba, vagy hogy miként tudnál például több zöldséget, gyümölcsöt csempészni a gyerkőcöd menüjébe. Oldalunkon ezentúl gyakrabban találkozhatsz majd könnyen elkészíthető, egészségesebb receptekkel, ahogy korábban már részt vehettél a tavaszi smoothie kihívásunkon is, vagy olvashattad táplálkozás szakértőnk írását a várandósság alatt fogyasztható egészségesebb snackekről.
Ezúttal egy villámgyorsan elkészíthető, jól kombinálható receptet mutatunk neked, amit akár az óvodásoddal is könnyedén elkészíthettek, hogy ő is kivegye a részét a „keverem-kavaromból”.
Egyszerű, de nagyszerű cukkinis tócsni – RECEPT
Hozzávalók:
1 nagyobb méretű cukkini (elkészíthető pl. brokkolival is, ez esetben egy fejjel számolj)
4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (vagy amilyet használsz)
2 egész tojás
egy marék reszelt parmezán (vagy más kemény sajt)
egy csipet só
egy mokkáskanál szódabikarbóna
Két evőkanál kókuszzsír, vagy növényi olaj a kisütéshez
kevés friss vagy szárított petrezselyem
Elkészítés:
Hámozd meg, majd kockázd fel a cukkinit, főzd őket puhára, majd csöpögtesd le szűrőn az egészet. Egy keverőtálba merd bele a lisztet, add hozzá a szódabikarbónát, a tojást és a sót, az apróra vágott petrezselymet, majd keverd össze alaposan. Jöhet bele a lecsöpögtetett és már nem forró cukkini. Nyomkodd össze egy villával: az a jó, ha nem lesz teljesen pépes, és egy viszonylag ragacsos masszát kapsz. Forrósítsd fel a kókuszzsírt egy serpenyőben, majd szedj rá kis halmokat a tócsniból, lapítsd le őket a serpenyőben a süléshez. Amikor már kicsit összeállt, egyszer forgass meg minden a tócsit. Akkor van kész, ha mindkét oldala aranybarnára sült. Tálald friss salátával, vagy zöldséggel. Jó étvágyat!
K.V., 2023. május 23.
Forrás: Nyitókép: GettyImages.com