Ökotudatosság a gyakorlatban: ezekre figyelj, ha szeretnéd a családod egészségét megőrizni! (x)

Tenni szeretnél a babád és a család egészségéért? Elmondjuk, mit tehetsz azért, hogy csökkentsd az otthonodban a vegyszerek jelenlétét, és arra is adunk tippeket, hogyan válthatsz öko életmódra!

Ha te is hosszú perceket töltesz el egy drogériában vagy egy webshopban ökobarát termékek után kutatva, és gyakran érzed úgy, hogy elvesztél a bőséges kínálatban, akkor az alábbi tudnivalók számodra is hasznosak lehetnek, különösen, ha kisbabád van és a legjobbat szeretnéd számára és a családodnak. Az egészséges és környezettudatos életmód ma már nemcsak egy trend, hanem egy felelős döntés a jövő generációi és a bolygó számára.

Ökobarát baba-mama termékek - Mit cserélj le és mire?

A kicsik egészsége és jövője érdekében fontos, hogy már a pici babakorától fogva öko- vagy környezetbarát termékeket válasszunk. Az ökobarát babatermékekben, babaételekben, kozmetikumokban, játékokban és ruhákban egyáltalán nem lehetnek olyan káros anyagok, mint például parabén, ftalát, fenoxietanol, BPA – biszfenol

.
Válassz BPA-mentes cumisüveget, rágókát, és műanyag játékok helyett használj fa vagy textil alapú játékokat, a szintetikus anyagokból készült ruházat helyett pedig organikus pamutot. Érdemes a termékeken a „BPA-mentes” jelölést keresni, fajátékoknál az FSC-tanúsítványt, míg ruházatnál a legjobb választás a GOTS (Global Organic Textile Standard) minősítés. Babápolóknál ma már alap, hogy hipoallergének legyenek és szintetikus illatanyagoktól mentesek.

Tipp: Ha biztos akarsz lenni abban, hogy a legszigorúbb öko szabályoknak is megfelelő cumit, rágókát, fürdetőt vagy tápszert kapja a gyereked, akkor magyar vagy az Európai Unió területéről származó, ellenőrzött védjegyű termékeket válassz! Az Ecofamily boltjaiban bőséges választákkal várnak, a webshopban pedig a vásárlást megkönnyítendő külön kategóriába tették az ökobarát baba- mama-termékeket.

Ökotudatos élelmiszerek - Mi számít bio terméknek?

A bio és mentes termékek választása nemcsak az egészségünk megőrzését segíti elő, hanem a környezetünkre gyakorolt káros hatást is csökkentik.
Az EU ökoelőírásai szerint a „bio”, vagy „öko” fogalom csak akkor használható, ha a termék 95 százalékban biológiai összetevőkből készült és a gyártás során nem használtak fel növényvédőszert, génmódosított adalékokat és nem alkalmaztak ionizáló sugárzást.

Tipp: Kezdd a változást azzal, hogy a hagyományos snackek helyett bio gyümölcsöket és zöldségeket választasz uzsonnára az egész családnak!

Használj vegán termékeket!

A vegán termékek nemcsak az állatokkal szembeni etikus bánásmód miatt fontosak, hanem kevesebb erőforrást igényel az előállításuk, és a szervezetünknek is jót tehet. A növényi alapú életmód csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és a vízfogyasztást is.

Tipp: Kezdjétek a változást azzal, hogy heti egy napot vegán napnak nyilvánítotok, és kizárólag növényi alapú ételeket fogyasztotok, és csak vegán termékeket használtok!

Használj környezetbarát tisztítószereket!

Az utóbbi időben a legnagyobb áttörés a tisztítószerek használatában valósult meg, hiszen egyre többen mondanak le a klórtartalmú fertőtlenítőkről, mosó – és mosogatószerekről. A környezetbarát tisztítószerek gyakran biológiailag lebomló összetevőket tartalmaznak, így kevésbé szennyezik a vizet és a talajt. Környezetbarát takarításhoz válassz ecet, szódabikarbóna és citrom alapú tisztítószereket. Aki kipróbálta, az esküszik a mosódióra, de sokan állítanak össze házilag is mosószert és öblítőt - nem nagy ördöngösség, de ha nincs erre se időd, se alapanyagod, nézz szét az Ecofamily környezetbarát tisztítószerei között.

Válaszd a helyi termelőket!

Emlékszel, milyen volt a nagyi kertjében az érett paradicsom? Ezt jelenti az organikus gazdálkodás! A helyi termelőktől vásárolva nemcsak frissebb és ízletesebb élelmiszereket kaphatunk, hanem a rövidebb szállítási távolság miatt a környezetszennyezés is kevesebb, és a helyi termelői közösséget is erősíted.

Tipp: Hol találsz helyi termelőket? Vásárolhatsz biopiacról is, lehetőleg kistermelőtől, vagy csatlakozz egy helyi gazdálkodói közösséghez, akiktől online is rendelhetsz friss zöldséget, húst, tojást. De azt is jó, ha tudod, hogy egyre több webshopban érhetők el a helyi termelők árui.

Válaszd a natúr kozmetikumokat!

A natúr kozmetikumok használata nemcsak a bőrünknek tesz jót, hanem a környezetnek is. Ezek a termékek vegyszermentesek, így nem terhelik sem a saját szervezetünket, sem a vízrendszereinket, élővilágunkat.

Tipp: Cseréld le a hagyományos kozmetikumokat natúr kozmetikumokra, a dezodorokat alumíniummentes termékekre, a szintetikus parfümöket pedig természetes illóolajokra!

Babanet, 2024. április 09.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?