Vida Ágnes: Miért NE KIABÁLJ a gyerekkel?

Ezredszer kértem, mégsem pakolta vissza a zsírkrétát, türelmesen mondtam, mégis hisztizni kezdett, szépen beszéltem vele, mégis felesel, tisztelettudó ember vagyok, ezt a mintát adom, mégis fittyet hány a jó modorra – mi a baj a gyerekemmel? Miért nem együttműködő, miért nem képes rám figyelni és megérteni? A következmények még messze vannak ahhoz, hogy tanuljon belőlük, ha viszont büntetem, elidegenítem és szorongóvá teszem… Érzem, hogy emelkedik a hangerőm, a csúnya szavak és szidalmak a nyelvem hegyéről készülnek kiszökkenni, pedig már elszámoltam tízig… Nem biztos, hogy jó vége lesz ennek, még az is lehet, hogy kiabálnom kell…

Ugye, ismerős belső monológ? A nevelés mindennapi gondjai néha olyan akadályok elé állítanak minket, hogy tehetetlenségünkben gyakran feltekerjük a hangerőt és kiabálással szerzünk érvényt az akaratunknak. Ez pedig mindenkinek rossz, leginkább a csemetének – és persze példamutatásból sem kapnánk éppen fényes érdemjegyet. A Felelős Szülők Iskolája rendezvényén, Vida Ági baba- és gyermekpszichológus előadásából kiderül, miért nem érdemes kiabálni a gyerekkel, és főleg hogyan kerülhetjük el egyáltalán az ilyen helyzeteket az együttműködő, pozitív nevelés és attitűd eszközeivel. Szemlélet- és lélekformáló, interaktív és példákkal teli előadásra számíthatunk, ahol jó eséllyel nagy kő esik majd le a legtöbb szülő szívéről, hiszen újra felfedezhetik, hogy a gyermek „alapjáraton” nem rossz és nem tiszteletlen, a türelem tanítható és tanulható, a dacos akarnokból pedig vagány csapatjátékos varázsolható. 

Miért NE KIABÁLJ a gyerekkel? 

Vida Ági pszichológus, a Kismamablog szerzőjének előadása

2017. február 23.

18:00-19:30

Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont

1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14. 

További részletek az esemény Facebook-oldalán, valamint a Felelős Szülők Iskolája honlapján olvashatóak.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

Vida Ági

AZ ELŐADÓRÓL

Vida Ági, babapszichológus, a népszerű kismamablog.hu szerzője, online marketing szakértő. Rendszeresen publikál szaklapokban (Anyák Lapja, Babapatika), hívják a televízióba (RTL Klub, M1, TV2). A Kismamablogot 2007. augusztusában indította el, azóta évente mintegy 2 millió egyedi látogató olvassa írásait Magyarországról és külföldről egyaránt. Blogja 2011-ben, a HVG Goldenblog szavazásán elnyerte a legjobb szakértői blog címet, Anyapszichológia című könyve pedig 2014-ben az Év Ismeretterjesztő Könyve lett.

“Alapvető szemléletmódom minden problémával kapcsolatban, hogy mielőtt cselekednénk, a mások által javasolt bevált módszereket alkalmaznánk, gondolkodjunk el. Ismerjük meg a gyereket! Ismerjük meg a probléma gyökerét! Ismerjük meg a helyzetet! Csak azután cselekedjünk. Nincsenek kész receptek, amik mindenkinél működnek, mindig a gyerek természetének és a körülményeknek az ismeretében szabad csak bármilyen nevelési módszert bevetni.” – vallja Vida Ági, babapszichológus

 

AZ ELŐADÁSRÓL

Gyakorlati példákkal, élethelyzetekkel teli interaktív előadást hoz nekünk, melyben szó esik érzelmekről, fejlődési szakaszokról. Egy biztos, más szemlélettel, más látásmóddal fogunk az előadás után hazatérni és remélhetőleg nem csak a tízig számolás módszere fog minket türelemre, szelíd szóra és akár eltérő nevelési utakra terelni.

Miért nem hallgat rád a gyermeked és mit lehet ilyenkor tenni? Ebben az előadásban rámutat azokra a tényezőkre, amik miatt nem figyel a szüleire a gyermek és ami miatt elkezdi megemelni a hangját a szülő.

Miért tiszteletlen a gyermeked? Hogyan érd el, hogy hiteles legyél a gyermeked szemében? Hogyan alakíts ki kölcsönös tiszteletet?

Hogyan tanítsuk meg a gyermeknek a következményeket büntetés nélkül pozitív módszerekkel?

Mit tegyél, ha nem együttműködő a gyermeked?

És mi a teendő akkor, ha szándékosan pont az ellenkezőjét csinálja annak, amit kérsz? Mi okozza ezt? Mit lehet tenni?

Miért viselkedik rosszul a gyermeked? Hogyan segíts neki megérteni, mit csinált helytelenül, min kéne változtatnia? Hogyan tereld más irányba a helytelen viselkedést?

Mit kell tudnia a gyermekednek a türelemről és milyen módon tudod őt türelemre tanítani?

 

Vida Ági ezekre a kérdésekre ad választ interaktív előadásban.

2017. február 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?