"Szülőnek lenni olyan, mintha le kéne ugornunk egy szikláról' – tényleg őrült, aki 20-22 évesen vállal gyereket?

Egyre többen tolják ki a gyermekvállalást 30, sőt, 40 év fölé. És van egy egyre kisebb réteg, akik nem várnak, hanem belevágnak.

Tinédzser korában Maya Dupre színésznő szeretett volna lenni, s mindent meg is tett ezért - 19 évesen már a leicesteri helyi produkciókban állt színpadra. Aztán váratlanul terhes lett - így vezeti be a The Guardian írója a húszas éveikben gyermekek vállaló rétegről szóló cikkét. Maya nem keseredett el, hanem, ahogy ő mondja, jegelte a terveit.

'Szülőnek lenni olyan, mintha le kéne ugornunk egy szikláról' – tényleg őrült, aki 20-22 évesen vállal gyereket?

Ő maga ugyan gyorsan elfogadta az új realitást, azonban a környezete nem. Amikor már látszani kezdett a pocakja, egy családtag egy alkalommal félrehívta és közölte vele, hogy "Micsoda szégyen. Még csodás jövő állt előtted." A lány azonban érettebben látta a kérdést, mint a rokon: szerinte ez nem szégyen, hanem "hatalmas áldás." Maya elhatározta, csak azért is bebizonyítja, a többieknek nincs igazuk.

Dupre ma 22 éves, a kislánya 18 hónapos. Párjával ritkán mennek szórakozni, de az anyuka mégis elégedett. "Az álmaim megváltoztak, de így is boldog vagyok" - mondja. Ő azonban sajnos egy ritka példa, aki generációjának szemében inkább számít vakmerőnek.

'Szülőnek lenni olyan, mintha le kéne ugornunk egy szikláról' – tényleg őrült, aki 20-22 évesen vállal gyereket?

Magyarországon és a fejlett országokban is egyre később szülnek a nők. A nyolcvanas évek elején az anyák első szüléskori átlagéletkora 23 év volt, 2000-re már 25-re emelkedett, ma pedig már 27 év. A Guardian cikke a brit állapotokat vizsgálja: ott 2017-ben az első gyermeküket világra hozó anyák 55 százaléka 30 éves, vagy annál idősebb volt, míg ez az arány 1997-ben még csak 43 százalék volt.

A 25 éves anyuka - 3 éves kislánya van -, Liberty Cordal szerint "Sokan úgy gondolják, hogy túl fiatal vagyok - s hogy a fiatalok gyakorlatilag idióták."

A húszas éveikben szülni tehát ma már sokak számára elszigetelő élményt jelent.

Loberty arról számol be, hogy a barátai mind döbbenten reagáltak a terhessége hírére, s sokan eljöttek meglátogatni őt és a babát - de most, hogy a gyermek nagyobb lett, már elmaradoztak a látogatások, mert a "gyerekeket nem bírják annyira, mint a babákat."

'Szülőnek lenni olyan, mintha le kéne ugornunk egy szikláról' – tényleg őrült, aki 20-22 évesen vállal gyereket?

Egyes brit szakértők szerint a kitolódó gyermekvállalás okai közt szerepel az egyre jobban beszűkült munkaerőpiac, ami miatt a fiatalok azt gondolhatják, nincsenek biztonságban anyagilag, vagyis nem mernek családot építeni megfelelő alapok nélkül. Újabb szempont az ingatlanok magas ára - mindez azt mutatja, hogy a mai húszas generációban magas a szorongásszint. Ehhez képes a húszas éveikben szülők nem szoronganak, hanem lépnek.

Mikko Myrskylä professzor a Helsinki Egyetemen kutatja az európai demográfiai trendeket, ő így látja: "Nem biztos, hogy feltétlenül nehezebb lett mára a gyermeknevelés. Inkább sokkal nagyobbak az elvárások azt illetően, hogy mi gyermeknevelés elfogadható módja. Egy generációval ezelőtt a gyerekek elmentek az iskolába, hazajöttek és valahogy életben maradtak a következő napig. Ma a szülőség nagyon nehéz dolognak tűnik. Olyan, mintha le kéne ugornunk egy szikláról, magunk mögött hagyni régi énünket és más emberré kéne válnunk."

'Szülőnek lenni olyan, mintha le kéne ugornunk egy szikláról' – tényleg őrült, aki 20-22 évesen vállal gyereket?

Ezzel a gondolkodási trenddel mennek szembe azok, akik magasról tesznek erre a társadalmi nyomásra és huszonévesen alapítanak családot. Liberty Cordal például úgy gondolja, a kislányának kell az ő életébe illenie, nem pedig fordítva.

 

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2019. április 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?