"Fiatal apa vagyok, és szülés utáni depresszióm van"

A Brit Egészségügyi Szervezet szerint a probléma nagyon is valós, az apák 8-11 százaléka szenved tőle.

A Brit Egészségügyi Szervezet most először nyilvánította ki hivatalosan, hogy a szülés utáni depresszió a fiatal apukáknál is olyan komoly egészségügyi kockázatot jelent, hogy orvosi szakellátást igényel. A jelenség az édesanyáknál már régóta közismert: 6-13 % között mozog azoknak a frissen szült nőknek az aránya, akik a baba néhány hetes korában már érzik a depresszív tüneteket. A szimptómák klasszikusak: levertség, alvászavarok, feleslegesség-érzés, kiüresedettség, sőt, szélsőséges esetben akár öngyilkos gondolatok. Az állapotot a hormonális változásoknak tudják be az orvosok, de a legújabb kutatások szerint nem csak ez áll a háttérben, hanem örökölt tényezők és a szociális háttér is.

Ezért van az, hogy a szülés utáni depresszió a fiatal apákat sem kerüli el. Ez a Brit Egészségügyi Szervezet szerint egy lappangó probléma volt, mivel az apák nem szívesen beszéltek a tüneteikről, vagy természetesnek fogadták el azokat.

Pedig az orvosok és a családügyi szakemberek szerint nagyon komoly károkat okozhat a betegség: egy szülés utáni depresszióban szenvedő kismama kevésbé tudja ellátni a gyerekét, rövidebb ideig szoptat, a gyerekkel kialakult kötődés is problémásabb, és ez természetesen a baba testi-lelki egészségén is nyomot hagy. Az adatok szerint egyetlen ilyen eset összegészében 74 ezer fontba, azaz több, mint 26 millió forintba kerül az államnak.

Az Independentnek nyilatkozó édesapa megerősítette, hogy az apáknak szintén szüksége lenne segítségre. Ő is hosszú ideje depressziós, pedig érdekes módon a felesége nem az. Ebből is látszik, hogy nem minden a hormonokon múlik.

Az viszont bizonyított, hogy azok az apák, akiknek a felesége depressziós a szülés után, két és félszeres valószínűséggel kerülnek hasonló állapotba. Átlagosan a fiatal apák 8-11 százaléka tapasztal depresszív tüneteket.

Itt is meghatározó a genetikai hajlam, de az is, hogy az apa nehezebben alakít ki kötődést a kisbabával, a gyerek ellátása körüli feladatok számára is megterhelőek, és a legtöbb esetben az ő vállán nyugszik a kenyérkereset terhe is. Angliában tehát a pszichológiai segítség mostantól az apák számára is elérhető lesz. Kérdés, hogy a világ többi részében mikor ismerik el és veszik komolyan ezt a jelenséget.

 

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2018. december 19.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó