Ne érj hozzám! – Avagy a touched-out jelenség, amikor túltelítődsz érintéssel

Ismered a „touched out” kifejezést? Lehet, hogy még nem hallottad, de szinte biztos, hogy már tapasztaltad, ha van legalább egy gyermeked. A „touched out” tulajdonképpen azt az állapotot jelenti, amikor túltelítődsz a gyerekeid folyamatos érintésétől, fizikai közelségétől.

 

Az anyák teste, főleg az első években állandóan használatban van: ringatunk, szoptatunk, bújunk, hordozunk, puszilunk, együtt alszunk, a matrica korszakról nem is beszélve. A babák így érzik magukat biztonságban, így nyugszanak meg, szükségük van erre a közelségre, és lássuk be, nekünk is. De aztán eljöhet a pillanat, amikor ezek az érintések már nem esnek jól. Szeretnéd visszakapni a tested feletti kontrollt, csak egy kis időt, amíg nem ér hozzád senki, és a tested újra a sajátodnak érezheted.

Őszinte leszek, úgy ért ez az egész, mint derült égből villámcsapás, nem tudtam, hogy ez egy létező dolog. Erről senki nem beszélt előtte, és borzasztó bűntudatom volt, amikor először éreztem. "Miért nem szeretném állandóan a pici babámat ölelgetni? Miért vagyok ilyen elutasító vele, amikor szüksége lenne rám? Ez azt jelenti, hogy rossz anya vagyok? Valami baj van velem?" Ilyen és ehhez hasonló gondolatok kavarogtak a fejemben, nem értettem az érzéseimet, és nem mertem róluk beszélni.

Ha te is hasonló gondolatokkal, érzésekkel küzdesz, ha te sem érted a reakciódat, akkor most szeretnélek megnyugtatni: minden rendben van veled, egyáltalán nem vagy rossz anya, legyél megengedőbb magaddal. Ez az érzés, hogy szeretnéd a testedet újra a magadénak érezni, nem tükrözi a gyerekeid, a családod iránti szeretetedet, ettől még ugyanúgy imádod őket. És szeretném, ha tudnád: nem vagy egyedül, sok anyuka érzi ugyanezt! 

A „touched out” érzés annak a jele, hogy a saját alapvető szükségleteid nincsenek kielégítve. Ezért a tested jeleket küld, egyfajta SOS-t, hogy tarts egy kis szünetet.

Olyannyira beleveszel a mindennapokba, annyira lefoglal a gyerekeid és mindenki más szükségleteinek a kielégítése, hogy észre sem veszed, saját magaddal szinte alig törődsz. Tudom, hogy könnyebb mondani, mint ténylegesen megtenni, de próbálj meg időt szakítani magadra. Ha van rá lehetőséged, kérj segítséget, vagy egy napra hagyd a házimunkát, úgyis megvár.

A „touched out” sajnos elég sok párkapcsolati problémához vezethet, hiszen ilyenkor nemcsak a gyerekek érintése, de a párod közeledése, ölelése is rosszul eshet. Linda Fruits, írónak és insta-anyukának van egy nagyon találó mondata, ami szerintem jól leírja ezt a helyzetet: "Nem sok feleség maradt bennem, miután egész nap anya voltam."

És igen, pontosan erről van szó. Egész nap rohanunk, másokkal foglalkozunk, alig van olyan idő, amikor valaki nem ér hozzánk, így nem csoda, ha este már csak arra vágyunk, hogy magunkban lehessünk egy kicsit.

A probléma az, hogy bár az anyák megkapják a napi érintés és szeretet adagjukat, az apák, akik általában egész nap dolgoznak, ők nem ugyanilyen mértékben jutnak hozzá ezekhez. Pedig nekik is szükségük van az összebújásra, egy ölelésre, ilyenkor tehát jogosan érezhetik elhanyagoltnak magukat.

Ezért is fontos, hogy őszintén beszéljetek az érzéseitekről. Hiszen, ha nem mondod el a párodnak, mi játszódik le benned, akkor nem fogja érteni, miért húzódsz el tőle, miért lettél hirtelen távolságtartó. Ha azonban nyíltan, őszintén kommunikáltok, akkor együtt biztosan találtok valamilyen megoldást.

Lucz-Krajcsovics Szandra blogger, a Modern Mommy blog szerzője, a szülőknek készült WeTime kártyajáték megálmodója, az AnyaLatte podcast egyik házigazdája.

Lucz-Krajcsovics Szandra, 2023. január 31.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?