Sétálj, kocogj, ússz… Súlyzózz!

A mozgásnak – műfajától függetlenül- minden életperiódusban élvezetesnek, jólesőnek kell lennie, hát még terhesség idején, amikor nem csak a saját testünkre, közérzetünkre hatunk vele, hanem közvetve, a bennünk növekvő élőlény fejlődősre is! A legeslegfontosabb tehát mindig a prevenció; ezért most megpróbálunk támpontot adni Nektek, hogyan válasszatok „magzat-kímélő” edzés fajtát.

A sport csodát művel a kismamákkal;

 • kiegyensúlyozottá teszi a hangulatod;
 • nyugodtabbá az alvást;
 • mérsékli a súlygyarapodást;
 • felkészíti tested a szülés okozta megterhelésre, izmaid megerősödése és az állóképességed fejlesztése által;
 • csökkenti a terhességi mérgezés, ill. cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint a már kialakult diabétesz esetén javíthatsz vele az állapotodon;
 • előkészíti a szervezeted arra, hogy szülés után, könnyebben visszanyerd a formád!

Hozzáértők szerint a fent említett előnyös hatások már heti 3-4 alkalommal, napi 20-30 percen át tartó, közepes intenzitású edzés esetén is jelentkeznek, de ha jól esik, minden napossá is teheted a mozgást!

Kismama sportolás

Oké, oké, de mégis mi legyen az…?

Korábbi cikkünkben már említettük, hogy fontos, hogy állapotosan kerüld el az extrém, ill. a veszélyes sportokat (lovaglás, síelés). Nem csigázlak hát tovább, elárulom, mik a kifejezetten ajánlott mozgásformák ebben az életszakaszban! smiley

Ha a cardio-edzéseket preferálod, az 1. helyen holtversenyben a séta és az úszás végez.

 • A gyaloglás nem csak, hogy fitten tart, de a térdeidet is megkíméli a rázkódástól – a biciklizéssel és a futással ellentétben (így, ha érzékenyek az ízületeid, kitűnő választás lehet a séta). Bárhol végezhető, nincs szükség hozzá semmilyen felszerelésre/eszközre, egy pár kényelmes, vastag talpú cipőn túl, és terhességed teljes ideje alatt biztonsággal végezheted.
 • A fitnesz szakemberek egybehangzó véleménye alapján az úszás legalább ennyire kiváló alternatíva; remek állóképesség növelő, megmozgatja a nagyobb izomcsoportokat a testeden és egy kis időre megszabadulhatsz az extra súlytól is – kihasználva a víz közegének eme áldásos tulajdonságát. Hátfájásra kifejezetten javasolt tevékenység.

De szintén jó választás lehet az aerobic, a kocogás vagy a tánc.

 • Aerobic-kal erősítheted a szívizomzatod, és formálhatod a vonalaid; ráadásul létezik külön kismamáknak kifejlesztett változata is. Ezeken a csoportos órákon pedig remek közösség is ki tud alakulni!
 • A kocogás a legjobb állóképesség növelő sport, kezdőknek egészen rövid távot javaslok, gyors gyalogló tempóval, majd később növelheted az időintervallumot, egészen 30 percig is. Az ideális intenzitás az, amikor még tudsz beszélgetni közben.
 • Akár az otthonodban raksz be egy kellemes zenét, akár egy tánckurzuson veszel részt, az ugrásokat, pörgéseket, szökkenéseket tartalmazó koreográfiákat kerüld!

Ha viszont erősödni is szeretnél, vagy a hajlékonyságod fejleszteni, azt javaslom, heti 1-2 alkalommal; jógázz, járj strechingre, vagy végezz súlyzós edzést! Kiegészítő tevékenységképpen pedig sétálj! Súlyzózás során fontos, hogy lassan, kontrolláltan mozogj; ehhez kérheted akár személyi edző segítségét is.

Azért is hasznos ez a mozgásforma, mert hamarosan szinte nulla-huszonnégyben egy kis párkilós „édes terhet” fogsz tartani karjaidban! smiley

Plézer Panna, 2016. augusztus 31.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?