Így alakítsd ki a tökéletes babaszobát

Egy újszülött érkezése kétség kívül nagy változást jelent minden ember, és minden otthon életében. A babaszoba kialakításánál nem csak a szépséget vagy a trendeket, hanem a praktikusságot is szem előtt kell tartani. Sőt, első sorban praktikusnak, kényelmesnek és biztonságosnak kell lennie. Valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a baba nagyon gyorsan nő, úgyhogy érdemes már a fal színének kiválasztásánál gondolni arra, hogy ne csak egy újszülött számára legyen cuki, hanem akár egy ötéves gyerek is jól érezze majd magát a szobában. Ugyanígy mérlegelni kell a bútorvásárlásnál is azt, hogy mennyi ideig lehet kihasználni az adott tárgyat és ennek fényében mennyit érdemes rákölteni. 

Zavarba ejtően sok termék van a piacon, a választék tényleg bőséges, csak az kell a nagy káosz közepén, hogy az ember megálljon egy pillanatra és higgadtan átgondolja, mi az, amire tényleg szüksége van.

Hogyan tervezd meg a gyerekszobát?

Először kezdj ötleteket gyűjteni! Nagyon jó online forrás erre a Pinterest vagy a különböző blogok. Mentsd el, ami tetszik, válogass okos megoldások között.

- Ha már megvan, hogy nagyjából mit szeretnél, akkor nézz körbe a piacon és térképezd fel, hogy hol, mi kapható és milyen áron.

Listázz! Anno egy  Google dokumentumban gyűjtöttem, hogy miket kell megvenni, mennyibe kerül, milyen a mérete és hol lehet megrendelni vagy megvásárolni. Aztán ha megláttam egy jobbat vagy olcsóbbat, akkor felülírtam a korábbi tervemet és így haladtam a végső lista felé. Fontos, hogy minden termékhez írd oda, hol lehet kapni, így megspórolsz majd magadnak néhány felesleges kört, amikor a boltot elhagyva jössz rá, hogy valami kimaradt.

Azt javaslom, hogy a design kialakításánál a szoba képzeletbeli felépítését kezdd a fal színével! Ha nem jön be a kék vagy a rózsaszín, akkor nyugodtan gondolkozz természetes, fehér vagy szürke árnyalatokban! Az én ízlésemhez is ez áll közelebb. Majd ezután a teret egyéb színekkel dobhatod fel a textilek és egyéb kiegészítők révén. Így máris kezd karaktert kapni a szoba. 

Bevallom, nekem egyáltalán nem jön be, ha egy gyerekszobában minden takarón, párnán, pelenkázón, függönyön és szőnyegen kis cuki állatok láthatóak. Sőt, arra törekszem, hogy a minimálisra redukáljam ezeknek a mintáknak a számát (leginkább 0-ra). Szerencsére erre is van lehetőség, bár nehezebb megtalálni a megfelelő darabokat... de a végleges design előtt még van egy fontos lépés: Gondold át, hogy mik azok a bútorok, amik mindenképp helyet kell, kapjanak egy újszülött szobájában

 

1. Rácsos ágy

A legfontosabb bútor, hiszen ebben nagyon sok időt fog eltölteni gyermeked. Ha 60x120 cm fekvőfelületű ágyat választasz, akkor abban körülbelül 2-3 éves koráig fog aludni, ezért olyat válassz, ami megfelelően masszív és minőségi. Gondold át, hogy olyat szeretnél, amit csak kisbaba korában tud használni, vagy átalakíthatóra van szükséged. Ebben az esetben, ha használt ágyat kapsz, mindenképp ellenőrizd le, hogy az eltávolítható rácsos oldalak jól tartanak-e. 

Vannak rácsos ágyak, amelyek fekvőfelületének magassága állítható, így amíg a gyerek kicsi, könnyebben eléred magasra téve, majd később, ha már meg tud fordulni, lejjebb lehet engedni a fekvőfelületet. Olyan is van, aminek az aljába fiókos részt építettek, ez nagyon praktikus lehet tároláshoz, de ha nincs ilyen része, akkor is megoldhatod néhány doboz ágy alá helyezésével. 

A matrac kiválasztásánál ne spórolj párezer forinton, mert ha megfelelő, akkor nagyon sok nyugodt órát nyersz majd vele. 

Ami még fontosabb: semmiképp ne tedd az ágyat az ablak elé!

2. Pelenkázó asztal vagy szekrény

A pelenkázó kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy ne billegjen, legyen védőkorlátja és megfelelő magasságú legyen a számodra. Ha sok helyed van a szobában, akkor válassz olyat, amin sok tárolási felület van, sőt lehetőleg komódként is funkcionáljon, illetve később eltávolítható legyen a pelenkázó felülete, így máris van egy bútordarab a későbbi gyerekszobába is. Amikor a helyét keresed, akkor praktikus, ha minél közelebb teszed a kicsi ágyához. 

3. Pihenő szék

Ez egy olyan kényelmes széket jelent, amiben szoptatás közben kényelmesen elüldögélhetsz. Nagyon sok idődet fogja ez a tevékenység elvenni, így nem számíthatsz arra, hogy majd leülsz az ágy szélére és el van intézve... Próbáld ki, hogy milyen székben tudsz kényelmesen hátradőlni, könnyedén felállni belőle és jó-e, ha van lábtámasztéka. Azt is gondold át, hogy szeretnéd-e, ha hintázna kicsit vagy inkább stabilan álljon. 

Amikor megtervezed, hogy milyen ágyneműk és szőnyegek kerüljenek a szobába, akkor gondolj arra, hogy jó, ha ezek "együtt tudnak nőni a babával", tehát nem válnak hamar cikivé. Válassz olyan színpalettát és mintákat, amelyek nem kimondottan bébisek. Legyenek rétegezhetőek, lecserélhetőek, helyettesíthetőek. 

Ha mindezzel megvagy, akkor gondold át a fényviszonyokat és a megoldásokat. Legyen sötétíthető a szoba, ugyanakkor a mesterséges fények ne vakítsanak, és találj ki valamilyen hangulatvilágítást. Ne feledkezz meg az éjszakai fényről sem, mert ez sokat fog segíteni az éjszakai pelenkázások során.

Innentől kezdve pedig már csak élvezned kell a látványt, csinosítgatni a szobát és boldogan várni a kis lakóját!

Bitay Andrea

 

Bitay Andrea , 2016. július 04.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó