"Örülök, hogy olyat adhatok a gyerekeknek amiből csak egy van a világon" - interjú a Te rajzolsz, én varrok egyik alapítójával

Gyerekrajzból játék: szinte minden szülő fejében megfordul egy-egy különösen kedves, fontos rajz láttán, hogy milyen jó lenne valahogy életre kelteni, valamiképpen játékot készíteni belőle.  A Te rajzolsz, én varrok! nevű csoport konkrétan is elkészíti ezeket, valóra váltva ezzel sok-sok gyerek (és szülő) álmát.

A csoport egyik alapító tagjával Mag Edittel beszélgettünk arról, hogyan indult, működik, miért fontos aTe rajzolsz, én varrok.

Hogyan indult a TRÉV? 
2012 évelején osztotta meg velünk Szerényi Kata kézműves társunk a Child’s own studio oldalát, ahol gyerekrajzokból plüssfigurák készülnek. Felvetette, hogy csináljunk itthon is ilyet. Felvettük a Stúdió alapítójával, Wendyvel a kapcsolatot, aki örömmel fogadta a mi magyarországi lényvarrásunkat.

 Bemutatnád a TRÉV mögött álló csapatot? 
Összeállt egy kb 35 fős, lelkes csapat és létrejött a Te rajzolsz, én varrok! alkotócsoport. Akkor még kizárólag jótékonysági varrások voltak. Több rajzpályázatot indítottunk a facebookon, valamint megkerestünk intézményeket és felajánlottuk a rajzpályázat lehetőségét, ahol a nyertesek 3D-ben megkapják a rajzukat plüssfigura formájában. 

Jelenleg 21 a csoport létszám, mindannyian nagyon ügyes kezű, kreatív anyukák, nagymamák. Kb a csoport felének van „rendes” munkahelye, a másik fele a varrásból próbál megélni. Van közöttünk profi varró, pedagógus, óvónő, ápoló, takarító, adminisztrátor, programozó matematikus, nyugdíjas katona. A 2012-es csapatból kb. 10-en maradtunk, a többiek cserélődnek. Egy a közös: a lényvarrás.Hogy elképzelni a dolgot, e-mailben küldenek képet és egyikőtök elvállalja, megvarrja? Hogy készül egy lény nálad? Nézegeted a képet, aztán biztos kézzel választod az anyagokat?
Igen. Jön egy e-mail, fotóval együtt, beteszem a csoportba és aki éppen ráér, megvarrja. Nálam ez úgy működik, hogy egyszer megnézem és belémivódik a kép, aztán napokig gondolkodom rajta. Amíg a fejemben nincs készen, addig nem is készítek szabásmintát. Az anyagválasztás már egyszerű, az évek alatt kialakult, hogy általában plüssel dolgozzunk. És imádjuk a designer textilt!

Örülök, hogy olyat adhatok a gyerekeknek amiből csak egy van a világon. Nem tucatáru, a tervező ő maga.

Sok jótékonysági projektetek van, fontos számotokra a segítés, a figyelemfelhívás?
Nagyon fontos számunkra a jótékonysági varrás, fontosak ezek az érzelmek, érzések. Ez visz tovább, ebből töltekezünk a szürke hétköznapokban. Varrtunk már a fehérvári gyermekotthonban élő gyerekeknek, erdélyi árvaházban nevelkedőknek, kétszer voltunk a Pethő Intézetben, kétszer fél évig jártunk a szolnoki börtönbe, a bentlakók a mi segítségünkkel varrták meg a gyerekeik rajzát. Hajléktalanszállón élő gyerekeknek csaltunk mosolyt az arcára.A jótékonyságot persze a pénzes varrásokkal lehet támogatni. Ezért szívesen fogadjuk a megrendeléseket, ez ma még elég kevés, általában a karácsonyi időszakban szaporodik meg, akkor viszont már decemberre úgy betelik a naptár, hogy vissza kell utasítanunk a megrendelést.

A jótékonysági varrás: az olyan lelki töltet, amivel sokáig elvagyok. A börtön második félévet egyedül csináltam. Ha újra mehetnék, mennék megint. Hívő ember vagyok, úgy gondolom majd a jóisten ezt beszámítja. Amit te adsz, azt kapod vissza, már 10 éve így gondolkodom. Sokat adni, mert bennem rengeteg szeretet van, és szeretnék minél több embert, gyereket megölelni, minél többet adni


Hol lehet veletek találkozni?
Sok rendezvényen veszünk részt évente, amit mindig megelőz egy rajzpályázat, és a nyertesek ott kapják meg a nyeremény lényeket. Ez is része a jótékonysági munkánknak. Negyedik éve színesítjük a kapolcsi forgatagot a Művészetek Völgyében, két évig a Kaláka Versudvarban varrtuk a rajzokat. Varrtunk zenemanókat, a Cziffra György Fesztiválra az idén a MOM Kult felkérésére, 3 évig csaltunk mosolyt az adventi időszakban Óbudán, második éve veszünk részt a PlayKid rendezvényen a Millenárison. Ott vagyunk a Pöttyöslabda Családi délelőttökön áés másodszor veszünk részt a Pici Piac nevű vásáron mini, utazókiállításunkkal.

 

bambina , 2016. június 03.
 
 
 
Címkék:  

anyu a főnök

X
EZT MÁR OLVASTAD?